γλυκα ψυγειου αργυρω | λιωμενη κουβερτουρα με γαλα | φριτατα διαιτης στο φουρνο | συνταγες κεφτεδες με ρεβυθια | μπουτακια κοτοπουλου ακης | ταρτα λεμονι digestive μαρεγκα | κοτοπιτα πιπεριες φυλο κουρου
Συνδεση

Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές

Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Τα απίστευτα μελομακάρονα του Παρλιάρου! Ζουμερά μέσα, τραγανά απ έξω και μοσχοβολάνε!! Τι χρειαζόμαστε: 400 γρ. χυμός πορτοκαλιού 530 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο 1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 30 γρ. άχνη 1/4 κουτ. του γλυκού σόδα 1/4 κουτ. του γλυκού κανέλα ή και περισσότερο 1/6 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο 50 γρ. βούτυρο λιωμένο ξύσμα από 1 πορτοκάλι καρύδια χοντροκομμένα ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ: 500 γρ. νερό 700 γρ. ζάχαρη 1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο 2 ξυλάκια κανέλας 100 γρ. μέλι για το μέλωμα Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει. Μετά φτιάχνουμε τα μελομακάρονα. Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε όλο το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει). Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σίτα ή κόσκινο προκειμένου να τους δώσουμε μια ωραία όψη. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ο C για 30 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σίτα να στραγγίξουν. Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.

Πηγή: cookpad.com/gr

Βασιλόπιτα με αμύγδαλα, φυστίκια και ξερά φρούτα. Τι χρειαζόμαστε: 250 γρ. βούτυρο 250 γρ. ζάχαρη άχνη 125 γρ. αμύγδαλο αλεσμένο 125 γρ. φιστίκι αιγίνης αλεσμένο 6 αυγά 250 γρ. αλεύρι 1 κ.γ μπέικιν 300 γρ. ξερά φρούτα ψιλοκομμένα 200 γρ. αμαρέτο Μουσκεύουμε τα ξερά φρούτα μέσα στο αμαρέτο. Χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς μέχρι να φουσκώσουν. Λιώνουμε τα ξερά φρούτα μαζί με το αμαρετο και το ρίχνουμε στο μίγμα συνεχίζοντας για λίγο το χτύπημα. Ρίχνουμε σταδιακά τα αυγά. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν ανακατευοντας συνεχώς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί τοποθετούμε το μίγμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα.

Πηγή: cookpad.com/gr

Νοστιμότατη συνταγή για ψαρονέφρι από τη Νίκη Παρλιάρου. Τι χρειαζόμαστε: 800 γρ. ψαρονέφρι 1 κουταλιά ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 3/4 κρασοπότηρου κόκκινο κρασί αλατοπίπερο 2 κ.σ. μουστάρδα 1 κ.σ. θυμάρι 1 κ.σ. μέλι Ζεσταίνουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει ρίχνουμε το κρέας σε κομματάκια. Το αφήνουμε μέχρι να ροδίσει σε μέτρια φωτιά και τότε το αλατίζουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Όταν αυτό μαραθεί, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε πιπέρι, μουστάρδα και θυμάρι ανακατεύοντας. Μαγειρεύουμε το φαγητό για ακόμα 6 λεπτά περίπου και τότε προσθέτουμε το μέλι, δυναμώνοντας λίγο στο τέλος τη φωτιά. Προσοχή, όμως, σ'αυτό το στάδιο μην το αφήσετε πολύ, ίσα να ανακατέψετε και το μέλι. Αλλιώς θα πιεί τα υγρά και θα στεγνώσει!

Πηγή: cookpad.com/gr

Τα υλικά που θα χρειαστούμε: Για τη βάση της πραλίνας: 400 γρ. φουντούκια 200 γρ. ζάχαρη Για το γλάσο: 200 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια 200 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά 30 γρ. μέλι Για τη μους σοκολάτας-πραλίνας: 150 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο, κατά προτίμηση τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια 380 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε μορφή γιαουρτιού 230 γρ. πραλίνα φουντουκιού (από τη βάση της πραλίνας) Για το μπισκότο: 30 γρ. αλεύρι 85 γρ. φουντούκι σε σκόνη (αλεσμένο στο μπλέντερ) 100 γρ. ζάχαρη άχνη 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 4 ασπράδια αυγού Για την κρέμα πραλίνας: 125 γρ. γάλα 125 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά 30 γρ. ζάχαρη 3 κρόκοι αυγών 150 γρ. πραλίνα φουντουκιού (από τη βάση πραλίνας) 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή 1 ½ (7 γρ.) φύλλο ζελατίνας Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά. Όταν κάψει, ρίχνουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη, έτσι ώστε να αρχίσει να καραμελώνει. Όταν ρίξουμε όλη τη ζάχαρη και πάρει σκούρο ξανθό χρώμα, ρίχνουμε τα φουντούκια, αφού προηγουμένως τα έχουμε ζεστάνει στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων, έτσι ώστε να είναι ζεστά όταν πέσουν στην καραμέλα. Ανακατεύουμε εως ότου ανακατευτούν καλά με την καραμέλα, αλλά προσέχουμε να μη μείνουν πολύ και η καραμέλα πικρίσει. Τα απλώνουμε αμέσως σε μια λαδόκολλα ή σε μια επιφάνεια σιλικόνης και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Παίρνουμε τα 350-400 γρ. αφήνοντας τα υπόλοιπα για γαρνίρισμα και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ, τόσο ώστε να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα. Εκτέλεση για το γλάσο: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και, πριν πάρει βράση, την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. ομογενοποιούμε πολύ καλά με μπλέντερ χειρός ή με μαρίζ, όχι με σύρμα, προσθέτοντας και το μέλι. Εκτέλεση για τη μους σοκολάτας-πραλίνας: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρι ή σε φούρνο μικροκυμάτων, τόσο ώστε η θερμοκρασία της σοκολάτας να είναι στους 50-55°c. Ανακατεύουμε μαζί με την πραλίνα με μια μαρίζ και ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα ανακατεύοντας απαλά. Εκτέλεση για το μπισκότο: Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη άχνη και τα ανακατεύουμε με τη σκόνη φουντουκιού. Στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μαρέγκα. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ. Σε μια λαδόκολλα, δημιουργούμε δυο δίσκους διαμέτρου 22-24 cm. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180° c για 15-20 λεπτά. Εκτέλεση για την κρέμα πραλίνας: Βάζουμε την κρέμα με το γάλα στη φωτιά και ανακατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη πολύ καλά και τους προσθέτουμε στο γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι τους 84° c, έτσι ώστε να μη βράσει και κόψει το αυγό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνας, αφού προηγουμένως τα έχουμε μαλακώσει σε κρύο νερό. Ανακατεύουμε πολύ καλά, μαζί με την πραλίνα, αφήνουμε να κρυώσει, όχι να πήξει και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα χαμηλό τσέρκι, διαμέτρου 22 cm και ύψους 1 cm και το τοποθετούμε στην κατάψυξη εώς ότου το μείγμα παγώσει πάρα πολύ και να μπορούμε να το ξεφορμάρουμε με τα χέρια μας. Συναρμολόγηση: Σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 cm τοποθετούμε τον ένα δίσκο μπισκότου, απλώνουμε τη μισή από τη μους σοκολάτας-πραλίνας, καλύπτουμε με το δεύτερο δίσκο μπισκότου και πάνω από αυτόν τοποθετούμε την παγωμένη κρέμα πραλίνας. Αδειάζουμε την υπόλοιπη μους σοκολάτας-πραλίνας, ισιώνουμε την επιφάνεια και τοποθετούμε στην κατάψυξη. Αφήνουμε για αρκετή ώρα και γλασάρουμε. Γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα φουντούκια. Η συνταγή είναι απο την εκπομπη Μaster Chef

Πηγή: makingsweets.blogspot.gr

Πριν μια βδομάδα είχε γενέθλια ο αδερφός μου και ήθελα να φτιάξω μια ιδιαίτερη τούρτα. Ιδιαίτερη για μένα σημαίνει να σκεφτείς τι αρέσει στο άτομο για το οποίο προορίζεται και να φροντίσεις να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχα στο μυαλό μου τον συνδυασμό σοκολάτα-πορτοκάλι!Εντάξει είμαι τυχερή, γιατί το ίδιο αρέσει και σε μένα! Σκεφτόμουν όμως κάτι αέρινο θα το έλεγα, όχι βαριές σοκολάτες(εξάλλου ακόμα η ζέστη κρατάει..και λιώνουμε), όχι κρέμες παχιές,σιρόπια κτλ... και καταλήγω σε μους ανάλαφρη που λιώνει στο στόμα και το άρωμα του πορτοκαλιού με την καθαρή γεύση σοκολάτας ξυπνάει τον ουρανίσκο... Αυτό που ψάχνω είναι κάτι γαλλικό(πολλοί θα ξέρετε το κώλυμα μου, οπότε δεν με παρεξηγείτε!) , κάτι που να μη σε λιγώνει και ετσι ανατρέχω στη συνταγή μους drambuie(του Παρλιάρου, που ανέφερα και στο προηγούμενο ποστ) και λέω θα αντικαταστήσω με λικέρ grand marnier(που έψαχνα παντού και δεν το έβρισκα και ευτυχώς μου το έφεραν φίλοι...αλήθεια γιατί έγινε δυσεύρετο?ή εγώ δεν ψάχνω καλά?!) , ξύσμα πορτοκαλιού...τι στο καλό, δε θα έχει ελαφριά γεύση πορτοκάλι? Και ευτυχώς είχε! Η τούρτα που προέκυψε ήταν ακριβώς αυτό που αναζητούσα! Κι ευτυχώς που δεν έχουμε κάθε μέρα γενέθλια, γιατί θα την έφτιαχνα συνέχεια! Και εδώ λέω να κάνω το κήρυγμά μου! :) :) :) Αξίζει να μπείτε στη διαδικασία να κάνετε μια τέτοια τούρτα μια φορά. Η διαδικασία μπορεί να φαίνεται δύσκολη, αλλά αν το κάνετε θα δείτε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο και το κυριότερο το αποτέλεσμα θα σας γεμίσει με ικανοποίηση και περηφάνια ότι δημιουργήσατε κάτι τόσο ιδιαίτερο από εντελώς απλά υλικά! Η ισορροπία των γεύσεων σε αυτές τις μους δικαιώνει και δεν συγκρίνεται με κανένα φακελάκι έτοιμο που προσθέτεις γάλα. Όπως επίσης και η διαφορετική βάση που ξεφεύγει από το κλασικό σφουγγαρένιο παντεσπάνι(το οποίο εννοείται το φτιάχνω κι εγώ σε άλλες περιπτώσεις) είναι μια νόστιμη και ιδιαίτερη εναλλακτική (εντωμεταξύ αυτή δεν θέλει καν μίξερ, απλά ανακάτεμα). Ok αρκετά είπα...για σήμερα!Next time θα σκεφτώ άλλα επιχειρήματα! Υλικά για τη βάση: 80γρ. φιστίκι αιγίνης σε σκόνη 60γρ. αμύγδαλο σε σκόνη 50γρ. ζάχαρη άχνη 70γρ. λευκή σοκολάτα 50γρ. κρέμα γάλακτος(35%) 10γρ. κορν φλάουρ 2 ασπράδια Λιώνουμε σε μπεν-μαρί τη λευκή σοκολάτα. Ανακατεύουμε σε μπολ τις σκόνες των ξηρών καρπών, την άχνη,το κορν φλάουρ,την κρέμα γάλακτος, τα απράδια και προσθέτουμε και την λευκή σοκολάτα. Ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς(αέρα). Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα ή επιφάνεια σιλικόνης σε ταψί, σε πάχος 1εκ. και ψήνουμε στους 170βαθμούς για 15' περίπου.Θα δούμε θα ροδίσει στις άκρες. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και μετά κόβουμε με ένα στρογγυλό τσέρκι έναν πάτο. Υλικά για μους σοκολάτα: 200γρ. κουβερτούρα 55%κακάο 180γρ. κρέμα γάλακτος 35%λιπ. 200γρ. κρέμα γάλακτος 35% χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε τα 180γρ. κρέμας γάλακτος και πριν πάρει βράση τη ρίχνουμε πάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε ένα λεπτό και μετά ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης για να ομογενοποιηθεί. Αφήνουμε να κατέβει η θερμοκρασία και όταν δούμε ότι είναι σχετικά χλιαρή προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος που χτυπήσαμε σε μορφή γιαουρτιού(πριν γίνει σαντιγύ). Αφήνουμε στο ψυγείο. Υλικά για μους πορτοκαλιού: 8 κρόκοι αυγών 125γρ.ζάχαρη 500γρ.κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή 60γρ.λικέρ Grand marnier φύλλα ζελατίνας 10γρ. (6φύλλα από τα μικρά του σούπερ μάρκετ σε κίτρινη συσκευασία) ξύσμα από ένα πορτοκάλι Εκτέλεση: 1. Μαλακώνουμε τα φύλλα ζελατίνας σε μπωλ με κρύο νερό(βοηθάει να βάλουμε και παγάκια). 2. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ σε παχύρρευστη μορφή(σαν γιαούρτι) και την κρατάμε στο ψυγείο. Αυτό το κάνουμε αν είμαστε μόνοι μας στην κουζίνα και έχουμε ένα μίξερ. 3. Σε μπεν μαρί χτυπάμε συνεχώς τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα (είναι το σημείο που πιάνεται το χέρι). 4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μίγμα στο κάδο του μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτοντας σταδιακά το λικέρ μέχρι το μείγμα να δέσει και να κρυώσει.Προσθέτουμε και το ξύσμα. 5. Στραγγίζουμε τα φύλλα ζελατίνης και τα λιώνουμε σε κατσαρολάκι με ένα φλιτζανάκι νερό. Ρίχνουμε αυτό στο κάδο του μίξερ και αφού ενσωματωθεί σταματάμε το χτύπημα. 6. Προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα κι ανακατεύουμε απαλά. Συναρμολόγηση: Τοποθετούμε σε ένα τσέρκι το στρογγυλό πάτο που κόψαμε. Ρίχνουμε την μους σοκολάτας που θα έχει σφίξει ελαφριά στο ψυγείο και στη συνέχεια τη μους πορτοκάλι. Αν δούμε ότι η μους σοκολάτας δεν έχει σφίξει, αφήνουμε στο ψυγείο και μετά προσθέτουμε τη μους πορτοκάλι. Για διακόσμηση μπορούμε να πασπαλίσουμε ελάχιστο κακάο σε μια πλευρά(εγώ είπα να πειραματιστώ λίγο με την καραμέλα,αλλά και χωρίς αυτή τρώγεται άνετα!)

Πηγή: santie-athina.blogspot.gr

Γευστική διαδρομή με γλυκοθεραπεία απο το Στέλιο ΠΑρλιάρο στο ΜΕΓΑ. Μας δείχνει πως να φιάξουμε απλό κέικ με γλάσσο απο λεμόνι.Είναι συνταγή για εργένηδες, φοιτητές, ή άτομα που σε κρίση υπογλυκαιμίας με απλά υλικά και χωρίς ιδιαίτερα σκεύη (μιξερ κλπ) θέλουν να απολαύσουν ενα γλυκό.Πρόκειται για την εκπομπή Γλυκιές αλχημείες του ΜΕΓΑ. Παραδείγματα προς μίμηση!!!!

Καλησπέρα...σήμερα γι αλλού ξεκίνησα κι αλλού κατέληξα! Τί εννοώ; Μιλώ για τη συγκεκριμένη ανάρτηση που είναι ξαφνική και απρογραμμάτιστη, μια και κάποια "μπλογκοφίλη" με ρώτησε εάν έχω καταψύξει ποτέ κέικ. Πρώτα πρώτα λοιπόν, θα απαντήσω... ναι έχω καταψύξει κατά καιρούς πολλά τρόφιμα, ωμά ή μαγειρεμένα όπως κέικ, μπισκότα, ωμή ζύμη, ψωμί, τσουρέκι, κόκκινα φρούτα για να τα χρησιμοποιήσω σε γλυκά, έτοιμα γεύματα, φυσικά κρέατα, ψάρια και λαχανικά όπως αρακά, μπάμιες και πολλά άλλα, όχι βέβαια για να τα χρησιμοποιήσω μετά από 2-3 μήνες αλλά για να τα χρησιμοποιήσω μετά από 20 μέρες ή 1 μήνα. Ο ρυθμός της σύγχρονης ζωής, ειδικά για όλους εμάς που ζούμε σε μεγαλουπόλεις, συντέλεσε στο να γίνει ο καταψύκτης (ή και η απλή κατάψυξη) ένα πολύτιμο εργαλείο για τη νοικοκυρά. Ακόμη και στα σούπερ μάρκετ ο αριθμός των κατεψυγμένων τροφίμων αυξάνεται όλο και περισσότερο. Δυστυχώς, πέρασε ο καιρός που η νοικοκυρά κατέβαινε το πρωί στον κήπο ή πήγαινε στον μανάβη-παραγωγό και αγόραζε τα καθημερινά της φρέσκα λαχανικά. Τώρα, όλοι ή σχεδόν όλοι τρέχουμε για την δουλειά προσπαθώντας να προλάβουμε καθημερινά όλο και περισσότερα!! Βέβαια, αν και η χρήση της ψύξης για τη διατήρηση των τροφίμων χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους ωστόσο η πώληση κατεψυγμένων προϊόντων εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 30. Προοδευτικά και για κοινωνικούς λόγους, η κατάψυξη και κατ' επέκταση ο καταψύκτης έγιναν ένα συνηθισμένο εργαλείο για την διευκόλυνση των διατροφικών αναγκών στα περισσότερα νοικοκυριά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατάψυξη καθυστερεί την αλλοίωση των τροφίμων και τα διατηρεί ασφαλή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των μικροοργανισμών γιατί επιβραδύνει την ενζυμική δραστηριότητα. Πώς γίνεται αυτό; Οι μικροοργανισμοί χρησιμοποιούν το νερό των τροφίμων για να αναπτυχθούν όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους κρυστάλλους του πάγου όταν το τρόφιμο είναι κατεψυγμένο. Έτσι, παραμένουν μεν οι περισσότεροι ζωντανοί, αλλά είναι αδρανείς και δεν μπορούν να επηρεάσουν το κατεψυγμένο τρόφιμο. Αυτό σημαίνει ότι η απόψυξη είναι επίσης μια σημαντική διαδικασία και χρειάζεται προσοχή. Παλιότερα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι με την κατάψυξη τα τρόφιμα "έχαναν" τα θρεπτικά τους συστατικά τα οποία και, όπως πολλοί έλεγαν και ακόμη κάποιοι το πιστεύουν, καταστρέφονταν. Παρόλα αυτά, σύγχρονες έρευνες επιστημόνων έδειξαν ότι πέρα από ένα μικρό ποσοστό (15-20%) της βιταμίνης C που χάνουν όταν τα ζεματίζουν για να τα καταψύξουν (έτσι ώστε να αδρανοποιηθούν οι μικροοργανισμοί και τα ενζύμων που διαφορετικά θα συνέχιζαν την "υποβάθμιση" των λαχανικών) τα κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα είναι συνήθως "πλουσιότερα" σε θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα. Αυτό συμβαίνει γιατί η κατάψυξή τους γίνεται αμέσως μετά τη συγκομιδή τους, ενώ η διαλογή, μεταφορά και διανομή των φρέσκων προϊόντων μπορεί να διαρκέσει περισσότερες ημέρες, με αποτέλεσμα οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία του να καταστρέφονται. Τα φρέσκα μαλακά φρούτα αλλά και τα πράσινα λαχανικά χάνουν καθημερινά ένα ποσοστό μέχρι και 15% της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C όταν φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου. Όσον αφορά στα κατεψυγμένα κρέατα, ψάρια και πουλερικά είναι αποδεδειγμένο ότι δεν έχουν καμμιά απώλεια βιταμίνης επειδή η πρωτεϊνη, οι βιταμίνες Α και D και τα ανόργανα άλατα δεν επηρεάζονται από την ψύξη. Κατά την απόψυξη μόνον έχουν μια απώλεια υγρών. Φυσικά, υπάρχουν τρόφιμα που δεν καταψύχονται όχι γιατί αλλοιώνονται και μπορεί να προκαλέσουν στον άνθρωπο δηλητηρίαση κατά την κατανάλωσή τους αλλά γιατί αλλοιώνεται η υφή τους με αποτέλεσμα να γίνουν πιο μαλακά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο σχηματισμός παγοκρυστάλλων καταστρέφει τις κυτταρικές τους μεμβράνες. Στην κατηγορία αυτή των τροφίμων ανήκουν τα μανιτάρια, τα λαχανικά σαλάτας (μαρούλι, λάχανο, ντομάτα, αγγουράκι κλπ), κάποια φρούτα (πεπόνι, καρπούζι, μπανάνα, φράουλες κλπ), οι μαγειρεμένες (ψητές ή τηγανιτές) πατάτες, τα βρασμένα αβγά , τα μαλακά τυριά, η κρέμα γάλακτος, κάποιες σάλτσες με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, το γιαούρτι (αυτά τα τρία τελευταία "κόβουν"). Καταψύχονται κανονικά ψωμί, κέικ * , μπισκότα, τσουρέκια, ωμές ζύμες, πίτες πάσης φύσεως (γλυκιές και αρμυρές), πουρές πατάτας, λουκάνικα τυλιγμένα σε λαδόκολλα, φρέσκα αρωματικά (μαϊντανός, δυόσμος, σέλινο κλπ), όσπρια αραβικές πίτες, κόκκινα φρούτα (για χρήση σε γλυκά), έτοιμα γεύματα, γλυκά (cheesecakes, μίνι κέικ με ζαχαρόπαστα κλπ), σκληρά τυριά, καφές, ξηροί καρποί και φυσικά κρέατα και ψάρια. * Ο ειδικός επί των γλυκών Στ. Παρλιάρος στο τεύχος 8 (Φεβρουάριος 2011-σελ.53) του περιοδικού "Γλυκές ιστορίες" φτιάχνει κέικ-βάση για ρολό με κρέμα λεμονιού και προτείνει να την διατηρήσουμε στην κατάψυξη για 1 μήνα. Το ίδιο έχουν πει κατά καιρούς η Β. Αλεξιάδου, η Ντ. Νικολάου και άλλοι γνωστοί σεφ. Βέβαια, για την καλύτερη συντήρησή τους πρέπει να μπαίνουν σε σακούλες τροφίμων, να έχουν πλυθεί και να είναι έτοιμα για χρήση. Πολύ σημαντικό είναι το πώς θα καταψυχθεί το τρόφιμο ΑΛΛΑ και το πώς θα αποψυχθεί. Για να καταψύξουμε: 1- 'Ετοιμα γεύματα - Καλό είναι να τα βάζουμε χωρισμένα σε μερίδες, σε μεταλλικά, ειδικά πλαστικά που μπαίνουν και στο φούρνο μικροκυμμάτων, ή πυρέξ μπολ αεροστεγή, τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα γιατί ταιριάζουν καλύτερα στον καταψύκτη ή την κατάψυξη, λίγο μεγαλύτερα από τη ποσότητα του φαγητού (ειδικά όταν το φαγητό έχει υγρά γιατί με την κατάψυξη διογκώνεται). Έτσι τα βάζουμε απ' ευθείας στον ηλεκτρικό ή μικροκυμμάτων φούρνο ή στην εστία της κουζίνας για απόψυξη και δεν χάνουμε χρόνο. - Φροντίζουμε πάντα να έχουν κολλημένες ετικέτες που αναγράφεται με ειδικό μαρκαδόρο ή μολύβι το είδος του φαγητού και την ημερομηνία παρασκευής και κατάψυξης (συνήθως είναι η ίδια) για να μην προσπαθούμε να μαντέψουμε τί είναι και πότε παρασκευάσθηκε. * Επειδή το σελοτέιπ δεν κολλά σε βρεγμένη επιφάνεια και ξεκολλάει εύκολα, χρησιμοποιήστε την χάρτινη ταινία συσκευασίας που έχει σε διάφορα φάρδη στα σούπερ μάρκετ. Είναι ό,τι καλύτερο για τις ετικέτες της κατάψυξης. 2- Κρέατα, ψάρια, πουλερικά και λαχανικά Τα βάζουμε σε πλαστικές σακούλες τροφίμων σε μερίδες ή ποσότητες ανάλογα με την χρήση που θα κάνουμε, αφού πρώτα τα πλύνουμε. Τα λαχανικά μπορούμε να τα ζεματίσουμε και να τα κόψουμε σε κομμάτια ή όχι... έτσι κι αλλιώς πρέπει να είναι φρέσκα και χωρίς αλλοιώσεις. Για να αποψύξουμε: 1- 'Ετοιμα γεύματα Όταν είναι μέσα σε μεταλλικά ή πυρέξ μπολ μπαίνουν κατ' ευθείαν στον ηλεκτρικό φούρνο ή επάνω στην εστία της ηλεκτρικής κουζίνας. Εάν είναι μέσα σε ειδικά πλαστικά μπολ τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμμάτων. Αποφεύγουμε να ξεπαγώνουμε κέικ και ψωμί στο φούρνο μικροκυμμάτων εκτός κι αν πρόκειται να το καταναλώσουμε αμέσως. Εάν μείνει μερικές ώρες συνήθως ξεραίνεται. 2- Κρέατα, ψάρια, πουλερικά και λαχανικά Είναι καλύτερα να αποψύχονται στη συντήρηση του ψυγείου για περισσότερες ώρες έτσι ώστε να αποφεύγεται κάθε πιθανότητα αλλοίωσης του τροφίμου. Παρόλα αυτά, εάν βιαζόμαστε να τα μαγειρέψουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη θέση "απόψυξη" της ηλεκτρικής κουζίνας. Εάν το κρέας ή το ψάρι δεν έχει ξεπαγώσει καλά δεν πειράζει, απλά πρέπει να το μαγειρέψουμε για 20-30 λεπτά περισσότερο από την κανονική ώρα ψησίματος. ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάντα πρέπει να αποψύχουμε την ποσότητα που θα καταναλώσουμε γιατί ένα τρόφιμο, ωμό η μαγειρεμένο, που έχει αποψυχθεί δεν πρέπει να ξανακαταψυχθεί. Προσοχή στους βαθμούς της κατάψυξης! Όταν οι ειδικοί μιλούν για κατάψυξη τροφίμων, αναφέρονται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των -18 βαθμών Kελσίου. Όμως η θερμοκρασία των απλών καταψύξεων των ψυγείων κυμαίνεται μεταξύ -10 και -15 βαθμών. Oπότε, αν δεν διαθέτουμε καταψύκτη στον οποίον μπορούμε να ρυθμίσουμε μόνοι μας την ιδανική θερμοκρασία, καλό είναι να μην διατηρούμε κατεψυγμένα τρόφιμα και φαγητά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Kι αυτό γιατί κινδυνεύουμε να έχουμε τρόφιμα με αλλοιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, οσμή κλπ.), με αυξημένο μικροβιακό φορτίο, αλλά και χαλασμένα φαγητά, που μπορεί να μας προκαλέσουν και προβλήματα υγείας όπως η τροφική δηλητηρίαση. Διαβάστε παρακάτω έναν αναλυτικό πίνακα που έφτιαξε η Αλεξία Αλεξιάδου στο βιβλιαράκι της "Νέες Ονειρικές Υγιεινές γεύσεις" σχετικά με τα φαγητά και τα τρόφιμα που καταψύχονται. Τρόφιμα που μπαίνουν στην κατάψυξη & Χρόνος συντήρησης Κρέας - 9 μήνες έως 1 χρόνο (το αγοράζουμε σε μιρκά πακετάκια ή μερίδες και τα βάζουμε σε ξεχωριστά, κλεισμένα σακουλάκια, στην κατάψυξη) Ψάρια - 2 έως 3 εβδομάδες Πουλερικά - 2 έως 3 μήνες Ανακατεμένο, βρασμένο και στραγγισμένο σπανάκι σκέτο ή με τυρί και άλλα υλικά για πίτα, έτοιμο σε σακουλάκι - 1 μήνα Γέμιση για σουφλέ (ψιλοκομμένα τυριά, ζαμπόν) - 1 μήνα Αυγά χωρισμένα (τα ασπράδια σε σακούλα ή πλαστικό μπολ, οι κρόκοι χτυπημένοι με ζάχαρη) - 3 μήνες Μπρόκολο/Κουνουπίδι σε ροζέτες - 3 μήνες Φύλλο ζύμης - 1 χρόνο Μαργαρίνη/Βούτυρο - 6 μήνες Σάλτσα ντομάτας (σε σακούλα) - 3 μήνες Ξηροί καρποί - 1 χρόνο Μπέικον/Ζαμπόν/Καπνιστή γαλοπούλα - 1 χρόνο Καπνιστός σολομός - 6 μήνες Καπνιστή/Ψητή μελιτζάνα ή πιπεριά καθαρισμένη από τη φλούδα - 3 μήνες Τρόφιμα που δεν μπαίνουν στην κατάψυξη Ωμά λαχανικά Γάλα και κρέμες Τυρί φέτα (εκτός αν είναι τριμμένο) Τυρί κίτρινο (εκτός αν είναι τριμμένο) Τυριά σε κρέμα ή λευκά φρέσκα τυρι Σάλτσα πέστο Βινεγκρέτ Ψωμί με προζύμι Φρούτα (ολόκληρα, φρέσκα) Φρέσκες σαλάτες Φαγητά που μπαίνουν στην κατάψυξη Παστίτσιο/Μουσακάς (πριν ψηθεί, χωρίς τη μπεσαμέλ) Πίτσα (πριν ψηθεί) Πίτες (ωμές ή ψημένες) Ογκρατέν (ωμά ή ψημένα, χωρίς τη μπεσαμέλ) Κρέπες γεμισμένες ή σκέτες Σουφλέ με ταλιατέλες (πριν ψηθεί) Μπιφτέκια (ωμά, ζυμωμένα) Τάρτες και Κις (ψημένα ή πριν ψηθούν) Ψωμί (φτάνει να μπει φρεσκοψημένο και όχι 2ης μέρας) Ψωμί για τοστ Κέικ/Τσουρέκι (ισχύει το ίδιο με το ψωμί) Ψημένο παντεσπάνι ή κέικ σε τρίμματα (για άλλη χρήση) Κοτόπουλο/Ψάρι φιλέτο/Κροκέτες/Γαρίδες πανέ (παναρισμένα, πριν τα ψήσουμε, για λίγες ημέρες) Φαγητά με σάλτσα ντομάτας σε πυρέξ (πριν ή αφού τα ψήσουμε) Τηγανίτες (pancakes, ψημένες) Ζωμός (κότας, κρέατος, ψαριού) Σάλτσες φρούτων Φαγητά που δεν μπαίνουν στην κατάψυξη Φαγητά με μπεσαμέλ (ωμή ή ψημένη) Μους και πουτίγκες, κρέμες ψυγείου Τηγανητά φαγητά ψημένα (πατάτες, κοτόπουλο πανέ,κροκέτες, λαχανικά, αυγά) Σούπες Σιροπιαστά γλυκά Λαδερά φαγητά ψημένα Φαγητά ψημένα με πατάτα/Πουρές Τί δεν πρέπει να ξανακαταψυχθεί Κρέας που έχει ξαπαγώσει Κοτόπουλο που έχει ξεπαγώσει Ψάρι που έχει ψηθεί Φαγητά φούρνου με πατάτες που ψήθηκαν Ψημένα ή βραστά λαχανικά Παγωτό που έχει λιώσει Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στις παρακάτω παραπομπές. Μια από τις παραπομπές που μου άρεσαν πολύ αναφέρεται στην κατάψυξη και απόψυξη των ψημένων μπισκότων και είναι η πρώτη από τις παραπομπές από τις "Συνταγές της παρέας". http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/29-mpiskota-kai-zimi-gia-mpiskota-stin-katapsiksi Επίσης και οι υπόλοιπες, πάλι από το ίδιο site (της Συνταγές της παρέας) είναι πολύ βοηθητικές μιας και είναι περισσότερο πρακτικές παρά θεωρητικές. http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/64-katapsixo-frouta http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/44-fagita-kai-katapsiksi http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/67-katapsixo-laxanika Άλλες πηγές για περισσότερες πληροφορίες http://www.vita.gr/html/ent/379/ent.6379.asp http://www.eufic.org/article/el/artid/freezing-foods-quality-safety/ http://www.vefashouse.gr/vefashouse/sixneserotiseis.asp?mdept_id=25# http://www.ftiaxno.gr/2011/03/blog-post_23.html

Πηγή: tantekiki.blogspot.gr

Ο Στέλιος Παρλιάρος είναι αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους γνώστες της ζαχαροπλαστικής! Το μιλφέιγ σοκολάτας του είναι εκπληκτικό! Δοκιμάστε το! Υλικά: Για το φύλλο σφολιάτας: 500 γραμ. αλεύρι σκληρό 15 γραμ. αλάτι 200 γραμ. νερό 200 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 200 γραμ. βούτυρο παγωμένο Για την κρέμα: 700 γραμ. φρέσκο γάλα 300 γραμ. κρέμα γάλακτος 2 αυγά 6 κρόκους αυγών 160 γραμ. ζάχαρη 80 γραμ. κόρν φλάουρ 160 γραμ. σοκολάτα ζάχαρη άχνη και κακάο για την διακόσμηση Εκτέλεση: Πως φτιάχνουμε τη σφολιάτα: Σ' ένα σκεύος τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι, το νερό και το βούτυρο. Ζυμώνουμε καλά ή χρησιμοποιούμε το μίξερ ανακατεύοντας με το γάντζο, να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη. Φτιάχνουμε μια μπάλα και τη χαράζουμε μ' ένα μαχαίρι σε σχήμα σταυρού. Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Την αφήνουμε 1/2 ώρα να ξεκουραστεί στο ψυγείο. Μετά ανοίγουμε τη ζύμη και την απλώνουμε ξεκινώντας από τις 4 γωνίες που σχηματίζει ο σταυρός. Στο κέντρο τοποθετούμε το βούτυρο που το έχουμε κτυπήσει ελαφρώς. Φέρνουμε τις 4 γωνίες στο κέντρο και καλύπτουμε το βούτυρο. Μ' έναν πλάστη πιέζουμε και ανοίγουμε σε μακρόστενο φύλλο. Το τυλίγουμε στα 3 και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 4 φορές. Κατόπιν, ανοίγουμε τη σφολιάτα με τη βοήθεια του πλάστη και με λίγο αλεύρι, κάτω από 5 χιλιοστά. Τοποθετούμε σε λαμαρίνα φούρνου, μ' ένα πιρούνι τρυπάμε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να τρίβεται η σφολιάτα. Γυρνάμε τη σφολιάτα, πιέζουμε να φύγει ο αέρας και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα έως ότου τρίβεται η σφολιάτα. Πως φτιάχνουμε την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το γάλα με την κρέμα και το βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αυγά. Πριν βράσει το μίγμα με το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μίγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε έως ότου λιώσει η σοκολάτα. Αδειάζουμε σ' ένα καθαρό σκεύος, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο. Χωρίζουμε τη σφολιάτα σε 3 ίσα μέρη. Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο, χτυπάμε ελαφρά για να μαλακώσει και να ομοιογενοποιηθεί η κρούστα, απλώνουμε ένα μέρος από την κρέμα και επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη σφολιάτα και κρέμα. Πασπαλίζουμε με άχνη και λίγο κακάο. Δείτε το βίντεο: Καλή επιτυχία! Άλλες συνταγές για Μιλφέιγ... εδώ ... και εδώ

Πηγή: tetradiosyntagon.blogspot.gr

Οι μέρες περνάνε και είναι γεμάτες μαγειρική, αρώματα από το φούρνο, γεύσεις, χρώματα...Τουλάχιστον όσοι με παρακολουθείτε στο facebook τα βλέπετε, αλλά και για όσους δεν έχουν σιγά σιγά θα τα ανεβάζω όλα εδώ. Όχι τίποτα άλλο, αλλά έχω γεμίσει και το λαπτοπ με φακελάκια και φωτογραφίες και έχω τον αδερφό μου να μου φωνάζει πώς γέμισα έτσι την επιφάνεια εργασίας..αλλά τι να κάνω κι εγώ! Η πιο πρόσφατη όμορφη εμπειρία ήταν το σεμινάριο με τα cupcakes που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή! Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι σε όλες τις κοπέλες που συμμετείχαν και αφιέρωσαν το πρωινό τους στη ζαχαροπλαστική αυτή εμπειρία και με εμπιστεύτηκαν! Χάρηκα πάρα πολύ που τις γνώρισα και που περάσαμε δημιουργικά αυτές τις ώρες! Αυτό που μ'αρέσει περισσότερο είναι να μπορώ να δώσω κάτι από αυτή την αγάπη που έχω για τη ζαχαροπλαστική, την αγάπη γι αυτό που θα αναμείξεις μέσα σε ένα μπολ, γι' αυτό που θα σκύψεις και θα δεις να φουσκώνει από το πορτάκι του φούρνου, γι' αυτό που θα μυρίσεις ανοίγοντας ένα κουτί με τα δικά σου γλυκά...και γι' αυτό που θα δεις στα μάτια των άλλων όταν τα δοκιμάσουν. Όταν μια κοπέλα σήμερα μου έστειλε φωτογραφία από τα cupcakes που έκανε ενώ ήταν η πρώτη της φορά...αν έχω καταφέρει να το πετύχω αυτό, ναι για μένα είναι χαρά...εξάλλου η χαρά κρύβεται σε μικρές στιγμές και ο καθένας ορίζει τις στιγμές του αυτές...όπως επίσης χαρά κρύβεται και σε ένα κουταλάκι καραμέλας! Γιατί κάπως πρέπει να πάω και στη συνταγή! Ένα πλούσιο γλυκό και στο μάτι και σε θερμίδες, ναι...αλλά η φιλοσοφία είναι ότι δεν φτιάχνουμε κάθε μέρα γλυκά, οπότε μπορούμε να τα απολαμβάνουμε κατά διαστήματα...δηλαδή κάθε δεύτερη μέρα! (Θα 'θελα!) Πάρτε μια έτοιμη σφολιάτα, δεν χάλασε και ο κόσμος, φτιάξτε τα όλα από την προηγούμενη μέρα και την επόμενη συναρμολογήστε και απολαύστε το μιλφέιγ στο τραπέζι σας με τους δικούς σας ή προσφέρετε το σαν δώρο σε φίλους. Θα σας λατρέψουν! Υλικά για κρέμα ζαχαροπλαστικής(συνταγή Παρλιάρου) 350 γρ. φρέσκο γάλα 150 γρ. κρέμα γάλακτος 80 γρ. ζάχαρη 1 αβγό 3 κρόκοι αβγών 40 γρ. κορν φλάουρ 1 κ.γ. εσάνς βανίλια Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το γάλα με την κρέμα και το βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αυγά. Πριν βράσει το μείγμα με το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε και τη βανίλια. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε σ' ένα καθαρό σκεύος, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο. Όταν έχει κρυώσει η κρέμα και θέλουμε να στήσουμε το μιλφέιγ, την αφρατεύουμε χτυπώντας την στο μίξερ προσθέτοντας 4-5 κ.γ. καραμέλα να ομογενοποιηθεί (Αν θέλουμε να γίνουμε λίγο υπερβολικοί, προσθέτουμε και 3-4 κ.γ. παραπάνω!). Αν έχουμε μίξερ με εξάρτημα φτερό, το χρησιμοποιούμε, αλλιώς με το μίξερ χειρός. Υλικά για σως καραμέλας ( συνταγή από βιβλίο The Perfect Scoop, David Lebovitz): 200γρ. ζάχαρη 300γρ. κρέμα γάλακτος(35% λιπ.) 7κ.σ. νερό Ζεσταίνουμε αρχικά σε μπρίκι την κρέμα γάλακτος. Θέλουμε να είναι μέτρια ζεστή , όχι να βράσει. Αφήνουμε στην άκρη. Σε κατσαρολάκι με βαρύ πάτο ρίχνουμε την ζάχαρη και από πάνω το νερό και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία. Περιμένουμε να αρχίσει να ζεσταίνεται η ζάχαρη, χωρίς να ανακατέψουμε καθόλου. Παρακολουθούμε τη ζάχαρη να αρχίσει να βράσει και να καραμελώνει. Μπορούμε να κουνήσουμε το κατσαρολάκι 1-2 φορές. Βλέπουμε ότι αρχίζει να αλλάζει χρώμα προς το χρυσό και πολύ γρήγορα πάει να σκουρύνει. Πρέπει να αποσύρουμε το κατσαρολάκι πριν σκουρύνει πολύ γιατί θα καεί και θα είναι πικρή. Αποσύρουμε λοιπόν και ρίχνουμε τη μισή κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας παράλληλα πολύ γρήγορα με έναν αυγοδάρτη, με προσοχή γιατί εκείνη τη στιγμή φουσκώνει το μείγμα! Προσθέτουμε και την υπόλοιπη μισή κρέμα γάλακτος, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ξαναβάζουμε στο μάτι για 1-2’ και μετά αποσύρουμε. Θα δούμε ότι η σως είναι ρευστή αλλά να μη μας ανησυχεί γιατί όταν θα κρυώσει στο ψυγείο θα πήξει! Ρίχνουμε τη σως σε βαζάκι (μπορεί να χρειαστεί ένα βαζάκι ή δύο μικρότερα χωρητικότητας περίπου 250 ml ) και το αφήνουμε να κρυώσει, μετά κλείνουμε με το καπάκι και βάζουμε στο ψυγείο. Χρειάζεται ένα βράδυ να πήξει ώστε να μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε στην κρέμα ζαχαροπλαστικής. Διατηρείται περίπου 2 βδομάδες στο ψυγείο. Σφολιάτα: 1 φύλλο έτοιμο σφολιάτας Χωρίζουμε τη σφολιάτα σε 3 ίσα μέρη Τοποθετούμε σε λαμαρίνα φούρνου(θα χρειαστούμε δύο για να χωρέσουν και τα τρία κομμάτια), μ' ένα πιρούνι τρυπάμε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε στους 170 ο C για 30 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να τρίβεται η σφολιάτα. Γυρνάμε τη σφολιάτα, πιέζουμε να φύγει ο αέρας (προσεχτικά με μια σχάρα ή ένα ταψάκι στο μήκος των τεμαχίων) και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα έως ότου τρίβεται η σφολιάτα. Όταν θέλουμε να συναρμολογήσουμε το γλυκό, τοποθετούμε το ένα κομμάτι σφολιάτα σε ένα πιάτο, απλώνουμε ένα μέρος από την κρέμα και επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη σφολιάτα, κρέμα, σφολιάτα. Πασπαλίζουμε με άχνη .

Πηγή: santie-athina.blogspot.gr

Συστατικά Στα γρήγορα Γλυκά Διάφορα Άλλες κατηγορίες Όλες οι συνταγές 500 γρ. Γάλα χλιαρό. 20 γρ. Μαγιά φρέσκια 30 γρ. ζάχαρη 5 γρ.αλάτι 520 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Οδηγίες Βαζουμε το χλιαρο γαλα σε μια λεκάνη, βάζουμε την μαγιά την ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, βάζουμε λίγο αλεύρι, και το δουλεύουμε καλά με το σύρμα κουζίνας. Ρίχνουμε το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι, το δουλεύουμε καλά σε χυλό να ειναι ελαστικό. Το αφήνουμε για μια ώρα σε ζεστό μέρος (εγώ το βάζω στα μικροκύματα και δεν το πιάνει ρεύμα. Παίρνουμε λίγη ζύμη του λουκουμά με ένα κουτάλι τη ρίχνουμε στο λάδι και με μία τρυπητή κουτάλα τους γυρνάνε συνεχώς έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε τους λουκουμάδες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και τους σερβίρουμε ζεστούς με μέλι. Η συνταγή είναι του Παρλιάρου.

Πηγή: mageirikesdiadromes.gr

Πριν αποχαιρετήσουμε τα καλοκαιρινά φρούτα, ετοιμάζουμε βήμα-βήμα ένα υπέροχο σουφλέ. Συνταγή : Στέλιος Παρλιάρος. Μερίδες : για 4 άτομα. Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 10΄, ψήσιμο΄. Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια. Υλικά 230 γρ. τυρί κρέμα, τύπου Φιλαδέλφεια 85 γρ. ζάχαρη 2 αυγά 20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (2 κουτ. σούπας) ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο) λίγο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) για άλειμμα ζάχαρη για τις φόρμες Για το σερβίρισμα πεπόνι ή καρπούζι ή και τα δύο, κομμένα σε κομμάτια μέλι Εκτέλεση Συγκεντρώνουμε τα υλικά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το τυρί με τον αυγοδάρτη. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα των υλικών. Στο τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού. Βουτυρώνουμε τα ατομικά πυρίμαχα φορμάκια. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη τα φορμάκια, έτσι ώστε να κολλήσει στον πάτο και στα τοιχώματα. Γεμίζουμε τα φορμάκια με το μείγμα, σχεδόν μέχρι το χείλος τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C για 20 λεπτά. Βγάζουμε τα φορμάκια από το φούρνο. Τα σερβίρουμε χλιαρά με πεπόνι, καρπούζι και μέλι. Πηγή - γλυκές ιστορίες

Πηγή: mazitafagame67.blogspot.gr

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΙΤΑ:
Βάζουμε 500 γραμμάρια βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μία κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να χωρίσει το καθαρό βούτυρο από το γάλα του. Χωρίς να ανακινήσουμε καθόλου, παίρνουμε με προσοχή το καθαρό βούτυρο που βρίσκεται στην επιφάνεια και το τοποθετούμε σε άλλο σκεύος.
Ρίχνουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα στο μπλέντερ. Προσθέτουμε και την άχνη και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μαζί με το αλεσμένο αμύγδαλο μέχρι να το μείγμα να αρχίσει να μαλακώνει. Ρίχνουμε τα αυγά σταδιακά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να φουσκώσει και να σχηματιστεί μια λευκή κρέμα. Κατεβάζουμε από το μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 30Χ40 εκατοστών. Απλώνουμε στο ταψί τα φύλλα του ενός πακέτου, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια και καλύπτουμε με τα φύλλα του δεύτερου πακέτου βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο να παγώσει για μερικές ώρες για να ξεκουραστεί η αμυγδαλόκρεμα και για να μπορέσουμε να το κόψουμε ευκολότερα. Κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150ο- 160οC για 1½ ώρα περίπου.
Για το σιρόπι βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 3 λεπτά. Υπολογίζουμε το χρόνο από το σημείο βρασμού.
Βγάζουμε από το φούρνο και σιροπιάζουμε με το σιρόπι ζεστό. ΥΛΙΚΑ:
2 πακέτα φύλλα κρούστας ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
400 γρ. βούτυρο - κατά προτίμηση clarifie - LURPAK
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
250 γρ. βούτυρο LURPAK
250 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. αμύγδαλο αποφλοιωμένο
6 αυγά ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ
50 γρ. αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
1.000 γρ. ζάχαρη
700 γρ. νερό
100 γρ. γλυκόζη

Πηγή: glykes-alchimies.gr

Το Cooktime είναι μια μηχανή αναζήτησης συνταγών που βρίσκει συνταγές με ειδικά φίλτρα αναζήτησης όπως υλικά, κατηγορίες και λέξεις-κλειδιά.
Το Cooktime δεν φιλοξενεί συνταγές αλλά links προς site συνταγών. | FAQ | Privacy