μπλακ φορεστ βεφα | κρεπα ντουκαν χωρις βρωμη | cupcakes recipe ελληνικα | τουρτα σιροπι βυσσινα cooktime | τσιζκεικ με γιαουρτι ευκολο | ντουκαν συνταγες γλυκα | cheesecake σαντιγι
Συνδεση

Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές

Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Η συνταγή ειναι του Στέλιου Παρλιάρου απο την εκπομπη ''Γλυκες αλχημείες''. Υλικά 18 μεγάλα ντοματίνια 400 γρ. ζάχαρη 1 λίτρο νερό ½ κουτ. του γλυκού μαύροι και πράσινοι κόκκοι πιπεριού 1-2 τεμ. αστεροειδούς γλυκάνιου (ανίς) Εκτέλεση Σε βρασ τό νερό ρίχνουμε τα ντοματίνια για 1 λεπτό. Τα βγάζουμε, τα ρίχνουμε σε νερό με πάγο και τα ξεφλουδίζουμε. Αδειάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τα μυρωδικά σε μία κατσαρόλα και τα τοποθετούμε στη φωτιά. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το σιρόπι να πιει το μισό νερό του.  Ρίχνουμε τα ντοματίνια και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και φυλάμε σε αποστειρωμένο βάζο. Με αυτό συνοδεύουμε χοιρινό, τυριά και γιαούρτι.Εγω θα ελεγα οτι τρωγεται  ωραιοτατα και σκέτο σαν κλασσικο γλυκό του κουταλιου . Καλή Επιτυχία!! Προσθήκη ως Αγαπημένο (8) | Εμφανίσεις: 6460 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια) Σχόλια (7)

Πηγή: greekmasa.gr

Η συνταγή είναι από την Νίκη Χρυσανθίδου-Παρλιάρου. Τι χρειαζόμαστε: 1 κ. γαύρος 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ροδέλες 2 ντομάτες σε ροδέλες 1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη 1 λεμόνι σε ροδέλες 2 φύλλα δάφνης σπασμένα σε κομματάκια ελαιόλαδο ρίγανη ξερή δενδρολίβανο ξερό χυμός από ένα λεμόνι 1 ποτήρι του κρασιού νερό Καθαρίζουμε και πλένουμε τον γαύρο και τον βάζουμε σε ταψί τον έναν δίπλα στον άλλον. Από πάνω βάζουμε εναλλάξ το κρεμμύδι, τη ντομάτα και το λεμόνι. Προσθέτουμε την πιπεριά και τη δάφνη. Σε μπωλ ανακατεύουμε το λάδι, το λεμόνι, το δενδρολίβανο και τη ρίγανη και περιχύνουμε το γαύρο. Προσθέτουμε και το νερό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Πηγή: cookpad.com/gr

Τα απίστευτα μελομακάρονα του Παρλιάρου! Ζουμερά μέσα, τραγανά απ έξω και μοσχοβολάνε!! Τι χρειαζόμαστε: 400 γρ. χυμός πορτοκαλιού 530 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο 1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 30 γρ. άχνη 1/4 κουτ. του γλυκού σόδα 1/4 κουτ. του γλυκού κανέλα ή και περισσότερο 1/6 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο 50 γρ. βούτυρο λιωμένο ξύσμα από 1 πορτοκάλι καρύδια χοντροκομμένα ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ: 500 γρ. νερό 700 γρ. ζάχαρη 1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο 2 ξυλάκια κανέλας 100 γρ. μέλι για το μέλωμα Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει. Μετά φτιάχνουμε τα μελομακάρονα. Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε όλο το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει). Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σίτα ή κόσκινο προκειμένου να τους δώσουμε μια ωραία όψη. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ο C για 30 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σίτα να στραγγίξουν. Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.

Πηγή: cookpad.com/gr

Για οποιοδήποτε γλυκό της αρεσκείας σας (συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου). Τι χρειαζόμαστε: 100 γρ κακάο 150 γρ ζάχαρη 350 γρ νερό 20 γρ βούτυρο

Πηγή: cookpad.com/gr

Τα υλικά που θα χρειαστούμε: Για τη βάση της πραλίνας: 400 γρ. φουντούκια 200 γρ. ζάχαρη Για το γλάσο: 200 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια 200 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά 30 γρ. μέλι Για τη μους σοκολάτας-πραλίνας: 150 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο, κατά προτίμηση τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια 380 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε μορφή γιαουρτιού 230 γρ. πραλίνα φουντουκιού (από τη βάση της πραλίνας) Για το μπισκότο: 30 γρ. αλεύρι 85 γρ. φουντούκι σε σκόνη (αλεσμένο στο μπλέντερ) 100 γρ. ζάχαρη άχνη 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 4 ασπράδια αυγού Για την κρέμα πραλίνας: 125 γρ. γάλα 125 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά 30 γρ. ζάχαρη 3 κρόκοι αυγών 150 γρ. πραλίνα φουντουκιού (από τη βάση πραλίνας) 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή 1 ½ (7 γρ.) φύλλο ζελατίνας Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά. Όταν κάψει, ρίχνουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη, έτσι ώστε να αρχίσει να καραμελώνει. Όταν ρίξουμε όλη τη ζάχαρη και πάρει σκούρο ξανθό χρώμα, ρίχνουμε τα φουντούκια, αφού προηγουμένως τα έχουμε ζεστάνει στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων, έτσι ώστε να είναι ζεστά όταν πέσουν στην καραμέλα. Ανακατεύουμε εως ότου ανακατευτούν καλά με την καραμέλα, αλλά προσέχουμε να μη μείνουν πολύ και η καραμέλα πικρίσει. Τα απλώνουμε αμέσως σε μια λαδόκολλα ή σε μια επιφάνεια σιλικόνης και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Παίρνουμε τα 350-400 γρ. αφήνοντας τα υπόλοιπα για γαρνίρισμα και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ, τόσο ώστε να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα. Εκτέλεση για το γλάσο: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και, πριν πάρει βράση, την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. ομογενοποιούμε πολύ καλά με μπλέντερ χειρός ή με μαρίζ, όχι με σύρμα, προσθέτοντας και το μέλι. Εκτέλεση για τη μους σοκολάτας-πραλίνας: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρι ή σε φούρνο μικροκυμάτων, τόσο ώστε η θερμοκρασία της σοκολάτας να είναι στους 50-55°c. Ανακατεύουμε μαζί με την πραλίνα με μια μαρίζ και ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα ανακατεύοντας απαλά. Εκτέλεση για το μπισκότο: Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη άχνη και τα ανακατεύουμε με τη σκόνη φουντουκιού. Στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μαρέγκα. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ. Σε μια λαδόκολλα, δημιουργούμε δυο δίσκους διαμέτρου 22-24 cm. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180° c για 15-20 λεπτά. Εκτέλεση για την κρέμα πραλίνας: Βάζουμε την κρέμα με το γάλα στη φωτιά και ανακατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη πολύ καλά και τους προσθέτουμε στο γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι τους 84° c, έτσι ώστε να μη βράσει και κόψει το αυγό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνας, αφού προηγουμένως τα έχουμε μαλακώσει σε κρύο νερό. Ανακατεύουμε πολύ καλά, μαζί με την πραλίνα, αφήνουμε να κρυώσει, όχι να πήξει και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα χαμηλό τσέρκι, διαμέτρου 22 cm και ύψους 1 cm και το τοποθετούμε στην κατάψυξη εώς ότου το μείγμα παγώσει πάρα πολύ και να μπορούμε να το ξεφορμάρουμε με τα χέρια μας. Συναρμολόγηση: Σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 cm τοποθετούμε τον ένα δίσκο μπισκότου, απλώνουμε τη μισή από τη μους σοκολάτας-πραλίνας, καλύπτουμε με το δεύτερο δίσκο μπισκότου και πάνω από αυτόν τοποθετούμε την παγωμένη κρέμα πραλίνας. Αδειάζουμε την υπόλοιπη μους σοκολάτας-πραλίνας, ισιώνουμε την επιφάνεια και τοποθετούμε στην κατάψυξη. Αφήνουμε για αρκετή ώρα και γλασάρουμε. Γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα φουντούκια. Η συνταγή είναι απο την εκπομπη Μaster Chef

Πηγή: makingsweets.blogspot.gr

Περιδιαβαίνοντας την μπλογκόσφαιρα, έψαχνα συνταγούλα "της εποχής" για να φτιάξω ένα κοτοπουλάκι που έβγαλα για σήμερα. Βρήκα αυτό που έψαχνα στο site της Ντίνας Νικολάου. Η αλήθεια είναι ότι εμπιστεύομαι τις συνταγές της με κλειστά μάτια όπως και του Παρλιάρου και της Αργυρούς. Τους υπόλοιπους τους ψιλοκοιτάζω καχύποπτα πρώτα...χαχαχαα! Κοτοπουλάκι λοιπόν με κυδώνια που είχα πάρει για να κάνω το έρμο το κυδωνόπαστο που αν δεν το κάνω θα σκάσω στο τέλος...αλλά συνέβησαν διάφορα και δεν μπόρεσα ακόμα....αργότερα λοιπόν! Υλικά 1 φλ. χυμός πορτοκαλιού 1 φλ. λευκό γλυκό κρασί (Μοσχάτο Σάμου ή Λήμνου) 2 κ. σ. καστανή ζάχαρη μερικά φυλλαράκια αρμπαρόριζας (προαιρετικά) 4 κυδώνια κομμένα στα τέσσερα (καθαρισμένα-ξεφλουδισμένα) 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες 1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ. 1 φλ. ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι 1 κ. σ. κόλιανδρος σε σκόνη 1 1/2 κ. σ. μουστάρδα απαλή Εκτέλεση Βάζουμε σε κατσαρόλα το χυμό πορτοκαλιού, το κρασί, την αρμπαρόριζα, τη ζάχαρη και τα κυδώνια να σιγοβράσουν με κλεισμένο καπάκι για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια. Προθερμαίνω το φούρνο μου στους 200 βαθμούς. Σκουπίζω με κουζινόχαρτο και αλευρώνω τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα σωτάρω σε τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο μεριές και τα αραδιάζω σε μεγάλο ταψί. Αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με τον τριμμένο κόλιανδρο. Εγώ έσπασα σπόρους, το προτιμώ. Βγάζω τα κυδώνια με μία τρυπητή με προσοχή και τα τακτοποιώ ανάμεσα στα κομμάτια του κοτόπουλου να είναι παντού. Και ΟΧΙ δεν τα τρώμε τα κυδώνια, έτοιμη ήμουν.......με ξελίγωσαν στο βρασιματάκι τους....και μοσχοβόλαγε και η αρμπαρόριζα....άστα να πάνε ήταν... Συμπυκνώνω λίγο το ζουμάκι από τα κυδώνια στην κατσαρόλα και στο τέλος αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω τη μουστάρδα. Για να πω την αλήθεια μου φάνηκε λίγη η ποσότητα και έβαλα την διπλάσια σίγουρα, μπορεί και κάτι παραπάνω. Ανακατεύω να δέσει η μουστάρδα με το ζωμό και περιχύνω το κοτόπουλο και τα κυδώνια. Ψήνω για 40-45 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο. Εγώ έβαλα και λίγο λαδάκι στο ταψί και τα άφησα λιγότερο και στους 180 βαθμούς γιατί το είχα ήδη σωτάρει καλά το κοτόπουλο. Συνοδεύεται με πιλαφάκι. Καλή μας όρεξη!

Πηγή: epipantosepistitou-efik.blogspot.gr

Πριν λίγες μέρες η Νένα μας έφτιαξε μια εξαιρετική φουντουκόπιτα, ανάμεσα σε πολλά άλλα εκλεκτά εδέσματα. Μια φίλη, διαβάζοντας τα σχόλια, έψαξε στο αρχείο της και μου βρήκε τη συνταγή Φουντουκόπιτας με Σοκολάτα του Στέλιου Παρλιάρου , που είχε δημοσιευτεί στην Ελευθεροτυπία . Χαρείτε την! Υλικά 180 γρ.κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια 100 γρ.βούτυρο 60 γρ.ζάχαρη κρυσταλλικά 3 ασπράδια αυγών 3 κρόκοι αυγών 100 γρ.φουντούκι σκόνη (στο μπλέντερ) 30 γρ.φουντούκια χονδροκομμένα Εκτέλεση Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί μαζί με το βούτυρο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε το φουντούκι που έχουμε χτυπήσει στο μπλέντερ. Στο τέλος χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με το πρώτο μείγμα. Τοποθετούμε σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα τάρτας διαμέτρου 20-22εκ. και ύψους 3εκ. και πασπαλίζουμε με τα χονδροκομμένα φουντούκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 10' και στους 170 για άλλα 15΄. ΥΓ. Κικίτσα, όλη δική σου! update 12-7-07 Φωτό από Κική

Πηγή: hungryforhungry.blogspot.gr

Καλή σας μέρα! Για σήμερα μια ξεχωριστή ανάρτηση... μιαν ανάρτηση με συσχετισμό ενός κλασσικού έργου του Άντον Τσέχωφ κι ενός γλυκού του Στ. Παρλιάρου με δική μου "φτιαξιά" αλλά και πινελιά (εντάξει...ξέρω καλά ότι αυτό δεν σας ξαφνιάζει). Τα βύσσινα είναι ένα από τα αγαπημένα μου φρούτα που, μπορεί να μην μου αρέσουν ωμά αλλά τα λατρεύω, κυριολεκτικά, σε γλυκά, μαρμελάδες, λικέρ και σιρόπια. Ο "Βυσσινόκηπος" του Τσέχωφ είναι επίσης ένα έργο που λατρεύω και που, θεωρώ, ότι αναλογικά έχει τη σημασία του και τον συσχετισμό του με τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. Αν και το Tante Kiki είναι food blog και αν και πιστεύω ότι οι περισσότεροι έχετε διαβάσει ή έχετε δει σε παράσταση ή κινηματογραφικό έργο τον "Βυσσινόκηπο" θα μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια για την υπόθεση, το θέμα του που είναι και από τα αγαπημένα του συγγραφέα... Στο έργο αυτό παρουσιάζεται η δυσκολία, η αδυναμία των αριστοκρατών (και κατ' επέκταση μιας τάξης ανθρώπων, τότε η αριστοκρατία τώρα η μεσαία!) να δεχτούν πώς η Ρωσία μεταμορφώνεται, νέοι τρόποι παραγωγής επιβάλλονται, νέα κοινωνικά στρώματα αναδεικνύονται και γενικά ο παλιός κόσμος που ήξεραν καταρρέει και όλες αυτές οι αλλαγές παίζουν καταλυτικά καταστροφικό ρόλο στην προσωπική ζωή του καθενός από αυτούς. Αυτή τους η άρνηση να δεχτούν την άσχημη και επώδυνη πραγματικότητα τους οδηγεί στο να αφήνονται έρμαια στις καταστάσεις, χωρίς να αντιδρούν στην πραγματικότητα, χωρίς να αναλαμβάνουν την ευθύνη της ζωής τους και ως εκ τούτου χωρίς να συγκρούονται με τα όσα τους συμβαίνουν. Έτσι, χάνουν την τραγικότητά τους και το μόνο αίσθημα που προκαλούν είναι εκνευρισμός για τις εμμονές και την αναποφασιστικότητά τους, ζώντας ο καθένας απ' αυτούς το δράμα της καθημερινότητάς του που όμως το υπομένει μ' έναν εντελώς επιφανειακό τρόπο εθελοτυφλώντας για την κατάληξή του! Μας θυμίζει κάτι;;;; Σίγουρα ναι!! Και... όχι οποιαδήποτε ομοιότητα μας έρθει στο μυαλό δεν είναι καθόλου μα καθόλου συμπτωματική!!!! -:((( Ο Βυσσινόκηπος, στο έργο του Τσέχωφ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα υπέροχο κτήμα με βυσσινιές που συμβολίζει τον παλιό, όμορφο και εύρωστο κόσμο που τελικά χάνεται όπως τα δύο αδέλφια-ήρωες χάνουν το κτήμα τους γιατί δεν μπορούν να αντιδράσουν στις καταλυτικές αλλαγές που τους συμβαίνουν. Διαβάζοντας για μια ακόμη φορά, λοιπόν, τον "Βυσσινόκηπο" εντυπωσιασμένη για τα γυρίσματα του καιρού... ξάπλωσα λίγο πιο αναπαυτικά στον καναπέ του γραφείου μου. Και τότε, ένα περιοδικό που ήταν στοιβαγμένο μαζί με άλλα επάνω στο τραπεζάκι δίπλα στον καναπέ... έπεσε στο πάτωμα. Έσκυψα να το πάρω, ενώ, πέφτοντας, είχε ανοίξει στη σελίδα με τη συνταγή του Στ. Παρλιάρου για ...κερασόπιτα!!!!!!! Χα!!! σκέφτηκα... εκπληκτικό... τί κερασόπιτα... τί βυσσινόπιτα! Θα κάνω την δεύτερη!!! αποφάσισα κι έτσι πέρασα στην εφαρμογή, την άλλη μέρα ...πρωί, πρωί, αφού, πρώτα, πήγα στο μάρκετ για να αγοράσω δυο μεγάλα βάζα με κατακόκκινη κομπόστα βύσσινου! Κι εκεί, άρχισε η βυσσινοπεριπέτεια στην κουζίνα μου (και όχι στον βυσσινόκηπο!!! -:))) που, αν και πανεύκολη, κατέληξε σε μια υπέροχη τραγανή ζύμη που συνοδευόταν από πεντανόστιμα βυσσινάκια... σκέτη υπόξινη γλύκα που ξετρέλλανε μικρούς και μεγάλους!! Γλυκιά κατάληξη μετά το διάβασμα του Βυσσινόκηπου με τους όποιους συνειρμούς τον συνοδεύουν. Γλυκιά κατάληξη και για ένα Κυριακάτικο γεύμα...δεν νομίζετε;;; Αλλά, αρκετά ελάτε τώρα, μαζί μου στην κουζίνα, καθίστε αναπαυτικά στην άλλη άκρη του τραπεζιού κι εγώ θα ετοιμάσω ζύμη και γέμιση...και μετά, αν θέλετε, διαβάστε και τον βυσσινόκηπο... ΥΛΙΚΑ για 8 μερίδες Για τη ζύμη 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 185 γρ. μαργαρίνη παγωμένη, σε μικρά κομματάκια (ή βούτυρο) 50 γρ. ζάχαρη 50 γρ. νερό 1 κ.γλ. μείγμα Σμυρνιό ( μείγμα από κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλο) Για τη γέμιση 750 γρ. βύσσινα κομπόστα (2 βάζα) 80 γρ. ζάχαρη 2 κ.σ. κόρν φλάουρ (η συνταγή είχε 1 κ.σ. αλεύρι) Για την επάλειψη 1 αβγό, χωρισμένο το ασπράδι από τον κρόκο ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Φτιάχνουμε τη ζύμη Βάζουμε στο μπολ του μίξερ όλα τα υλικά μαζί και τα "δουλεύουμε" με το εξάρτημα για ζύμωμα έως ότου έχουμε ένα ενιαίο, βουτυράτο ζυμάρι. Το βγάζουμε από το μπολ, το τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο, να ξεκουραστεί. Ετοιμάζουμε τη γέμιση Σε ένα μεγάλο μπολ, στραγγίζουμε τα βύσσινα και κρατούμε το σιρόπι τους για να το κάνουμε βυσσινάδα. Ελέγχουμε τα βύσσινα ένα - ένα μήπως έχουν κουκούτσια που δεν έχουν αφαιρεθεί κατά λάθος (εγώ βρήκα 6-7 στα 2 βάζα) και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το κόρν φλάουρ και τα αφήνουμε στην άκρη έως ότου ετοιμάσουμε το φύλλο. Για την επάλειψη Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε για λίγο, με το σύρμα, τον κρόκο με 1 κ.σ. νερό και το αφήνουμε στην άκρη για να αλείψουμε το φύλλο της βάσης πριν βάλουμε επάνω τη γέμιση. Σε ένα άλλο μπολάκι, χτυπάμε για λίγο, με το σύρμα, το ασπράδι με 1 κ.σ. νερό για να αλείψουμε την επιφάνεια της πίτας. Σύνθεση της βυσσινόπιτας Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την χωρίζουμε σε 2 κομμάτια το ένα μεγαλύτερο για το κάτω φύλλο και το μικρότερο για το επάνω φύλλο. Καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε επάνω ένα στεφάνι (τσέρκι) ζαχαροπλαστικής διαμέτρου 20-22 εκατοστών. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μια φόρμα με σούστα ή ένα ταψί με αποσπώμενα τοιχώματα. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, τοποθετούμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την ανοίγουμε σε λεπτό στρογγυλό φύλλο πάχους 3 χιλιοστών και διαμέτρου 24-26 εκατοστά. Καλύπτουμε το τσέρκι με το στρογγυλό φύλλο, φροντίζοντας να καλυφθούν με ζύμη και τα τοιχώματά του (τουλάχιστον ως τη μέση). 'Υστερα, αλείφουμε το φύλλο αυτό με τον "χτυπημένο" κρόκο αβγού, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Απλώνουμε επάνω τη γέμιση. Επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης (το μικρότερο) και αφού το πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι το ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο, διαμέτρου 22-24 εκατοστών. Καλύπτουμε την πίτα μας και αλείφουμε την επιφάνειά της με το "χτυπημένο" ασπράδι, χρησιμοποιώντας το πινέλο. Εάν μας περισσέψουν κομμάτια ζύμης, τα ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο, κόβουμε σχέδια με ένα κουπ πατ και στολίζουμε μ' αυτά την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη καστανή (ή άσπρη κρυσταλλική). Βάζουμε στο φούρνο για 15 λεπτά και μετά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180-190 βαθμούς και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ακόμη ή έως ότου χρυσίσει η επιφάνεια της βυσσινόπιτας. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε. TIPS * Η βυσσινόπιτα τρώγεται πολύ ωραία σκέτη αλλά και γαρνιρισμένη με σαντιγύ για πιο πλούσια γεύση. ** Μια συμβουλή: εάν θέλουμε να απολαύσουμε τη βυσσινόπιτα ζεστή ή ακόμα και χλιαρή, καλύτερα να την φτιάξουμε ατομική γιατί όταν την κόψουμε ζεστή ή χλιαρή, η γέμισή της "χύνεται" κυριολεκτικά μέσα στο πιάτο και η βυσσινόπιτα ...αδειάζει από το πολύτιμο περιεχόμενό της!!! Το ίδιο ισχύει και αν την θέλουμε και για ένα πιο επίσημο τραπέζι. *** Εάν η βυσσινόπιτα μπει στο ψυγείο, η γέμισή της στερεοποιείται και το σύνολό της δεν χάνει καθόλου σε γεύση, απλώς αν μείνει πολλές ώρες στο ψυγείο η τραγανή της ζύμη ...γίνεται πιο μαλακή. Το ίδιο ισχύει και για την επόμενη μέρα. Εξακολουθεί να είναι νόστιμη σαν σύνολο, αλλά η ζύμη της γίνεται μαλακή. Και μετά απ' όλα αυτά... μου είχε περισσέψει και το ζουμί από τις 2 κομπόστες! Κι επειδή... δεν πετάμε τίποτε (το είπαμε και θα το λέμε συχνά) το σούρωσα, το ζύγισα και το έβαλα σε μια κατσαρόλα με ζάχαρη! Κι έφτιαξα... ΒΥΣΣΙΝΑΔΑ... Σας το συνιστώ...αν πάρετε κομπόστα βύσσινου μη πετάξετε το σιρόπι της γίνεται πολύ ωραία βυσσινάδα!! Αναλογίες;; 640 γρ. σιρόπι βύσσινου 400 γρ. ζάχαρη Το έβρασα και το άφησα να δέσει σαν γλυκό του κουταλιού! Έτσι απέκτησα και μια υπέροχη βυσσινάδα που θα την κάνω μάλλον λικέρ αν την προλάβω και δεν την πιούν διαλυμένη με νερό σας αναψυκτικό!! -:)) Έτσι ολοκληρώθηκε ο Οκτωβριανός κύκλος των βύσσινων! χαχαχαχα

Πηγή: tantekiki.blogspot.gr

Καλησπέρα...σήμερα γι αλλού ξεκίνησα κι αλλού κατέληξα! Τί εννοώ; Μιλώ για τη συγκεκριμένη ανάρτηση που είναι ξαφνική και απρογραμμάτιστη, μια και κάποια "μπλογκοφίλη" με ρώτησε εάν έχω καταψύξει ποτέ κέικ. Πρώτα πρώτα λοιπόν, θα απαντήσω... ναι έχω καταψύξει κατά καιρούς πολλά τρόφιμα, ωμά ή μαγειρεμένα όπως κέικ, μπισκότα, ωμή ζύμη, ψωμί, τσουρέκι, κόκκινα φρούτα για να τα χρησιμοποιήσω σε γλυκά, έτοιμα γεύματα, φυσικά κρέατα, ψάρια και λαχανικά όπως αρακά, μπάμιες και πολλά άλλα, όχι βέβαια για να τα χρησιμοποιήσω μετά από 2-3 μήνες αλλά για να τα χρησιμοποιήσω μετά από 20 μέρες ή 1 μήνα. Ο ρυθμός της σύγχρονης ζωής, ειδικά για όλους εμάς που ζούμε σε μεγαλουπόλεις, συντέλεσε στο να γίνει ο καταψύκτης (ή και η απλή κατάψυξη) ένα πολύτιμο εργαλείο για τη νοικοκυρά. Ακόμη και στα σούπερ μάρκετ ο αριθμός των κατεψυγμένων τροφίμων αυξάνεται όλο και περισσότερο. Δυστυχώς, πέρασε ο καιρός που η νοικοκυρά κατέβαινε το πρωί στον κήπο ή πήγαινε στον μανάβη-παραγωγό και αγόραζε τα καθημερινά της φρέσκα λαχανικά. Τώρα, όλοι ή σχεδόν όλοι τρέχουμε για την δουλειά προσπαθώντας να προλάβουμε καθημερινά όλο και περισσότερα!! Βέβαια, αν και η χρήση της ψύξης για τη διατήρηση των τροφίμων χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους ωστόσο η πώληση κατεψυγμένων προϊόντων εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 30. Προοδευτικά και για κοινωνικούς λόγους, η κατάψυξη και κατ' επέκταση ο καταψύκτης έγιναν ένα συνηθισμένο εργαλείο για την διευκόλυνση των διατροφικών αναγκών στα περισσότερα νοικοκυριά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατάψυξη καθυστερεί την αλλοίωση των τροφίμων και τα διατηρεί ασφαλή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των μικροοργανισμών γιατί επιβραδύνει την ενζυμική δραστηριότητα. Πώς γίνεται αυτό; Οι μικροοργανισμοί χρησιμοποιούν το νερό των τροφίμων για να αναπτυχθούν όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους κρυστάλλους του πάγου όταν το τρόφιμο είναι κατεψυγμένο. Έτσι, παραμένουν μεν οι περισσότεροι ζωντανοί, αλλά είναι αδρανείς και δεν μπορούν να επηρεάσουν το κατεψυγμένο τρόφιμο. Αυτό σημαίνει ότι η απόψυξη είναι επίσης μια σημαντική διαδικασία και χρειάζεται προσοχή. Παλιότερα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι με την κατάψυξη τα τρόφιμα "έχαναν" τα θρεπτικά τους συστατικά τα οποία και, όπως πολλοί έλεγαν και ακόμη κάποιοι το πιστεύουν, καταστρέφονταν. Παρόλα αυτά, σύγχρονες έρευνες επιστημόνων έδειξαν ότι πέρα από ένα μικρό ποσοστό (15-20%) της βιταμίνης C που χάνουν όταν τα ζεματίζουν για να τα καταψύξουν (έτσι ώστε να αδρανοποιηθούν οι μικροοργανισμοί και τα ενζύμων που διαφορετικά θα συνέχιζαν την "υποβάθμιση" των λαχανικών) τα κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα είναι συνήθως "πλουσιότερα" σε θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα. Αυτό συμβαίνει γιατί η κατάψυξή τους γίνεται αμέσως μετά τη συγκομιδή τους, ενώ η διαλογή, μεταφορά και διανομή των φρέσκων προϊόντων μπορεί να διαρκέσει περισσότερες ημέρες, με αποτέλεσμα οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία του να καταστρέφονται. Τα φρέσκα μαλακά φρούτα αλλά και τα πράσινα λαχανικά χάνουν καθημερινά ένα ποσοστό μέχρι και 15% της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C όταν φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου. Όσον αφορά στα κατεψυγμένα κρέατα, ψάρια και πουλερικά είναι αποδεδειγμένο ότι δεν έχουν καμμιά απώλεια βιταμίνης επειδή η πρωτεϊνη, οι βιταμίνες Α και D και τα ανόργανα άλατα δεν επηρεάζονται από την ψύξη. Κατά την απόψυξη μόνον έχουν μια απώλεια υγρών. Φυσικά, υπάρχουν τρόφιμα που δεν καταψύχονται όχι γιατί αλλοιώνονται και μπορεί να προκαλέσουν στον άνθρωπο δηλητηρίαση κατά την κατανάλωσή τους αλλά γιατί αλλοιώνεται η υφή τους με αποτέλεσμα να γίνουν πιο μαλακά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο σχηματισμός παγοκρυστάλλων καταστρέφει τις κυτταρικές τους μεμβράνες. Στην κατηγορία αυτή των τροφίμων ανήκουν τα μανιτάρια, τα λαχανικά σαλάτας (μαρούλι, λάχανο, ντομάτα, αγγουράκι κλπ), κάποια φρούτα (πεπόνι, καρπούζι, μπανάνα, φράουλες κλπ), οι μαγειρεμένες (ψητές ή τηγανιτές) πατάτες, τα βρασμένα αβγά , τα μαλακά τυριά, η κρέμα γάλακτος, κάποιες σάλτσες με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, το γιαούρτι (αυτά τα τρία τελευταία "κόβουν"). Καταψύχονται κανονικά ψωμί, κέικ * , μπισκότα, τσουρέκια, ωμές ζύμες, πίτες πάσης φύσεως (γλυκιές και αρμυρές), πουρές πατάτας, λουκάνικα τυλιγμένα σε λαδόκολλα, φρέσκα αρωματικά (μαϊντανός, δυόσμος, σέλινο κλπ), όσπρια αραβικές πίτες, κόκκινα φρούτα (για χρήση σε γλυκά), έτοιμα γεύματα, γλυκά (cheesecakes, μίνι κέικ με ζαχαρόπαστα κλπ), σκληρά τυριά, καφές, ξηροί καρποί και φυσικά κρέατα και ψάρια. * Ο ειδικός επί των γλυκών Στ. Παρλιάρος στο τεύχος 8 (Φεβρουάριος 2011-σελ.53) του περιοδικού "Γλυκές ιστορίες" φτιάχνει κέικ-βάση για ρολό με κρέμα λεμονιού και προτείνει να την διατηρήσουμε στην κατάψυξη για 1 μήνα. Το ίδιο έχουν πει κατά καιρούς η Β. Αλεξιάδου, η Ντ. Νικολάου και άλλοι γνωστοί σεφ. Βέβαια, για την καλύτερη συντήρησή τους πρέπει να μπαίνουν σε σακούλες τροφίμων, να έχουν πλυθεί και να είναι έτοιμα για χρήση. Πολύ σημαντικό είναι το πώς θα καταψυχθεί το τρόφιμο ΑΛΛΑ και το πώς θα αποψυχθεί. Για να καταψύξουμε: 1- 'Ετοιμα γεύματα - Καλό είναι να τα βάζουμε χωρισμένα σε μερίδες, σε μεταλλικά, ειδικά πλαστικά που μπαίνουν και στο φούρνο μικροκυμμάτων, ή πυρέξ μπολ αεροστεγή, τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα γιατί ταιριάζουν καλύτερα στον καταψύκτη ή την κατάψυξη, λίγο μεγαλύτερα από τη ποσότητα του φαγητού (ειδικά όταν το φαγητό έχει υγρά γιατί με την κατάψυξη διογκώνεται). Έτσι τα βάζουμε απ' ευθείας στον ηλεκτρικό ή μικροκυμμάτων φούρνο ή στην εστία της κουζίνας για απόψυξη και δεν χάνουμε χρόνο. - Φροντίζουμε πάντα να έχουν κολλημένες ετικέτες που αναγράφεται με ειδικό μαρκαδόρο ή μολύβι το είδος του φαγητού και την ημερομηνία παρασκευής και κατάψυξης (συνήθως είναι η ίδια) για να μην προσπαθούμε να μαντέψουμε τί είναι και πότε παρασκευάσθηκε. * Επειδή το σελοτέιπ δεν κολλά σε βρεγμένη επιφάνεια και ξεκολλάει εύκολα, χρησιμοποιήστε την χάρτινη ταινία συσκευασίας που έχει σε διάφορα φάρδη στα σούπερ μάρκετ. Είναι ό,τι καλύτερο για τις ετικέτες της κατάψυξης. 2- Κρέατα, ψάρια, πουλερικά και λαχανικά Τα βάζουμε σε πλαστικές σακούλες τροφίμων σε μερίδες ή ποσότητες ανάλογα με την χρήση που θα κάνουμε, αφού πρώτα τα πλύνουμε. Τα λαχανικά μπορούμε να τα ζεματίσουμε και να τα κόψουμε σε κομμάτια ή όχι... έτσι κι αλλιώς πρέπει να είναι φρέσκα και χωρίς αλλοιώσεις. Για να αποψύξουμε: 1- 'Ετοιμα γεύματα Όταν είναι μέσα σε μεταλλικά ή πυρέξ μπολ μπαίνουν κατ' ευθείαν στον ηλεκτρικό φούρνο ή επάνω στην εστία της ηλεκτρικής κουζίνας. Εάν είναι μέσα σε ειδικά πλαστικά μπολ τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμμάτων. Αποφεύγουμε να ξεπαγώνουμε κέικ και ψωμί στο φούρνο μικροκυμμάτων εκτός κι αν πρόκειται να το καταναλώσουμε αμέσως. Εάν μείνει μερικές ώρες συνήθως ξεραίνεται. 2- Κρέατα, ψάρια, πουλερικά και λαχανικά Είναι καλύτερα να αποψύχονται στη συντήρηση του ψυγείου για περισσότερες ώρες έτσι ώστε να αποφεύγεται κάθε πιθανότητα αλλοίωσης του τροφίμου. Παρόλα αυτά, εάν βιαζόμαστε να τα μαγειρέψουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη θέση "απόψυξη" της ηλεκτρικής κουζίνας. Εάν το κρέας ή το ψάρι δεν έχει ξεπαγώσει καλά δεν πειράζει, απλά πρέπει να το μαγειρέψουμε για 20-30 λεπτά περισσότερο από την κανονική ώρα ψησίματος. ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάντα πρέπει να αποψύχουμε την ποσότητα που θα καταναλώσουμε γιατί ένα τρόφιμο, ωμό η μαγειρεμένο, που έχει αποψυχθεί δεν πρέπει να ξανακαταψυχθεί. Προσοχή στους βαθμούς της κατάψυξης! Όταν οι ειδικοί μιλούν για κατάψυξη τροφίμων, αναφέρονται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των -18 βαθμών Kελσίου. Όμως η θερμοκρασία των απλών καταψύξεων των ψυγείων κυμαίνεται μεταξύ -10 και -15 βαθμών. Oπότε, αν δεν διαθέτουμε καταψύκτη στον οποίον μπορούμε να ρυθμίσουμε μόνοι μας την ιδανική θερμοκρασία, καλό είναι να μην διατηρούμε κατεψυγμένα τρόφιμα και φαγητά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Kι αυτό γιατί κινδυνεύουμε να έχουμε τρόφιμα με αλλοιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, οσμή κλπ.), με αυξημένο μικροβιακό φορτίο, αλλά και χαλασμένα φαγητά, που μπορεί να μας προκαλέσουν και προβλήματα υγείας όπως η τροφική δηλητηρίαση. Διαβάστε παρακάτω έναν αναλυτικό πίνακα που έφτιαξε η Αλεξία Αλεξιάδου στο βιβλιαράκι της "Νέες Ονειρικές Υγιεινές γεύσεις" σχετικά με τα φαγητά και τα τρόφιμα που καταψύχονται. Τρόφιμα που μπαίνουν στην κατάψυξη & Χρόνος συντήρησης Κρέας - 9 μήνες έως 1 χρόνο (το αγοράζουμε σε μιρκά πακετάκια ή μερίδες και τα βάζουμε σε ξεχωριστά, κλεισμένα σακουλάκια, στην κατάψυξη) Ψάρια - 2 έως 3 εβδομάδες Πουλερικά - 2 έως 3 μήνες Ανακατεμένο, βρασμένο και στραγγισμένο σπανάκι σκέτο ή με τυρί και άλλα υλικά για πίτα, έτοιμο σε σακουλάκι - 1 μήνα Γέμιση για σουφλέ (ψιλοκομμένα τυριά, ζαμπόν) - 1 μήνα Αυγά χωρισμένα (τα ασπράδια σε σακούλα ή πλαστικό μπολ, οι κρόκοι χτυπημένοι με ζάχαρη) - 3 μήνες Μπρόκολο/Κουνουπίδι σε ροζέτες - 3 μήνες Φύλλο ζύμης - 1 χρόνο Μαργαρίνη/Βούτυρο - 6 μήνες Σάλτσα ντομάτας (σε σακούλα) - 3 μήνες Ξηροί καρποί - 1 χρόνο Μπέικον/Ζαμπόν/Καπνιστή γαλοπούλα - 1 χρόνο Καπνιστός σολομός - 6 μήνες Καπνιστή/Ψητή μελιτζάνα ή πιπεριά καθαρισμένη από τη φλούδα - 3 μήνες Τρόφιμα που δεν μπαίνουν στην κατάψυξη Ωμά λαχανικά Γάλα και κρέμες Τυρί φέτα (εκτός αν είναι τριμμένο) Τυρί κίτρινο (εκτός αν είναι τριμμένο) Τυριά σε κρέμα ή λευκά φρέσκα τυρι Σάλτσα πέστο Βινεγκρέτ Ψωμί με προζύμι Φρούτα (ολόκληρα, φρέσκα) Φρέσκες σαλάτες Φαγητά που μπαίνουν στην κατάψυξη Παστίτσιο/Μουσακάς (πριν ψηθεί, χωρίς τη μπεσαμέλ) Πίτσα (πριν ψηθεί) Πίτες (ωμές ή ψημένες) Ογκρατέν (ωμά ή ψημένα, χωρίς τη μπεσαμέλ) Κρέπες γεμισμένες ή σκέτες Σουφλέ με ταλιατέλες (πριν ψηθεί) Μπιφτέκια (ωμά, ζυμωμένα) Τάρτες και Κις (ψημένα ή πριν ψηθούν) Ψωμί (φτάνει να μπει φρεσκοψημένο και όχι 2ης μέρας) Ψωμί για τοστ Κέικ/Τσουρέκι (ισχύει το ίδιο με το ψωμί) Ψημένο παντεσπάνι ή κέικ σε τρίμματα (για άλλη χρήση) Κοτόπουλο/Ψάρι φιλέτο/Κροκέτες/Γαρίδες πανέ (παναρισμένα, πριν τα ψήσουμε, για λίγες ημέρες) Φαγητά με σάλτσα ντομάτας σε πυρέξ (πριν ή αφού τα ψήσουμε) Τηγανίτες (pancakes, ψημένες) Ζωμός (κότας, κρέατος, ψαριού) Σάλτσες φρούτων Φαγητά που δεν μπαίνουν στην κατάψυξη Φαγητά με μπεσαμέλ (ωμή ή ψημένη) Μους και πουτίγκες, κρέμες ψυγείου Τηγανητά φαγητά ψημένα (πατάτες, κοτόπουλο πανέ,κροκέτες, λαχανικά, αυγά) Σούπες Σιροπιαστά γλυκά Λαδερά φαγητά ψημένα Φαγητά ψημένα με πατάτα/Πουρές Τί δεν πρέπει να ξανακαταψυχθεί Κρέας που έχει ξαπαγώσει Κοτόπουλο που έχει ξεπαγώσει Ψάρι που έχει ψηθεί Φαγητά φούρνου με πατάτες που ψήθηκαν Ψημένα ή βραστά λαχανικά Παγωτό που έχει λιώσει Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στις παρακάτω παραπομπές. Μια από τις παραπομπές που μου άρεσαν πολύ αναφέρεται στην κατάψυξη και απόψυξη των ψημένων μπισκότων και είναι η πρώτη από τις παραπομπές από τις "Συνταγές της παρέας". http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/29-mpiskota-kai-zimi-gia-mpiskota-stin-katapsiksi Επίσης και οι υπόλοιπες, πάλι από το ίδιο site (της Συνταγές της παρέας) είναι πολύ βοηθητικές μιας και είναι περισσότερο πρακτικές παρά θεωρητικές. http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/64-katapsixo-frouta http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/44-fagita-kai-katapsiksi http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/67-katapsixo-laxanika Άλλες πηγές για περισσότερες πληροφορίες http://www.vita.gr/html/ent/379/ent.6379.asp http://www.eufic.org/article/el/artid/freezing-foods-quality-safety/ http://www.vefashouse.gr/vefashouse/sixneserotiseis.asp?mdept_id=25# http://www.ftiaxno.gr/2011/03/blog-post_23.html

Πηγή: tantekiki.blogspot.gr

Πριν αποχαιρετήσουμε τα καλοκαιρινά φρούτα, ετοιμάζουμε βήμα-βήμα ένα υπέροχο σουφλέ. Συνταγή : Στέλιος Παρλιάρος. Μερίδες : για 4 άτομα. Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 10΄, ψήσιμο΄. Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια. Υλικά 230 γρ. τυρί κρέμα, τύπου Φιλαδέλφεια 85 γρ. ζάχαρη 2 αυγά 20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (2 κουτ. σούπας) ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο) λίγο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) για άλειμμα ζάχαρη για τις φόρμες Για το σερβίρισμα πεπόνι ή καρπούζι ή και τα δύο, κομμένα σε κομμάτια μέλι Εκτέλεση Συγκεντρώνουμε τα υλικά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το τυρί με τον αυγοδάρτη. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα των υλικών. Στο τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού. Βουτυρώνουμε τα ατομικά πυρίμαχα φορμάκια. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη τα φορμάκια, έτσι ώστε να κολλήσει στον πάτο και στα τοιχώματα. Γεμίζουμε τα φορμάκια με το μείγμα, σχεδόν μέχρι το χείλος τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C για 20 λεπτά. Βγάζουμε τα φορμάκια από το φούρνο. Τα σερβίρουμε χλιαρά με πεπόνι, καρπούζι και μέλι. Πηγή - γλυκές ιστορίες

Πηγή: mazitafagame67.blogspot.gr

Το κουνουπίδι είναι ένα από τα πιο πολύτιμα λαχανικά του χειμώνα. Το καλλιεργούν στο μποστάνι του The Margi και είναι ένα από τα βιολογικά υλικά που χρησιμοποιεί καθημερινά στην κουζίνα του ο Παναγιώτης Γιακαλής, executive chef του καλού ξενοδοχείου της Βουλιαγμένης. Στο brunch του Σαββατοκύριακου*, στο παραμυθένιο αίθριο του Margi, δοκιμάσαμε μια εξαιρετική σούπα βελουτέ από κουνουπίδι και σας την προτείνουμε γιατί είναι πραγματικά ένα απλό πιάτο απίστευτης θαλπωρής. Ο Γιακαλής τη συνοδεύει με μια σάλτσα από συμπυκνωμένο ζωμό γαρίδας (bisque) , μπορείτε όμως να την αρωματίσετε με ό,τι άλλο θέλετε. photo: Κική Τριανταφύλλη Υλικά για 4 άτομα 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες 1 μεγάλο κουνουπίδι, ξεχωριστά οι τούφες ζωμός κοτόπουλο 50 ml ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Σωτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα ώστε να «ιδρώσει». Προσθέτουμε το κουνουπίδι και τα σωτάρουμε μαζί. Προσθέτουμε ζωμό κοτόπουλο ώστε να τα σκεπάσει -και λίγο παραπάνω- και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις μαγειρευτούν και μαλακώσουν, τα περνάμε απο ένα δυνατό μίξερ και προσθέτουμε ελεγχόμενα, αλάτι και πιπέρι. photo: Κική Τριανταφύλλη *Σαν χριστουγεννιάτικο παραμύθι Ξενοδοχείο συνυφασμένο με τη ζεστή ατμόσφαιρα, τη διακριτική πολυτέλεια και την ωραία φιλοξενία, το The Margi, φέτος για ακόμα μια χρονιά, φέρνει στην αθηναϊκή ριβιέρα τη λάμψη και τη μαγεία των Χριστουγέννων: Για όλη τη χριστουγεννιάτικη περίοδο φιλοξενεί τον πιο αγαπημένο έλληνα ζαχαροπλάστη, Στέλιο Παρλιάρο, με το pop-up κατάστημα και τις εντυπωσιακές «Γλυκές Αλχημείες» του, να πρωταγωνιστούν σε ένα ειδικό χριστουγεννιάτικο μενού για καφέ και γλυκά στο lobby ενώ παράλληλα τα γλυκά του θα διατίθενται προς πώληση. photo: Κική Τριανταφύλλη Στο πνεύμα των Χριστουγέννων, επίσης, τα Σαββατοκύριακα (από τις 12:30 – 18:30) στο “Brunch and Bubbly” ο σεφ του ξενοδοχείου προτείνει μοναδικά εορταστικά πιάτα ενώ καθημερινά τα απογεύματα προσφέρεται “Afternoon Tea with scones” για ένα ευχάριστο διάλειμμα στην ημέρα. photo: Κική Τριανταφύλλη Και επειδή γιορτές σημαίνει να «προσφέρεις», μέρος των εσόδων από τις Χριστουγεννιάτικες δράσεις θα δοθούν για την ενίσχυση του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Make-Α-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή-Ελλάδος), καθώς οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα συλλεκτικό χρυσό αστέρι και να συμβάλουν έτσι στην εκπλήρωση περισσότερων Μαγικών Ευχών παιδιών που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες.

Πηγή: bostanistas.gr

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΡΕΣ
Στον κάδο του μπλέντερ βάζουμε τα αμύγδαλα, το χυμό, την άχνη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αλέθουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Πλάθουμε με τα χέρια και σχηματίζουμε μία μπάλα. Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες και τις λαδώνουμε μία μία με ένα πινέλο. Βάζουμε στο κέντρο 20 γρ. από την αμυγδαλόπαστα. Τυλίγουμε σε φλογέρες και τις στρώνουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου. Λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνεια τους. Τυλίγουμε σε ρολά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΡΕΣ
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
- λάδι για τα φύλλα
- 350 γρ. αμύγδαλα λευκά σε σκόνη
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 70 γρ. χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- αντικολλητικό χαρτί

Πηγή: glykes-alchimies.gr

Το Cooktime είναι μια μηχανή αναζήτησης συνταγών που βρίσκει συνταγές με ειδικά φίλτρα αναζήτησης όπως υλικά, κατηγορίες και λέξεις-κλειδιά.
Το Cooktime δεν φιλοξενεί συνταγές αλλά links προς site συνταγών. | FAQ | Privacy
Copyright 2018 ® - Επικοινωνία