σουφλε | τραχανας συνταγη | μακαρονια στο φουρνο | μοσχαρι στιφαδο | γαριδομακαροναδα συνταγη | μπαρες δημητριακων με βρωμη | μους σοκολατας χωρις αυγα | αγριογουρουνο συνταγη | μαρουλι σαλατα
Συνδεση

Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές

Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Λαζάρου Καλαμάρι γεμιστό με μοσχαρίσιο κιμά και σάλτσα από σοκολάτα Lazarou Kalamari gemisto me mosxarisio kima kai saltsa apo sokolata

Υπάρχουν άπειρες συνταγές όπου μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το αυγοτάραχο. Η συνταγή του Λευτέρη Λαζάρου του «Βαρούλκο» –με πετιμέζι, σόγια και δάφνη– είναι περίφημη, ενώ αυτή του Κυριακού του «Real Greek» με μπουράνι (ρύζι στο φούρνο) και θαλασσινά είναι πιο κοντά στην παράδοση. Η δική μου προτίμηση είναι παπαρδέλες με αυγοτάραχο και λεμόνι, τις οποίες συνοδεύουμε φυσικά με ένα σκοτσέζικο single malt. Είμαι σίγουρος ότι θα άρεσε ακόμη και στο μερακλή και θεριακλή πατέρα μου. Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο 1 πρέζα μπούκοβο 1 πρέζα σπόροι ξερού κόλιαντρου 2 καλές κ.σ. single malt whisky 1 καλή κ.σ. τρίμμα αυγοτάραχου 20 φετούλες αυγοτάραχο Μεσολογγίου 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμός) Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Παρασκευή Βράζουμε τις παπαρδέλες σε μπόλικο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με το χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο. Όταν θα τις στραγγίξουμε, θα κρατήσουμε λίγο από το νερό όπου έχουν βράσει. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Όταν ζεσταθούν, προσθέτουμε το μπούκοβο και το κόλιαντρο. Τα αφήνουμε να κάψουν λίγο και τα σβήνουμε με το ουίσκι. Προσθέτουμε το τρίμμα από το αυγοτάραχο και δύο κουτ. σούπας από το νερό όπου βράζουν οι παπαρδέλες και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για μερικά λεπτά, ώσπου να δέσουν τα υλικά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τις στραγγισμένες παπαρδέλες. Αν το νερό της σάλτσας έχει μειωθεί, προσθέτουμε λίγο από το νερό όπου έχουν βράσει τα ζυμαρικά, για να είναι το φαγητό ζουμερό. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τις φετούλες αυγοτάραχου, τρίβουμε το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε αμέσως. Ελλάδα Κυρίως πιάτα Ζυμαρικά Αυγοτάραχο

Πηγή: athinorama.gr/umami

Μια τέλεια συνταγή, η φάβα Λαζάρου θα εντυπωσιάσει σε ένα επίσημο τραπέζι αλλά και στο καθημερινό γεύμα αφού είναι πεντανόστιμη! Ingredients 500 γρ. φάβα 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 φύλλο δάφνης 120 ml ελαιόλαδο 1 & 1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών 100 ml ξύδι μπαλσάμικο Αλάτι – πιπέρι Method Step 1 Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα Step 2 Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τη δάφνη Step 3 Προσθέτουμε τη φάβα , ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον ζωμό Step 4 Όταν βράσει κοιτάμε αν χρειάζεται λίγο ακόμα ζωμό Step 5 Στο μίξερ χτυπάμε τη φάβα με το ξύδι και αλατοπιπερώνουμε Step 6 Η φάβα Λαζάρου είναι έτοιμη! Tips Συνόδευσε με χταποδάκι !

Πηγή: nostimada.gr

Μια εναλλακτική συνταγή, η φασολάδα Λαζάρου είναι πολύ νόστιμη και χορταστική. Δοκίμασέ την και θα την λατρέψουν ακόμα και όσοι δεν αγαπούν ισιαίτερα αυτό το πιάτο. Ingredients 300 γρ. φασόλια άσπρα ψιλά 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 150 γρ. μπέικον κομμένο σε κύβους 2 κλωνάρια σέλερυ ψιλοκομμένα 2 καρότα σε ροδέλες 80 ml λευκό κρασί 150 ml ελαιόλαδο 2 μικρά φύλλα δάφνης 3 κλωνάρια θυμάρι 1 ½ λίτρο ζωμό λαχανικών Αλάτι- Πιπέρι Method Step 1 Μουλιάζουμε τα φασόλια από την προηγούμενη μέρα Step 2 Τα βράζουμε με νερό για 40 λεπτά και τα στραγγίζουμε Step 3 Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο Step 4 Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το μπέικον και ανακατεύουμε για 2 λεπτά Step 5 Προσθέτουμε το σέλερυ και τα καρότα βήνουμε με το κρασί Step 6 Προσθέτουμε τα φασόλια , τη δάφνη, τον ζωμό και το θυμάρι και σιγοβράζουμε Step 7 Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε όταν χυλώσει η σούπα Step 8 Η φασολάδα Λαζάρου είναι έτοιμη! Tips Μπορείς να προσθέσεις σπανάκι Πρόσθεσε λίγο πράσο για έξτρα γεύση

Πηγή: nostimada.gr

Μια πολύ νόστιμη και ιδιαίτερη συνταγή. Οι χταποδοκεφτεδες λαζαρου θα σε συναρπάσουν με το υπέροχο άρωμά τους και την καταπληκτική τους γεύση. Δοκίμασε κι εσύ αυτή τη συνταγή που σίγουρα όλοι θα θυμούνται για πάντα. Μην ξεχάσεις να μου γράψεις τα σχόλιά σου εδώ παρακάτω. Ingredients 1 κιλό καθαρισμένο από την κουκούλα χταπόδι 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 50 ml ελαιόλαδο 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη μισό κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο 40 ml ξύδι μπαλσάμικο 1 κουταλιά της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο 2 αυγά 140 γραμμάρια γαλέτα αλεύρι για το πανάρισμα ελαιόλαδο για το τηγάνισμα Method Step 1 Βράζεις το χταπόδι μέχρι να μαλακώσει, περίπου 40 λεπτά. Step 2 Το κόβεις σε μικρά κομματάκια. Step 3 Σε ένα τηγάνι ζεσταίνεις λίγο ελαιόλαδο και σωτάρεις το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Step 4 Προσθέτεις και το χταπόδι για άλλα 3 λεπτά. Step 5 Βγάζεις από τη φωτιά και τα πολτοποιείς με μπλέντερ μαζί με το γλυκάνισο, το μπαλσάμικο, το δυόσμο και τα αυγά. Step 6 Μόλις ομογενοποιηθούν, βάζεις το μείγμα σε ένα μπωλ. Step 7 Προσθέτεις αλάτι, πιπερι και σιγά σιγά τη γαλέτα μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. Step 8 Την αφήνεις για λίγη ώρα στο ψυγείο να σφίξει και μετά πλάθεις τους κεφτέδες . Step 9 Αλευρώνεις τους κεφτέδες και τηγανίζεις σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα. Step 10 Βγάζεις σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το λάδι. Step 11 Μπράβο σου! Οι χταποδοκεφτεδες λαζαρου είναι έτοιμοι για σερβίρισμα. Καλή απόλαυση. Tips Συνοδεύεται υπέροχα με βραστά χόρτα .

Πηγή: nostimada.gr

Αναρτήθηκε στις 02/02/2015 σε Γλυκά - Επιδόρπια, Συνταγές Λεμονοπορτοκαλόπιτα σιροπιαστή με σος γιαουρτιού Πεντανόστιμη Λεμονοπορτοκαλόπιτα σιροπιαστή με σος γιαουρτιού για όλες τις ώρες και όλη την οικογένεια. Μια πολύ εύκολη συνταγή του Σεφ Λευτέρη Λαζάρου που θα σας εντυπωσιάσει.  Υλικά συνταγής 600 γρ. στραγγιστό γιαούρτι Total 10 αυγά [χωριστά οι κρόκοι + τα ασπράδια χτυπημένα σε σφιχτή μαρέγκα] 4 πορτοκαλιών το ξύσμα [τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη] 2 λεμονιών το ξύσμα 300 ml ηλιέλαιο 500 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη 1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ 4 βανίλιες 500 γρ. φύλλο κρούστας  Για το σιρόπι: 4 πορτοκαλιών το χυμό 2 λεμονιών το χυμό 500 γρ. ζάχαρη 400 ml νερό Για τη σάλτσα γιαουρτιού: [προαιρετικά] 150 ml κρέμα γάλακτος 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι Total 2% 1 κ.σ. άχνη ζάχαρη Εκτέλεση συνταγής Για το σιρόπι: Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ώσπου να δέσει ελαφρά, και το αφήνουμε να κρυώσει. Για το φύλλο κρούστας: Τρίβετε το φύλλο κρούστας σε ένα μπολ με το χέρι όσο πιο πολύ γίνεται, απευθείας από την κατάψυξη. Για τη λεμονοπορτοκαλόπιτα: Χτυπάμε για 5 λεπτά στο μίξερ τους κρόκους, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το ηλιέλαιο ώσπου να αφρατέψουν.  Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μίξερ σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το τριμμένο φύλλο κρούστας, τις βανίλιες, τα ξύσματα και το baking powder, και ανακατεύουμε πολύ καλά με το χέρι. Προσθέτουμε επίσης τη μαρέγκα ανακατεύοντας ελαφρά.  Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί κουζίνας έτσι ώστε μετά το ψήσιμο το πάχος τού γλυκού μας να μην είναι πάνω από 2,5 εκατοστά. Ψήνουμε στους 160°C σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά. Σιροπιάζουμε τη λεμονοπορτοκαλόπιτα με κρύο σιρόπι αμέσως όταν τη βγάλουμε από το φούρνο. Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Ανακατεύουμε το στραγγιστό γιαούρτι Total 2%, τη ζάχαρη και την κρέμα σε ένα μπολ και με ένα κουταλάκι βάζουμε δίπλα από κάθε κομμάτι μια μικρή κουταλιά από τη σάλτσα. 02/02/2015 Sintayes.gr, Συνταγή: Λεμονοπορτοκαλόπιτα σιροπιαστή με σος γιαουρτιού

Πηγή: sintayes.gr

Αναρτήθηκε στις 13/04/2015 σε Κυρίως πιάτα, Ορεκτικά - Μεζέδες, Σούπες, Συνταγές Μανιταρόσουπα βελουτέ με γιαούρτι Μια εύκολη συνταγή για μια γευστικότατη βελουτέ μανιταρόσουπα με γιαούρτι. Μια νοστιμότατη σούπα για να την απολαύσετε πρώτο πιάτο ως ορεκτικό ή και ως ένα ελαφρύ κυρίως πιάτο.  Υλικά συνταγής 1 κιλό μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες 100 γρ. φρέσκο βούτυρο 2 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο 1 ολόκληρη σκελίδα σκόρδου ζωμός κότας 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι  αλάτι πιπέρι Εκτέλεση συνταγής Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το θυμάρι, και σοτάρουμε για περίπου 4 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα μανιτάρια ανακατεύοντας συνεχώς για 3-4 λεπτά. Σκεπάζουμε τα μανιτάρια με ζωμό κότας και βράζουμε για 25 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αφαιρούμε το θυμάρι και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε τα μανιτάρια σε ένα μπλέντερ με λίγα-λίγα από τα ζουμιά τους ώσπου να γίνουν μια παχύρρευστη κρέμα. Αδειάζουμε τη σούπα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι  και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Σερβίρουμε ζεστή γαρνίροντας με μερικά ολόκληρα μανιτάρια που δεν έχουμε πολτοποιήσει και εάν θέλουμε, με λίγο ψιλοκομμένη φρέσκια αρμπαρόριζα για επιπλέον άρωμα και γεύση. Μια συνταγή του Λευτ. Λαζάρου από  13/04/2015 Sintayes.gr, Συνταγή: Μανιταρόσουπα βελουτέ με γιαούρτι

Πηγή: sintayes.gr

Εννοιολογική προσέγγιση του όρου Η λέξη Νηστεία είναι σύνθετη από το αρνητικό μόριο "νη" και το ρήμα "εσθίω" και σημαίνει την εκούσια ή ακούσια αποχή από ορισμένες κατηγορίες τροφών με σκοπό την υπακοή στην ασκητική σχέση του πιστού με τον κόσμο και την κάθαρση του σώματος και της ψυχής για θρησκευτικούς λόγους. Νηστευτής είναι αυτός που συνειδητά απέχει από ορισμένες κατηγορίες τροφών σε ημέρες ή περιόδους καθορισμένες από την εκκλησία με σκοπό τη σωματική ή ψυχική κάθαρση πχ Αϊ Γιάννης Νηστευτής. Λύση νηστείας σημαίνει : να τρώμε πριν την ένατη ώρα (τρείς το μεσημέρι) πολύ απλά νηστίσιμα φαγητά όπως όσπρια , ψωμί, λάδι και κρασί. Κατάλυση νηστείας σημαίνει : να τρώμε από όλα τα φαγητά χωρίς περιορισμούς. Ευχαριστιακή νηστεία είναι εκείνη κατά την οποία δεν τρώμε ούτε πίνουμε απολύτως τίποτα , λίγες ώρες πριν μεταλάβουμε των αχράντων μυστηρίων.Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η νηστεία αυτή παρατείνεται επί τρία εικοσιτετράωρα και τότε ονομάζεται υπέρθεση. Ημέρες Νηστείας Μέχρι τον 12ο αιώνα η νηστεία δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.Οριστικοποιήθηκε αργότερα και πήρε την εξής μορφή και διάταξη : 1. Στις 4 μεγάλες (πολυήμερες): α)Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή μαζί με την Μεγάλη Εβδομάδα Aρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει την Κυριακή της Αναστάσεως. Είναι η πιο αυστηρή νηστεία όλου του χρόνου. Κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή γίνονται οι εξής καταλύσεις: ΄Οποια μέρα και αν πέσει του Ευαγγελισμού τρώμε ψάρι και την Κυριακή των Βαϊων . β) Η προ των Χριστουγέννωv από 15ης Νοεμβρίου μέχρι και 24ης Δεκεμβρίου. Κατά την νηστεία αυτή τρώμε ψάρι (όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής) από την αρχή μέχρι τις 17ης Δεκεμβρίου. γ) Των Αγίων Αποστόλων: από την Δευτέρα μετά την Kυριακή των Αγίων Πάντων μέχρι τις 28 Ιουνίου. Συνήθως η νηστεία αυτή είναι πολύ μικρή. Νηστεύουμε Τετάρτη και Παρασκευή. 'Όλες τις άλλες ημέρες, τρώμε αν θέλουμε ψάρι, μέχρι τις 24 Ιουνίου (Γενέθλιον του Προδρόμου). Από 25 μέχρι 28 Ιουνίου νηστεύουμε αυστηρότερα προς τιμήν των αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. δ) Της Παναγίας 1-15 Αυγούστου από 1 Αυγούστου μέχρι και 14 Αυγούστου. Ψάρι τρώμε μόνο στην εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μας (6 Αυγούστου). 2. Στις 4 μικρές : α) Τετάρτη και Παρασκευή β) Παγκόσμια ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου. γ) Παραμονή των Αγίων Θεοφανίων (Φώτων) δ) Αποτομή της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου , 29 Αυγούστου. Λες και ήταν χτές ... ... είχε ξημερώσει Καθαροδευτέρα. Από νωρίς οι ετοιμασίες στην κουζίνα : Στην μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύτηκε το σπανάκι με τ'άλλα χόρτα και παντρεύτηκαν με ρύζι για το μπουράνι , την αλάδωτη χορτόσουπα. Λίγο ξυδάκι και θα'ναι έτοιμη. Στο γουδί ο ταραμάς άσπριζε χτυπημένος με λάδι και λεμόνι , για να γίνει νόστιμη ταραμοσαλάτα - για τα παιδιά που δεν νηστεύαμε το λάδι. Στον τέντζερη καπύρωνε το σιμιγδάλι για το χαλβά και μοσχομύριζαν τα κανελογαρίφαλα και τα ξανθά αμύγδαλα. Στο νεροχύτη στράγγιζαν , φρεσκοπλυμμένα, μαρούλια τρυφερά , κρεμμυδάκια , σκόρδα , ντοματούλες. Παραδίπλα , σε μια μικρή γαβάθα , ξαλμυρίζονταν ένα βουναλάκι ελιές και τζάνες , κουνουπίδι , πιπεριές βολβοί - πανηγύρι χρωμάτων! Σε λίγο θα'βγαινε από το φούρνο η λαγάνα , πλακουτσή , πεντανόστιμη , πλασμένη με σουσάμι. Οι άντρες , στις αυλές , έφτιαχναν τα ζύγια των χαρταετών και την μακρυά ουρά τους. Κάπου κάπου , έριχναν και μια ματιά στο χταποδάκι που ψηνόταν στα κάρβουνα και ευωδίαζε η γειτονιά. Η Καθαροδευτέρα δεν είναι "σπιτική" μέρα , είναι συντροφική γιορτή. Έτσι όταν ετοιμαζόνταν τα νηστίσιμα φαγώσιμα και η κατασκευή των χαρτζετών τελείωνε μικροί και μεγάλοι πέρναμε υπό μάλης ότι και όσα μπορούσε ο καθείς και πηγαίναμε να βρούμε μέρος σκιερό στην κοντινή αλάνα. Εκεί απλώναμε τραπεζομάντιλα κουβέρτες και κάναμε ένα κύκλο και άρχιζε η πανδαισία , τα πειράγματα , τα τσουγκρίσματα των κρασοπότηρων , τα γέλια , οι φωνές , το πέταγμα των χαρταετών.Και αυτό μέχρι αργά μέχρι να δύσει ο ήλιος! Επιστρέφαμε σπίτι χαρούμενοι και αποκαμωμένοι ... Η Κυρά-Σαρακοστή είναι αυστηρή και θεοσεβούμενη , δεν κάνει χατίρια. Οι μεγαλύτεροι νήστευαν το λάδι όλες τις μέρες εκτός Σαββατοκύριακα. Την δε ημέρα ημέρα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαϊων επιτρεπόταν το ψάρι. Για τα παιδιά γίνονταν μερικές παραχωρήσεις , αλλά κρέας δεν έμπαινε στην κατσαρόλα μέχρι το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. Δεν μας ένοιαζε. Η άνοιξη είχε φροντήσει γι'αυτό και η μάνα γή έδινε τους βλαστούς της: τις τρυφερές αγκινάρες , τραγανό κουνουπίδι , γλυκά ραδίκια , καταπράσινο σπανάκι , μπιλίτσες αρακά , φρέσκα κρεμμυδάκια , πατατούλες , μυριστικά - άνηθος , μάραθος , σέλινο- αγκαλιά με όσπρια , ρύζι είτε με ζυμαρικά , με τη συντροφιά των θαλλασινών -χταποδάκια , καλαμαράκια , ακόμα και σκέτα ήταν οι πρωταγωνιστές του καθημερινού σαρακοστιανού τραπεζιου. Αγαπημένο κολατσιό-μικρών και μεγάλων-το λαδόψωμο : φέτες ψωμιού περιχυμένες με λαδάκι αν το'θελες αλμυρό , πασπάλιζες με αλάτι και πιπέρι με ψιλοκομμένη ντομάτα είτε τις άλειφες με τομαλτοπελτέ , αν το'θελες γλυκό , έφτιαχνες ένα λοφάκι με ζάχαρη και αν ήσουν μερακλής παπσάλιζες και με κανέλα! Οι νοικοκυρές απ'άκρη σ'άκρη της Ελλάδας , με θαυμαστή φαντασία και τέχνη μαγείρευαν θεσπέσια εδέσματα που δεν είχαν σε τίποτα να ζηλέψουν τα αρτύσιμα φαγητά. Η γιαγιά ,θυμάμαι, έφτιαχνε γέμιση για πίτες με κάθε λογής χόρτα και αρωματικά.Άνοιγε φύλλο , το άπλωνε στο ταβά , έστρωνε μέσα τη γέμιση κι ύστερα έκλεινε ερμητικά , να ψηθεί και να νοστιμέψει. Με τα όσπρια , έφταχνε θρεπτικές σούπες ... οι γίγαντες μεγάλωναν στο φούρνο με την ντομάτα και τα ρεβύθια αλέθονταν , ανακατευόνταν με φρέσκο κρεμμυδάκι , μαϊντανό και δυόσμο , πλάθονταν , αλευρώνονταν και τηγανίζονταν σε καυτό λάδι. Οι σουπιές μαλάκωναν με το σπανάκι , το χταποδάκι στιφάδο μοσχομύριζε δάφνη και με κοφτό μακαρονάκι αποτελούσε ένα χορταστικό γεύμα. Τα καλαμαράκια γίνονταν μ'ένα σωρό τρόπους , τηγανιτά -σκέτα ή με κουρκούτι -, στην κατσαρόλα -σβησμένα με κρασί είτε συνοδεία ζυμαρικού , ψητά στα κάρβουνα , γεμιστά με τραχανά και αρωματικά χόρτα. Τον Απρίλη , έκαναν την εμφάνιση τους οι μελιτζάνες , τα κολοκυθάκια , τα παντζάρια , τα μαρούλια .Τα γεμιστά , το μπριάμ , το ιμάμ μπαϊλντι , πολύτιμα "δάνεια" - αλλά ... ανατοκισμένα - από Ανατολή , εντάχτηκαν στην ελληνική κουζίνα ... Ακόμα και τώρα νοσταλγώ τα γιαπράκια της γιαγιάς - λες κι είχαν μιαν άλλη νοστιμάδα εκείνα τα ντολμαδάκια με τα αμπελόφυλλα , παρατεταγμένα σε κύκλο και αρωματισμένα με λεμόνι! Τα Σάββατα της Σαρακοστής - από το πρώτο , των Αγίων Θεοδώρων εώς και του Λαζάρου και το μεγάλο Σάββατο - είναι ημέρες μνήμης και προσφοράς προς τους αποθαμένους , ψυχοσάββατα. Έθιμο πανάρχαιο , οι "πανσπερμίες" των προγόνων μας. Η νόνα έφτιαχνε κόλλυβα , τα πήγαινε στην εκκλησία να ευλογηθούν κι ύστερα στους τάφους - "να ευφρανθούν οι ψυχές , να μην λένε πως τις ξεχάσαμε" ... (απόσπασμα απο βιβλίο της κ.Σοφία Σκούρα)

Πηγή: glykesistories.blogspot.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΤΕ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΕΣ Πολύ νόστιμο φαγητό με το ρύζι να ρουφάει τους χυμούς από το ψημένο κοτόπουλο και τα λαχανικά !!! Σκέτη απόλαυση ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ανεπιφύλακτα !!! Την συνταγή την έχω δεί από τον σεφ κύριο Λαζάρου την φτιάχνω τακτικά και ξετρελαίνονται όλοι !!! Υλικά 1 κοτόπουλο 1/2 κούπα ελαιόλαδο 2 κουτάκια ντομάτα κονκοσέ τα κομματάκια 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα μισοφέγγαρο 1 λεμόνι ζουμερό μεγάλο το χυμό του 2 ποτήρια νερού νερό στο οποίο μέσα αν θέλετε αραιώστε 1 ζωμό λαχανικών βιολογικό [αυτό προαιρετικά εγώ έβαλα] αλάτι -πιπέρι 2 κοφτές κουταλιές μουστάρδα με την απαλή γεύση μαιντανό ψιλοκομμένο 1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά ή πικάντικη -ότι σας αρέσει [εγώ έβαλα εδώ γλυκιά] Τι κάνουμε Βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά μέσα στην γάστρα . Τοποθετούμε στην μέση και το κοτόπουλο και το γυρνάμε τούμπα και ξανά άλλη μία πιέζοντας το με το χέρι να πάρει μέσα του από το μείγμα . Σκεπάζουμες την γάστρα και ψήνουμε στους 180 με 200 βαθμούς αέρα για 1 ώρα περίπου ανάλογα τον φούρνο μας . Ρύζι ετοιμασία Υλικά 1 πακέτο ρύζι καρολίνα νερό αλάτι Τι κάνουμε Βάζουμε μπόλικο νερό στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το πλυμμένο ρύζι και βράζουμε για 15 λεπτά και το σουρώνουμε . Κοτόπουλο Αφού ψηθεί καλά το κοτόπουλο το βγάζουμε με προσοχή μην διαλύσει και το ακουμπάμε στο καπάκι της γάστρας και το αφήνουμε εκεί. Κοιτάμε να έχει ζουμάκι η γάστρα που ψήσαμε το κοτόπουλο αν δεν εχει προσθέτουμε 1 ποτήρι νερο και το βάζουμε επάνω στο αναμμένο μάτι της κουζίνας μολις πάρει να βράζει ρίχνουμε από το σουρωτήρι μέσα το ρύζι και το σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Με κουτάλα σούπας το παίρνουμε και το τοποθετούμε σε ταψάκι όλο και στην μέση βαζουμε το κοτόπουλο μας . Πασπαλίζουμε με μαιντανό ψιλοκομμένο και ..καλή σας όρεξη και απόλαυση γιατί πραγματικα έχει απολαυστική γεύση !!! Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγες πατώντας ΕΔΩ -- ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πηγή: mageirikikaisintages.blogspot.gr

Διανύουμε ήδη τις ημέρες της Σαρακοστής κι αφού ξεπεράσαμε το πρώτο σοκ, το πόσο γρήγορα πέρασε πάλι ο καιρός και πως πάλι πριν το καταλάβουμε θα έρθει και το Πάσχα, ας περάσουμε και στη δεύτερη σκέψη μας … και τώρα Τι μπορούμε να φάμε εφόσον θέλουμε να νηστέψουμε αλλά συγχρόνως να τρεφόμαστε καλά, δίχως να στερούμε από το σώμα μας τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη; Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε στιγμή για το τι επιλογές θα έχετε, ούτε να αποδεχτείτε εξαρχής ότι απλά θα πεινάτε γιατί οι επιλογές που υπάρχουν δεν θα σας χορταίνουν. Εμείς θα φροντίσουμε ώστε να τις εμπλουτίσουμε και φυσικά να δώσουμε νέες ιδέες και προτάσεις για εύκολα, γρήγορα και χορταστικά σνακ όπως και ολοκληρωμένα κυρίως πιάτα που δεν έχουν σε τίποτα να «ζηλέψουν» τα αντίστοιχα πιάτα με κρέας! Να πούμε μόνο πως οι προτάσεις που θα δείτε δεν απευθύνονται σε μια συγκεκριμένη κατηγορία Νηστείας. Οι ιδέες μας θα βοηθήσουν όσους κάνουν και μια πιο αυστηρή νηστεία, ή κάποιους που απλά ακολουθούν τα βασικά που ισχύουν σε μια τέτοια περίοδο, αλλά και γιατί όχι όλους όσους θέλουν επιπλέον προτάσεις για να εμπλουτίσουν απλά τη διατροφή τους. Γιατί όμως η σωστή επιλογή μια τροφής έχει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας; Η αλήθεια είναι ότι οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο που σημαίνει ότι καλό θα ήταν να δίνουμε, προσωπικά ο καθένας μας, την πρέπουσα σημασία στην επιλογή της τροφής μας με κριτήρια όχι μόνο της αρεσκείας μας αλλά και με βάση τα οφέλη που φέρει για το σώμα μας . Πιο συγκεκριμένα να πούμε ότι: Το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια (ή αλλιώς θερμίδες) ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα καθότι αυτό θα βοηθήσει σε μια ισορροπία εσωτερικής διαχείρισης της τροφής και συνεπώς σε μια καλύτερη δική μας αντίληψη ότι είμαστε καλά και ότι έχουμε τον έλεγχο στη διατροφή μας. Η καθημερινή φόρτιση του οργανισμού με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) θα μας βοηθήσει σε μια γενικότερη ευεξία και στο να έχουμε ενέργεια, καλή διάθεση, όρεξη για ευχάριστα και δημιουργικά πράγματα, να είμαστε αποδοτικοί στην εργασία μας και άλλα τόσα που όλα όμως καταλήγουν στο ότι μια ισορροπημένη διατροφή βοηθά πολύ απλά στο να είμαστε και να νιώθουμε Υγιείς. Και καλά όλα αυτά … αλλά τελικά στην Νηστεία τι μπορούμε να φάμε; Στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, στην Αγιότερη περίοδο της Εκκλησίας μας, προετοιμαζόμαστε από τη Καθαρά Δευτέρα μέχρι και τη Παρασκευή, πριν από το Σάββατο του Λαζάρου, για το Άγιο Πάσχα. Σε αυτή τη περίοδο απουσιάζει εντελώς η λήψη ζωικής πρωτεΐνης (κρέας λευκό ή κόκκινο, αλλαντικά, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, βούτυρο) ενώ επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (25η Μαρτίου) και τη Κυριακή των Βαΐων. Τα όσπρια, τα οστρακοειδή, τα μαλάκια, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι βασικές κατηγορίες των επιλογών που έχουμε προκειμένου να εμπλουτίσουμε καθημερινά τη διατροφή μας αρκεί ωστόσο να συνδυάσουμε αυτές τις επιλογές με τέτοιο τρόπο ώστε να μας προσφέρουν πρωτεΐνες ίσης βιολογικής αξίας («ίσης πρωτεϊνικής αξίας») με αυτή του κρέατος. Φυσικά, οι διάφορες εταιρείες έχουν φροντίσει ώστε να καλύψουν τα διάφορα κενά που ενδεχομένως αφήνει πίσω της μια Νηστεία όπως είναι το γάλα ή το τυρί, γι’ αυτό και κυκλοφορεί στην αγορά μια αρκετά μεγάλη ποικιλία υποκατάστατων αυτών όπως το φυτικό γάλα αμυγδάλου ή φουντουκιού ή το γάλα σόγιας ή το τόφου (τόσο το γάλα όσο και το τόφου δημιουργούνται από τη σόγια, ένα όσπριο που αναπτύσσεται σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα και καταναλώνεται ευρέως στις ασιατικές χώρες). Στη συνέχεια, μπορείτε να δείτε μερικούς από αυτούς τους συνδυασμούς που μπορούν να σας βοηθήσουν τόσο στα κυρίως όσο και στα ενδιάμεσα γεύματα που κάνετε εντός της ημέρας ώστε να βοηθήσετε το σώμα σας και συνεπώς τον εαυτό σας στην υιοθέτηση μιας Ισορροπημένης Διατροφής και στη Νηστεία. Επιλογές για ένα Νηστίσιμο Πρωινό: 1 αραβική πίτα με 1 κ.σ ταχίνι ολικής αλέσεως και 1 μπανάνα σε φετούλες (δοκιμάστε τη ζεστή, είναι εξαιρετική!) 1 φλιτζάνι γάλα σόγιας και 2-3 φρυγανιές ολικής άλεσης με μαργαρίνη και μέλι ή σπιτική μαρμελάδα. 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου και 1 φ. ψωμί ολικής άλεσης με 1 κ.σ φιστικοβούτυρο και φέτες μήλου (προσθέστε κανέλα στο φρούτο για έξτρα νοστιμιά και επιπλέον θρεπτική αξία!) ή 2 φρυγανιές ολικής άλεσης με σπιτικό άλειμμα σοκολάτας (αβοκάντο-μέλι-κακάο), 1 πορτοκάλι σε φέτες με κανέλα & 1 φλιτζ. γάλα φουντούκι ή άλλο φυτικό. 2 παξιμαδάκια κρίθινα με 2 σπιρτόκουτα τόφου ψητό με λίγο μέλι και σουσάμι & 1 πορτοκάλι σε φέτες με κανέλα 1 κομμάτι σπιτική σπανακόπιτα/χορτόπιτα (tip: το σουσάμι στο φύλλο είναι εξαιρετική επιλογή καθότι αποτελεί καλή πηγή σιδήρου!) με 1 φλιτζ. φυσικό χυμό πορτοκάλι Επιλογές για ένα Νηστίσιμο Μεσημεριανό: 1 μερίδα Φακές ή Φασόλια στα οποία μπορούμε να προσθέσουμε ρύζι για ένα πιάτο πλήρες που σημαίνει ότι είναι ίσης διατροφικής αξίας με αυτή του κρέατος, την οποία θα συνοδεύσουμε με σαλάτα εποχής. 1 μερίδα Καλαμάρι γεμιστό με Ρύζι ή Κριθαρότο με Γαρίδες και Σαλάτα Εποχής 1 μερίδα Χταπόδι ψητό με Χόρτα βραστά και ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης ή 1 μερίδα Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι και σαλάτα εποχής. 1 μερίδα Ζυμαρικά ολικής άλεσης με σάλτσα τομάτα, πιπεριά και μανιτάρια ή 1 μερίδα Ριζότο ή Πλιγούρι με Λαχανικά και Μανιτάρια και σαλάτα εποχής. 1 μερίδα Ρεβίθια σούπα (tip: δοκιμάστε να συνοδεύσετε το όσπριο με σπιτικό τουρσί το οποίο μπορεί να αυξήσει το προβιοτικό περιεχόμενο και τη ποσότητα φυτικών ινών του γεύματός μας κάτι που συνεπάγεται και μια καλύτερη υγεία του εντέρου μας), με Ψωμί ολικής αλέσεως ή πολύσπορο και Σαλάτα Ραδίκια βραστά με λεμόνι και ωμό ελαιόλαδο. Επιλογές για ένα Νηστίσιμο Βραδινό: Σαλάτα πράσινη (Μαρούλι, Ρόκα Λόλα +/- άλλα πράσινα λαχανικά) με Πιπεριές και Τριμμένο Καρότο, Ψητά Μανιτάρια και 2 κρίθινα Παξιμαδάκια ή Σαλάτα λάχανο (άσπρο-μωβ) με τριμμένο καρότο και 1 μερίδα Κινόα ή Πλιγούρι (δοκιμάστε να φτιάξετε ‘Ταμπουλέ’… είναι πολύ νόστιμο!) και 1 μερίδα Μανιτάρια πλευρώτους ή άλλο είδος μανιταριού 1 αράβικη με 2 σπιτικούς ταραμοκεφτέδες και σαλάτα πράσινη με τοματίνια 2 σουβλάκια με μανιτάρι, τόφου και λαχανικά (τοποθετήστε εναλλάξ τα υλικά σε 2 καλαμάκια από σουβλάκια και ψήστε στο φούρνο). Μπορείτε να συνοδεύσετε με επιπλέον σαλάτα της επιλογής σας (π.χ μαρούλι-ρόκα) με 1 κ.γλ. σουσάμι 1 τορτίγια με 3 κ.σ χούμους, φέτες αβοκάντο και λαχανικά της επιλογής μας (τοματίνια, πιπεριές ή ψητά λαχανικά όπως καρότο, μελιτζάνες, πολύχρωμες πιπεριές, κρεμμύδι) 1 τοστ ολικής άλεσης με μπιφτέκι λαχανικών ή ρεβυθοκροκέτες και μουστάρδα ή σως αβοκάντο (ή αλλιώς «γουακαμόλε»!) Κι αν αναρωτιέστε τι μπορείτε να φάτε στα ενδιάμεσα γεύματα … τότε και γι’ αυτά έχουμε τη λύση! Μπορείτε λοιπόν να διαλέξετε όποια σας αρέσει περισσότερο από αυτές που ακολουθούν: σπιτική μπάρα δημητριακών με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς φρούτο εποχής με ½ χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς παστέλι με μέλι και σουσάμι ή άλλο ξηρό καρπό 1 μερίδα χαλβά σιμιγδαλένιο με μέλι και αποξηραμένα φρούτα (χωρίς ζάχαρη) και 1 φρούτο εποχής 3 αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα/δαμάσκηνα/χουρμάδες) και 1-2 μπισκότα ολικής (χωρίς ζάχαρη) Μάλλον … η Νηστεία απέκτησε περισσότερο διατροφικό ενδιαφέρον δεν νομίζετε;
Πειραματιστείτε με τα υλικά, Δοκιμάστε νέες γεύσεις και Απολαύστε! …Καλή Σαρακοστή σε όλους, με Υγεία! Συντάκτης του άρθρου: Κωνσταντίνα Σιάχου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πηγή: magiacook.gr

Υλικά συνταγής 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 200 γρ. κορν φλάουρ 500ml μπίρα Εκτέλεση συνταγής Βάζετε σε ένα µπολ το αλεύρι, το κορν φλάουρ, την µπίρα και τα ανακατεύετε, µέχρι να οµογενοποιηθεί το µείγµα και να γίνει χυλός. Συμβουλή Η ποσότητα είναι αρκετή για περίπου 1 1/2 κιλό μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο και κομμένο σε κομμάτια των 130-120 γρ.

Πηγή: icookgreek.com

Υλικά συνταγής φιλέτο: 4 φέτες, γύρω στα 200 γρ. καθεμιά πατάτες: 300 γρ. στρογγυλές μικρές ή κομμένες με το ειδικό εργαλείο σε μπαλίτσες ντομάτα: 1 ψιλοκομμένη (χωρίς υγρά και σπόρους) μπρόκολο: 200 γρ. μπουκετάκια, βρασμένα βούτυρο Ολλανδίας: 120 γρ. αλάτι: όσο θέλετε πιπέρι: φρεσκοτριμμένο Εκτέλεση συνταγής Σε μικρό κατσαρολάκι ρίχνετε τις πατάτες και 110 γρ. από το βούτυρο και σοτάρετε ανακινώντας το κατσαρολάκι, για να πηγαίνει το βούτυρο παντού και να σοταρισθούν ομοιόμορφα οι πατάτες. Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και κρατάτε τις πατατούλες στην άκρη. Στη συνέχεια σε ένα τηγάνι ρίχνετε το υπόλοιπο βούτυρο κι έπειτα τηγανίζετε τα φιλέτα -αφού τα αλατοπιπερώσετε- μέχρι να πάρουν χρώμα. Ολοκληρώνετε το ψήσιμο των φιλέτων στο τηγάνι ή στο φούρνο - ανάλογα με το βαθμό ψησίματος που επιθυμείτε. Σερβίρετε στο πιάτο τις πατάτες, τις ντομάτες κονκασέ και το μπρόκολο για βάση και επάνω τους το φιλέτο. Σερβίρετε αμέσως. Λίγα λόγια για τη συνταγή ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ | Συνταγή για φιλέτο μοσχαρίσιο με πατάτες του Λευτέρη Λαζάρου Mix & Match Ένα κλασικό πιάτο με ένα βουτυράτο κόκκινο κρασί, μέτριας παλαίωσης Merlot, βελούδινο και βαθυκόκκινο, μπορντολέζικης προέλευσης και κατά προτίμηση St Emillion. Ένας συνδυασμός απόλυτα ταιριαστός, όπου τα γήινα αρώματα του πιάτου θα μπλέξουν αρμονικά με τον ήσυχο, αλλά επιβλητικό χαρακτήρα του κρασιού. Απολαύστε με Κόκκινο κρασί

Πηγή: icookgreek.com

Το Cooktime είναι μια μηχανή αναζήτησης συνταγών που βρίσκει συνταγές με ειδικά φίλτρα αναζήτησης όπως υλικά, κατηγορίες και λέξεις-κλειδιά.
Το Cooktime δεν φιλοξενεί συνταγές αλλά links προς site συνταγών. | FAQ | Privacy