μπανοφι αργυρω | μπανοφι γλυκο αργυρω | γλυκο με μπανανα και ζαχαρουχο | banoffee συνταγη με ζαχαρουχο | μπλακ φορεστ βεφα | γλυκο μπανανα ζαχαρουχο γαλα | banoffee με καραμελα | μπλακ φορεστ βεφα
Συνδεση

Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές

Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Λαζάρου Σφυρίδα με Λαχανικά Lazarou sfirida me laxanika.avi

Στους ρυθμούς του Μουντιάλ η σημερινή ανάρτηση, αν και όχι μόνον γιατί, ναι μεν το Μουντιάλ έχει ήδη πολλές μέρες που ξεκίνησε κι εγώ ως άσχετη δεν το παρακολουθώ, αλλά μια πίτσα σπιτική είναι πάντα καλοδεχούμενη έως απαραίτητη! Μπροστά στην τηλεόραση για τους ποδοσφαιρόφιλους ή τους ταινιόφιλους, στη βεράντα με φίλους τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια και μια μπυρίτσα κρύα από δίπλα, στο πικ νικ του Σαββατοκύριακου αλλά και στην ...κατάψυξη για κυρίως γεύμα σε δύσκολες μέρες όπου η έλλειψη χρόνου και η ζέστη χτυπούν ...κόκκινο! Μια καλή πίτσα ξεκινάει από μια καλή ζύμη, έτσι δεν είναι; Είμαι σίγουρη πώς το πιστεύετε κι εσείς όσο κι εγώ! Ένα ζυμάρι είναι πάντα μια μικρή περιπέτεια, όσο ίδια κι αν είναι η συνταγή! Το αλεύρι, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν εκείνη εκείνη τη στιγμή που ζυμώνεται μπορεί να πάρει περισσότερο ή λιγότερο νερό. Η ζύμη να πλάθεται ευκολότερα ή δυσκολότερα, η μαγιά να φουσκώσει περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με τη ζέστη που θα βρει στη γωνιά που θα κουρνιάσει. Για μένα, οι φορές που φτιάχνω ένα ζυμάρι, ψωμί, φύλλο για πίτα, βάση για πίτσα ή τάρτα, κουλουράκια είναι χαλαρωτικές αλλά και γεμάτες ένταση, προσμονή και ανυπομονησία για το ψημένο αποτέλεσμα. Τα πειράματα ...πάντα τόσο κοντά μου! Οι μικροαλλαγές που επικαλείται η φαντασία της στιγμής πάντα ευπρόσδεκτες γιατί ο δρόμος για το τελικό αποτέλεσμα ...άγνωστος και προκλητικά όμορφος. Πώς να του αντισταθείς; Ένα φουσκωτό, καλοψημένο και τραγανό απ' έξω καρβέλι με μαλακή, μοσχομυριστή, κι αφράτη ψίχα, μια βουτυρένια ζύμη τάρτας, μια μπισκοτένια βάση για πάσταφλώρα και μια λεπτή ή όχι ζύμη για πίτσα είναι μια επιτυχία που σε ικανοποιεί γιατί σε βοηθάει να ικανοποιήσεις και τους αγαπημένους σου που γεύονται μια νοστιμιά φτιαγμένη με μπόλικη αγάπη! Φαντάζομαι πώς ήδη καταλάβατε πού το ...πάω! Σήμερα, θα μάθουμε να φτιάχνουμε μια ιδιαίτερα λεπτή και κρατσανιστή ζύμη για πίτσα! Μια ζύμη που την έφτιαξα για πρώτη φορά και ενθουσιάστηκα όπως είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείτε κι εσείς αν την φτιάξετε! Μαθημένη μέχρι τώρα οι σπιτικές πίτσες μου να έχουν λίγο πιο παχουλή ζύμη (λατρεύω το ψωμί !!!) δεν είχα "σκαρώσει" ποτέ μια λεπτή και τραγανή ζύμη. Εεεε, λοιπόν, είχα άδικο!!! Είναι υπέροχο το αποτέλεσμα! Ψήνεται γρήγορα, έχει λιγότερες θερμίδες (όχι η ιδιαίτερη πίτσα που θα σας δείξω αύριο αλλά η ζύμη από μόνη της) και από την πρώτη δαγκωνιά απολαμβάνεις μια λεπτεπίλεπτη νοστιμιά! Η αρχική συνταγή της ζύμης ανήκει στον σεφ Λ.Λαζάρου αν κι εγώ της άλλαξα ...τα φώτα. Λίγο από δω, λίγο από κει η συνταγή μετατράπηκε σε αυτοσχεδιασμό!! :)) Πίτσα με αλεύρι για τσουρέκι ...έχετε ξανακούσει;;; Είμαι σίγουρη πώς όχι... θα την βρείτε όμως εδώ! Γιατί; Θα σας εξηγήσω... ήθελα να δω τί και πώς!! Μια χαρά έγινε!! Συμπέρασμα, θέλετε να φτιάξετε ζύμη για πίτσα και δεν έχετε το ειδικό αλεύρι ή το αλεύρι για όλες τις χρήσεις; Δοκιμάστε να τη φτιάξετε με ό,τι αλεύρι έχετε για να δείτε το αποτέλεσμα! Αξίζει η δοκιμή γιατί έτσι έρχεται και η πείρα και η γνώση!! :) ΥΛΙΚΑ για 440 γρ. ζυμάρι 200 γρ. αλεύρι δυνατό (χρησιμοποίησα αλεύρι για τσουρέκι!!) 50 γρ. καλαμποκάλευρο 2 κ.σ. πεκορίνο ψιλοτριμμένο (κεφαλοτύρι ή γραβιέρα) 1/2 φακελάκι μαγιά ξηρή (4.5 γρ.) 1 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κ.γλ. κοφτή ζάχαρη 1 κ.γλ. κοφτή αλάτι 160-180 ml χλιαρό νερό ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Ρίχνουμε το αλάτι μέσα στο χλιαρό νερό και το διαλύουμε καλά. Σε ένα μπολ, βάζουμε τα 2 άλευρα, το πεκορίνο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το μισό νερό. Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό, συνεχίζοντας το ζύμωμα για 10 λεπτά. Ύστερα, ρίχνουμε λίγο αλεύρι στο μπολ και τοποθετούμε τη ζύμη. Πασπαλίζουμε κι αυτή με λίγο αλεύρι και αφού καλύψουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 10 λεπτά. Η ζύμη έχει αρχίσει να φουσκώνει. Κόβουμε στη μέση τη ζύμη, σχηματίζοντας 2 μπαλάκια από 220 γρ. το κάθε ένα (ή αν θέλουμε μικρότερες βάσεις σε περισσότερα ισοβαρή κομμάτια) και αλευρώνουμε 2 μπολ (όσα και τα μπαλάκια της ζύμης). Τοποθετούμε μέσα τα μπαλάκια της ζύμης και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Καλύπτουμε τα μπολ με διαφανή μεμβράνη και τα βάζουμε σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο της κουζίνας στους 35 βαθμούς Κελσίου (προσοχή όχι περισσότερο γιατί θα χαλάσει η μαγιά). Τα αφήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Παίρνουμε το ένα μπαλάκι και ανοίγουμε μια βάση για πίτσα. Τυλίγουμε τη βάση με αντικολλητικό χαρτί, την βάζουμε σε μια μεγάλη σακούλα τροφίμων και ύστερα στην κατάψυξη μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε. Στην κατάψυξη διατηρείται για 20-25 μέρες. Ανοίγουμε το άλλο μπαλάκι ζύμης φτιάχνουμε τις πίτσες που θέλουμε ή βάζουμε τη βάση στο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου και την προψήνουμε 10 λεπτά. Ύστερα, βάζουμε τη βάση στο ψυγείο εάν πρόκειται να την χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες δύο μέρες διαφορετικά την βάζουμε στην κατάψυξη. Για να την αποψύξουμε, την βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ στη συντήρηση και μετά την αφήνουμε εκτός ψυγείου για 1-2 ώρες. Στρώνουμε τα υλικά μας και την βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί. Καλή σας μέρα και αύριο σας περιμένει η πίτσα που κάνει το...ντεμπούτο της σ' αυτή την φωτογραφία!!! :)

Πηγή: tantekiki.blogspot.gr

Η αστακομακαρόνάδα του Λευτέρη Λαζάρου με λευκή σάλτσα είναι μια τέλεια συνταγή για να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι της αυτό το εντυπωσιακό πιάτο. Καλή επιτυχία! Ingredients 1, 5 κιλό αστακός 1 πακέτο μακαρόνια 200 ml ελαιόλαδο 200 ml λευκό κρασί 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη Λίγος μαϊντανός 90 ml ζωμό ψαριού Λίγο μπούκοβο Αλάτι- πιπέρι Μαϊντανό ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα Method Step 1 Χωρίζουμε στη μέση τον αστακό χτυπώντας ανάμεσα στο κεφάλι και την ουρά και περνώντας ένα μαχαίρι Step 2 Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το μισό ελαιόλαδο Step 3 Προσθέτουμε το σκόρδο, τον μαϊντανό και τον ζωμό Step 4 Προσθέτουμε αλάτι, σιγοβράζουμε για 2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά Step 5 Βράζουμε τα μακαρόνια al dente σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας Step 6 Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρασί Step 7 Ρίχνουμε τον αστακό πριν κάψει το λάδι από την πλευρά της κοιλιάς Step 8 Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε σταδιακά τα 2/3 από το μείγμα με το σκόρδο, μαϊντανό και ζωμό Step 9 Όταν τελειώσουμε απομακρύνουμε από τη φωτιά Step 10 Στο μείγμα που έχει μείνει προσθέτουμε μπούκοβο και το περιχύνουμε πάνω από τα μακαρόνια Step 11 Σερβίρουμε σε πιάτα τα μακαρόνια με μια μερίδα αστακού Step 12 Η αστακομακαρονάδα του Λευτέρη Λαζάρου είναι έτοιμη! Tips Αν δεν έχετε ζωμό ψαριού χρησιμοποιήστε ίδια ποσότητα ζεστού νερού !

Πηγή: nostimada.gr

Μια εξαιρετική, νόστιμη, διαφορετική και παραδοσιακή συνταγή από τον θείο τον Λάζαρο για να φτιάξεις την καβουροσαλάτα Λαζάρου σαν ζελέ σου παρουσιάζω παρακάτω για να την δοκιμάσεις και να μοιραστείς τις εντυπώσεις σου μαζί μου. Ingredients 2 κουτιά καβουράκια 2 φλιτζάνια τσαγιού ρώσικη σαλάτα 3 αυγά βραστά 1 πράσινη πιπεριά και 1 κόκκινη 5 μαύρες και 5 πράσινες ελιές 3 φύλλα ζελατίνα 3 ντομάτες μικρές 7 - 8 γαρίδες βρασμένες 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού μαγιονέζα Method Step 1 Στραγγίζουμε τα καβουράκια και τα κόβουμε ψιλά κομματάκια σε μία λεκάνη. Step 2 Ανακατεύουμε με τα καβουράκια τη ρώσικη σαλάτα και τα αυγά κομμένα κομματάκια, εκτός από το 1 αυγό που κρατάμε για γαρνίρισμα. Step 3 Προσθέτουμε τις πιπεριές ψιλοκομμένες και τις ελιές κομμένες φετάκια. Step 4 Μουσκεύουμε τη ζελατίνα σε κρύο νερό 5 λεπτά, τη στραγγίζουμε και τη ρίχνουμε σε κατσαρόλι με 1 φλιτζάνι βραστό νερό να λιώσει και να διαλυθεί τελείως πάνω στη φωτιά. Step 5 Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε 3 κουταλιές στη μαγιονέζα και ανακατεύουμε καλά. Step 6 Τον υπόλοιπο ζελέ τον ρίχνουμε σε φόρμα και την γέρνουμε για να ντύσει τον πάτο και τα πλάγια. Step 7 Βάζουμε τη φόρμα για λίγα λεπτά στο ψυγείο. Step 8 Στο μεταξύ ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με τη σαλάτα μέσα στη λεκάνη (κρατάμε 2 κουταλιές σούπας μαγιονέζα για γαρνίριμα) και την αδειάζουμε στη φόρμα με το ζελέ. Step 9 Αφήνουμε τη φόρμα στο ψυγείο 2 - 3 ώρες να σφίξει και κατόπιν την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και την γαρνίρουμε με το 1 αυγό, κομμένο φέτες και τη μαγιονέζα που κρατήσαμε, με τις ντομάτες και με τις γαρίδες. Step 10 Η καβουροσαλάτα Λαζάρου είναι έτοιμη για να την απολαύσουμε.

Πηγή: nostimada.gr

Μια εναλλακτική συνταγή, η φασολάδα Λαζάρου είναι πολύ νόστιμη και χορταστική. Δοκίμασέ την και θα την λατρέψουν ακόμα και όσοι δεν αγαπούν ισιαίτερα αυτό το πιάτο. Ingredients 300 γρ. φασόλια άσπρα ψιλά 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 150 γρ. μπέικον κομμένο σε κύβους 2 κλωνάρια σέλερυ ψιλοκομμένα 2 καρότα σε ροδέλες 80 ml λευκό κρασί 150 ml ελαιόλαδο 2 μικρά φύλλα δάφνης 3 κλωνάρια θυμάρι 1 ½ λίτρο ζωμό λαχανικών Αλάτι- Πιπέρι Method Step 1 Μουλιάζουμε τα φασόλια από την προηγούμενη μέρα Step 2 Τα βράζουμε με νερό για 40 λεπτά και τα στραγγίζουμε Step 3 Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο Step 4 Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το μπέικον και ανακατεύουμε για 2 λεπτά Step 5 Προσθέτουμε το σέλερυ και τα καρότα βήνουμε με το κρασί Step 6 Προσθέτουμε τα φασόλια , τη δάφνη, τον ζωμό και το θυμάρι και σιγοβράζουμε Step 7 Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε όταν χυλώσει η σούπα Step 8 Η φασολάδα Λαζάρου είναι έτοιμη! Tips Μπορείς να προσθέσεις σπανάκι Πρόσθεσε λίγο πράσο για έξτρα γεύση

Πηγή: nostimada.gr

Η τέλεια συνταγή για γαριδομακαρονάδα του Λαζάρου ! Ένα εντυπωσιακό πιάτο που θα ενθουσιάσει την οικογένειά σου ή τους καλεσμένους σου και γίνεται πολύ εύκολα. Ingredients 1 πακέτο μακαρόνια 1 συσκευασία γαρίδες καθαρισμένες 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 ματσάκι μαϊντανό 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες Αλάτι - πιπέρι 4 κουτ.σούπας ελαιόλαδο 1 κούπα ζωμό λαχανικών Method Step 1 Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά Step 2 Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το σκόρδο Step 3 Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις γαρίδες και μαϊντανό Step 4 Σβήνουμε με ζωμό λαχανικών Step 5 Προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε Step 6 Αφήνουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα Step 7 Εντωμεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας Step 8 Η γαριδομακαρονάδα του Λαζάρου είναι έτοιμη! Tips Σέρβιρε με τριμμένο τυρί Μπορείς να προσθέσεις κόκκινη πιπεριά

Πηγή: nostimada.gr

Μια πολύ νόστιμη και ιδιαίτερη συνταγή. Το χταποδι κρασατο Λαζαρου είναι ιδανικός μεζές για κρασάκι, μπύρα ή ούζο . Το άρωμά του και η πλούσια γεύση του θα μαγέψει όποιον το δοκιμάσει. Μην περιμένεις άλλο φτιάξε αυτή την καταπληκτική συνταγή και άφησέ τους όλους έκπληκτους. Μην ξεχάσεις να μου γράψεις εδώ τα σχόλιά σου. Ingredients 100 ml ελαιόλαδο 250 γραμμάρια κρεμμύδι κομμένο σε φέτες 10 μεγάλα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα 1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο με χωρισμένα πλοκάμια και κομμένο σε κομμάτια 2 φύλλα δάφνης μισό λίτρο κρασί μαυροδάφνη 250 ml σάλτσα ντομάτας 150 ml ζωμό κότας αλάτι μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι Method Step 1 Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σωτάρεις το κρεμμύδι. Step 2 Προσθέτεις το δυόσμο και το χταπόδι και σωτάρεις για 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Step 3 Προσθέτεις τη δάφνη και συνεχίζεις για άλλα 6 λεπτά. Step 4 Σβήνεις με τη μαυροδάφνη για να το κάνεις κρασάτο . Step 5 Προσθέτεις τη ντομάτα, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Step 6 Σιγοβράζεις με καπάκι για περίπου 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι . Step 7 Συγχαρητήρια το χταποδι κρασατο του Λαζάρου είναι έτοιμο. Καλή απόλαυση. Tips Μπορείς να γαρνίρεις με φύλλα δάφνης .

Πηγή: nostimada.gr

Το συκώτι πεσκανδρίτσας είναι ένας σχεδόν άγνωστος αλλά πραγματικά κορυφαίος γκουρμέ μεζές που εύκολα μπαίνει στη καθημερινότητά μας στην Ελλάδα. Ακριβώς επειδή είναι τόσο άγνωστος στη χώρα μας, τώρα είναι η απόλυτη ευκαιρία να το προμηθευτείτε μέχρι και δωρεάν. Γιατί ακόμη οι περισσότεροι ιχθυοπώλες το πετάνε όταν καθαρίζουν πεσκανδρίτσες, για να πουλήσουν μόνο την ουρά που ο κόσμος έμαθε σιγά-σιγά να μαγειρεύει, χάρη στον Λευτέρη Λαζάρου. Και παρόλο ότι και ο Λαζάρου και άλλοι σεφ έχουν χρησιμοποιήσει το συκώτι πεσκανδρίτσας σε συνταγές τους, ελάχιστος κόσμος το έχει δοκιμάσει ή το γνωρίζει ή θα του περνούσε απ’ το μυαλό ότι υπάρχει τέτοια λιχουδιά. Αυτό που ο κόσμος δεν περιμένει, είναι το πόσο μεγάλο και ενδιαφέρον γαστρονομικά, δείχνει ένα συκώτι πεσκανδρίτσας, από ένα ψάρι μεγέθους κιλού ή μεγαλύτερου. Και βέβαια το ότι πρόκειται για πραγματικά κορυφαίο και εύκολο μεζέ. Εδώ και λίγο καιρό που το πρωτοδοκίμασα, όταν βλέπω μεγάλη πεσκανδρίτσα στο αγαπημένο ιχθυοπωλείο μου “Ιχθύς” τους ζητάω το συκώτι και απλά μου το δίνουν. Το βάζω στη κατάψυξη και περιμένω όταν θα έχω μάζωξη με γκουρμεδοφίλους σπίτι, να το ετοιμάσω σαν ορεκτικό. Και βέβαια όποιος το δοκιμάσει δεν μπορεί να πιστέψει ότι ένα συκώτι ψαριού μπορεί να έχει αίσθηση φουαγκρά. Το συκώτι πεσκανδρίτσας δεν είναι άγνωστο μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, με ελάχιστες εξαιρέσεις που ανάμεσά τους* πιο φωτεινή είναι η Ιαπωνία (που αλλού;), όπου θεωρείται τοπ-μεζές και κοστίζει πολύ πιο ακριβά απ’ ότι το κρέας της πεσκανδρίτσας (monkfish). Η κλασική Γιαπωνέζικη συνταγή για συκώτι πεσκανδρίτσας ονομάζεται ankimo και είναι αρκετά πολύπλοκη, καθώς περιλαμβάνει αρκετά στάδια στη λογική της παρασκευής του ως φουαγκρά. (* επίσης η Γαλλία, όπου σερβίρεται ως foie de lotte) Για να κάνει κανείς ankimo, αφού αφαιρέσει τη μεμβράνη και κάποιες φλέβες από συκώτια πεσκανδρίτσας, τα μαρινάρει για 4 ώρες σε γάλα. Στη συνέχεια τα συκώτια ξεπλένονται και μπαίνουν για 8 ώρες σε άλμη με διάλυμα νερού/sake/mirin σε αναλογία 5:3:1 και ποσότητα αλατιού που αναλογεί στο 3% του βάρους των συκωτιών. Τα συκώτια ξεπλένονται πάλι και τυλίγονται σφιχτά σε τουλπάνι σε σχήμα κυλίνδρου ή σφαίρας. Έτσι, αχνίζονται πάνω σε ένα μίγμα sake/νερού σε αναλογία 50%-50% που σιγοβράζει, μέχρι το κέντρο τους να φτάσει τους 63ºC ή για περίπου 20’. Εναλλακτικά βράζει σε νερό για 30’ ή μέχρι το κέντρο να φτάσει τους 65ºC. Σε κάθε περίπτωση μένει ν’ αναπαυθεί στο ψυγείο για 12 -18 ώρες πριν κοπεί σε φέτες ή σερβιριστεί με επιλεγμένα Γιαπωνέζικα λαχανικά ή φύκια. Το αποτέλεσμα όπως λένε όλοι όσοι έχουν δοκιμάσει ankimo είναι σα να τρως φουαγκρά της θάλασσας. Γεύση πλούσια και κρεμώδης αλλά ταυτόχρονα ελαφριά και ντελικάτη, με αίσθηση κάτι ανάμεσα σε μετάξι και βελούδο. Ακριβώς την ίδια αίσθηση πάντως, ένιωσα και εγώ, που αντί για ankimo δημιούργησα την απλούστερη δυνατή συνταγή, θεωρώντας ότι ένα υλικό τόσο πολύτιμο γαστρονομικά όσο το συκώτι πεσκανδρίτσας θέλει το ελάχιστο των μαγειρικών παρεμβάσεων για ν’ αναδειχτεί. Επέλεξα καλό βούτυρο για ν’ αναδεικνύει τη γεύση του και Dry Fino Sherry ως το ιδανικό ποτό για να ταιριάξει με τις λεπτές γεύσεις του. Για τη λογική της δικιά μας κουζίνας, δεν χρειάζεται άλλα φρου-φρού! Χαρακτηριστικά της συνταγής: Πολύ εύκολη και γρήγορη σούπερ γκουρμέ συνταγή . Όλο το θέμα είναι να βρείτε το συκώτι της πεσκανδρίτσας από τον ψαρά σας. Αν έχετε αναπτύξει σχέση με τον ψαρά σας (όχι απαραίτητα ερωτική ,αν και θα ήταν επαρκής αφορμή) μπορείτε να του πείτε να σας ειδοποιεί όταν έχει μεγάλη πεσκανδρίτσα και να παίρνετε το συκώτι, είτε δωρεάν, ή επί πληρωμή. Αλλιώς όταν περνάτε από ψαράδικο και βλέπετε μεγάλη πεσκανδρίτσα μπορείτε να τους το ζητάτε. Το συκώτι διατηρείται και στη κατάψυξη ωμό, μέχρι να προκύψει η ευκαιρία να το μαγειρέψετε ως εκλεκτό μεζέ. Στα υλικά θα δείτε Dry Sherry (που δεν έχει καμία σχέση με το Cherry βέβαια), και είναι ένα εξευγενισμένο ενισχυμένο λευκό Ισπανικό κρασί. Είναι απόλυτα ιδανικό να συνοδεύσει το συκώτι πεσκανδρίτσας. Η εναλλακτική είναι ένα λευκό πολύ ξηρό και όξινο κρασί όπως ασύρτικο. Υλικά (για μεζέ 4-6 ατόμων) 1 συκώτι πεσκανδρίτσας 60 γρ. βούτυρο Lurpak 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (προαιρετικά) 50 μλ. Sherry Fino Dry 1 κ.γ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο αλάτι, πιπέρι 4-6 φέτες φρυγανισμένου ψωμιού (για το σερβίρισμα) Παρασκευή: 1. Λιώνετε το βούτυρο σε μεσαία φωτιά και προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρετε για 2 λεπτά. 2. Προσθέτετε το συκώτι και το γυρνάτε ανά λεπτό, για 4 λεπτά. Προσθέτετε το Sherry και αφού ζεσταθεί για λίγα δευτερόλεπτα, το φλαμπάρετε, είτε με αναπτήρα, είτε -αν μαγειρεύετε σε ζωντανή φλόγα- γέρνοντας προσεκτικά την άκρη του τηγανιού προς τη φλόγα, για να ανάψει η σάλτσα. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι μόλις σβήσει η σάλτσα και την αφήνετε για 1 λεπτό να μειωθεί σε όγκο. 3. Σβήνετε τη φωτιά και αφαιρείτε το συκώτι. Αν το σερβίρετε ολόκληρο στο τραπέζι το περιχύνετε με τη σάλτσα και πασπαλίζετε με το σχοινόπρασο. Σερβίρισμα ως ορεκτικό: Εμείς προτείνουμε να αφαιρέσετε το συκώτι από το τηγάνι και να το αφήσετε για 2-3 λεπτά να ισορροπήσει πάνω σε ξύλο κοπής. Στη συνέχεια το κόβετε σε λωρίδες που τις ακουμπάτε πάνω στα φρυγανισμένα ψωμιά τα οποία και περιχύνετε με λίγη σάλτσα και το σχοινόπρασο. Το φουαγκρά της θάλασσας είναι δικό σας! Συκώτι Πεσκανδρίτσας Σοτέ: Το Φουαγκρά της Θάλασσας 4.44/5 (88.75%) 16 votes Print PDF

Πηγή: caruso.gr

Αναρτήθηκε στις 13/04/2015 σε Κυρίως πιάτα, Ορεκτικά - Μεζέδες, Σούπες, Συνταγές Μανιταρόσουπα βελουτέ με γιαούρτι Μια εύκολη συνταγή για μια γευστικότατη βελουτέ μανιταρόσουπα με γιαούρτι. Μια νοστιμότατη σούπα για να την απολαύσετε πρώτο πιάτο ως ορεκτικό ή και ως ένα ελαφρύ κυρίως πιάτο.  Υλικά συνταγής 1 κιλό μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες 100 γρ. φρέσκο βούτυρο 2 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο 1 ολόκληρη σκελίδα σκόρδου ζωμός κότας 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι  αλάτι πιπέρι Εκτέλεση συνταγής Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το θυμάρι, και σοτάρουμε για περίπου 4 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα μανιτάρια ανακατεύοντας συνεχώς για 3-4 λεπτά. Σκεπάζουμε τα μανιτάρια με ζωμό κότας και βράζουμε για 25 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αφαιρούμε το θυμάρι και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε τα μανιτάρια σε ένα μπλέντερ με λίγα-λίγα από τα ζουμιά τους ώσπου να γίνουν μια παχύρρευστη κρέμα. Αδειάζουμε τη σούπα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι  και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Σερβίρουμε ζεστή γαρνίροντας με μερικά ολόκληρα μανιτάρια που δεν έχουμε πολτοποιήσει και εάν θέλουμε, με λίγο ψιλοκομμένη φρέσκια αρμπαρόριζα για επιπλέον άρωμα και γεύση. Μια συνταγή του Λευτ. Λαζάρου από  13/04/2015 Sintayes.gr, Συνταγή: Μανιταρόσουπα βελουτέ με γιαούρτι

Πηγή: sintayes.gr

Εννοιολογική προσέγγιση του όρου Η λέξη Νηστεία είναι σύνθετη από το αρνητικό μόριο "νη" και το ρήμα "εσθίω" και σημαίνει την εκούσια ή ακούσια αποχή από ορισμένες κατηγορίες τροφών με σκοπό την υπακοή στην ασκητική σχέση του πιστού με τον κόσμο και την κάθαρση του σώματος και της ψυχής για θρησκευτικούς λόγους. Νηστευτής είναι αυτός που συνειδητά απέχει από ορισμένες κατηγορίες τροφών σε ημέρες ή περιόδους καθορισμένες από την εκκλησία με σκοπό τη σωματική ή ψυχική κάθαρση πχ Αϊ Γιάννης Νηστευτής. Λύση νηστείας σημαίνει : να τρώμε πριν την ένατη ώρα (τρείς το μεσημέρι) πολύ απλά νηστίσιμα φαγητά όπως όσπρια , ψωμί, λάδι και κρασί. Κατάλυση νηστείας σημαίνει : να τρώμε από όλα τα φαγητά χωρίς περιορισμούς. Ευχαριστιακή νηστεία είναι εκείνη κατά την οποία δεν τρώμε ούτε πίνουμε απολύτως τίποτα , λίγες ώρες πριν μεταλάβουμε των αχράντων μυστηρίων.Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η νηστεία αυτή παρατείνεται επί τρία εικοσιτετράωρα και τότε ονομάζεται υπέρθεση. Ημέρες Νηστείας Μέχρι τον 12ο αιώνα η νηστεία δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.Οριστικοποιήθηκε αργότερα και πήρε την εξής μορφή και διάταξη : 1. Στις 4 μεγάλες (πολυήμερες): α)Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή μαζί με την Μεγάλη Εβδομάδα Aρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει την Κυριακή της Αναστάσεως. Είναι η πιο αυστηρή νηστεία όλου του χρόνου. Κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή γίνονται οι εξής καταλύσεις: ΄Οποια μέρα και αν πέσει του Ευαγγελισμού τρώμε ψάρι και την Κυριακή των Βαϊων . β) Η προ των Χριστουγέννωv από 15ης Νοεμβρίου μέχρι και 24ης Δεκεμβρίου. Κατά την νηστεία αυτή τρώμε ψάρι (όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής) από την αρχή μέχρι τις 17ης Δεκεμβρίου. γ) Των Αγίων Αποστόλων: από την Δευτέρα μετά την Kυριακή των Αγίων Πάντων μέχρι τις 28 Ιουνίου. Συνήθως η νηστεία αυτή είναι πολύ μικρή. Νηστεύουμε Τετάρτη και Παρασκευή. 'Όλες τις άλλες ημέρες, τρώμε αν θέλουμε ψάρι, μέχρι τις 24 Ιουνίου (Γενέθλιον του Προδρόμου). Από 25 μέχρι 28 Ιουνίου νηστεύουμε αυστηρότερα προς τιμήν των αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. δ) Της Παναγίας 1-15 Αυγούστου από 1 Αυγούστου μέχρι και 14 Αυγούστου. Ψάρι τρώμε μόνο στην εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μας (6 Αυγούστου). 2. Στις 4 μικρές : α) Τετάρτη και Παρασκευή β) Παγκόσμια ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου. γ) Παραμονή των Αγίων Θεοφανίων (Φώτων) δ) Αποτομή της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου , 29 Αυγούστου. Λες και ήταν χτές ... ... είχε ξημερώσει Καθαροδευτέρα. Από νωρίς οι ετοιμασίες στην κουζίνα : Στην μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύτηκε το σπανάκι με τ'άλλα χόρτα και παντρεύτηκαν με ρύζι για το μπουράνι , την αλάδωτη χορτόσουπα. Λίγο ξυδάκι και θα'ναι έτοιμη. Στο γουδί ο ταραμάς άσπριζε χτυπημένος με λάδι και λεμόνι , για να γίνει νόστιμη ταραμοσαλάτα - για τα παιδιά που δεν νηστεύαμε το λάδι. Στον τέντζερη καπύρωνε το σιμιγδάλι για το χαλβά και μοσχομύριζαν τα κανελογαρίφαλα και τα ξανθά αμύγδαλα. Στο νεροχύτη στράγγιζαν , φρεσκοπλυμμένα, μαρούλια τρυφερά , κρεμμυδάκια , σκόρδα , ντοματούλες. Παραδίπλα , σε μια μικρή γαβάθα , ξαλμυρίζονταν ένα βουναλάκι ελιές και τζάνες , κουνουπίδι , πιπεριές βολβοί - πανηγύρι χρωμάτων! Σε λίγο θα'βγαινε από το φούρνο η λαγάνα , πλακουτσή , πεντανόστιμη , πλασμένη με σουσάμι. Οι άντρες , στις αυλές , έφτιαχναν τα ζύγια των χαρταετών και την μακρυά ουρά τους. Κάπου κάπου , έριχναν και μια ματιά στο χταποδάκι που ψηνόταν στα κάρβουνα και ευωδίαζε η γειτονιά. Η Καθαροδευτέρα δεν είναι "σπιτική" μέρα , είναι συντροφική γιορτή. Έτσι όταν ετοιμαζόνταν τα νηστίσιμα φαγώσιμα και η κατασκευή των χαρτζετών τελείωνε μικροί και μεγάλοι πέρναμε υπό μάλης ότι και όσα μπορούσε ο καθείς και πηγαίναμε να βρούμε μέρος σκιερό στην κοντινή αλάνα. Εκεί απλώναμε τραπεζομάντιλα κουβέρτες και κάναμε ένα κύκλο και άρχιζε η πανδαισία , τα πειράγματα , τα τσουγκρίσματα των κρασοπότηρων , τα γέλια , οι φωνές , το πέταγμα των χαρταετών.Και αυτό μέχρι αργά μέχρι να δύσει ο ήλιος! Επιστρέφαμε σπίτι χαρούμενοι και αποκαμωμένοι ... Η Κυρά-Σαρακοστή είναι αυστηρή και θεοσεβούμενη , δεν κάνει χατίρια. Οι μεγαλύτεροι νήστευαν το λάδι όλες τις μέρες εκτός Σαββατοκύριακα. Την δε ημέρα ημέρα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαϊων επιτρεπόταν το ψάρι. Για τα παιδιά γίνονταν μερικές παραχωρήσεις , αλλά κρέας δεν έμπαινε στην κατσαρόλα μέχρι το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. Δεν μας ένοιαζε. Η άνοιξη είχε φροντήσει γι'αυτό και η μάνα γή έδινε τους βλαστούς της: τις τρυφερές αγκινάρες , τραγανό κουνουπίδι , γλυκά ραδίκια , καταπράσινο σπανάκι , μπιλίτσες αρακά , φρέσκα κρεμμυδάκια , πατατούλες , μυριστικά - άνηθος , μάραθος , σέλινο- αγκαλιά με όσπρια , ρύζι είτε με ζυμαρικά , με τη συντροφιά των θαλλασινών -χταποδάκια , καλαμαράκια , ακόμα και σκέτα ήταν οι πρωταγωνιστές του καθημερινού σαρακοστιανού τραπεζιου. Αγαπημένο κολατσιό-μικρών και μεγάλων-το λαδόψωμο : φέτες ψωμιού περιχυμένες με λαδάκι αν το'θελες αλμυρό , πασπάλιζες με αλάτι και πιπέρι με ψιλοκομμένη ντομάτα είτε τις άλειφες με τομαλτοπελτέ , αν το'θελες γλυκό , έφτιαχνες ένα λοφάκι με ζάχαρη και αν ήσουν μερακλής παπσάλιζες και με κανέλα! Οι νοικοκυρές απ'άκρη σ'άκρη της Ελλάδας , με θαυμαστή φαντασία και τέχνη μαγείρευαν θεσπέσια εδέσματα που δεν είχαν σε τίποτα να ζηλέψουν τα αρτύσιμα φαγητά. Η γιαγιά ,θυμάμαι, έφτιαχνε γέμιση για πίτες με κάθε λογής χόρτα και αρωματικά.Άνοιγε φύλλο , το άπλωνε στο ταβά , έστρωνε μέσα τη γέμιση κι ύστερα έκλεινε ερμητικά , να ψηθεί και να νοστιμέψει. Με τα όσπρια , έφταχνε θρεπτικές σούπες ... οι γίγαντες μεγάλωναν στο φούρνο με την ντομάτα και τα ρεβύθια αλέθονταν , ανακατευόνταν με φρέσκο κρεμμυδάκι , μαϊντανό και δυόσμο , πλάθονταν , αλευρώνονταν και τηγανίζονταν σε καυτό λάδι. Οι σουπιές μαλάκωναν με το σπανάκι , το χταποδάκι στιφάδο μοσχομύριζε δάφνη και με κοφτό μακαρονάκι αποτελούσε ένα χορταστικό γεύμα. Τα καλαμαράκια γίνονταν μ'ένα σωρό τρόπους , τηγανιτά -σκέτα ή με κουρκούτι -, στην κατσαρόλα -σβησμένα με κρασί είτε συνοδεία ζυμαρικού , ψητά στα κάρβουνα , γεμιστά με τραχανά και αρωματικά χόρτα. Τον Απρίλη , έκαναν την εμφάνιση τους οι μελιτζάνες , τα κολοκυθάκια , τα παντζάρια , τα μαρούλια .Τα γεμιστά , το μπριάμ , το ιμάμ μπαϊλντι , πολύτιμα "δάνεια" - αλλά ... ανατοκισμένα - από Ανατολή , εντάχτηκαν στην ελληνική κουζίνα ... Ακόμα και τώρα νοσταλγώ τα γιαπράκια της γιαγιάς - λες κι είχαν μιαν άλλη νοστιμάδα εκείνα τα ντολμαδάκια με τα αμπελόφυλλα , παρατεταγμένα σε κύκλο και αρωματισμένα με λεμόνι! Τα Σάββατα της Σαρακοστής - από το πρώτο , των Αγίων Θεοδώρων εώς και του Λαζάρου και το μεγάλο Σάββατο - είναι ημέρες μνήμης και προσφοράς προς τους αποθαμένους , ψυχοσάββατα. Έθιμο πανάρχαιο , οι "πανσπερμίες" των προγόνων μας. Η νόνα έφτιαχνε κόλλυβα , τα πήγαινε στην εκκλησία να ευλογηθούν κι ύστερα στους τάφους - "να ευφρανθούν οι ψυχές , να μην λένε πως τις ξεχάσαμε" ... (απόσπασμα απο βιβλίο της κ.Σοφία Σκούρα)

Πηγή: glykesistories.blogspot.gr

Το καλύτερο ψητό κοτόπουλο που έχω φάει!!! Η συνταγή είναι του κ.Λευτέρη Λάζάρου, με το δικό μου μαγειρευτικό γούστο. Βρήκα αυτή τη συνταγή του κ. Λευτέρη Λαζάρου και μου φάνηκε καλή. Μαγείρεψα το κοτόπουλο με τον δικό μου τρόπο (ελάχιστες αλλαγές) κι έγινε λουκούμι. Φανταστική γεύση!!! Η συνταγή του κ.Λαζάρου βάζει όλα τα υλικά και το ψήνει στο φούρνο. Εγώ μαγείρεψα στην κατσαρόλα και στο τέλος αφού ήταν έτοιμο το έβαλα στο ταψί και το έψησα στο gril για 10 περίπου λεπτά να ξεροψηθούν οι πατάτες. Το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό!!! Οι λόγοι που το έβαλα πρώτα στη κατσαρόλα είναι: πρώτον στη χύτρα ταχύτητας έχω οικονομία ρεύματος και δεύτερον, εγώ δεν παίρνω όλο το κοτόπουλο γιατί τρώμε μόνο το μπούτι και το στήθος. Κι επειδή εμένα μου αρέσει το μπούτι γαλοπούλας, θέλει περισσότερο ψήσιμο η γαλοπούλα και προτίμησα να το βράσω το φαγητό στη χύτρα. Εσείς βέβαια μπορείτε να το βάλετε κατευθείαν στο ταψί όπως λέει η συνταγή. Τα Υλικά μας: 1 ολόκληρο κοτόπουλο (1,400 γρ. περίπου ή κομμάτια της αρεσκείας σας από το κοτόπουλο ή και γαλοπούλα ) 50 γρ. λάδι 1 κιλό μικρές πατάτες κομμένες στα δυο 500 γρ. ζωμό λαχανικών 10 σπόροι κάρδαμο ή 4 αστεράκια γλυκάνισο (έβαλα 1/2 κουταλάκι τριμμένο γλυκάνισο) 200 γρ. χυμός πορτοκάλι το ξύσμα ενός πορτοκαλιού 200 γρ. μουστάρδα (Εμένα μου φάνηκε πολύ και έβαλα 3 κουταλάκια) λίγο κορν φλάουρ 6 κλωναράκια θυμάρι (εγώ έβαλα μια κουταλιά σ. ξερό θυμάρι) αλάτι και λίγο πιπέρι τριμμένο Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη μουστάρδα, το ξύσμα, το αλάτι και το πιπέρι. Τοποθετούμε το κοτόπουλο καθαρό στη γάστρα και ρίχνουμε τις κομμένες πατάτες. Εγώ δεν είχα μικρές κι έκοψα τις μεγάλες πατάτες κυδωνάτες. Ρίχνουμε επάνω στο κοτόπουλο και στις πατάτες το μείγμα πορτοκαλιού, το θυμάρι, το γλυκάνισο και το χυμό λαχανικών. Εγώ δεν έβαλα χυμό λαχανικών, αλλά διέλυσα 1 κύβο knor σε μια κούπα (200 γρ.) ζεστό νερό. Ψήνουμε το φαγητό μας σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά. Δοκιμάζουμε πρώτα με το πιρούνι αν είναι ψημένο και μαλακό το κρέας μας, μήπως χρειαστεί να παρατείνομε το ψήσιμο. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο δένουμε τη σάλτσα με το κορν φλάουρ και το σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα. Πως το έφτιαξα εγώ. Όταν έκαψε το λάδι στη χύτρα ταχύτητος ρόδισα τα κομμάτια του κοτόπουλου και της γαλοπούλας από όλες τις πλευρές. Έριξα το μείγμα πορτοκαλιού όπως περιγράφεται παραπάνω βάζοντας μόνο 3 κουταλίτσες μουστάρδα. Έριξα και το knor που είχα διαλύσει σε μισή κούπα ζεστό νερό, το γλυκάνισο και το θυμάρι. Έβρασα για 20 λεπτά στη δική μου χύτρα από την στιγμή που σφύριξε η βαλβίδα και χαμήλωσα τη θερμοκρασία (διαβάστε τις οδηγίες της χύτρα σας γιατί διαφέρουν). Όταν απέσυρα τη χύτρα από τη φωτιά και την άνοιξα έριξα μέσα τις πατάτες. Το φαγητό στη χύτρα δεν πίνει τα υγρά του, έτσι υπήρχαν υγρά για να μαγειρευτούν οι πατάτες. Έβαλα τη χύτρα λοιπόν πάλι στη φωτιά σε μεγάλη θερμοκρασία κι έβρασε το φαγητό με τις πατάτες 10 λεπτά μέχρι να γίνουν οι πατάτες. Δεν χρειάστηκε να βάλω κορν φλάουρ. Οι πατάτες και το ζουμί που ήπιε το φαγητό έδεσαν τη σάλτσα μου κι έμεινε όση χρειαζόταν στο τέλος. Να προσέξετε να μην μείνει στεγνό, θέλει τη σάλτσα του αυτό το φαγητό. Μετά γύρισα όλο το φαγητό σε ταψί και το έψησα (στην επάνω σχάρα) στο gril για 10 περίπου λεπτά και βλέπετε το αποτέλεσμα στις εικόνες. Φανταστική γεύση. Εγώ θα το καθιερώσω στο σπίτι μου.

Πηγή: syntagesmamas.gr

Το Cooktime είναι μια μηχανή αναζήτησης συνταγών που βρίσκει συνταγές με ειδικά φίλτρα αναζήτησης όπως υλικά, κατηγορίες και λέξεις-κλειδιά.
Το Cooktime δεν φιλοξενεί συνταγές αλλά links προς site συνταγών. | FAQ | Privacy
Copyright 2018 ® - Επικοινωνία