σουφλε | τραχανας συνταγη | μακαρονια στο φουρνο | μοσχαρι στιφαδο | γαριδομακαροναδα συνταγη | μπαρες δημητριακων με βρωμη | μους σοκολατας χωρις αυγα | αγριογουρουνο συνταγη | μαρουλι σαλατα
Συνδεση

Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές

Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Λαζάρου Καλαμάρι γεμιστό με μοσχαρίσιο κιμά και σάλτσα από σοκολάτα Lazarou Kalamari gemisto me mosxarisio kima kai saltsa apo sokolata

Τα πατροπαράδοτα υλικά, με μια πιο ευρωπαϊκή νότα που προέρχεται από το γλυκοφάγωτο κρεμμυδάκι εσαλότ, τα ντοματίνια, το βασιλικό και τα φρυγανισμένα ψωμάκια σε κρουτόν. Η διαφορετικότητά της εντοπίζεται στη γλυκύτητα που της προσδίδουν τα εσαλότ και στο παιχνίδι της ελαφριάς οξύτητας με τα καππαρόφυλλα και τη μουστάρδα στη βινεγκρέτ. Υλικά 200 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση 100 γρ. αγγούρι, κομμένο σε ροδέλες 50 γρ. καππαρόφυλλα, πλυμένα από το ξίδι τους 30 γρ. κρεμμυδάκια εσαλότ, κομμένα σε μικρές ροδέλες 6 ελιές μαύρες, χωρίς το κουκούτσι τους 10 φύλλα βασιλικού φρέσκου, ψιλοκομμένου 10 κυβάκια φρυγανισμένο ψωμάκι «crouton» Αλάτι (όσο θέλετε) Βινεγκρέτ 50 ml ελαιόλαδο 20 γρ. μουστάρδα με ρίγανη και θυμάρι Λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι 1 πρέζα ζάχαρη Ελλάδα Σαλάτες Ντομάτα Λαχανικά κηπευτικά Ελιές Καλοκαίρι Χορτοφαγικές Vegan Γρήγορες Μουστάρδα

Πηγή: athinorama.gr/umami

O Λευτέρης Λαζάρου είναι αναμφισβήτητα ο πιο αναγνωρίσιμος ειδικός στο μαγείρμα θαλασσινών και ψαριών. Γι' αυτό και εμείς σου προτείνουμε μια υπέροχη σούπα με πεσκανδρίτσα, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή.  Εύκολη 1 Ώρα και 30 Λεπτά 4μερίδες 1 1 1 0 0 Συστατικά 6-7 κλωνάρια σέλινο, ολόκληρα 100 ml ελαιόλαδο 2 μέτριες πατάτες, ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες 3 καρότα, χοντροκομμένα 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο 3 πράσα, το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος, χοντροκομμένα 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, χοντροκομμένα 1 ματσάκι μυρώνια (είναι η εποχή τους) ή καυκαλήθρες, ψιλοκομμένα (χωρίς τα κοτσάνια) 300 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα 100 ml λευκό ξηρό κρασί 1 ολόκληρη πεσκανδρίτσα γύρω στα 2 - 2½ κιλά, χωρισμένο το κεφάλι από την ουρά, την οποία κόβουμε σε 2 ή 3 κομμάτια (το κεφάλι το κρατάμε για το ζωμό και, μόλις γίνει, παίρνουμε και το ψαχνό από τα μάγουλά του) 1 λίτρο ζωμός ψαριού 1 κ.σ. αλάτι 1/2 κ.σ. άσπρο πιπέρι 50 ml χυμός λεμονιού Τρόπος μαγειρέματος 1 Για το ζωμό ψαριού - Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κεφάλι της πεσκανδρίτσας, τις φλούδες από τα καρότα, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια, τα κοτσάνια από τα μυρώνια και 2 λίτρα νερό. 2 Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 1½ ώρα, ώσπου το υγρό να μειωθεί περίπου στο μισό. 3 Για τη σούπα - Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει λίγο νερό και προσθέτουμε το σέλινο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε το σέλινο για 5 - 6 λεπτά. Το στραγγίζουμε. 4 Σε άλλη, μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια πατάτας και καρότου για 3 - 4 λεπτά. 5 Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας, και στη συνέχεια ρίχνουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. 6 Τέλος, ρίχνουμε το βρασμένο και στραγγισμένο σέλινο, τα μυρώνια ή τις καυκαλήθρες και τα πολτοποιημένα ντοματάκια. 7 Προσθέτουμε το κρασί και βάζουμε στην κατσαρόλα την πεσκανδρίτσα, ακουμπώντας την πάνω στα λαχανικά. 8 Τη μαγειρεύουμε για 1 - 2 λεπτά στον ατμό των λαχανικών και σβήνουμε με το ζωμό. 9 Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι, κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά. 10 Τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. 11 Βγάζουμε την πεσκανδρίτσα από την κατσαρόλα και την ξεψαχνίζουμε σε μια πιατέλα. 12 Συμπληρώνουμε με τα κομμένα λαχανικά. Σουρώνουμε το ζουμί, το μοιράζουμε σε βαθιά πιάτα και σερβίρουμε. Προηγούμενη συνταγή Επόμενη συνταγή

Πηγή: tlife.gr/recipe_main.html

Υπάρχουν άπειρες συνταγές όπου μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το αυγοτάραχο. Η συνταγή του Λευτέρη Λαζάρου του «Βαρούλκο» –με πετιμέζι, σόγια και δάφνη– είναι περίφημη, ενώ αυτή του Κυριακού του «Real Greek» με μπουράνι (ρύζι στο φούρνο) και θαλασσινά είναι πιο κοντά στην παράδοση. Η δική μου προτίμηση είναι παπαρδέλες με αυγοτάραχο και λεμόνι, τις οποίες συνοδεύουμε φυσικά με ένα σκοτσέζικο single malt. Είμαι σίγουρος ότι θα άρεσε ακόμη και στο μερακλή και θεριακλή πατέρα μου. Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο 1 πρέζα μπούκοβο 1 πρέζα σπόροι ξερού κόλιαντρου 2 καλές κ.σ. single malt whisky 1 καλή κ.σ. τρίμμα αυγοτάραχου 20 φετούλες αυγοτάραχο Μεσολογγίου 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμός) Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Παρασκευή Βράζουμε τις παπαρδέλες σε μπόλικο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με το χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο. Όταν θα τις στραγγίξουμε, θα κρατήσουμε λίγο από το νερό όπου έχουν βράσει. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Όταν ζεσταθούν, προσθέτουμε το μπούκοβο και το κόλιαντρο. Τα αφήνουμε να κάψουν λίγο και τα σβήνουμε με το ουίσκι. Προσθέτουμε το τρίμμα από το αυγοτάραχο και δύο κουτ. σούπας από το νερό όπου βράζουν οι παπαρδέλες και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για μερικά λεπτά, ώσπου να δέσουν τα υλικά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τις στραγγισμένες παπαρδέλες. Αν το νερό της σάλτσας έχει μειωθεί, προσθέτουμε λίγο από το νερό όπου έχουν βράσει τα ζυμαρικά, για να είναι το φαγητό ζουμερό. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τις φετούλες αυγοτάραχου, τρίβουμε το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε αμέσως. Ελλάδα Κυρίως πιάτα Ζυμαρικά Αυγοτάραχο

Πηγή: athinorama.gr/umami

Μια εναλλακτική συνταγή, η φασολάδα Λαζάρου είναι πολύ νόστιμη και χορταστική. Δοκίμασέ την και θα την λατρέψουν ακόμα και όσοι δεν αγαπούν ισιαίτερα αυτό το πιάτο. Ingredients 300 γρ. φασόλια άσπρα ψιλά 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 150 γρ. μπέικον κομμένο σε κύβους 2 κλωνάρια σέλερυ ψιλοκομμένα 2 καρότα σε ροδέλες 80 ml λευκό κρασί 150 ml ελαιόλαδο 2 μικρά φύλλα δάφνης 3 κλωνάρια θυμάρι 1 ½ λίτρο ζωμό λαχανικών Αλάτι- Πιπέρι Method Step 1 Μουλιάζουμε τα φασόλια από την προηγούμενη μέρα Step 2 Τα βράζουμε με νερό για 40 λεπτά και τα στραγγίζουμε Step 3 Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο Step 4 Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το μπέικον και ανακατεύουμε για 2 λεπτά Step 5 Προσθέτουμε το σέλερυ και τα καρότα βήνουμε με το κρασί Step 6 Προσθέτουμε τα φασόλια , τη δάφνη, τον ζωμό και το θυμάρι και σιγοβράζουμε Step 7 Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε όταν χυλώσει η σούπα Step 8 Η φασολάδα Λαζάρου είναι έτοιμη! Tips Μπορείς να προσθέσεις σπανάκι Πρόσθεσε λίγο πράσο για έξτρα γεύση

Πηγή: nostimada.gr

Εννοιολογική προσέγγιση του όρου Η λέξη Νηστεία είναι σύνθετη από το αρνητικό μόριο "νη" και το ρήμα "εσθίω" και σημαίνει την εκούσια ή ακούσια αποχή από ορισμένες κατηγορίες τροφών με σκοπό την υπακοή στην ασκητική σχέση του πιστού με τον κόσμο και την κάθαρση του σώματος και της ψυχής για θρησκευτικούς λόγους. Νηστευτής είναι αυτός που συνειδητά απέχει από ορισμένες κατηγορίες τροφών σε ημέρες ή περιόδους καθορισμένες από την εκκλησία με σκοπό τη σωματική ή ψυχική κάθαρση πχ Αϊ Γιάννης Νηστευτής. Λύση νηστείας σημαίνει : να τρώμε πριν την ένατη ώρα (τρείς το μεσημέρι) πολύ απλά νηστίσιμα φαγητά όπως όσπρια , ψωμί, λάδι και κρασί. Κατάλυση νηστείας σημαίνει : να τρώμε από όλα τα φαγητά χωρίς περιορισμούς. Ευχαριστιακή νηστεία είναι εκείνη κατά την οποία δεν τρώμε ούτε πίνουμε απολύτως τίποτα , λίγες ώρες πριν μεταλάβουμε των αχράντων μυστηρίων.Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η νηστεία αυτή παρατείνεται επί τρία εικοσιτετράωρα και τότε ονομάζεται υπέρθεση. Ημέρες Νηστείας Μέχρι τον 12ο αιώνα η νηστεία δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.Οριστικοποιήθηκε αργότερα και πήρε την εξής μορφή και διάταξη : 1. Στις 4 μεγάλες (πολυήμερες): α)Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή μαζί με την Μεγάλη Εβδομάδα Aρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει την Κυριακή της Αναστάσεως. Είναι η πιο αυστηρή νηστεία όλου του χρόνου. Κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή γίνονται οι εξής καταλύσεις: ΄Οποια μέρα και αν πέσει του Ευαγγελισμού τρώμε ψάρι και την Κυριακή των Βαϊων . β) Η προ των Χριστουγέννωv από 15ης Νοεμβρίου μέχρι και 24ης Δεκεμβρίου. Κατά την νηστεία αυτή τρώμε ψάρι (όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής) από την αρχή μέχρι τις 17ης Δεκεμβρίου. γ) Των Αγίων Αποστόλων: από την Δευτέρα μετά την Kυριακή των Αγίων Πάντων μέχρι τις 28 Ιουνίου. Συνήθως η νηστεία αυτή είναι πολύ μικρή. Νηστεύουμε Τετάρτη και Παρασκευή. 'Όλες τις άλλες ημέρες, τρώμε αν θέλουμε ψάρι, μέχρι τις 24 Ιουνίου (Γενέθλιον του Προδρόμου). Από 25 μέχρι 28 Ιουνίου νηστεύουμε αυστηρότερα προς τιμήν των αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. δ) Της Παναγίας 1-15 Αυγούστου από 1 Αυγούστου μέχρι και 14 Αυγούστου. Ψάρι τρώμε μόνο στην εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μας (6 Αυγούστου). 2. Στις 4 μικρές : α) Τετάρτη και Παρασκευή β) Παγκόσμια ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου. γ) Παραμονή των Αγίων Θεοφανίων (Φώτων) δ) Αποτομή της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου , 29 Αυγούστου. Λες και ήταν χτές ... ... είχε ξημερώσει Καθαροδευτέρα. Από νωρίς οι ετοιμασίες στην κουζίνα : Στην μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύτηκε το σπανάκι με τ'άλλα χόρτα και παντρεύτηκαν με ρύζι για το μπουράνι , την αλάδωτη χορτόσουπα. Λίγο ξυδάκι και θα'ναι έτοιμη. Στο γουδί ο ταραμάς άσπριζε χτυπημένος με λάδι και λεμόνι , για να γίνει νόστιμη ταραμοσαλάτα - για τα παιδιά που δεν νηστεύαμε το λάδι. Στον τέντζερη καπύρωνε το σιμιγδάλι για το χαλβά και μοσχομύριζαν τα κανελογαρίφαλα και τα ξανθά αμύγδαλα. Στο νεροχύτη στράγγιζαν , φρεσκοπλυμμένα, μαρούλια τρυφερά , κρεμμυδάκια , σκόρδα , ντοματούλες. Παραδίπλα , σε μια μικρή γαβάθα , ξαλμυρίζονταν ένα βουναλάκι ελιές και τζάνες , κουνουπίδι , πιπεριές βολβοί - πανηγύρι χρωμάτων! Σε λίγο θα'βγαινε από το φούρνο η λαγάνα , πλακουτσή , πεντανόστιμη , πλασμένη με σουσάμι. Οι άντρες , στις αυλές , έφτιαχναν τα ζύγια των χαρταετών και την μακρυά ουρά τους. Κάπου κάπου , έριχναν και μια ματιά στο χταποδάκι που ψηνόταν στα κάρβουνα και ευωδίαζε η γειτονιά. Η Καθαροδευτέρα δεν είναι "σπιτική" μέρα , είναι συντροφική γιορτή. Έτσι όταν ετοιμαζόνταν τα νηστίσιμα φαγώσιμα και η κατασκευή των χαρτζετών τελείωνε μικροί και μεγάλοι πέρναμε υπό μάλης ότι και όσα μπορούσε ο καθείς και πηγαίναμε να βρούμε μέρος σκιερό στην κοντινή αλάνα. Εκεί απλώναμε τραπεζομάντιλα κουβέρτες και κάναμε ένα κύκλο και άρχιζε η πανδαισία , τα πειράγματα , τα τσουγκρίσματα των κρασοπότηρων , τα γέλια , οι φωνές , το πέταγμα των χαρταετών.Και αυτό μέχρι αργά μέχρι να δύσει ο ήλιος! Επιστρέφαμε σπίτι χαρούμενοι και αποκαμωμένοι ... Η Κυρά-Σαρακοστή είναι αυστηρή και θεοσεβούμενη , δεν κάνει χατίρια. Οι μεγαλύτεροι νήστευαν το λάδι όλες τις μέρες εκτός Σαββατοκύριακα. Την δε ημέρα ημέρα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαϊων επιτρεπόταν το ψάρι. Για τα παιδιά γίνονταν μερικές παραχωρήσεις , αλλά κρέας δεν έμπαινε στην κατσαρόλα μέχρι το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. Δεν μας ένοιαζε. Η άνοιξη είχε φροντήσει γι'αυτό και η μάνα γή έδινε τους βλαστούς της: τις τρυφερές αγκινάρες , τραγανό κουνουπίδι , γλυκά ραδίκια , καταπράσινο σπανάκι , μπιλίτσες αρακά , φρέσκα κρεμμυδάκια , πατατούλες , μυριστικά - άνηθος , μάραθος , σέλινο- αγκαλιά με όσπρια , ρύζι είτε με ζυμαρικά , με τη συντροφιά των θαλλασινών -χταποδάκια , καλαμαράκια , ακόμα και σκέτα ήταν οι πρωταγωνιστές του καθημερινού σαρακοστιανού τραπεζιου. Αγαπημένο κολατσιό-μικρών και μεγάλων-το λαδόψωμο : φέτες ψωμιού περιχυμένες με λαδάκι αν το'θελες αλμυρό , πασπάλιζες με αλάτι και πιπέρι με ψιλοκομμένη ντομάτα είτε τις άλειφες με τομαλτοπελτέ , αν το'θελες γλυκό , έφτιαχνες ένα λοφάκι με ζάχαρη και αν ήσουν μερακλής παπσάλιζες και με κανέλα! Οι νοικοκυρές απ'άκρη σ'άκρη της Ελλάδας , με θαυμαστή φαντασία και τέχνη μαγείρευαν θεσπέσια εδέσματα που δεν είχαν σε τίποτα να ζηλέψουν τα αρτύσιμα φαγητά. Η γιαγιά ,θυμάμαι, έφτιαχνε γέμιση για πίτες με κάθε λογής χόρτα και αρωματικά.Άνοιγε φύλλο , το άπλωνε στο ταβά , έστρωνε μέσα τη γέμιση κι ύστερα έκλεινε ερμητικά , να ψηθεί και να νοστιμέψει. Με τα όσπρια , έφταχνε θρεπτικές σούπες ... οι γίγαντες μεγάλωναν στο φούρνο με την ντομάτα και τα ρεβύθια αλέθονταν , ανακατευόνταν με φρέσκο κρεμμυδάκι , μαϊντανό και δυόσμο , πλάθονταν , αλευρώνονταν και τηγανίζονταν σε καυτό λάδι. Οι σουπιές μαλάκωναν με το σπανάκι , το χταποδάκι στιφάδο μοσχομύριζε δάφνη και με κοφτό μακαρονάκι αποτελούσε ένα χορταστικό γεύμα. Τα καλαμαράκια γίνονταν μ'ένα σωρό τρόπους , τηγανιτά -σκέτα ή με κουρκούτι -, στην κατσαρόλα -σβησμένα με κρασί είτε συνοδεία ζυμαρικού , ψητά στα κάρβουνα , γεμιστά με τραχανά και αρωματικά χόρτα. Τον Απρίλη , έκαναν την εμφάνιση τους οι μελιτζάνες , τα κολοκυθάκια , τα παντζάρια , τα μαρούλια .Τα γεμιστά , το μπριάμ , το ιμάμ μπαϊλντι , πολύτιμα "δάνεια" - αλλά ... ανατοκισμένα - από Ανατολή , εντάχτηκαν στην ελληνική κουζίνα ... Ακόμα και τώρα νοσταλγώ τα γιαπράκια της γιαγιάς - λες κι είχαν μιαν άλλη νοστιμάδα εκείνα τα ντολμαδάκια με τα αμπελόφυλλα , παρατεταγμένα σε κύκλο και αρωματισμένα με λεμόνι! Τα Σάββατα της Σαρακοστής - από το πρώτο , των Αγίων Θεοδώρων εώς και του Λαζάρου και το μεγάλο Σάββατο - είναι ημέρες μνήμης και προσφοράς προς τους αποθαμένους , ψυχοσάββατα. Έθιμο πανάρχαιο , οι "πανσπερμίες" των προγόνων μας. Η νόνα έφτιαχνε κόλλυβα , τα πήγαινε στην εκκλησία να ευλογηθούν κι ύστερα στους τάφους - "να ευφρανθούν οι ψυχές , να μην λένε πως τις ξεχάσαμε" ... (απόσπασμα απο βιβλίο της κ.Σοφία Σκούρα)

Πηγή: glykesistories.blogspot.gr

Το καλύτερο ψητό κοτόπουλο που έχω φάει!!! Βρήκα αυτή τη συνταγή του κ. Λευτέρη Λαζάρου και μου φάνηκε καλή. Μαγείρεψα το κοτόπουλο με τον δικό μου τρόπο (ελάχιστες αλλαγές) κι έγινε λουκούμι. Φανταστική γεύση!!! Η συνταγή βάζει όλα τα υλικά και το ψήνει στο φούρνο. Εγώ μαγείρεψα στην κατσαρόλα και στο τέλος αφού ήταν έτοιμο το έβαλα στο ταψί και το έψησα στο gril για 10 περίπου λεπτά να ξεροψηθούν οι πατάτες. Το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό!!! Οι λόγοι που το έβαλα πρώτα στη κατσαρόλα είναι: πρώτον στη χύτρα ταχύτητας έχω οικονομία ρεύματος και δεύτερον, εγώ δεν παίρνω όλο το κοτόπουλο γιατί τρώμε μόνο το μπούτι και το στήθος. Κι επειδή εμένα μου αρέσει το μπούτι γαλοπούλας, θέλει περισσότερο ψήσιμο η γαλοπούλα και προτίμησα να το βράσω το φαγητό στη χύτρα. Εσείς βέβαια μπορείτε να το βάλετε κατευθείαν στο ταψί όπως λέει η συνταγή. Τα Υλικά μας: 1 ολόκληρο κοτόπουλο (1,400 γρ. περίπου ή κομμάτια της αρεσκείας σας από το κοτόπουλο ή και γαλοπούλα ) 50 γρ. λάδι 1 κιλό μικρές πατάτες κομμένες στα δυο 500 γρ. ζωμό λαχανικών 10 σπόροι κάρδαμο ή 4 αστεράκια γλυκάνισο (έβαλα 1/2 κουταλάκι τριμμένο γλυκάνισο) 200 γρ. χυμός πορτοκάλι το ξύσμα ενός πορτοκαλιού 200 γρ. μουστάρδα (Εμένα μου φάνηκε πολύ και έβαλα 3 κουταλάκια) λίγο κορν φλάουρ 6 κλωναράκια θυμάρι (εγώ έβαλα μια κουταλιά σ. ξερό θυμάρι) αλάτι και λίγο πιπέρι τριμμένο Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη μουστάρδα, το ξύσμα, το αλάτι και το πιπέρι. Τοποθετούμε το κοτόπουλο καθαρό στη γάστρα και ρίχνουμε τις κομμένες πατάτες. Εγώ δεν είχα μικρές κι έκοψα τις μεγάλες πατάτες κυδωνάτες. Ρίχνουμε επάνω στο κοτόπουλο και στις πατάτες το μείγμα πορτοκαλιού, το θυμάρι, το γλυκάνισο και το χυμό λαχανικών. Εγώ δεν έβαλα χυμό λαχανικών, αλλά διέλυσα 1 κύβο knor σε μια κούπα (200 γρ.) ζεστό νερό. Ψήνουμε το φαγητό μας σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά. Δοκιμάζουμε πρώτα με το πιρούνι αν είναι ψημένο και μαλακό το κρέας μας, μήπως χρειαστεί να παρατείνομε το ψήσιμο. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο αν χρειασθεί , δένουμε τη σάλτσα με το κορν φλάουρ και το σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα. Πως το έφτιαξα εγώ. Όταν έκαψε το λάδι στη χύτρα ταχύτητος ρόδισα 6 κομμάτια από μπούτι του κοτόπουλου. Έριξα το μείγμα πορτοκαλιού όπως περιγράφεται παραπάνω βάζοντας μόνο 3 κουταλίτσες μουστάρδα. Έβαλα και το knor που είχα διαλύσει σε μισή κούπα ζεστό νερό, το γλυκάνισο και το θυμάρι. Έβρασα για 20 λεπτά στη δική μου χύτρα από την στιγμή που σφύριξε η βαλβίδα και χαμήλωσα τη θερμοκρασία (διαβάστε τις οδηγίες της χύτρα σας γιατί διαφέρουν). Όταν απέσυρα τη χύτρα από τη φωτιά και την άνοιξα έριξα μέσα τις πατάτες. Το φαγητό στη χύτρα δεν πίνει τα υγρά του, έτσι υπήρχαν υγρά για να μαγειρευτούν οι πατάτες. Έβαλα τη χύτρα πάλι στη φωτιά ξεσκέπαστη, με θερμοκρασία 1 βαθμό πριν τη μέγιστη, κι έβρασε το φαγητό με τις πατάτες 10 λεπτά, (μέχρι να γίνουν οι πατάτες). Δεν χρειάστηκε να βάλω κορν φλάουρ. Οι πατάτες και το ζουμί που ήπιε το φαγητό έδεσαν τη σάλτσα μου κι έμεινε όση χρειαζόταν στο τέλος. Να προσέξετε να μην μείνει στεγνό, θέλει τη σάλτσα του αυτό το φαγητό. Μετά γύρισα όλο το φαγητό σε ταψί και το έψησα (στην επάνω σχάρα) στο gril για 10 περίπου λεπτά και βλέπετε το αποτέλεσμα στις εικόνες. Φανταστική γεύση. Εγώ θα το καθιερώσω στο σπίτι μου.

Πηγή: syntagesmamas.gr

Υλικά συνταγής σνίτσελ χοιρινό: 750 γρ. πανσέτα χοιρινή: 600 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου (κοκκάρια): 750 γρ. κρεμμύδι ξερό: 300 γρ. ψιλοκομμένο μπαχάρι: 6 κόκκους μέσα σε τουλουπάνι λευκό κρασί: 200ml ελαιόλαδο: 200ml ζωμός από μοσχάρι: 1.200ml άνηθος: 5 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένος αυγά: 2 χυμός λεμονιού: 40ml αλάτι: όσο θέλετε πιπέρι: φρεσκοτριμμένο Εκτέλεση συνταγής Χτυπάτε το σνίτσελ ελαφρά για να πλατύνει. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά και στη συνέχεια πασπαλίζετε με λίγο άνηθο ψιλοκομμένο. Βάζετε μέσα την πανσέτα, αφού την αλατοπιπερώσετε. Τυλίγετε σε ρολό και δένετε σφιχτά με σπάγκο μαγειρικής. Αλατοπιπερώνετε εξωτερικά ελαφρά και κρατάτε το ρολό στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι για 3’ - 5’. Προσθέτετε το ρολό του κρέατος και το σοτάρετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε τα κοκκάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 4’. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτετε το ζωμό από μοσχάρι, το μπαχάρι, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Βράζετε για 35’ - 40’ σε μέτρια φωτιά. Μόλις είναι έτοιμο το κρέας, χτυπάτε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέτετε το χυμό λεμονιού. Ρίχνετε σιγά το ζωμό από την κατσαρόλα μέχρι να ζεσταθεί το αυγολέμονο. Ρίχνετε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, κουνάτε για να πάει η σάλτσα παντού και κατόπιν βγάζετε το κρέας από τη σάλτσα. Αφαιρείτε τους σπάγκους και ισιώνετε τις άκρες από το κρέας. Κόβετε το ρολό διαγώνια και σερβίρετε σε 4 πιάτα. Τοποθετείτε περιμετρικά τα κρεμμυδάκια στιφάδου και περιχύνετε με τη σάλτσα. Ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και σερβίρετε. Λίγα λόγια για τη συνταγή ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ | Συνταγή για χοιρινό σνίτσελ γεμιστό με πανσέτα του Λευτέρη Λαζάρου. Mix & Match Ο λιπαρός συνδυασμός που προκύπτει από το χοιρινό και την πανσέτα χρειάζεται όξινο κρασί για να μαλακώσει. Ανοίξτε ένα μπουκάλι Riesling σωματώδες κι όξινο -όχι απαραίτητα αλσατικό, αφού οι λίγες ελληνικές προσπάθειες είναι αρκετά καλές-, χρησιμοποιήστε όσο υποδεικνύει η συνταγή στο φαγητό και απολαύστε το υπόλοιπο.

Πηγή: icookgreek.com

Υλικά συνταγής Υλικά για τη ζύμη αλεύρι σκληρό: 150 γρ. βούτυρο: 40 γρ. ελαιόλαδο: 40 ml νερό: 7 κουταλιές της σούπας, ζεστό αλάτι: λίγο Υλικά για τη γέμιση γλυκάδια αρνίσια: 1 ½ κιλό ελαιόλαδο: 150ml κρεμμύδια ξερά: 2 ψιλοκομμένα φασκόμηλο ξερό: 1 κουταλιά της σούπας και 2 κλωνάρια επιπλέον κεφαλογραβιέρα: 100 γρ. αυγά: 3 χτυπημένα αλάτι: λίγο πιπέρι: φρεσκοτριμμένο τζίντζερ: 1 μικρή ρίζα ψιλοκομμένη σταφίδες μαύρες: 30 γρ. κουκουνάρι: 30 γρ. καβουρδισμένο γάλα: 1 λίτρο Εκτέλεση συνταγής Ετοιμάζετε τα γλυκάδια από την προηγούμενη ημέρα. Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και αφού τα ξεπλύνετε καλά τα βάζετε σε ένα σκεύος με το γάλα και 2 κλωνάρια φασκόμηλο. Τα αφήνετε όλο το βράδυ στο ψυγείο. Την επόμενη ημέρα ετοιμάζετε το ζυμάρι ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί. Το κάνετε μια μπάλα, το σκεπάζετε με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει. Μόλις είναι έτοιμο, αλευρώνετε μια επιφάνεια και με τον πλάστη ανοίγετε ένα φύλλο πάχους 4 χιλιοστών. Λαδώνετε μια φόρμα τάρτας 22 εκ. και βάζετε μέσα το ζυμάρι. Απλώνετε μέσα το φύλλο, ώστε να καλυφτεί ο πάτος και τα πλαϊνά στα τοιχώματα, το κολλάτε και κόβετε ό,τι περισσεύει. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα γλυκάδια, αφού τα σουρώσετε από το γάλα, και σοτάρετε για 5-6 λεπτά. Ρίχνετε το τζίντζερ και το τριμμένο φασκόμηλο. Σοτάρετε για 4-5 λεπτά περίπου ακόμα. Αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα τα αυγά, την κεφαλογραβιέρα τριμμένη, το κουκουνάρι και τις σταφίδες. Γεμίζετε την τάρτα και ψήνετε για 40 λεπτά περίπου στους 180ο C. Λίγα λόγια για τη συνταγή ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ | Συνταγή για ...μερακλίδικη αλμυρή τάρτα του Λευτέρη Λαζάρου Mix & Match Μια Νεμέα είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται αυτό το πληθωρικό πιάτο για να συμπληρώσει την πλούσια γεύση του με τον ορθότερο οινικά τρόπο. Χρειάζεται κρασί με σθένος για να μπορέσει να σταθεί απέναντι στο συγκεκριμένο πιάτο.

Πηγή: icookgreek.com

Υλικά συνταγής 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 200 γρ. κορν φλάουρ 500ml μπίρα Εκτέλεση συνταγής Βάζετε σε ένα µπολ το αλεύρι, το κορν φλάουρ, την µπίρα και τα ανακατεύετε, µέχρι να οµογενοποιηθεί το µείγµα και να γίνει χυλός. Συμβουλή Η ποσότητα είναι αρκετή για περίπου 1 1/2 κιλό μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο και κομμένο σε κομμάτια των 130-120 γρ.

Πηγή: icookgreek.com

Το Cooktime είναι μια μηχανή αναζήτησης συνταγών που βρίσκει συνταγές με ειδικά φίλτρα αναζήτησης όπως υλικά, κατηγορίες και λέξεις-κλειδιά.
Το Cooktime δεν φιλοξενεί συνταγές αλλά links προς site συνταγών. | FAQ | Privacy