banoffee | μπανοφι αργυρω | μπανοφι γλυκο αργυρω | γλυκο με μπανανα και ζαχαρουχο | banoffee συνταγη με ζαχαρουχο | banoffee αργυρω | γλυκο μπανανα ζαχαρουχο γαλα | banoffee με καραμελα
Συνδεση

Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές

Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Λευτέρης Λαζάρου:«Ζαργάνα μου! Μία παλιά λαϊκή έκφραση που αναφέρεται στην κίνηση, τα μάτια και την ωραία φιγούρα. Αναφερόμενος στη ζαργάνα, έχω πάντα στο μυαλό μου το χυμώδες κρέας της και τα εκπληκτικά της αρώματα, ίδια με αυτά της όμορφης μεσογειακής γυναίκας. Η γλυκιά λιπαρότητά της μου έδωσε τη δυνατότητα στη συνταγή, εκτός από τη θάλασσα που είναι από μόνη της μια "Ελλάδα", να χρησιμοποιήσω και μυρωδιές από το βουνό, που είναι η άλλη "Ελλάδα". Η ώρα πλησιάζει και η Ολυμπιάδα χρειάζεται αβάντες. Και, αναμφίβολα, μία από αυτές είναι και οι εμπλεκόμενοι στην εστίαση. Για εμάς τους μαγείρους, το 2004 αποτελεί μια δεύτερη Ολυμπιάδα. Καλά ρεκόρ, λοιπόν, σε όλους μας!» Υλικά (για 4 άτομα) 8 ζαργάνες μεσαίου μεγέθους. 150 γρ. σταφίδα μαύρη. 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα. 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο. 1 ποτήρι κόκκινο κρασί μαυροδάφνη. 150 γρ. φάβα. 1 ποτήρι λευκό κρασί. 1 κ.γλ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη. 3 φύλλα δάφνη. 1 σκ. σκόρδο. Αλάτι, πιπέρι Παρασκευή Μουλιάζουμε τις σταφίδες με τη μαυροδάφνη και το μισό κρεμμύδι για 2 ώρες και μετά βράζουμε μέχρι να μείνει το μισό. Χτυπάμε στο μπλέντερ και περνάμε από λεπτό σουρωτήρι. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και το μισό ελαιόλαδο. Με το άλλο μισό ελαιόλαδο, σοτάρουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι μέχρι να μελώσει. Ρίχνουμε τη φάβα ανακατεύοντας συνέχεια. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε στη φάβα όσο ζεστό νερό χρειάζεται για να βράσει. Όταν βράσει, την πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Ανοίγουμε τις ζαργάνες στη μέση και αφαιρούμε το κόκαλο και το κεφάλι. Τις ψήνουμε στο γκριλ. Ρίχνουμε τη σάλτσα στα τέσσερα πιάτα, από πάνω μια κουταλιά φάβα και από πάνω τα φιλέτα από τις δύο ζαργάνες. Ελλάδα Κυρίως πιάτα Ψάρια της Θάλασσας Όσπρια Μπαχαρικά / Αρωματικά Χόρτα Φρούτα Κρασί Μαγείρεμα: Ψητά - σούβλα - σχάρα Για μπουφέ

Πηγή: athinorama.gr/umami

Μπαρμπούνι μαρινάτο με μους παντζαριού: Εστιατόριο «Βαρούλκο», σεφ Λευτέρης Λαζάρου. Υλικά (για 4 άτομα) 1 κιλό μπαρμπούνια (καθαρισμένα, χωρίς τα κεφάλια και τα κόκαλα) Μαρινάδα Φτιάχνουμε ποσότητα ώστε να καλύψει τα ψάρια, με τις εξής αναλογίες υλικών: 3 φλιτζ. ελαιόλαδο 1 φλιτζ. χυμός λεμονιού 1/3 φλιτζ. μηλόξιδο Αλάτι, πιπέρι Μους παντζαριού 1 κιλό παντζάρια, βρασμένα και καθαρισμένα Αλάτι, πιπέρι (κατά βούλησιν) 30 γρ. ξίδι βαλσαμικό 250 γρ. περίπου λάδι Παρασκευή Χτυπάμε καλά τα υλικά της μαρινάδας, περιχύνουμε τα μπαρμπούνια και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 1 1/2 ώρα τουλάχιστον. Στο μεταξύ, χτυπάμε στο μπλέντερ τα υλικά της μους, «παίζοντας» με την ποσότητα του λαδιού, ώστε να πάρουμε μια βελούδινη πομάδα. Πριν σερβίρουμε, στραγγίζουμε καλά τα ψάρια από τη μαρινάδα και τα γαρνίρουμε με τη μους παντζαριού. Ορεκτικά Ψάρια της Θάλασσας Παντζάρια

Πηγή: athinorama.gr/umami

Τα πασχαλινά κόκκινα αυγά είναι ένα από τα έθιμα της ανάστασης και συμβολίζουν το αίμα του Κυρίου που έτρεχε ενώ ήταν στο σταυρό Άλλοι το ερμηνεύουν πως, τ ώρα τη Σαρακοστή νηστεύουν οι περισσότεροι και γι’ αυτό τα αυγά περισσεύουν. Είναι κιόλας η εποχή που οι κότες τα γεννούν με αφθονία. Τι θα τα έκαναν τόσα αυγά οι νοικοκυρές; Τα φύλαγαν λοιπόν για το Πάσχα, κι όταν έβρισκαν ευκαιρία, άρχιζαν να τα κάνουν δώρα-αμοιβή στα παιδιά: την Πρωτομαρτιά για τα κάλαντα με τα χελιδονίσματα, το Σάββατο του Λαζάρου και την Μεγάλη Πέμπτη, το ίδιο. Αλλά πιο πολύ την ημέρα της Λαμπρής τ’ αυγά ήταν το πρόχειρο κι άφθονο φαγώσιμο, που μπορούσαν να φιλέψουν. Τα έβαφαν λοιπόν κόκκινα, που είναι χρώμα χαρούμενο και ξορκιστικό, τα έβαφαν και κίτρινα και μπλε και ροζ, ή τα άφηναν άσπρα, αν είχαν πένθος. Συχνά τα στόλιζαν με ζωγραφιές, για να γίνουν πιο ευχάριστα. Τα πλούμιζαν τεχνικά, με μαργαρίτες και φτέρες και μ’ αγριολούλουδα του ελληνικού κάμπου. - Από το αυγό ξεπήδησαν έπειτα πλήθος συγγενικά σύμβολα: είναι τα κίτρινα πουλάκια, οι νεοσσοί που βγαίνουν από τ’ αυγό, έπειτα οι κότες που γεννούν, οι φωλιές όπου βρίσκονται κι ο κόκορας που τα φέρνει… - Επίσης ... Πολύ πριν από την εμφάνιση του Χριστιανισμού, οι πρόγονοί μας έβαφαν και διακοσμούσαν τα αυγά για να γιορτάσουν τη συνέχιση της ζωής. Τα αυγά θεωρούνταν τότε τα τέλεια δώρα της φύσης, τα οποία χρόνο με το χρόνο οδηγούσαν στην τελειοποίηση . - Το αυγό, πανάρχαιο σύμβολο της γένεσης του κόσμου, της γέννησης της ζωής, το συναντάμε σε πολλές λατρείες, τόσο πρωτόγονες, όσο και περισσότερο εξελιγμένες. Έχει μέσα του δύναμη ζωική και πίστευαν πως μπορούσε να την μεταδώσει στους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά. Αλλά είναι γνωστή και η λαϊκή παράδοση που λέει: "...όταν είπαν ότι αναστήθηκε ο Χριστός, κανείς δε το πίστευε. Μια γυναίκα μάλιστα που κρατούσε ένα καλάθι με αυγά, φώναξε: - Μπορεί από άσπρα να γίνουν κόκκινα αυτά τα αυγά; Και πράγματι έγιναν! " Βάφοντας τα αυγά: 1) Σε μία βαθιά κατσαρόλα στρώνουμε στον πάτο μία μικρή πετσέτα κουζίνας η ένα καθαρό άσπρο πανί, τοποθετούμε σιγά σιγά με προσοχή τα αυγά σε μία στρώση, αν είναι μεγάλη η κατσαρόλα μας και μπορούμε να βάλουμε κι άλλη στρώση αυγών, βάζουμε άλλη μια πετσέτα πάνω από την πρώτη στρώση και βάζουμε τα επόμενα. Γεμίζουμε με νερό μέχρι να σκεπάζει όλα τα αυγά και τα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσουν. ( οι πετσέτες βοηθούν να μην τσουγκρίζονται τα αυγά μεταξί τους και σπάνε. Τα αυγά πρέπει να βγουν από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν τα βράσουμε. Το νερό που θα μπουν για να βράσουν πρέπει να είναι παρόμοιας θερμοσκρασίας και όχι πιο ζεστό. Σε ένα μπολ βάζουμε ζεστό νερό και διαλύουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο η άλλο χρώμα της αρεσκείας μας και μεταφέρουμε τα βρασμένα αυγά με μία τρυπητή κουτάλα με προσοχή και τα αφήνουμε για 10` μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα. Τα βγάζουμε από το χρωματιστό νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. και τα περνάμε με ένα κομμάτι πανί βουτηγμένο στο λάδι για να αποκτήσουν γυαλάδα. Κάνουμε σχέδια στα αυγά: 1) Αυγά βρασμένα 1 καλσόν λίγη κλωστή φύλλα λουλουδιών και ανθάκια Πριν βάλουμε τα αυγά στη βαφή, βάζουμε ένα αυγό μέσα στο καλσόν και με προσοχή βάζουμε ένα φυλλαράκι η ένα ανθάκι στο σημείο που θέλουμε να αποτυπωθεί το σχέδιο πάνω στο αυγό και σφίγγουμε το καλτσόν πάνω στο αυγό ώστε να μην μπορεί το φυλλαράκι να κουνηθεί και το δένουμε με κλωστή. Το ίδιο επαναλαμβάνουμε και για τα υπόλοιπα αυγά. Έπειτα τα βουτάμε στη βαφή. Όταν τα βγάλουμε από τη βαφή τα αφήνουμε να κρυώσουν και αφαιρούμε με προσοχή το καλσόν με ένα ψαλιδάκι κι έτσι το αποτύπωμα από το φυλλαράκι η το ανθάκι θα έχει μείνει πάνω στο αυγό μας. 2) τρόπος Βρασμένα και βαμμένα αυγά Χρώματα ζαχαροπλαστικής σε πάστα Πινελάκι ζωγραφικής Μαρκαδοράκι Παίρνουμε βρασμένα και βαμμένα αυγά και τα σχεδιάζουμε με διάφορα σχέδια και τα χρωματίζουμε με το πινελάκι και τα χρώματα ζαχαροπλαστικής. ( μπορούμε να χρεiσημοποιήσουμε και χρώματα clitter ζαχαροπλαστικής. 3) τρόπος βρασμένα άσπρα αυγά Διάφορα χρώματα χαρτί γκοφρέ Ένα μπολ νερό Τα αυγά μας πρέπει να είναι καθαρά και βρασμένα. Φοράμε γάντια για να μην χρωματίσουμε τα χέρια μας. Παίρνουμε ένα ένα τα χαρτάκια και τα βρέχουμε και τα κολλάμε στο αυγό, μέχρι να καλυφθεί όλη του η επιφάνεια και Τα αφήνουμε στην αυγοθήκη να στεγνώσουν. Αφού στεγνώσουν τα ξετυλήγουμε και τα γυαλίζουμε με λάδι. 4) Τρόπος και ο πιο απλός είναι τα αυτοκόλλητα νερού ( ο γνωστός ).

Πηγή: glukomperdemata.blogspot.gr

Μια εναλλακτική συνταγή, η φασολάδα Λαζάρου είναι πολύ νόστιμη και χορταστική. Δοκίμασέ την και θα την λατρέψουν ακόμα και όσοι δεν αγαπούν ισιαίτερα αυτό το πιάτο. Ingredients 300 γρ. φασόλια άσπρα ψιλά 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 150 γρ. μπέικον κομμένο σε κύβους 2 κλωνάρια σέλερυ ψιλοκομμένα 2 καρότα σε ροδέλες 80 ml λευκό κρασί 150 ml ελαιόλαδο 2 μικρά φύλλα δάφνης 3 κλωνάρια θυμάρι 1 ½ λίτρο ζωμό λαχανικών Αλάτι- Πιπέρι Method Step 1 Μουλιάζουμε τα φασόλια από την προηγούμενη μέρα Step 2 Τα βράζουμε με νερό για 40 λεπτά και τα στραγγίζουμε Step 3 Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο Step 4 Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το μπέικον και ανακατεύουμε για 2 λεπτά Step 5 Προσθέτουμε το σέλερυ και τα καρότα βήνουμε με το κρασί Step 6 Προσθέτουμε τα φασόλια , τη δάφνη, τον ζωμό και το θυμάρι και σιγοβράζουμε Step 7 Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε όταν χυλώσει η σούπα Step 8 Η φασολάδα Λαζάρου είναι έτοιμη! Tips Μπορείς να προσθέσεις σπανάκι Πρόσθεσε λίγο πράσο για έξτρα γεύση

Πηγή: nostimada.gr

Υλικά 

600 γρ. στραγγιστό γιαούρτι Total

10 αβγά (χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπημένα σε σφιχτή μαρέγκα)

4 πορτοκάλια το ξύσμα (στο χοντρό του τρίφτη)

2 λεμόνια το ξύσμα

300 ml ηλιέλαιο

500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 κ. γ. baking powder

4 βανίλιες

500 γρ. φύλλο κρούστας τριμμένο σε ένα μπολ με το χέρι όσο πιο πολύ γίνεται, απευθείας από την κατάψυξη

Πηγή: dietup.gr/syntages.html

Το συκώτι πεσκανδρίτσας είναι ένας σχεδόν άγνωστος αλλά πραγματικά κορυφαίος γκουρμέ μεζές που εύκολα μπαίνει στη καθημερινότητά μας στην Ελλάδα. Ακριβώς επειδή είναι τόσο άγνωστος στη χώρα μας, τώρα είναι η απόλυτη ευκαιρία να το προμηθευτείτε μέχρι και δωρεάν. Γιατί ακόμη οι περισσότεροι ιχθυοπώλες το πετάνε όταν καθαρίζουν πεσκανδρίτσες, για να πουλήσουν μόνο την ουρά που ο κόσμος έμαθε σιγά-σιγά να μαγειρεύει, χάρη στον Λευτέρη Λαζάρου. Και παρόλο ότι και ο Λαζάρου και άλλοι σεφ έχουν χρησιμοποιήσει το συκώτι πεσκανδρίτσας σε συνταγές τους, ελάχιστος κόσμος το έχει δοκιμάσει ή το γνωρίζει ή θα του περνούσε απ’ το μυαλό ότι υπάρχει τέτοια λιχουδιά. Αυτό που ο κόσμος δεν περιμένει, είναι το πόσο μεγάλο και ενδιαφέρον γαστρονομικά, δείχνει ένα συκώτι πεσκανδρίτσας, από ένα ψάρι μεγέθους κιλού ή μεγαλύτερου. Και βέβαια το ότι πρόκειται για πραγματικά κορυφαίο και εύκολο μεζέ. Εδώ και λίγο καιρό που το πρωτοδοκίμασα, όταν βλέπω μεγάλη πεσκανδρίτσα στο αγαπημένο ιχθυοπωλείο μου “Ιχθύς” τους ζητάω το συκώτι και απλά μου το δίνουν. Το βάζω στη κατάψυξη και περιμένω όταν θα έχω μάζωξη με γκουρμεδοφίλους σπίτι, να το ετοιμάσω σαν ορεκτικό. Και βέβαια όποιος το δοκιμάσει δεν μπορεί να πιστέψει ότι ένα συκώτι ψαριού μπορεί να έχει αίσθηση φουαγκρά. Το συκώτι πεσκανδρίτσας δεν είναι άγνωστο μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, με ελάχιστες εξαιρέσεις που ανάμεσά τους* πιο φωτεινή είναι η Ιαπωνία (που αλλού;), όπου θεωρείται τοπ-μεζές και κοστίζει πολύ πιο ακριβά απ’ ότι το κρέας της πεσκανδρίτσας (monkfish). Η κλασική Γιαπωνέζικη συνταγή για συκώτι πεσκανδρίτσας ονομάζεται ankimo και είναι αρκετά πολύπλοκη, καθώς περιλαμβάνει αρκετά στάδια στη λογική της παρασκευής του ως φουαγκρά. (* επίσης η Γαλλία, όπου σερβίρεται ως foie de lotte) Για να κάνει κανείς ankimo, αφού αφαιρέσει τη μεμβράνη και κάποιες φλέβες από συκώτια πεσκανδρίτσας, τα μαρινάρει για 4 ώρες σε γάλα. Στη συνέχεια τα συκώτια ξεπλένονται και μπαίνουν για 8 ώρες σε άλμη με διάλυμα νερού/sake/mirin σε αναλογία 5:3:1 και ποσότητα αλατιού που αναλογεί στο 3% του βάρους των συκωτιών. Τα συκώτια ξεπλένονται πάλι και τυλίγονται σφιχτά σε τουλπάνι σε σχήμα κυλίνδρου ή σφαίρας. Έτσι, αχνίζονται πάνω σε ένα μίγμα sake/νερού σε αναλογία 50%-50% που σιγοβράζει, μέχρι το κέντρο τους να φτάσει τους 63ºC ή για περίπου 20’. Εναλλακτικά βράζει σε νερό για 30’ ή μέχρι το κέντρο να φτάσει τους 65ºC. Σε κάθε περίπτωση μένει ν’ αναπαυθεί στο ψυγείο για 12 -18 ώρες πριν κοπεί σε φέτες ή σερβιριστεί με επιλεγμένα Γιαπωνέζικα λαχανικά ή φύκια. Το αποτέλεσμα όπως λένε όλοι όσοι έχουν δοκιμάσει ankimo είναι σα να τρως φουαγκρά της θάλασσας. Γεύση πλούσια και κρεμώδης αλλά ταυτόχρονα ελαφριά και ντελικάτη, με αίσθηση κάτι ανάμεσα σε μετάξι και βελούδο. Ακριβώς την ίδια αίσθηση πάντως, ένιωσα και εγώ, που αντί για ankimo δημιούργησα την απλούστερη δυνατή συνταγή, θεωρώντας ότι ένα υλικό τόσο πολύτιμο γαστρονομικά όσο το συκώτι πεσκανδρίτσας θέλει το ελάχιστο των μαγειρικών παρεμβάσεων για ν’ αναδειχτεί. Επέλεξα καλό βούτυρο για ν’ αναδεικνύει τη γεύση του και Dry Fino Sherry ως το ιδανικό ποτό για να ταιριάξει με τις λεπτές γεύσεις του. Για τη λογική της δικιά μας κουζίνας, δεν χρειάζεται άλλα φρου-φρού! Χαρακτηριστικά της συνταγής: Πολύ εύκολη και γρήγορη σούπερ γκουρμέ συνταγή . Όλο το θέμα είναι να βρείτε το συκώτι της πεσκανδρίτσας από τον ψαρά σας. Αν έχετε αναπτύξει σχέση με τον ψαρά σας (όχι απαραίτητα ερωτική ,αν και θα ήταν επαρκής αφορμή) μπορείτε να του πείτε να σας ειδοποιεί όταν έχει μεγάλη πεσκανδρίτσα και να παίρνετε το συκώτι, είτε δωρεάν, ή επί πληρωμή. Αλλιώς όταν περνάτε από ψαράδικο και βλέπετε μεγάλη πεσκανδρίτσα μπορείτε να τους το ζητάτε. Το συκώτι διατηρείται και στη κατάψυξη ωμό, μέχρι να προκύψει η ευκαιρία να το μαγειρέψετε ως εκλεκτό μεζέ. Στα υλικά θα δείτε Dry Sherry (που δεν έχει καμία σχέση με το Cherry βέβαια), και είναι ένα εξευγενισμένο ενισχυμένο λευκό Ισπανικό κρασί. Είναι απόλυτα ιδανικό να συνοδεύσει το συκώτι πεσκανδρίτσας. Η εναλλακτική είναι ένα λευκό πολύ ξηρό και όξινο κρασί όπως ασύρτικο. Υλικά (για μεζέ 4-6 ατόμων) 1 συκώτι πεσκανδρίτσας 60 γρ. βούτυρο Lurpak 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (προαιρετικά) 50 μλ. Sherry Fino Dry 1 κ.γ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο αλάτι, πιπέρι 4-6 φέτες φρυγανισμένου ψωμιού (για το σερβίρισμα) Παρασκευή: 1. Λιώνετε το βούτυρο σε μεσαία φωτιά και προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρετε για 2 λεπτά. 2. Προσθέτετε το συκώτι και το γυρνάτε ανά λεπτό, για 4 λεπτά. Προσθέτετε το Sherry και αφού ζεσταθεί για λίγα δευτερόλεπτα, το φλαμπάρετε, είτε με αναπτήρα, είτε -αν μαγειρεύετε σε ζωντανή φλόγα- γέρνοντας προσεκτικά την άκρη του τηγανιού προς τη φλόγα, για να ανάψει η σάλτσα. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι μόλις σβήσει η σάλτσα και την αφήνετε για 1 λεπτό να μειωθεί σε όγκο. 3. Σβήνετε τη φωτιά και αφαιρείτε το συκώτι. Αν το σερβίρετε ολόκληρο στο τραπέζι το περιχύνετε με τη σάλτσα και πασπαλίζετε με το σχοινόπρασο. Σερβίρισμα ως ορεκτικό: Εμείς προτείνουμε να αφαιρέσετε το συκώτι από το τηγάνι και να το αφήσετε για 2-3 λεπτά να ισορροπήσει πάνω σε ξύλο κοπής. Στη συνέχεια το κόβετε σε λωρίδες που τις ακουμπάτε πάνω στα φρυγανισμένα ψωμιά τα οποία και περιχύνετε με λίγη σάλτσα και το σχοινόπρασο. Το φουαγκρά της θάλασσας είναι δικό σας! Συκώτι Πεσκανδρίτσας Σοτέ: Το Φουαγκρά της Θάλασσας 4.44/5 (88.75%) 16 votes Print PDF

Πηγή: caruso.gr

Στους ρυθμούς του Μουντιάλ η σημερινή ανάρτηση, αν και όχι μόνον γιατί, ναι μεν το Μουντιάλ έχει ήδη πολλές μέρες που ξεκίνησε κι εγώ ως άσχετη δεν το παρακολουθώ, αλλά μια πίτσα σπιτική είναι πάντα καλοδεχούμενη έως απαραίτητη! Μπροστά στην τηλεόραση για τους ποδοσφαιρόφιλους ή τους ταινιόφιλους, στη βεράντα με φίλους τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια και μια μπυρίτσα κρύα από δίπλα, στο πικ νικ του Σαββατοκύριακου αλλά και στην ...κατάψυξη για κυρίως γεύμα σε δύσκολες μέρες όπου η έλλειψη χρόνου και η ζέστη χτυπούν ...κόκκινο! Μια καλή πίτσα ξεκινάει από μια καλή ζύμη, έτσι δεν είναι; Είμαι σίγουρη πώς το πιστεύετε κι εσείς όσο κι εγώ! Ένα ζυμάρι είναι πάντα μια μικρή περιπέτεια, όσο ίδια κι αν είναι η συνταγή! Το αλεύρι, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν εκείνη εκείνη τη στιγμή που ζυμώνεται μπορεί να πάρει περισσότερο ή λιγότερο νερό. Η ζύμη να πλάθεται ευκολότερα ή δυσκολότερα, η μαγιά να φουσκώσει περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με τη ζέστη που θα βρει στη γωνιά που θα κουρνιάσει. Για μένα, οι φορές που φτιάχνω ένα ζυμάρι, ψωμί, φύλλο για πίτα, βάση για πίτσα ή τάρτα, κουλουράκια είναι χαλαρωτικές αλλά και γεμάτες ένταση, προσμονή και ανυπομονησία για το ψημένο αποτέλεσμα. Τα πειράματα ...πάντα τόσο κοντά μου! Οι μικροαλλαγές που επικαλείται η φαντασία της στιγμής πάντα ευπρόσδεκτες γιατί ο δρόμος για το τελικό αποτέλεσμα ...άγνωστος και προκλητικά όμορφος. Πώς να του αντισταθείς; Ένα φουσκωτό, καλοψημένο και τραγανό απ' έξω καρβέλι με μαλακή, μοσχομυριστή, κι αφράτη ψίχα, μια βουτυρένια ζύμη τάρτας, μια μπισκοτένια βάση για πάσταφλώρα και μια λεπτή ή όχι ζύμη για πίτσα είναι μια επιτυχία που σε ικανοποιεί γιατί σε βοηθάει να ικανοποιήσεις και τους αγαπημένους σου που γεύονται μια νοστιμιά φτιαγμένη με μπόλικη αγάπη! Φαντάζομαι πώς ήδη καταλάβατε πού το ...πάω! Σήμερα, θα μάθουμε να φτιάχνουμε μια ιδιαίτερα λεπτή και κρατσανιστή ζύμη για πίτσα! Μια ζύμη που την έφτιαξα για πρώτη φορά και ενθουσιάστηκα όπως είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείτε κι εσείς αν την φτιάξετε! Μαθημένη μέχρι τώρα οι σπιτικές πίτσες μου να έχουν λίγο πιο παχουλή ζύμη (λατρεύω το ψωμί !!!) δεν είχα "σκαρώσει" ποτέ μια λεπτή και τραγανή ζύμη. Εεεε, λοιπόν, είχα άδικο!!! Είναι υπέροχο το αποτέλεσμα! Ψήνεται γρήγορα, έχει λιγότερες θερμίδες (όχι η ιδιαίτερη πίτσα που θα σας δείξω αύριο αλλά η ζύμη από μόνη της) και από την πρώτη δαγκωνιά απολαμβάνεις μια λεπτεπίλεπτη νοστιμιά! Η αρχική συνταγή της ζύμης ανήκει στον σεφ Λ.Λαζάρου αν κι εγώ της άλλαξα ...τα φώτα. Λίγο από δω, λίγο από κει η συνταγή μετατράπηκε σε αυτοσχεδιασμό!! :)) Πίτσα με αλεύρι για τσουρέκι ...έχετε ξανακούσει;;; Είμαι σίγουρη πώς όχι... θα την βρείτε όμως εδώ! Γιατί; Θα σας εξηγήσω... ήθελα να δω τί και πώς!! Μια χαρά έγινε!! Συμπέρασμα, θέλετε να φτιάξετε ζύμη για πίτσα και δεν έχετε το ειδικό αλεύρι ή το αλεύρι για όλες τις χρήσεις; Δοκιμάστε να τη φτιάξετε με ό,τι αλεύρι έχετε για να δείτε το αποτέλεσμα! Αξίζει η δοκιμή γιατί έτσι έρχεται και η πείρα και η γνώση!! :) ΥΛΙΚΑ για 440 γρ. ζυμάρι 200 γρ. αλεύρι δυνατό (χρησιμοποίησα αλεύρι για τσουρέκι!!) 50 γρ. καλαμποκάλευρο 2 κ.σ. πεκορίνο ψιλοτριμμένο (κεφαλοτύρι ή γραβιέρα) 1/2 φακελάκι μαγιά ξηρή (4.5 γρ.) 1 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κ.γλ. κοφτή ζάχαρη 1 κ.γλ. κοφτή αλάτι 160-180 ml χλιαρό νερό ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Ρίχνουμε το αλάτι μέσα στο χλιαρό νερό και το διαλύουμε καλά. Σε ένα μπολ, βάζουμε τα 2 άλευρα, το πεκορίνο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το μισό νερό. Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό, συνεχίζοντας το ζύμωμα για 10 λεπτά. Ύστερα, ρίχνουμε λίγο αλεύρι στο μπολ και τοποθετούμε τη ζύμη. Πασπαλίζουμε κι αυτή με λίγο αλεύρι και αφού καλύψουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 10 λεπτά. Η ζύμη έχει αρχίσει να φουσκώνει. Κόβουμε στη μέση τη ζύμη, σχηματίζοντας 2 μπαλάκια από 220 γρ. το κάθε ένα (ή αν θέλουμε μικρότερες βάσεις σε περισσότερα ισοβαρή κομμάτια) και αλευρώνουμε 2 μπολ (όσα και τα μπαλάκια της ζύμης). Τοποθετούμε μέσα τα μπαλάκια της ζύμης και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Καλύπτουμε τα μπολ με διαφανή μεμβράνη και τα βάζουμε σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο της κουζίνας στους 35 βαθμούς Κελσίου (προσοχή όχι περισσότερο γιατί θα χαλάσει η μαγιά). Τα αφήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Παίρνουμε το ένα μπαλάκι και ανοίγουμε μια βάση για πίτσα. Τυλίγουμε τη βάση με αντικολλητικό χαρτί, την βάζουμε σε μια μεγάλη σακούλα τροφίμων και ύστερα στην κατάψυξη μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε. Στην κατάψυξη διατηρείται για 20-25 μέρες. Ανοίγουμε το άλλο μπαλάκι ζύμης φτιάχνουμε τις πίτσες που θέλουμε ή βάζουμε τη βάση στο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου και την προψήνουμε 10 λεπτά. Ύστερα, βάζουμε τη βάση στο ψυγείο εάν πρόκειται να την χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες δύο μέρες διαφορετικά την βάζουμε στην κατάψυξη. Για να την αποψύξουμε, την βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ στη συντήρηση και μετά την αφήνουμε εκτός ψυγείου για 1-2 ώρες. Στρώνουμε τα υλικά μας και την βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί. Καλή σας μέρα και αύριο σας περιμένει η πίτσα που κάνει το...ντεμπούτο της σ' αυτή την φωτογραφία!!! :)

Πηγή: tantekiki.blogspot.gr

Εννοιολογική προσέγγιση του όρου Η λέξη Νηστεία είναι σύνθετη από το αρνητικό μόριο "νη" και το ρήμα "εσθίω" και σημαίνει την εκούσια ή ακούσια αποχή από ορισμένες κατηγορίες τροφών με σκοπό την υπακοή στην ασκητική σχέση του πιστού με τον κόσμο και την κάθαρση του σώματος και της ψυχής για θρησκευτικούς λόγους. Νηστευτής είναι αυτός που συνειδητά απέχει από ορισμένες κατηγορίες τροφών σε ημέρες ή περιόδους καθορισμένες από την εκκλησία με σκοπό τη σωματική ή ψυχική κάθαρση πχ Αϊ Γιάννης Νηστευτής. Λύση νηστείας σημαίνει : να τρώμε πριν την ένατη ώρα (τρείς το μεσημέρι) πολύ απλά νηστίσιμα φαγητά όπως όσπρια , ψωμί, λάδι και κρασί. Κατάλυση νηστείας σημαίνει : να τρώμε από όλα τα φαγητά χωρίς περιορισμούς. Ευχαριστιακή νηστεία είναι εκείνη κατά την οποία δεν τρώμε ούτε πίνουμε απολύτως τίποτα , λίγες ώρες πριν μεταλάβουμε των αχράντων μυστηρίων.Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η νηστεία αυτή παρατείνεται επί τρία εικοσιτετράωρα και τότε ονομάζεται υπέρθεση. Ημέρες Νηστείας Μέχρι τον 12ο αιώνα η νηστεία δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.Οριστικοποιήθηκε αργότερα και πήρε την εξής μορφή και διάταξη : 1. Στις 4 μεγάλες (πολυήμερες): α)Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή μαζί με την Μεγάλη Εβδομάδα Aρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει την Κυριακή της Αναστάσεως. Είναι η πιο αυστηρή νηστεία όλου του χρόνου. Κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή γίνονται οι εξής καταλύσεις: ΄Οποια μέρα και αν πέσει του Ευαγγελισμού τρώμε ψάρι και την Κυριακή των Βαϊων . β) Η προ των Χριστουγέννωv από 15ης Νοεμβρίου μέχρι και 24ης Δεκεμβρίου. Κατά την νηστεία αυτή τρώμε ψάρι (όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής) από την αρχή μέχρι τις 17ης Δεκεμβρίου. γ) Των Αγίων Αποστόλων: από την Δευτέρα μετά την Kυριακή των Αγίων Πάντων μέχρι τις 28 Ιουνίου. Συνήθως η νηστεία αυτή είναι πολύ μικρή. Νηστεύουμε Τετάρτη και Παρασκευή. 'Όλες τις άλλες ημέρες, τρώμε αν θέλουμε ψάρι, μέχρι τις 24 Ιουνίου (Γενέθλιον του Προδρόμου). Από 25 μέχρι 28 Ιουνίου νηστεύουμε αυστηρότερα προς τιμήν των αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. δ) Της Παναγίας 1-15 Αυγούστου από 1 Αυγούστου μέχρι και 14 Αυγούστου. Ψάρι τρώμε μόνο στην εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μας (6 Αυγούστου). 2. Στις 4 μικρές : α) Τετάρτη και Παρασκευή β) Παγκόσμια ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου. γ) Παραμονή των Αγίων Θεοφανίων (Φώτων) δ) Αποτομή της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου , 29 Αυγούστου. Λες και ήταν χτές ... ... είχε ξημερώσει Καθαροδευτέρα. Από νωρίς οι ετοιμασίες στην κουζίνα : Στην μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύτηκε το σπανάκι με τ'άλλα χόρτα και παντρεύτηκαν με ρύζι για το μπουράνι , την αλάδωτη χορτόσουπα. Λίγο ξυδάκι και θα'ναι έτοιμη. Στο γουδί ο ταραμάς άσπριζε χτυπημένος με λάδι και λεμόνι , για να γίνει νόστιμη ταραμοσαλάτα - για τα παιδιά που δεν νηστεύαμε το λάδι. Στον τέντζερη καπύρωνε το σιμιγδάλι για το χαλβά και μοσχομύριζαν τα κανελογαρίφαλα και τα ξανθά αμύγδαλα. Στο νεροχύτη στράγγιζαν , φρεσκοπλυμμένα, μαρούλια τρυφερά , κρεμμυδάκια , σκόρδα , ντοματούλες. Παραδίπλα , σε μια μικρή γαβάθα , ξαλμυρίζονταν ένα βουναλάκι ελιές και τζάνες , κουνουπίδι , πιπεριές βολβοί - πανηγύρι χρωμάτων! Σε λίγο θα'βγαινε από το φούρνο η λαγάνα , πλακουτσή , πεντανόστιμη , πλασμένη με σουσάμι. Οι άντρες , στις αυλές , έφτιαχναν τα ζύγια των χαρταετών και την μακρυά ουρά τους. Κάπου κάπου , έριχναν και μια ματιά στο χταποδάκι που ψηνόταν στα κάρβουνα και ευωδίαζε η γειτονιά. Η Καθαροδευτέρα δεν είναι "σπιτική" μέρα , είναι συντροφική γιορτή. Έτσι όταν ετοιμαζόνταν τα νηστίσιμα φαγώσιμα και η κατασκευή των χαρτζετών τελείωνε μικροί και μεγάλοι πέρναμε υπό μάλης ότι και όσα μπορούσε ο καθείς και πηγαίναμε να βρούμε μέρος σκιερό στην κοντινή αλάνα. Εκεί απλώναμε τραπεζομάντιλα κουβέρτες και κάναμε ένα κύκλο και άρχιζε η πανδαισία , τα πειράγματα , τα τσουγκρίσματα των κρασοπότηρων , τα γέλια , οι φωνές , το πέταγμα των χαρταετών.Και αυτό μέχρι αργά μέχρι να δύσει ο ήλιος! Επιστρέφαμε σπίτι χαρούμενοι και αποκαμωμένοι ... Η Κυρά-Σαρακοστή είναι αυστηρή και θεοσεβούμενη , δεν κάνει χατίρια. Οι μεγαλύτεροι νήστευαν το λάδι όλες τις μέρες εκτός Σαββατοκύριακα. Την δε ημέρα ημέρα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαϊων επιτρεπόταν το ψάρι. Για τα παιδιά γίνονταν μερικές παραχωρήσεις , αλλά κρέας δεν έμπαινε στην κατσαρόλα μέχρι το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. Δεν μας ένοιαζε. Η άνοιξη είχε φροντήσει γι'αυτό και η μάνα γή έδινε τους βλαστούς της: τις τρυφερές αγκινάρες , τραγανό κουνουπίδι , γλυκά ραδίκια , καταπράσινο σπανάκι , μπιλίτσες αρακά , φρέσκα κρεμμυδάκια , πατατούλες , μυριστικά - άνηθος , μάραθος , σέλινο- αγκαλιά με όσπρια , ρύζι είτε με ζυμαρικά , με τη συντροφιά των θαλλασινών -χταποδάκια , καλαμαράκια , ακόμα και σκέτα ήταν οι πρωταγωνιστές του καθημερινού σαρακοστιανού τραπεζιου. Αγαπημένο κολατσιό-μικρών και μεγάλων-το λαδόψωμο : φέτες ψωμιού περιχυμένες με λαδάκι αν το'θελες αλμυρό , πασπάλιζες με αλάτι και πιπέρι με ψιλοκομμένη ντομάτα είτε τις άλειφες με τομαλτοπελτέ , αν το'θελες γλυκό , έφτιαχνες ένα λοφάκι με ζάχαρη και αν ήσουν μερακλής παπσάλιζες και με κανέλα! Οι νοικοκυρές απ'άκρη σ'άκρη της Ελλάδας , με θαυμαστή φαντασία και τέχνη μαγείρευαν θεσπέσια εδέσματα που δεν είχαν σε τίποτα να ζηλέψουν τα αρτύσιμα φαγητά. Η γιαγιά ,θυμάμαι, έφτιαχνε γέμιση για πίτες με κάθε λογής χόρτα και αρωματικά.Άνοιγε φύλλο , το άπλωνε στο ταβά , έστρωνε μέσα τη γέμιση κι ύστερα έκλεινε ερμητικά , να ψηθεί και να νοστιμέψει. Με τα όσπρια , έφταχνε θρεπτικές σούπες ... οι γίγαντες μεγάλωναν στο φούρνο με την ντομάτα και τα ρεβύθια αλέθονταν , ανακατευόνταν με φρέσκο κρεμμυδάκι , μαϊντανό και δυόσμο , πλάθονταν , αλευρώνονταν και τηγανίζονταν σε καυτό λάδι. Οι σουπιές μαλάκωναν με το σπανάκι , το χταποδάκι στιφάδο μοσχομύριζε δάφνη και με κοφτό μακαρονάκι αποτελούσε ένα χορταστικό γεύμα. Τα καλαμαράκια γίνονταν μ'ένα σωρό τρόπους , τηγανιτά -σκέτα ή με κουρκούτι -, στην κατσαρόλα -σβησμένα με κρασί είτε συνοδεία ζυμαρικού , ψητά στα κάρβουνα , γεμιστά με τραχανά και αρωματικά χόρτα. Τον Απρίλη , έκαναν την εμφάνιση τους οι μελιτζάνες , τα κολοκυθάκια , τα παντζάρια , τα μαρούλια .Τα γεμιστά , το μπριάμ , το ιμάμ μπαϊλντι , πολύτιμα "δάνεια" - αλλά ... ανατοκισμένα - από Ανατολή , εντάχτηκαν στην ελληνική κουζίνα ... Ακόμα και τώρα νοσταλγώ τα γιαπράκια της γιαγιάς - λες κι είχαν μιαν άλλη νοστιμάδα εκείνα τα ντολμαδάκια με τα αμπελόφυλλα , παρατεταγμένα σε κύκλο και αρωματισμένα με λεμόνι! Τα Σάββατα της Σαρακοστής - από το πρώτο , των Αγίων Θεοδώρων εώς και του Λαζάρου και το μεγάλο Σάββατο - είναι ημέρες μνήμης και προσφοράς προς τους αποθαμένους , ψυχοσάββατα. Έθιμο πανάρχαιο , οι "πανσπερμίες" των προγόνων μας. Η νόνα έφτιαχνε κόλλυβα , τα πήγαινε στην εκκλησία να ευλογηθούν κι ύστερα στους τάφους - "να ευφρανθούν οι ψυχές , να μην λένε πως τις ξεχάσαμε" ... (απόσπασμα απο βιβλίο της κ.Σοφία Σκούρα)

Πηγή: glykesistories.blogspot.gr

Μετά από όσα δυσάρεστα συνέβησαν το Μάρτιο , το μόνο που θέλαμε οικογενειακώς φέτος το Πάσχα ήταν σπιτάκι, εκκλησία, ηρεμία και οικογενειακές στιγμές. Και καταφέραμε να τα έχουμε όλα αυτά! Ελάτε να σας ταξιδέψω στη δική μας Μεγάλη Εβδομάδα, με πολλές φωτογραφίες που τράβηξα από τις στιγμές μας!! Σάββατο του Λαζάρου φτιάξαμε τα λαζαράκια για δεύτερη χρονιά! Ένα έθιμο που μας αρέσει πολύ και το απολαμβάνουν πολύ τα παιδιά! Φέτος τα λαζαράκια μας δεν κρατούσαν λουλούδια όπως πέρυσι , αλλά είχανε μωράκια! Ο καθένας με τον καημό του!! Φέτος πήγαμε ένα βήμα πιο πέρα και μάθαμε τα κάλαντα του Λαζάρου! Η πεταλουδίτσα μου στόλισε το καλαθάκι της και έβαλε λουλούδια στα μαλλιά της για να τα πάει να τα πει στους συγγενείς! Ήταν μια κουκλίτσα!!! Μέσα στην προετοιμασία για τη Μεγάλη Εβδομάδα, έφτιαξα και αυτό το τέλειο σοκολατένιο νηστίσιμο κέικ με το άπαιχτο γλάσο ! Εδώ κάποιος παπαράτσι με έπιασε επ' αυτοφόρω να τρώω ένα κομματάκι η κακομοίρα!! Κανένας σεβασμός στην ιδιωτικότητα πια!! Επίσης, ετοίμασα και αυτές τις πεντανόστιμες νηστίσιμες πίτες σε ατομικό μέγεθος (τρως μία και χορταίνεις)!! Από τις ετοιμασίες της Μεγάλης Εβδομάδας δεν μπορούσαν να απουσιάζουν τα πασχαλινά κουλουράκια! Με την επιστροφή από το χωριό τα απόλαυσα με το γάλα μου!! Τα παιδιά έφτιαξαν ένα σωρό διαφορετικά σχέδια που μετά χαίρονταν να τα τρώνε! Σαλιγκαράκια, χελώνες, ήλιοι, σταυροί, κυκλάκια, μαγκουρίτσες και γράμματα από τα ονόματα μας!! Εγώ, πάλι, κόλλησα με τις πλεξούδες! Μου άρεσε τόσο πολύ να τις πλέκω!!! Τα δωράκια για τους νονούς μας ήταν απλά μα γεμάτα αγάπη! Χειροποίητες καρτούλες και τα πασχαλινά μας κουλουράκια, τοποθετημένα σε αυτά τα πολύ χαριτωμένα καλαθάκια από χάρτινα πιάτα! Θα βρείτε πώς γίνονται εδώ ! Οι λαμπάδες που μας έφεραν οι νονοί ήταν πανέμορφες και ξετρέλαναν τα μικρά! Άλλωστε, ό,τι είναι από τους νονούς είναι πανέμορφο!! Τα διακοσμητικά αργότερα τα αφαίρεσα και τα κόλλησα στην πόρτα του δωματίου τους!! Μα και στις λαμπάδες για τα δικά μας βαφτιστήρια, φέτος είχα έμπνευση! Διαβάστε πώς τις έφτιαξα αναλυτικά εδώ !! Η λαμπάδα που κατά λάθος έσπασε κατά το αμπαλάρισμα, με ένα διακοσμητικό από μπομπονιέρα και μια κορδέλα, μεταμορφώθηκε στη φετινή μου λαμπάδα! Τα απογεύματα της Μεγάλης Εβδομάδας που τα παιδιά ήταν άρρωστα, τα περάσαμε παρακολουθώντας τη Λειτουργία στην τηλεόραση και απασχολούμενοι με πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες από τα βιβλία "Το Πάσχα της Χαράς" και "Το πρώτο Πάσχα" ! Τη Μεγάλη Πέμπτη βάψαμε τα αυγά μας και έπειτα φύγαμε για το χωριό!! Μετά τη Λειτουργία, όπως κάνω από τότε που παντρεύτηκα, έμεινα με τα παιδιά για να στολίσουμε τον Επιτάφιο! Φέτος η πεταλουδίτσα μου ήταν πιο ενεργή βοηθός, αφού μεγάλωσε καλέ το κορίτσι μου!! Ποτέ όσο ήμουν ελεύθερη δεν είχα στολίσει Επιτάφιο και έχω ενθουσιαστεί που τόσα πολλά έθιμα και θρησκευτικές παραδόσεις έχουν μπει στη ζωή μου και την οικογένεια μας! Ο Επιτάφιος μας ήταν απλός, αλλά η ψυχή δε χρειάζεται πολυτέλειες για να νιώσει την κατάνυξη της Μεγάλης Παρασκευής! Μετά από τόσα ερεθίσματα, η πεταλουδίτσα μου ζωγράφισε το δικό της επιτάφιο!!! Η διαμονή μας στο χωριό ήταν ό,τι καλύτερο για τα παιδιά! Έπαιξαν με τα παιχνίδια του χωριού, μόνιμα εκεί, αφενός για να μην κουβαλάμε, αφετέρου για να τους τραβούν το ενδιαφέρον! Και φυσικά, βόλτες στη φύση! Τι καλύτερο από το να έρχεσαι σε επαφή με το χορτάρι, τα δέντρα, τα λουλούδια, τον ήλιο και τον ουρανό! Μα πόσο όμορφα ήταν και για εμάς τους μεγάλους! Πάσχα μέσα στις ομορφιές!! Κοιτάξτε! Τρία σαλιγκαράκια ενωμένα!! Λουλούδια και αγκάθια μεγαλώνουν μαζί... Μήπως έτσι δεν συμβαίνει και στη ζωή; Χαρές και δυσκολίες, κάθε μέρα τα έχει όλα!! Ανήμερα του Πάσχα, η παράδοση της οικογένειας διατηρείται αναλλοίωτη: το αρνί στήνεται όρθιο και τα καλύτερα μεζεδάκια τρώγονται επί τόπου, ζεστά και ζουμερά!!! Έπειτα πηγαίνουμε στο τραπέζι για το δεύτερο γύρο, ο οποίος περιλαμβάνει αυγά, πίτες, σαλατικά και κρέας για συμπλήρωμα!! Αυτό το παιδί θα με τρελάνει! Ο σαμψωνάκος μου καθαρίζει και τρώει μόνος του το αυγό του! Και δε σηκώνει και αντιρρήσεις!! Σας αποχαιρετώ με αυτή την πανέμορφη εικόνα: παππούς και εγγονός κάθονται στην εξώπορτα και χαζεύουν τη βροχή παρέα!! Χριστός Ανέστη!!

Πηγή: koritsimalama.blogspot.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΤΕ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΕΣ Πολύ νόστιμο φαγητό με το ρύζι να ρουφάει τους χυμούς από το ψημένο κοτόπουλο και τα λαχανικά !!! Σκέτη απόλαυση ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ανεπιφύλακτα !!! Την συνταγή την έχω δεί από τον σεφ κύριο Λαζάρου την φτιάχνω τακτικά και ξετρελαίνονται όλοι !!! Υλικά 1 κοτόπουλο 1/2 κούπα ελαιόλαδο 2 κουτάκια ντομάτα κονκοσέ τα κομματάκια 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα μισοφέγγαρο 1 λεμόνι ζουμερό μεγάλο το χυμό του 2 ποτήρια νερού νερό στο οποίο μέσα αν θέλετε αραιώστε 1 ζωμό λαχανικών βιολογικό [αυτό προαιρετικά εγώ έβαλα] αλάτι -πιπέρι 2 κοφτές κουταλιές μουστάρδα με την απαλή γεύση μαιντανό ψιλοκομμένο 1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά ή πικάντικη -ότι σας αρέσει [εγώ έβαλα εδώ γλυκιά] Τι κάνουμε Βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά μέσα στην γάστρα . Τοποθετούμε στην μέση και το κοτόπουλο και το γυρνάμε τούμπα και ξανά άλλη μία πιέζοντας το με το χέρι να πάρει μέσα του από το μείγμα . Σκεπάζουμες την γάστρα και ψήνουμε στους 180 με 200 βαθμούς αέρα για 1 ώρα περίπου ανάλογα τον φούρνο μας . Ρύζι ετοιμασία Υλικά 1 πακέτο ρύζι καρολίνα νερό αλάτι Τι κάνουμε Βάζουμε μπόλικο νερό στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το πλυμμένο ρύζι και βράζουμε για 15 λεπτά και το σουρώνουμε . Κοτόπουλο Αφού ψηθεί καλά το κοτόπουλο το βγάζουμε με προσοχή μην διαλύσει και το ακουμπάμε στο καπάκι της γάστρας και το αφήνουμε εκεί. Κοιτάμε να έχει ζουμάκι η γάστρα που ψήσαμε το κοτόπουλο αν δεν εχει προσθέτουμε 1 ποτήρι νερο και το βάζουμε επάνω στο αναμμένο μάτι της κουζίνας μολις πάρει να βράζει ρίχνουμε από το σουρωτήρι μέσα το ρύζι και το σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Με κουτάλα σούπας το παίρνουμε και το τοποθετούμε σε ταψάκι όλο και στην μέση βαζουμε το κοτόπουλο μας . Πασπαλίζουμε με μαιντανό ψιλοκομμένο και ..καλή σας όρεξη και απόλαυση γιατί πραγματικα έχει απολαυστική γεύση !!! Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγες πατώντας ΕΔΩ -- ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πηγή: mageirikikaisintages.blogspot.gr

Δεύτερος μήνας της Άνοιξης ο Απρίλης , είναι ο μήνας των λουλουδιών και της Πασχαλιάς . Ο λαός τον αποκαλεί και « Άι-Γιωργίτη », επειδή γιορτάζει ο Άγιος Γεώργιος και « Λαμπριάτη », γιατί συνήθως αυτό το μήνα γιορτάζουμε το Πάσχα , τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης . Η Μεγάλη Σαρακοστή , που άρχισε την Καθαρά Δευτέρα , στις 7 Μαρτίου , συνεχίζεται μέχρι τα μέσα Απριλίου , και ολοκληρώνεται στις 15 , την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου. Κατά τη διάρκειά της επιτρέπεται η κατάλυσις οίνου και ελαίου μόνο κατά τα Σάββατα και τις Κυριακές . Ακολουθεί το διήμερο της Ανάστασης του Λαζάρου , όπου καταλύεται οίνος και έλαιον , και της Κυριακής των Βαΐων, όπου καταλύεται ψάρι. Την επόμενη μέρα ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα , που κατά τη διάρκειά της νηστεύουμε αυστηρά, χωρίς λάδι , μέχρι και το βράδυ της Ανάστασης του Κυρίου μας. Το Απρίλη εορτάζουν οι παρακάτω Άγιοι και έχουμε τις εξής νηστείες: * Ανάλογα με το είδος της νηστείας ή της καταλύσεως , οι μέρες παρουσιάζονται με: κόκκινο η νηστεία άνευ ελαίου , πράσινο η κατάλυση οίνου και ελαίου , μπλε η κατάλυση ιχθύος , μωβ η κατάλυση αυγών και τυροκομικών και μαύρο η κατάλυση των πάντων . 1 Παρ. + Δ' Χαιρετισμοί , Μαρίας οσίας Αιγυπτίας, Μακαρίου ομολογ., Ευθυμίου θαυματ. 2 Σάβ . Τίτου οσίου, Θεοδώρας & Ευθαλίας παρθενομαρτύρων, Πολυκάρπου μάρτυρος 3 ΚΥΡ. + Δ' ΝΗΣΤΕΙΩΝ (Ιωάννου Κλίμακος) , Ιωσήφ υμνογράφου, Ελπιδοφόρου μάρτ. 4 Δευτ. Γεωργίου εν Μαλέω, Θεωνά Θεσ/νίκης, Νικήτα εν Σέρραις, Ζωσιμά οσίου 5 Τρίτ. Κλαυδίου & Διοδώρου μαρτύρων, Μαξίμου & Τερεντίου, Θεοδώρας Θεσ/νίκης 6 Τετ. Ευτυχίου Κων/λεως, Γρηγορίου Σιναΐτου, Πλατωνίδος οσ., Ειρηναίου ιερομάρτ. 7 Πέμ. +* Μέγας Κανών , Καλλιοπίου μάρτ., Γεωργίου επισκ. Μυτιλήνης, Ρουφίνου 8 Παρ. + Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ , Αγάβου, Ασυγκρίτου, Μαξίμης & Μακαρίας, Αμάνδου 9 Σάβ. Ευψυχίου μαρτ., Βαδίμου οσ., Ακατίου οσ., Αυδιησού και των συν αυτώ 10 ΚΥΡ. + Ε' ΝΗΣΤΕΙΩΝ (Μαρίας Αιγυπτίας) , Τερεντίου & των συν αυτώ, Γρηγορίου Ε' 11 Δευτ. Αντύπα Περγάμου, Ευθυμίου & Χαρίτωνος οσίων, Φαρμουθίου ασκητού 12 Τρίτ. Βασιλείου του Παρίου, Ανθούσης οσίας, Σάββα μάρτ., Αρτέμονος πρεσβ, Μηνά οσ. 13 Τετ. Μαρτίνου πάπα Ρώμης, Ελευθερίου Πέρσου, Ζωίλου & Θεοδοσίου μαρτύρων 14 Πέμ. Αριστάρχου Θεσσαλονικέως, Θωμαΐδος μάρτυρος, Δημητρίου νεομ. εν Τριπόλει 15 Παρ. Κρήσκεντος εν Μύροις, Παυσολυπίου, Λεωνίδου επ. Αθηνών, Θεοδώρου πρεσβ., 16 Σάβ. + Ανάστασις του Λαζάρου , Θεοδότης, Αγάπης, Ειρήνης & Χιονίας μαρτύρων 17 ΚΥΡ. +** ΤΩΝ BΑΪΩΝ , Μακαρίου επ. Κορίνθου, Ανδιανού μαρτ., Αγαπητού πάπα Ρώμης 18 Δευτ. + Μεγ. Δευτέρα, Ιωσήφ του Παγκάλου , Σάββα στρατηλάτου, Αθανασίας Αιγίνης 19 Τρίτ. + Μεγ. Τρίτη, Παραβολή των 10 παρθένων , Παφνουτίου οσιομ., Αγαθαγγέλου 20 Τετ. + Μεγ. Τετάρτη, Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω , Ζακχαίου αποστ., Θεοδώρου 21 Πέμ. + Μεγ. Πέμπτη, Ο Μυστικός Δείπνος , Μάξιμου πατρ. Κων/λεως, Ιανουαρίου επ. 22 Παρ. + Μεγ. Παρασκευή, Τα Άγια Πάθη του Κυρίου , Ναθαναήλ απ., Θεοδώρου Συκεώτ 23 Σάβ. + Μεγ. Σάββατο, Η εις Άδου Κάθοδος του Κυρίου , Γεωργίου οσ., Γεωργίου Κυπρ. 24 ΚΥΡ. + ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ, Η Ζωηφόρος Ανάστασις του Κυρίου , Ελισάβετ οσ., Σάββα 25 Δευτ. + Γεωργίου τροπαιοφόρου , Μάρκου Ευαγγελιστού, Μακεδονίου Κων/λεως 26 Τρίτ. Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης μαρτ., Βασιλέως Αμασείας, Γλαφυρής μάρτ. 27 Τετ. Συμεών επισκ. Ιεροσολύμων, Ιωάννου ομολογητού, Ποπλίωνος μάρτυρος 28 Πέμ. Των εκ Κυζίκω 9 μαρτύρων, Θεόγνιδος, Μέμνονος οσ., Κυρίλλου επισκόπου 29 Παρ. + Ζωοδόχου Πηγής , Ιάσονος & Σωσιπάτρου εκ των Ο', Κερκύρας μάρτ., Αγαπίου 30 Σάβ. + Ιακώβου αποστ., Κλήμεντος οσ., Ανακ. λειψ. Αργυρής νεομ., Μαξίμου μάρτ. * 7/4 Ο Μέγας Κανών ψάλλεται Τετάρτη απόγευμα (6/4) . ** 17/4 Την Κυριακή των Βαΐων , κατά το αυστηρό τυπικό, δεν καταλύεται ψάρι . *** Τετάρτες & Παρασκευές καταλύεται λάδι αν συμπέσουν οι εξής εορτές: Γεωργίου του Τροπαιοφόρου (23/4) , Μάρκου Αποστόλου & Ευαγγελιστού (25/4) και Ιακώβου του Αποστόλου (30/4) . Αν οι εορτές των Αγ. Γεωργίου και Αγ. Μάρκου πέσουν πριν το Πάσχα , οι καταλύσεις δεν ισχύουν , γιατί μεταφέρονται . Ομοίως και του Αποστόλου Ιακώβου αν πέσει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. - ΝΗΣΤΕΙΑ: ( κόκκινο ) απέχουμε από κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, οίνο και λάδι. Επιτρέπονται δηλαδή όσπρια, λαχανικά, ζυμαρικά, πατάτες (μαγειρεμένα χωρίς λάδι), φρούτα, χυμοί, ελιές, ψωμί, μέλι, ξηροί καρποί, κλπ. - ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΥ : ( πράσινο ) απέχουμε από κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, αλλά επιτρέπεται οίνος και λάδι. Όταν επιτρέπεται κρασί και λάδι, επιτρέπονται επίσης και τα θαλασσινά χωρίς αίμα, δηλαδή χταπόδια, καλαμάρια και οστρακοειδή. - ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΙΧΘΥΟΣ: ( μπλε ) απέχουμε από κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά επιτρέπεται οίνος, λάδι και τα ψάρια. - ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΑΥΓΩΝ & ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ (ΤΥΡΙΝΗ): ( μωβ ) απέχουμε μόνο από το κρέας, αλλά τρώμε όλες τις άλλες τροφές όπως αυγά, τυριά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, λάδι, κρασί κλπ. (Η νηστεία αυτή γίνεται την εβδομάδα πριν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή) - ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΕΙΣ ΠΑΝΤΑ: (μαύρο) τρώμε από όλες τις τροφές, δηλαδή δεν νηστεύουμε τίποτα. Δείτε επίσης: Ορθόδοξη χριστιανική πίστη και διατροφή - νηστείες

Πηγή: faghta-giagias.blogspot.gr

Το Cooktime είναι μια μηχανή αναζήτησης συνταγών που βρίσκει συνταγές με ειδικά φίλτρα αναζήτησης όπως υλικά, κατηγορίες και λέξεις-κλειδιά.
Το Cooktime δεν φιλοξενεί συνταγές αλλά links προς site συνταγών. | FAQ | Privacy