μπανοφι αργυρω | μπανοφι γλυκο αργυρω | γλυκο με μπανανα και ζαχαρουχο | banoffee συνταγη με ζαχαρουχο | banoffee αργυρω | γλυκο μπανανα ζαχαρουχο γαλα | banoffee με καραμελα | banoffee παρλιαρος
Συνδεση

Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές

Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Λαζάρου Καλαμάρι γεμιστό με μοσχαρίσιο κιμά και σάλτσα από σοκολάτα Lazarou Kalamari gemisto me mosxarisio kima kai saltsa apo sokolata

Λαζάρου Σφυρίδα με Λαχανικά Lazarou sfirida me laxanika.avi

Μια από τις δεκάδες συνταγές θαλασσινών του διάσημου σεφ Λευτέρη Λαζάρου. Πώς θα την βαθμολογίσεις; Μέτρια 1 Ώρα 4μερίδες 1 1 1 0 0 Συστατικά 4 μεγάλα ή 8 μέτρια καλαμάρια 4 κουταλιές της σούπας  ρύζι Καρολίνα 6 - 7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 200 γρ. ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας 1/2 φλιτζάνι, τριμμένη κεφαλογραβιέρα 100 γρ. κομματιασμένη φέτα ή καλαθάκι Λήμνου 1 λεμόνι 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι άνηθος Aλάτι,πιπέρι Τρόπος μαγειρέματος 1 Καθαρίζετε τα καλαμάρια, αφαιρώντας τη διαφανή μεμβράνη και τα σκληρά μέρη. 2 Ψιλοκόβετε τα πλοκάμια τους. Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα πλοκάμια. 3 Προσθέτετε το αλατοπίπερο και τον άνηθο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1’. 2 Προσθέτετε τα ντοματάκια και βράζετε για 3-4’ ακόμη. 4 Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτετε τη φέτα και την κεφαλογραβιέρα. Γεμίζετε τα καλαμάρια με το μείγμα και τα τοποθετείτε σε μικρό ταψάκι. 5 Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και καλύπτετε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο. 3 Ψήνετε στους 170 °C για 1 ώρα. 6 Ανοίγετε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10’. Περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού. 7 Αφήνετε τα κρυώσουν λίγο και τα σερβίρετε με το λάδι τους. Προηγούμενη συνταγή Επόμενη συνταγή

Πηγή: tlife.gr/recipe_main.html

Μπαρμπούνι μαρινάτο με μους παντζαριού: Εστιατόριο «Βαρούλκο», σεφ Λευτέρης Λαζάρου. Υλικά (για 4 άτομα) 1 κιλό μπαρμπούνια (καθαρισμένα, χωρίς τα κεφάλια και τα κόκαλα) Μαρινάδα Φτιάχνουμε ποσότητα ώστε να καλύψει τα ψάρια, με τις εξής αναλογίες υλικών: 3 φλιτζ. ελαιόλαδο 1 φλιτζ. χυμός λεμονιού 1/3 φλιτζ. μηλόξιδο Αλάτι, πιπέρι Μους παντζαριού 1 κιλό παντζάρια, βρασμένα και καθαρισμένα Αλάτι, πιπέρι (κατά βούλησιν) 30 γρ. ξίδι βαλσαμικό 250 γρ. περίπου λάδι Παρασκευή Χτυπάμε καλά τα υλικά της μαρινάδας, περιχύνουμε τα μπαρμπούνια και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 1 1/2 ώρα τουλάχιστον. Στο μεταξύ, χτυπάμε στο μπλέντερ τα υλικά της μους, «παίζοντας» με την ποσότητα του λαδιού, ώστε να πάρουμε μια βελούδινη πομάδα. Πριν σερβίρουμε, στραγγίζουμε καλά τα ψάρια από τη μαρινάδα και τα γαρνίρουμε με τη μους παντζαριού. Ορεκτικά Ψάρια της Θάλασσας Παντζάρια

Πηγή: athinorama.gr/umami

Στους ρυθμούς του Μουντιάλ η σημερινή ανάρτηση, αν και όχι μόνον γιατί, ναι μεν το Μουντιάλ έχει ήδη πολλές μέρες που ξεκίνησε κι εγώ ως άσχετη δεν το παρακολουθώ, αλλά μια πίτσα σπιτική είναι πάντα καλοδεχούμενη έως απαραίτητη! Μπροστά στην τηλεόραση για τους ποδοσφαιρόφιλους ή τους ταινιόφιλους, στη βεράντα με φίλους τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια και μια μπυρίτσα κρύα από δίπλα, στο πικ νικ του Σαββατοκύριακου αλλά και στην ...κατάψυξη για κυρίως γεύμα σε δύσκολες μέρες όπου η έλλειψη χρόνου και η ζέστη χτυπούν ...κόκκινο! Μια καλή πίτσα ξεκινάει από μια καλή ζύμη, έτσι δεν είναι; Είμαι σίγουρη πώς το πιστεύετε κι εσείς όσο κι εγώ! Ένα ζυμάρι είναι πάντα μια μικρή περιπέτεια, όσο ίδια κι αν είναι η συνταγή! Το αλεύρι, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν εκείνη εκείνη τη στιγμή που ζυμώνεται μπορεί να πάρει περισσότερο ή λιγότερο νερό. Η ζύμη να πλάθεται ευκολότερα ή δυσκολότερα, η μαγιά να φουσκώσει περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με τη ζέστη που θα βρει στη γωνιά που θα κουρνιάσει. Για μένα, οι φορές που φτιάχνω ένα ζυμάρι, ψωμί, φύλλο για πίτα, βάση για πίτσα ή τάρτα, κουλουράκια είναι χαλαρωτικές αλλά και γεμάτες ένταση, προσμονή και ανυπομονησία για το ψημένο αποτέλεσμα. Τα πειράματα ...πάντα τόσο κοντά μου! Οι μικροαλλαγές που επικαλείται η φαντασία της στιγμής πάντα ευπρόσδεκτες γιατί ο δρόμος για το τελικό αποτέλεσμα ...άγνωστος και προκλητικά όμορφος. Πώς να του αντισταθείς; Ένα φουσκωτό, καλοψημένο και τραγανό απ' έξω καρβέλι με μαλακή, μοσχομυριστή, κι αφράτη ψίχα, μια βουτυρένια ζύμη τάρτας, μια μπισκοτένια βάση για πάσταφλώρα και μια λεπτή ή όχι ζύμη για πίτσα είναι μια επιτυχία που σε ικανοποιεί γιατί σε βοηθάει να ικανοποιήσεις και τους αγαπημένους σου που γεύονται μια νοστιμιά φτιαγμένη με μπόλικη αγάπη! Φαντάζομαι πώς ήδη καταλάβατε πού το ...πάω! Σήμερα, θα μάθουμε να φτιάχνουμε μια ιδιαίτερα λεπτή και κρατσανιστή ζύμη για πίτσα! Μια ζύμη που την έφτιαξα για πρώτη φορά και ενθουσιάστηκα όπως είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείτε κι εσείς αν την φτιάξετε! Μαθημένη μέχρι τώρα οι σπιτικές πίτσες μου να έχουν λίγο πιο παχουλή ζύμη (λατρεύω το ψωμί !!!) δεν είχα "σκαρώσει" ποτέ μια λεπτή και τραγανή ζύμη. Εεεε, λοιπόν, είχα άδικο!!! Είναι υπέροχο το αποτέλεσμα! Ψήνεται γρήγορα, έχει λιγότερες θερμίδες (όχι η ιδιαίτερη πίτσα που θα σας δείξω αύριο αλλά η ζύμη από μόνη της) και από την πρώτη δαγκωνιά απολαμβάνεις μια λεπτεπίλεπτη νοστιμιά! Η αρχική συνταγή της ζύμης ανήκει στον σεφ Λ.Λαζάρου αν κι εγώ της άλλαξα ...τα φώτα. Λίγο από δω, λίγο από κει η συνταγή μετατράπηκε σε αυτοσχεδιασμό!! :)) Πίτσα με αλεύρι για τσουρέκι ...έχετε ξανακούσει;;; Είμαι σίγουρη πώς όχι... θα την βρείτε όμως εδώ! Γιατί; Θα σας εξηγήσω... ήθελα να δω τί και πώς!! Μια χαρά έγινε!! Συμπέρασμα, θέλετε να φτιάξετε ζύμη για πίτσα και δεν έχετε το ειδικό αλεύρι ή το αλεύρι για όλες τις χρήσεις; Δοκιμάστε να τη φτιάξετε με ό,τι αλεύρι έχετε για να δείτε το αποτέλεσμα! Αξίζει η δοκιμή γιατί έτσι έρχεται και η πείρα και η γνώση!! :) ΥΛΙΚΑ για 440 γρ. ζυμάρι 200 γρ. αλεύρι δυνατό (χρησιμοποίησα αλεύρι για τσουρέκι!!) 50 γρ. καλαμποκάλευρο 2 κ.σ. πεκορίνο ψιλοτριμμένο (κεφαλοτύρι ή γραβιέρα) 1/2 φακελάκι μαγιά ξηρή (4.5 γρ.) 1 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κ.γλ. κοφτή ζάχαρη 1 κ.γλ. κοφτή αλάτι 160-180 ml χλιαρό νερό ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Ρίχνουμε το αλάτι μέσα στο χλιαρό νερό και το διαλύουμε καλά. Σε ένα μπολ, βάζουμε τα 2 άλευρα, το πεκορίνο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το μισό νερό. Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό, συνεχίζοντας το ζύμωμα για 10 λεπτά. Ύστερα, ρίχνουμε λίγο αλεύρι στο μπολ και τοποθετούμε τη ζύμη. Πασπαλίζουμε κι αυτή με λίγο αλεύρι και αφού καλύψουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 10 λεπτά. Η ζύμη έχει αρχίσει να φουσκώνει. Κόβουμε στη μέση τη ζύμη, σχηματίζοντας 2 μπαλάκια από 220 γρ. το κάθε ένα (ή αν θέλουμε μικρότερες βάσεις σε περισσότερα ισοβαρή κομμάτια) και αλευρώνουμε 2 μπολ (όσα και τα μπαλάκια της ζύμης). Τοποθετούμε μέσα τα μπαλάκια της ζύμης και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Καλύπτουμε τα μπολ με διαφανή μεμβράνη και τα βάζουμε σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο της κουζίνας στους 35 βαθμούς Κελσίου (προσοχή όχι περισσότερο γιατί θα χαλάσει η μαγιά). Τα αφήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Παίρνουμε το ένα μπαλάκι και ανοίγουμε μια βάση για πίτσα. Τυλίγουμε τη βάση με αντικολλητικό χαρτί, την βάζουμε σε μια μεγάλη σακούλα τροφίμων και ύστερα στην κατάψυξη μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε. Στην κατάψυξη διατηρείται για 20-25 μέρες. Ανοίγουμε το άλλο μπαλάκι ζύμης φτιάχνουμε τις πίτσες που θέλουμε ή βάζουμε τη βάση στο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου και την προψήνουμε 10 λεπτά. Ύστερα, βάζουμε τη βάση στο ψυγείο εάν πρόκειται να την χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες δύο μέρες διαφορετικά την βάζουμε στην κατάψυξη. Για να την αποψύξουμε, την βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ στη συντήρηση και μετά την αφήνουμε εκτός ψυγείου για 1-2 ώρες. Στρώνουμε τα υλικά μας και την βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί. Καλή σας μέρα και αύριο σας περιμένει η πίτσα που κάνει το...ντεμπούτο της σ' αυτή την φωτογραφία!!! :)

Πηγή: tantekiki.blogspot.gr

Μια εναλλακτική συνταγή, η φασολάδα Λαζάρου είναι πολύ νόστιμη και χορταστική. Δοκίμασέ την και θα την λατρέψουν ακόμα και όσοι δεν αγαπούν ισιαίτερα αυτό το πιάτο. Ingredients 300 γρ. φασόλια άσπρα ψιλά 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 150 γρ. μπέικον κομμένο σε κύβους 2 κλωνάρια σέλερυ ψιλοκομμένα 2 καρότα σε ροδέλες 80 ml λευκό κρασί 150 ml ελαιόλαδο 2 μικρά φύλλα δάφνης 3 κλωνάρια θυμάρι 1 ½ λίτρο ζωμό λαχανικών Αλάτι- Πιπέρι Method Step 1 Μουλιάζουμε τα φασόλια από την προηγούμενη μέρα Step 2 Τα βράζουμε με νερό για 40 λεπτά και τα στραγγίζουμε Step 3 Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο Step 4 Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το μπέικον και ανακατεύουμε για 2 λεπτά Step 5 Προσθέτουμε το σέλερυ και τα καρότα βήνουμε με το κρασί Step 6 Προσθέτουμε τα φασόλια , τη δάφνη, τον ζωμό και το θυμάρι και σιγοβράζουμε Step 7 Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε όταν χυλώσει η σούπα Step 8 Η φασολάδα Λαζάρου είναι έτοιμη! Tips Μπορείς να προσθέσεις σπανάκι Πρόσθεσε λίγο πράσο για έξτρα γεύση

Πηγή: nostimada.gr

Μια πολύ νόστιμη και ιδιαίτερη συνταγή. Το χταποδι κρασατο Λαζαρου είναι ιδανικός μεζές για κρασάκι, μπύρα ή ούζο . Το άρωμά του και η πλούσια γεύση του θα μαγέψει όποιον το δοκιμάσει. Μην περιμένεις άλλο φτιάξε αυτή την καταπληκτική συνταγή και άφησέ τους όλους έκπληκτους. Μην ξεχάσεις να μου γράψεις εδώ τα σχόλιά σου. Ingredients 100 ml ελαιόλαδο 250 γραμμάρια κρεμμύδι κομμένο σε φέτες 10 μεγάλα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα 1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο με χωρισμένα πλοκάμια και κομμένο σε κομμάτια 2 φύλλα δάφνης μισό λίτρο κρασί μαυροδάφνη 250 ml σάλτσα ντομάτας 150 ml ζωμό κότας αλάτι μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι Method Step 1 Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σωτάρεις το κρεμμύδι. Step 2 Προσθέτεις το δυόσμο και το χταπόδι και σωτάρεις για 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Step 3 Προσθέτεις τη δάφνη και συνεχίζεις για άλλα 6 λεπτά. Step 4 Σβήνεις με τη μαυροδάφνη για να το κάνεις κρασάτο . Step 5 Προσθέτεις τη ντομάτα, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Step 6 Σιγοβράζεις με καπάκι για περίπου 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι . Step 7 Συγχαρητήρια το χταποδι κρασατο του Λαζάρου είναι έτοιμο. Καλή απόλαυση. Tips Μπορείς να γαρνίρεις με φύλλα δάφνης .

Πηγή: nostimada.gr

Αναρτήθηκε στις 13/04/2015 σε Κυρίως πιάτα, Ορεκτικά - Μεζέδες, Σούπες, Συνταγές Μανιταρόσουπα βελουτέ με γιαούρτι Μια εύκολη συνταγή για μια γευστικότατη βελουτέ μανιταρόσουπα με γιαούρτι. Μια νοστιμότατη σούπα για να την απολαύσετε πρώτο πιάτο ως ορεκτικό ή και ως ένα ελαφρύ κυρίως πιάτο.  Υλικά συνταγής 1 κιλό μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες 100 γρ. φρέσκο βούτυρο 2 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο 1 ολόκληρη σκελίδα σκόρδου ζωμός κότας 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι  αλάτι πιπέρι Εκτέλεση συνταγής Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το θυμάρι, και σοτάρουμε για περίπου 4 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα μανιτάρια ανακατεύοντας συνεχώς για 3-4 λεπτά. Σκεπάζουμε τα μανιτάρια με ζωμό κότας και βράζουμε για 25 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αφαιρούμε το θυμάρι και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε τα μανιτάρια σε ένα μπλέντερ με λίγα-λίγα από τα ζουμιά τους ώσπου να γίνουν μια παχύρρευστη κρέμα. Αδειάζουμε τη σούπα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι  και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Σερβίρουμε ζεστή γαρνίροντας με μερικά ολόκληρα μανιτάρια που δεν έχουμε πολτοποιήσει και εάν θέλουμε, με λίγο ψιλοκομμένη φρέσκια αρμπαρόριζα για επιπλέον άρωμα και γεύση. Μια συνταγή του Λευτ. Λαζάρου από  13/04/2015 Sintayes.gr, Συνταγή: Μανιταρόσουπα βελουτέ με γιαούρτι

Πηγή: sintayes.gr

Το καλύτερο ψητό κοτόπουλο που έχω φάει!!! Βρήκα αυτή τη συνταγή του κ. Λευτέρη Λαζάρου και μου φάνηκε καλή. Μαγείρεψα το κοτόπουλο με τον δικό μου τρόπο (ελάχιστες αλλαγές) κι έγινε λουκούμι. Φανταστική γεύση!!! Η συνταγή βάζει όλα τα υλικά και το ψήνει στο φούρνο. Εγώ μαγείρεψα στην κατσαρόλα και στο τέλος αφού ήταν έτοιμο το έβαλα στο ταψί και το έψησα στο gril για 10 περίπου λεπτά να ξεροψηθούν οι πατάτες. Το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό!!! Οι λόγοι που το έβαλα πρώτα στη κατσαρόλα είναι: πρώτον στη χύτρα ταχύτητας έχω οικονομία ρεύματος και δεύτερον, εγώ δεν παίρνω όλο το κοτόπουλο γιατί τρώμε μόνο το μπούτι και το στήθος. Κι επειδή εμένα μου αρέσει το μπούτι γαλοπούλας, θέλει περισσότερο ψήσιμο η γαλοπούλα και προτίμησα να το βράσω το φαγητό στη χύτρα. Εσείς βέβαια μπορείτε να το βάλετε κατευθείαν στο ταψί όπως λέει η συνταγή. Τα Υλικά μας: 1 ολόκληρο κοτόπουλο (1,400 γρ. περίπου ή κομμάτια της αρεσκείας σας από το κοτόπουλο ή και γαλοπούλα ) 50 γρ. λάδι 1 κιλό μικρές πατάτες κομμένες στα δυο 500 γρ. ζωμό λαχανικών 10 σπόροι κάρδαμο ή 4 αστεράκια γλυκάνισο (έβαλα 1/2 κουταλάκι τριμμένο γλυκάνισο) 200 γρ. χυμός πορτοκάλι το ξύσμα ενός πορτοκαλιού 200 γρ. μουστάρδα (Εμένα μου φάνηκε πολύ και έβαλα 3 κουταλάκια) λίγο κορν φλάουρ 6 κλωναράκια θυμάρι (εγώ έβαλα μια κουταλιά σ. ξερό θυμάρι) αλάτι και λίγο πιπέρι τριμμένο Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη μουστάρδα, το ξύσμα, το αλάτι και το πιπέρι. Τοποθετούμε το κοτόπουλο καθαρό στη γάστρα και ρίχνουμε τις κομμένες πατάτες. Εγώ δεν είχα μικρές κι έκοψα τις μεγάλες πατάτες κυδωνάτες. Ρίχνουμε επάνω στο κοτόπουλο και στις πατάτες το μείγμα πορτοκαλιού, το θυμάρι, το γλυκάνισο και το χυμό λαχανικών. Εγώ δεν έβαλα χυμό λαχανικών, αλλά διέλυσα 1 κύβο knor σε μια κούπα (200 γρ.) ζεστό νερό. Ψήνουμε το φαγητό μας σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά. Δοκιμάζουμε πρώτα με το πιρούνι αν είναι ψημένο και μαλακό το κρέας μας, μήπως χρειαστεί να παρατείνομε το ψήσιμο. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο αν χρειασθεί , δένουμε τη σάλτσα με το κορν φλάουρ και το σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα. Πως το έφτιαξα εγώ. Όταν έκαψε το λάδι στη χύτρα ταχύτητος ρόδισα 6 κομμάτια από μπούτι του κοτόπουλου. Έριξα το μείγμα πορτοκαλιού όπως περιγράφεται παραπάνω βάζοντας μόνο 3 κουταλίτσες μουστάρδα. Έβαλα και το knor που είχα διαλύσει σε μισή κούπα ζεστό νερό, το γλυκάνισο και το θυμάρι. Έβρασα για 20 λεπτά στη δική μου χύτρα από την στιγμή που σφύριξε η βαλβίδα και χαμήλωσα τη θερμοκρασία (διαβάστε τις οδηγίες της χύτρα σας γιατί διαφέρουν). Όταν απέσυρα τη χύτρα από τη φωτιά και την άνοιξα έριξα μέσα τις πατάτες. Το φαγητό στη χύτρα δεν πίνει τα υγρά του, έτσι υπήρχαν υγρά για να μαγειρευτούν οι πατάτες. Έβαλα τη χύτρα πάλι στη φωτιά ξεσκέπαστη, με θερμοκρασία 1 βαθμό πριν τη μέγιστη, κι έβρασε το φαγητό με τις πατάτες 10 λεπτά, (μέχρι να γίνουν οι πατάτες). Δεν χρειάστηκε να βάλω κορν φλάουρ. Οι πατάτες και το ζουμί που ήπιε το φαγητό έδεσαν τη σάλτσα μου κι έμεινε όση χρειαζόταν στο τέλος. Να προσέξετε να μην μείνει στεγνό, θέλει τη σάλτσα του αυτό το φαγητό. Μετά γύρισα όλο το φαγητό σε ταψί και το έψησα (στην επάνω σχάρα) στο gril για 10 περίπου λεπτά και βλέπετε το αποτέλεσμα στις εικόνες. Φανταστική γεύση. Εγώ θα το καθιερώσω στο σπίτι μου.

Πηγή: syntagesmamas.gr

Διανύουμε ήδη τις ημέρες της Σαρακοστής κι αφού ξεπεράσαμε το πρώτο σοκ, το πόσο γρήγορα πέρασε πάλι ο καιρός και πως πάλι πριν το καταλάβουμε θα έρθει και το Πάσχα, ας περάσουμε και στη δεύτερη σκέψη μας … και τώρα Τι μπορούμε να φάμε εφόσον θέλουμε να νηστέψουμε αλλά συγχρόνως να τρεφόμαστε καλά, δίχως να στερούμε από το σώμα μας τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη; Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε στιγμή για το τι επιλογές θα έχετε, ούτε να αποδεχτείτε εξαρχής ότι απλά θα πεινάτε γιατί οι επιλογές που υπάρχουν δεν θα σας χορταίνουν. Εμείς θα φροντίσουμε ώστε να τις εμπλουτίσουμε και φυσικά να δώσουμε νέες ιδέες και προτάσεις για εύκολα, γρήγορα και χορταστικά σνακ όπως και ολοκληρωμένα κυρίως πιάτα που δεν έχουν σε τίποτα να «ζηλέψουν» τα αντίστοιχα πιάτα με κρέας! Να πούμε μόνο πως οι προτάσεις που θα δείτε δεν απευθύνονται σε μια συγκεκριμένη κατηγορία Νηστείας. Οι ιδέες μας θα βοηθήσουν όσους κάνουν και μια πιο αυστηρή νηστεία, ή κάποιους που απλά ακολουθούν τα βασικά που ισχύουν σε μια τέτοια περίοδο, αλλά και γιατί όχι όλους όσους θέλουν επιπλέον προτάσεις για να εμπλουτίσουν απλά τη διατροφή τους. Γιατί όμως η σωστή επιλογή μια τροφής έχει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας; Η αλήθεια είναι ότι οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο που σημαίνει ότι καλό θα ήταν να δίνουμε, προσωπικά ο καθένας μας, την πρέπουσα σημασία στην επιλογή της τροφής μας με κριτήρια όχι μόνο της αρεσκείας μας αλλά και με βάση τα οφέλη που φέρει για το σώμα μας . Πιο συγκεκριμένα να πούμε ότι: Το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια (ή αλλιώς θερμίδες) ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα καθότι αυτό θα βοηθήσει σε μια ισορροπία εσωτερικής διαχείρισης της τροφής και συνεπώς σε μια καλύτερη δική μας αντίληψη ότι είμαστε καλά και ότι έχουμε τον έλεγχο στη διατροφή μας. Η καθημερινή φόρτιση του οργανισμού με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) θα μας βοηθήσει σε μια γενικότερη ευεξία και στο να έχουμε ενέργεια, καλή διάθεση, όρεξη για ευχάριστα και δημιουργικά πράγματα, να είμαστε αποδοτικοί στην εργασία μας και άλλα τόσα που όλα όμως καταλήγουν στο ότι μια ισορροπημένη διατροφή βοηθά πολύ απλά στο να είμαστε και να νιώθουμε Υγιείς. Και καλά όλα αυτά … αλλά τελικά στην Νηστεία τι μπορούμε να φάμε; Στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, στην Αγιότερη περίοδο της Εκκλησίας μας, προετοιμαζόμαστε από τη Καθαρά Δευτέρα μέχρι και τη Παρασκευή, πριν από το Σάββατο του Λαζάρου, για το Άγιο Πάσχα. Σε αυτή τη περίοδο απουσιάζει εντελώς η λήψη ζωικής πρωτεΐνης (κρέας λευκό ή κόκκινο, αλλαντικά, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, βούτυρο) ενώ επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (25η Μαρτίου) και τη Κυριακή των Βαΐων. Τα όσπρια, τα οστρακοειδή, τα μαλάκια, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι βασικές κατηγορίες των επιλογών που έχουμε προκειμένου να εμπλουτίσουμε καθημερινά τη διατροφή μας αρκεί ωστόσο να συνδυάσουμε αυτές τις επιλογές με τέτοιο τρόπο ώστε να μας προσφέρουν πρωτεΐνες ίσης βιολογικής αξίας («ίσης πρωτεϊνικής αξίας») με αυτή του κρέατος. Φυσικά, οι διάφορες εταιρείες έχουν φροντίσει ώστε να καλύψουν τα διάφορα κενά που ενδεχομένως αφήνει πίσω της μια Νηστεία όπως είναι το γάλα ή το τυρί, γι’ αυτό και κυκλοφορεί στην αγορά μια αρκετά μεγάλη ποικιλία υποκατάστατων αυτών όπως το φυτικό γάλα αμυγδάλου ή φουντουκιού ή το γάλα σόγιας ή το τόφου (τόσο το γάλα όσο και το τόφου δημιουργούνται από τη σόγια, ένα όσπριο που αναπτύσσεται σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα και καταναλώνεται ευρέως στις ασιατικές χώρες). Στη συνέχεια, μπορείτε να δείτε μερικούς από αυτούς τους συνδυασμούς που μπορούν να σας βοηθήσουν τόσο στα κυρίως όσο και στα ενδιάμεσα γεύματα που κάνετε εντός της ημέρας ώστε να βοηθήσετε το σώμα σας και συνεπώς τον εαυτό σας στην υιοθέτηση μιας Ισορροπημένης Διατροφής και στη Νηστεία. Επιλογές για ένα Νηστίσιμο Πρωινό: 1 αραβική πίτα με 1 κ.σ ταχίνι ολικής αλέσεως και 1 μπανάνα σε φετούλες (δοκιμάστε τη ζεστή, είναι εξαιρετική!) 1 φλιτζάνι γάλα σόγιας και 2-3 φρυγανιές ολικής άλεσης με μαργαρίνη και μέλι ή σπιτική μαρμελάδα. 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου και 1 φ. ψωμί ολικής άλεσης με 1 κ.σ φιστικοβούτυρο και φέτες μήλου (προσθέστε κανέλα στο φρούτο για έξτρα νοστιμιά και επιπλέον θρεπτική αξία!) ή 2 φρυγανιές ολικής άλεσης με σπιτικό άλειμμα σοκολάτας (αβοκάντο-μέλι-κακάο), 1 πορτοκάλι σε φέτες με κανέλα & 1 φλιτζ. γάλα φουντούκι ή άλλο φυτικό. 2 παξιμαδάκια κρίθινα με 2 σπιρτόκουτα τόφου ψητό με λίγο μέλι και σουσάμι & 1 πορτοκάλι σε φέτες με κανέλα 1 κομμάτι σπιτική σπανακόπιτα/χορτόπιτα (tip: το σουσάμι στο φύλλο είναι εξαιρετική επιλογή καθότι αποτελεί καλή πηγή σιδήρου!) με 1 φλιτζ. φυσικό χυμό πορτοκάλι Επιλογές για ένα Νηστίσιμο Μεσημεριανό: 1 μερίδα Φακές ή Φασόλια στα οποία μπορούμε να προσθέσουμε ρύζι για ένα πιάτο πλήρες που σημαίνει ότι είναι ίσης διατροφικής αξίας με αυτή του κρέατος, την οποία θα συνοδεύσουμε με σαλάτα εποχής. 1 μερίδα Καλαμάρι γεμιστό με Ρύζι ή Κριθαρότο με Γαρίδες και Σαλάτα Εποχής 1 μερίδα Χταπόδι ψητό με Χόρτα βραστά και ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης ή 1 μερίδα Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι και σαλάτα εποχής. 1 μερίδα Ζυμαρικά ολικής άλεσης με σάλτσα τομάτα, πιπεριά και μανιτάρια ή 1 μερίδα Ριζότο ή Πλιγούρι με Λαχανικά και Μανιτάρια και σαλάτα εποχής. 1 μερίδα Ρεβίθια σούπα (tip: δοκιμάστε να συνοδεύσετε το όσπριο με σπιτικό τουρσί το οποίο μπορεί να αυξήσει το προβιοτικό περιεχόμενο και τη ποσότητα φυτικών ινών του γεύματός μας κάτι που συνεπάγεται και μια καλύτερη υγεία του εντέρου μας), με Ψωμί ολικής αλέσεως ή πολύσπορο και Σαλάτα Ραδίκια βραστά με λεμόνι και ωμό ελαιόλαδο. Επιλογές για ένα Νηστίσιμο Βραδινό: Σαλάτα πράσινη (Μαρούλι, Ρόκα Λόλα +/- άλλα πράσινα λαχανικά) με Πιπεριές και Τριμμένο Καρότο, Ψητά Μανιτάρια και 2 κρίθινα Παξιμαδάκια ή Σαλάτα λάχανο (άσπρο-μωβ) με τριμμένο καρότο και 1 μερίδα Κινόα ή Πλιγούρι (δοκιμάστε να φτιάξετε ‘Ταμπουλέ’… είναι πολύ νόστιμο!) και 1 μερίδα Μανιτάρια πλευρώτους ή άλλο είδος μανιταριού 1 αράβικη με 2 σπιτικούς ταραμοκεφτέδες και σαλάτα πράσινη με τοματίνια 2 σουβλάκια με μανιτάρι, τόφου και λαχανικά (τοποθετήστε εναλλάξ τα υλικά σε 2 καλαμάκια από σουβλάκια και ψήστε στο φούρνο). Μπορείτε να συνοδεύσετε με επιπλέον σαλάτα της επιλογής σας (π.χ μαρούλι-ρόκα) με 1 κ.γλ. σουσάμι 1 τορτίγια με 3 κ.σ χούμους, φέτες αβοκάντο και λαχανικά της επιλογής μας (τοματίνια, πιπεριές ή ψητά λαχανικά όπως καρότο, μελιτζάνες, πολύχρωμες πιπεριές, κρεμμύδι) 1 τοστ ολικής άλεσης με μπιφτέκι λαχανικών ή ρεβυθοκροκέτες και μουστάρδα ή σως αβοκάντο (ή αλλιώς «γουακαμόλε»!) Κι αν αναρωτιέστε τι μπορείτε να φάτε στα ενδιάμεσα γεύματα … τότε και γι’ αυτά έχουμε τη λύση! Μπορείτε λοιπόν να διαλέξετε όποια σας αρέσει περισσότερο από αυτές που ακολουθούν: σπιτική μπάρα δημητριακών με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς φρούτο εποχής με ½ χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς παστέλι με μέλι και σουσάμι ή άλλο ξηρό καρπό 1 μερίδα χαλβά σιμιγδαλένιο με μέλι και αποξηραμένα φρούτα (χωρίς ζάχαρη) και 1 φρούτο εποχής 3 αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα/δαμάσκηνα/χουρμάδες) και 1-2 μπισκότα ολικής (χωρίς ζάχαρη) Μάλλον … η Νηστεία απέκτησε περισσότερο διατροφικό ενδιαφέρον δεν νομίζετε;
Πειραματιστείτε με τα υλικά, Δοκιμάστε νέες γεύσεις και Απολαύστε! …Καλή Σαρακοστή σε όλους, με Υγεία! Συντάκτης του άρθρου: Κωνσταντίνα Σιάχου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πηγή: magiacook.gr

Το Cooktime είναι μια μηχανή αναζήτησης συνταγών που βρίσκει συνταγές με ειδικά φίλτρα αναζήτησης όπως υλικά, κατηγορίες και λέξεις-κλειδιά.
Το Cooktime δεν φιλοξενεί συνταγές αλλά links προς site συνταγών. | FAQ | Privacy
Copyright 2021 ® v3 - Επικοινωνία
';