τουρτα μπλακ φορεστ βεφα αλεξιαδου | μπραουνις με μερεντα παρλιαρος | μπλακ φορεστ βεφα | cheesecake φραουλα ακης | μπλακ φορεστ παρλιαρος | μπραουνις με μερεντα | μπανοφι συνταγη με ζαχαρουχο γαλα
Συνδεση

Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές

Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Την παρακάτω συνταγή είχα σημειώσει πριν αρκετούς μήνες από εκπομπή του κ. Μαμαλάκη και είναι εκπληκτική. Ακολουθεί με μικρές αλλαγές. Υλικά: 1 μελιτζάνα 2 κολοκύθια 2 καρότα 3 χρωματιστές πιπεριές 1 κρεμμύδι 1 φινόκιο 2 σκελίδες σκόρδο 1 ντομάτα 1 πιπερόριζα 2 κ.γ. κάρυ γιαούρτι βρασμένο ρύζι μπασμάτι Εκτέλεση Κόβουμε σε κύβους την μελιτζάνα, αλατίζουμε λίγο και αφήνουμε να βγάλει τα υγρά της. Κόβουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά σε φέτες. Σωτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο και προσθέτουμε τις πιπεριές, την μελιτζάνα, τα κολοκύθια, τα καρότα την ντομάτα και το φινόκιο. Μετά βάζουμε την τριμμένη πιπερόριζα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κάρυ. Προσθέτουμε λίγο νερό (βγάζουν και τα λαχανικά τα δικά τους) και αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε δυο κουταλιές σούπας γιαούρτι και αφήνουμε άλλο λίγο. Σερβίρεται πάνω από βρασμένο μπασμάτι και αν θέλουμε προσθέτουμε μάνγκο. Πρόσφατα το έφτιαξα για μια ακόμη φορά και αντί για πιπερόριζα και φινόκιο που δεν είχα, έβαλα μισή κουταλιά γλυκού τζίντζερ και έγινε εξίσου νόστιμο. Καλή σας όρεξη! Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 3185 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια) Σχόλια (1)

Πηγή: greekmasa.gr

Τη συνταγή αυτή την είδα στο Μπουκιά σε συχώριο με τον Ηλία Μαμαλάκη. Μου άρεσε πάρα πολύ και είπα να το δοκιμάσω. Έγινε σούπερ!!! Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Υλικά 1 κιλό σουπιές φρέσκιες με το μελάνι τους 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο σε φέτες 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετάκια 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη 1 πιπεριά κίτρινη ψιλοκομμένη 1/2 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη 1/2 κιλό κριθαράκι 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο 1 ποτηράκι κρασί κόκκινο αλάτι πιπέρι

Πηγή: greekmasa.gr

Το πέστο υπάρχει σε 2 εκδοχές,για μένα. Η μια είναι η κλασσική ιταλική με παρμεζανα,βασιλικό, κουκουνάρι και η άλλη του Ηλ.Μαμαλάκη με δυόσμο,αμυγδαλα και Σαν Μιχάλη ....αγαπώ την ελληνική εκδοχή αν και ενίοτε κάνω και την ιταλική,βάζοντας όμως πάντα αμυγδαλο γιατί δε μ'αρέσει καθόλου το κουκουνάρι Σας δίνω και τις 2...τις αναλογίες τις προσαρμόζετε κατα τα γούστα σας ... 100 γρ.φρέσκο δυόσμο(και ο ξερος καλός ειναι)/βασιλικός 100 γρ ελαιόλαδο 100 γρ Σαν Μιχάλη τριμμενο/παρμεζάνα reggiano 100 γρ αλεσμενα αμύγδαλα/κουκουνάρι 1 σκελίδα σκόρδο 3 κ.σούπας ξύδι(ή και περισότερο) λιγο αλάτι-πιπερι Η εκτέλεση απλή.Χτυπάμε στο μπλεντερ το λάδι,το σκορδο,το δυόσμο(ή τον βασιλικό για την ιταλική εκδοχή) ώσπου να γίνουν ένας παχύρευστος πολτός,αν είναι πολύ πηχτός ρίχνουμε μερικές κουταλιές νερακι.Προσθέτουμε τ'αμύγδαλα(ή το κουκουνάρι) και στη συνέχεια το τυρί.τελευταίο μπαινει το ξύδι.Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε με επιπλεον ξύδι,αλατι και πιπέρι. Διατηρείται σε βάζο στο ψυγείο για αρκετό καιρό,αρκει η επιφανειά του να σκεπάζεται με λίγο λαδάκι. Είναι σούπερ με μακαροναδα,φυσικά,αλλά και ψητά μπιφτεκια και λαδερά φαγητά(τελειο με τα φασολακια του καλοκαιριού)

Πηγή: cookthebook.blogspot.gr

Αφού γνώρισε και σιγά - σιγά ανακαλύπτει τον μυστηριώδη και γοητευτικό κόσμο της μαγειρικής, ο εργένης αποφάσισε να μοιραστεί τα επιτεύγματά του με φίλους και γνωστούς, ετοιμάζοντας, μέρες που είναι, μια μικρή μάζωξη εν είδει ρεβεγιόν - κοινώς, φαγοπότι. Καταστρώνοντας λοιπόν το μενού της επικείμενης βραδιάς συνειδητοποιεί πως η δράση πρέπει να μεταφερθεί από το τραπέζι στον μπουφέ (το ίδιο έπιπλο στην ουσία, χωρίς καρέκλες), με διάθεση γιορτινή αλλά εδέσματα εύκολα στην ετοιμασία τους και ασφαλώς οικονομικά. Δύο οι βασικοί κανόνες για κάθε πάρτυ που προβλέπει φαγητό: πρώτον, όλα θα πρέπει να τρώγονται στα όρθια - ει δυνατόν και με τα χέρια - καθώς ο εξοπλισμός του μοναχικού του νοικοκυριού δεν επιτρέπει πολυτέλειες. Όπου σερβίτσια και μαχαιροπήρουνα, χάρτινα πιάτα και οδοντογλυφίδες. Επομένως σαλτσερά φαγητά και ζυμαρικά καλύτερα να μένουν για ολιγομελή τραπεζώματα. Δεύτερον, οι καλεσμένοι σίγουρα θα είναι περισσότεροι από τους προβλεπόμενους («είπα και σε δυο φίλους», «δεν σε πειράζει να φέρω και τον ξάδερφό μου;»), οπότε σοφά υπολογίζει εξ αρχής περισσότερο φαγητό για να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι, δηλαδή χορτασμένοι. Επί το έργον, στήνοντας τον μπουφέ, η αρχή γίνεται με εκείνο που οι περισσότεροι θα αναζητήσουν, τους μεζέδες από κρέας. Πιστός στον ταπεινό προϋπολογισμό του, θα επιλέξει εδέσματα που συνδυάζουν το χαμηλό κόστος με τη χορταστική ποσότητα. Με τα εμβληματικά για κάθε πάρτυ, από την εφηβεία του ακόμα, λουκάνικα κοκτέιλ, τους αγαπημένους όλων κεφτέδες και το πασπαρτού κοτόπουλο ετοιμάζει λοιπόν τα βασικά του μπουφέ. Όσο οι μέρες περνούν, θα εντοπίσει τις πλέον ταιριαστές συνταγές για τα νόστιμα συνοδευτικά τους και, φυσικά, τα γλυκίσματα. Photo: fionasjapanesecooking.blogspot.gr Εκδοχή πρώτη: λαχταριστά, μεθυσμένα λουκανικάκια - για περίπου 50 χρειάζονται ωμά λουκάνικα “κοκτέιλ” 100 γραμμάρια από μαρμελάδα πορτοκάλι 2 κ.σ. χυμός λεμονιού ¼ φλιτζ. βότκα αλάτι και πιπέρι Η ιδέα ανήκει στην ιέρεια των απλών συνταγών και προσωπική του - εν αγνοία της - εκπαιδεύτρια στα της κουζίνας, Nigella Lawson. Με έμπνευση από το περιλάλητο κοκτέιλ Cosmopolitan προτείνει την ετοιμασία των λουκάνικων ως εξής:
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με αλουμινόχαρτο ή χαρτί φούρνου. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαρμελάδα, τον χυμό λεμονιού και τη βότκα. Όσο πιο λεία υφή έχει η μαρμελάδα, τόσο καλύτερα θα καλύψει τα λουκανικάκια κατά το ψήσιμο, οπότε προσέχουμε να μην έχει μεγάλα κομμάτια φρούτου. Απλώνουμε τα λουκάνικα στο ταψί και τα περιλούζουμε με το μίγμα. Ανακατεύουμε καλά ώσπου η σάλτσα να τα καλύψει όλα - αν δεν αρκεί, φτιάχνουμε λίγη ακόμα με τον γνωστό τρόπο. Αφήνουμε τον φούρνο στην ίδια θερμοκρασία και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά με μία ώρα, κουνώντας το ταψί ανά 20 λεπτά, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα απ' όλες τις πλευρές. Ίσως η μαρινάδα φαίνεται μπόλικη και αραιή - δεν ανησυχούμε, μόλις τελειώσει το ψήσιμο, θα έχει μετατραπεί σε λαχταριστό σιρόπι και τα λουκανικάκια θα θυμίζουν ζουμερές καραμέλες. Ξεφουρνίζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανακατεύοντας. Σερβίρουμε σε πλατιά πιατέλα, ιδεωδώς με αρκετή μουστάρδα στο πλάι. Photo: livinglou.com Αν τώρα για τον μπουφέ του επιλέξει λαχταριστά μπουτάκια, θα χρειαστεί: 8 μπούτια κοτόπουλου μία σκελίδα σκόρδο λιωμένη (ή παραπάνω, αν το έχει σε εκτίμηση) αλάτι, κύμινο, πάπρικα, πιπέρι 6 κ.σ. μέλι 1 κ.γ. ξύδι ελαιόλαδο * Ασφαλώς οι ποσότητες (και τα μπουτάκια) αυξάνονται ανάλογα με τα άτομα και την πείνα. Ξεκινάμε όπως πριν, στρώνοντας ένα ταψί με χαρτί φούρνου που αλείφουμε ελαφρώς με λάδι. Ο φούρνος ζεσταίνεται στους 180 °C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε λίγο λάδι, αλάτι, σκόρδο, μπαχαρικά και με το μίγμα τρίβουμε με ένταση τα μπουτάκια. Τα τοποθετούμε στο ταψί και ψήνουμε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Όσο το κοτόπουλο ψήνεται, ανακατεύουμε σε ένα ποτήρι το μέλι και το ξύδι. Μετά τα 10 λεπτά, και αφού το κοτόπουλο έχει αρχίσει να ροδίζει, το βγάζουμε από τον φούρνο και αλείφουμε επιμελώς τις δύο πλευρές κάθε μπουτακίου. Όλα αυτά συμβαίνουν πάνω από το στρωμένο μας ταψί - λιγότερα σκεύη, λιγότερο πλύσιμο, λιγότερος κόπος. Γρήγορα στον φούρνο για ένα με δύο λεπτά ακόμα και, επειδή η πρώτη στρώση σίγουρα θα στεγνώσει γρήγορα, ξανά έξω και πάλι αλείφουμε με το υπόλοιπο ξυδόμελο. Τώρα πια χρειάζονται δύο με τρία λεπτά ψησίματος από κάθε πλευρά και τα μπουτάκια έφυγαν για τον μπουφέ. Και εδώ η μουστάρδα ας βρίσκεται κάπου κοντά - πολλοί θα την αναζητήσουν. Photo: parmesan.com Τρίτη επιλογή, το έτερο σήμα κατατεθέν των πάρτυ: κεφτέδες. Για περίπου 40 κεφτέδες με μια μικρή έκπληξη, την ελαφρώς τυρένια γεύση τους, είναι απαραίτητα: 1 φλιτζάνι τρίμματα από μπαγιάτικο ψωμί 2 αυγά 1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη 1 κιλό κιμά της αρεσκείας μας Ο φούρνος ανάβει στους 200 βαθμούς και εμείς ετοιμάζουμε τους κεφτέδες. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα τρίμματα του ψωμιού, τα αυγά και το τυρί. Προσθέτουμε τον κιμά και ζυμώνουμε καλά για να μοιραστούν σωστά τα υλικά. Στο γνωστό ρηχό ταψί στρώνουμε αλουμινόχαρτο ή δυο φύλλα χαρτί φούρνου. Με το κουτάλι της σούπας ξεχωρίζουμε από το μίγμα ένα προς ένα τα κεφτεδάκια και τα πλάθουμε σφαιρικά. Αλείφουμε ελαφρώς με ελαιόλαδο για να μη στεγνώσουν - ο κιμάς μας θα φτάσει περίπου για 40 κεφτέδες. Τους τοποθετούμε στο ταψί σε ίσες αποστάσεις - θυμόμαστε πως θα συρρικνωθούν κάπως κατά το ψήσιμο - και ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα. Κανείς δεν θα πει όχι σε λίγη μουστάρδα ή κέτσαπ που θα τους συνοδεύουν στην πιατέλα. Για τους ορεξάτους, η γλυκόξινη σάλτσα του Ηλία Μαμαλάκη θα ταιριάξει θεσπέσια. Αποστολή εξετελέσθη - το βασικό μέρος του μπουφέ έχει τακτοποιηθεί και ήδη τα κέφια ανεβαίνουν. Επόμενος στόχος: συνοδευτικές λιχουδιές και γλυκίσματα.

Πηγή: bostanistas.gr

Το φαγητό αυτό το φτιάχνουν στην Κεφαλλονιά και είναι πάρα πολύ υγιεινό και νόστιμο. Η συνταγή για να φτιάξεις την σούπα λαχανικών Μαμαλάκης με σπαράγγια παρουσιάζεται παρακάτω για να την δοκιμάσεις και να μου στείλεις τις εντυπώσεις και τις παραλλαγές που χρησιμοποίησες. Ingredients 1 κουτί σπαράγγια (προτιμότερα είναι τα φρέσκα, γίνεται νοστιμότερο) 4 φλιτζ. νερό 3 κουταλιές βούτυρο 3 κουταλιές αλεύρι 2 φλιτζ. γάλα 2 κουταλάκια αλάτι Method Step 1 Αδειάζετε το κουτί με τα σπαράγγια στο τρυπητό, για να λιώσουν, κρατώντας μόνο τις κορφές και ξαναρίχνετε τα σπαράγγια στο ζουμί τους. Step 2 Βάζετε σε κατσαρόλα το βούτυρο να κάψει, ρίχνετε το αλεύρι να μισοκαβουρδιστεί, προσθέτετε τα σπαράγγια, λίγο νερό, αλάτι και αφήνετε τη σούπα να βράσει ώσποθυ να γίνει πηχτή, ρίχνοντας στο τέλος και το γάλα. Step 3 Η σούπα λαχανικών Μαμαλάκης είναι έτοιμη και τη σερβίρετε, γαρνίροντας τα πιάτα με τις κορφές του.

Πηγή: nostimada.gr

Αναρτήθηκε στις 20/12/2016 σε Κοτόπουλο / Πουλερικά, Κυρίως πιάτα, Συνταγές Γαλοπούλα με υπέροχη γέμιση και κρούστα σάλτσας μελιού Άλλη μια συνταγή για μια τραγανή πεντανόστιμη γεμιστή γαλοπούλα, περιχυμένη με σος μελιού. Σερβίρετέ τη στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας και να είστε σίγουροι ότι θα τη λατρέψετε εσείς και οι επισκέπτες σας. Υλικά συνταγής 1 γαλοπούλα 4 κιλά περίπου Για τη γέμιση: 600 γρ. κιμά (ανάμεικτο χοιρινό + μοσχαρίσιο) 1 μεγάλο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο 2 ποτηράκια κρασιού λευκό κρασί 60 γρ. βούτυρο + 2 κ.σ. λάδι 1 φλ. του καφέ κουκουνάρια καβουρδισμένα 2 κ.σ. μαύρη σταφίδα χωρίς κουκούτσι 1 φλ. του καφέ ρύζι νυχάκι 18 κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα 3 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο 1/2 κ.γ. κανέλα τριμμένη 1/2 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα 1 κ.σ. ζάχαρη αλάτι πιπέρι Για το άλειμμα: 1 φλ. τσαγιού βούτυρο αγελάδος 1 φλ. καφέ μέλι 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί πιπέρι γλυκιά πάπρικα Εκτέλεση συνταγής Πλένετε καλά τη γαλοπούλα, την αλατοπιπερώνετε και την αφήνετε στην άκρη. Για τη γέμιση: Βάζετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο με το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί τσιγαρίζετε το κρεμμύδι για 2 λ. Προσθέτετε το κιμά, ανακατεύετε και  σοτάρετε για 3-4 λ. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύετε και προσθέτετε και το ρύζι. Βάζετε 1/4 φλ. τσαγιού ζεστό νερό και το αφήνετε να βράσει για 5 λ με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας. Τέλος βάζετε τα κάστανα το κουκουνάρι και τον άνηθο, ανακατεύετε και το κατεβάζετε από τη φωτιά.  Γεμίζετε τη γαλοπούλα και ράβετε το άνοιγμα με χοντρή βελόνα και φυτικό σπάγκο για να μην χυθεί η γέμιση. Αν δεν έχετε τέτοια αξεσουάρ τότε βουλώνετε την οπή με ένα ξυνόμηλο ή πορτοκάλι αφού πρώτα το βράσετε για 5 λεπτά. Για το άλειμμα και ψήσιμο: Ζεσταίνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και αφού λιώσει το αδειάζετε σε μπολ. Προσθέτετε το μέλι, το κόκκινο κρασί, το πιπέρι και τη πάπρικα και το χτυπάτε καλά με ένα πιρούνι για να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αλείφετε καλά, παντού, τη γαλοπούλα τη τοποθετείτε σε ταψί, τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και τη βάζετε στο φούρνο. Ψήνετε τη γαλοπούλα για 2 ½ ώρες και κάπου κάπου την αλείφετε με το μείγμα που έχετε ετοιμάσει. Δεν θα πρέπει να την κουνάτε και να την τρυπάτε με το πιρούνι για να μην χάσει τα υγρά της και να ψηθεί ομοιόμορφα. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για ακόμα 1 ώρα περίπου.Στο τέλος μπορείτε να τρυπήσετε στο στήθος με μυτερό μαχαιράκι για να βεβαιωθείτε ότι ψήθηκε καλά.  Καλά Χριστούγεννα Μια συνταγή του Ηλ. Μαμαλάκη 20/12/2016 Sintayes.gr, Συνταγή: Γαλοπούλα με υπέροχη γέμιση και κρούστα σάλτσας μελιού

Πηγή: sintayes.gr

Μία φανταστική καρυδόπιτα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας. Χρόνος παρασκευής : 60 λεπτά Χρόνος προετοιμασίας : 40 λεπτά ~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~ για 10 άτομα Για τη ζύμη 250 γρ Βούτυρο Χωριό τ. Κερκύρας 250 γρ ζάχαρη 6 αβγά 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ 400 γρ καρυδόψιχα ψιλοκομμένη 200 γρ τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα) 1 κ.σ. κανέλα 1 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 1 κ.γ. χυμό λεμονιού Φρέσκο βούτυρο αγελάδος Χωριό για το άλειμμα του ταψιού Για το σιρόπι 3 νεροπότηρα νερό 2 νεροπότηρα ζάχαρη 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού ~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~ Χωρίζετε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα , την φυλάτε στο ψυγείο. Στο κάδο του μίξερ σας ρίχνετε το Βούτυρο ΧΩΡΙΟ τ. Κερκύρας και τη ζάχαρη. Τα κτυπάτε καλά μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Ρίχνετε τους κρόκους των αβγών και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να απορροφηθούν. Ρίχνετε τη ψιλοκομμένη καρυδόψιχα και τη φρυγανιά. Διαλύετε το μπέικιν πάουντερ μέσα στο κονιάκ και το ρίχνετε στο μείγμα. Προσθέτετε όλα τα μπαχαρικά. Δουλεύετε ακόμα για 2 λεπτά . Σταματάτε το μίξερ, ρίχνετε μέσα τη μαρέγκα και την ενσωματώνετε απαλά στο μείγμα με μια σπάτουλα. Βουτυρώνετε ένα ταψί, αδειάζετε το μείγμα και ψήνετε στους 180ο για περίπου 45 λεπτά. Δοκιμάζετε εάν έχει γίνει βάζοντας ένα μαχαίρι μέσα στη ψημένη ζύμη. Εάν βγει στεγνό η καρυδόπιτα είναι έτοιμη. Όσο ψήνετε την καρυδόπιτα φτιάχνετε το σιρόπι. Σημείωση: Προτιμήστε ένα αντικολλητικό ταψί για την ευκολία σας. Πηγή - minervahorio.gr / Συνταγή του Ηλία Μαμαλάκη

Πηγή: mazitafagame67.blogspot.gr

Υλικά για 4 άτομα 1 σακουλάκι μαυρομάτικα φασόλια Νερό για το βράσιμο Υλικά για τη σάλτσα 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες… 1 ματσάκι άνηθο 1 ματσάκι μαϊντανό 2 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε κυβάκια 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας Λάδι Ξεπλένετε καλά τα μαυρομάτικα και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν μέχρινα γίνουν τρυφερά για περίπου 45’ Όσο βράζουν τα φασόλια, ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε μία κατσαρόλα, ρίχνετε λάδι και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα αφήνετε να σοταριστούν. Προσθέτετε το σκόρδο, το μαϊντανό, τον άνηθο και τον πελτέ ντομάτας και τις ψιλοκομμένες ντομάτες . Ρίχνετε και 1 ποτήρι νερό και αφήνετε τα υλικά να βράσουν και να γίνουν μια πηκτή σάλτσα. Όταν είναι έτοιμα τα φασόλια τα σουρώνετε τα ξαναβάζετε στη κατσαρόλα. Ρίχνετε στη κατσαρόλα τη σάλτσα που έχετε ετοιμάσει ανακατεύετε και τα αφήνετε να βράσουν για λίγο μαζί. dia-trofis.gr

Πηγή: geysimentas.blogspot.gr

μελωμένο μπριάμ και φέτα Το κύριο χαρακτηριστικό του μπριάμ είναι το καραμπινάτο μέλωμα των λαχανικών, εξ ου και συχνά το συνοδεύει η φέτα που το φέρνει στα ίσια του. Η γεύση τους μεταφέρεται στην πλούσια σε (ενίοτε υπερβολικό) ελαιόλαδο σάλτσα, στοιχεία στα οποία συμφωνούν άπαντες οι μερακλήδες έξπερτ και μη. Κατά τα λοιπά, οι εκδοχές είναι όσες οι Ελληνίδες μαμάδες, θείες, γιαγιάδες και νταντάδες, άρα κάθε μεταλαμπάδευση του τουρλού πνεύματος στους νεότερους γράφει και μια ‘μοναδική’ ιστορία και συγκινητική συνταγή -σνιφ. Ως εκ τούτου πάμε παρακάτω, στα γευστικά δρώμενα. Η βασική βερσιόν φούρνου θέλει ολόφρεσκα τα (κάποτε) καλοκαιρινά λαχανικά (κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες) μαζί με πατάτες και κρεμμύδια, κομμένα μικρότερα ή μεγαλύτερα, σε ροδέλες ή μη, για κάποιο λόγο ουσιαστικό ή όχι, αρωματισμένα με σκόρδο και μαϊντανό, να ψήνονται στο ελαιόλαδο και στο ζουμί τους τόσο που κάτω να μαλακώνουν (όχι όμως να λιώνουν και να γίνονται λαπάς) και πάνω να έχουν αρπάξει (κυρίως οι γωνίες απ’ τις πατάτες, γιατί τραγανό μπριάμ στην πράξη δεν υπάρχει). Αυτός ο θεωρητικός και πανδύσκολος στόχος είναι φυσικά μονόδρομος. Είναι κάτι που γίνεται έτσι κι αλλώς κι ας φαντάζει ως εξέχον βίτσιο της μαγειρικής επινόησης, η οποία ξεπερνάει το τεχνικό θέμα του ψησίματος των διαφορετικών απαιτήσεων σε χρόνο υλικών, ανάγοντας το πρόβλημα σε προτέρημα -σαν να λέμε τονίζουμε ένα κουσούρι (π.χ. ένα στοιχείο που δεν κρύβεται στο χώρο βάφεται κόκκινο) και αυτό το βαφτίζουμε άποψη. Με τέτοιο ‘ισχυρό’ σκεπτικό κρυμμένο πίσω απ’ το τρομερό φαγητό μπορείτε να δείτε πλέον και αλλιώς την όποια οικογενειακή ή άλλη συνταγή, να πειραματιστείτε έξω απ΄την πεπατημένη της γιαγιάς ή την επόμενη φορά να δοκιμάσετε τη δική μου ή ακόμη να κάνετε μια καλύτερη δική σας. Το μπριάμ στην απλότητά του είναι ένα ωραίο φαγητό που ιδωμένο διεκπεραιωτικά έχει μείνει προσκολλημένο στον ένα ρόλο του λαδερού πιάτου, εσαεί υποβιβασμένο στην καθημερινότητα του μεγάλου ταψιού, άντε και του πιρέξ. Καιρός είναι να το δούμε διαφορετικά και καθότι όλα ξεκινούν απ΄το μάτι, μια σχετική ρελάνς της παράδοσης ανοίγει σαφώς την όρεξη και το δρόμο για να πάρει το μπριάμ τη ρεβάνς -ρίμαρα κιόλας -:). το μπριάμ αλλιώς: ελαφρύ, με υφή, αρώματα και χρώμα To μπριάμ του pandespani σερβίρεται πιο χαρούμενα, είναι γευστικό και με υφή. Έχεια) πολύ και ζωντανό χρώμαβ) παίζει με τα μυρωδικά (μαϊντανός και βασιλικός ή δυόσμος κάποιες φορές -δοκιμάστηκε και δίνει ωραία άρωμα)γ) ισορροπεί το μέλωμα χωρίς φέτα αλλά με πικάντικο τυρί, που πρώτα προστίθεται στα λαχανικά και λιώνει τονίζοντας διαφορετικά το αποτέλεσμαδ) γίνεται τραγανή δαντελωτή φωλιά που δέχεται τη σάλτσα και υποχωρεί σε κάθε πιρουνιά για να μεταφέρει τις αντιθέσεις γεύσης-υφής στο στόμα -μπουκιά και συχώριο που λέει κι ο Μαμαλάκης. Το μπριάμ του pandespani δείχνει και είναι λιγότερο λαδερό, άρα πιο ελαφρύ, μπορεί δε να εκτελέσει χρέη πρώτου ή κύριου βετζετέριαν πιάτου ανάλογα με την ποσότητα, καθώς και να γίνει ωραιότατο συνοδευτικό σε οποιοδήποτε ψητό κρέας ή ψάρι στο φούρνο ή στο bbq, να μπει σε πιατέλα για μπουφέ με την τραγανή δαντέλα χοντροσπασμένη πάνω του, να κοινωνικοποιηθεί εν ολίγοις. Προετοιμασία: 30 λεπτά και 1 ώρα περίπου το ψήσιμο. Τα λαχανικά γίνονται και την προηγουμένη χωρίς απώλεια γεύσης. Διατηρούνται στο ψυγείο, έρχονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και ζεσταίνονται αν θέλετε πριν το σερβίρισμα (80-100 ºC). Κάντε τις βάσεις της παρμεζάνας όσο ψήνεται το μπριάμ. Θα χρειαστείτε αντικολλητικό τηγάνι 20-22 εκατ. (ή και μεγαλύτερο) και ένα ή περισσότερα ίδια μπολ για το καλούπι κάθε βάσης-φωλιάς. Εύκολη συνταγή. Υλικά (για 4-5 άτομα)2 μεσαίες μελιτζάνες2 πατάτες καθαρισμένες2 πιπεριές διαφορετικού χρώματος: 1 κίτρινη και 1 κόκκινη2-3 κολοκύθια2 μικρά καρότα1-2 κρεμμύδια (μεσαία)2 ντομάτες200 γραμ. ντοματίνια2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες100 ml ελαιόλαδο50 ml νερό ή κρασί λευκό50 γραμ. Σαν Μιχάλη Σύρου ή πεκορίνο φρεσκοτριμμένο1 μικρό ματσάκι μαϊντανό και σχεδόν άλλο τόσο βασιλικό, ψιλοκομμένααλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέριμερικά φυλλαράκια βασιλικού για το σερβίρισμα για κάθε βάση-φωλιά τυριού2/3-1 φλ. μείγμα παρμεζάνας και Σαν Μιχάλη (μισό-μισό) ή μόνο παρμεζάνα Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220º C.Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Τα καθαρίζετε και τα κόβετε όλα εκτός από τις μελιτζάνες (και τα ντοματίνια) σε σχετικά μικρά κομμάτια, έχοντας υπόψη ότι θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα απ’ τα ντοματίνια κατά 50% περίπου. Κόβετε τις μελιτζάνες σε διπλάσιο μέγεθος από τα υπόλοιπα γιατί θα μαζέψουν στο ψήσιμο. Οι πιπεριές μαζεύουν λιγότερο αλλά τείνουν να χάνουν το σχήμα τους. Oι ντομάτες λιώνουν, αλλά αυτό είναι το ζητούμενο. Βάζετε τα λαχανικά (χωρίς τα ντοματίνια) σε άνετο μπολ, προσθέτετε τον μαϊντανό και τον μισό βασιλικό, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι (μπόλικο), το ελαιόλαδο και το νερό (ή κρασί). Ανακατεύετε και μεταφέρετε σε ανάλογο ταψί ή πιρέξ. Θα πρέπει να είναι γεμάτο.Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά. Βγάζετε το σκεύος, ανακατεύετε, προσθέτετε τα ντοματάκια και τον υπόλοιπο βασιλικό, πασπαλίζετε με το Σαν Μιχάλη ή το πεκορίνο. Συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά.Ετοιμάζετε τις βάσεις φωλιές- τυριού: Έχετε έτοιμο το αναποδογυρυσμένο το μπολ που θα χρησιμοποιήσετε σαν καλούπι. Σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι και δυνατή φωτιά ρίχνετε την ποσότητα τυριού που αντιστοιχεί σε μια βάση και την απλώνετε (κουνώντας το τηγάνι μπρος-πίσω) ώστε η διάμετρος να είναι περί τα 20 εκατ. (ή όση η διάμετρος του μπολ που επιλέξατε αυξημένη σχεδόν κατά το ύψος του). Αφήνετε να λιώσει το τυρί και ν’ αρχίζουν οι άκρες να ροδίζουν. Με την βοήθεια σπάτουλας και λίγη προσοχή (καίει πολύ) μεταφέρετε το εύπλαστο υλικό στο αναποδογυρισμένο μπολ. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο για να κάνετε τις επόμενες.Σημείωση: Οι φωλιές τυριού διατηρούνται σε δροσερό μέρος για 2-3 μέρες.Σερβίρισμα: Ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, λειτουργεί το ίδιο καλά. Γεμίστε με το μπριάμ τις τραγανές φωλιές, βάλτε τις στα πιάτα προσθέτοντας 1-2 κ.σ. σάλτσα και μικρά φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού.

Πηγή: pandespani.com

Η τραχανόπιτα που σας φτιάξαμε με τον Ηλία Μαμαλάκη, έχει την εξής ιδιαιτερότητα: η λογική της γέμισής της προέρχεται απ’ το Μέτσοβο, αλλά ο τρόπος ψησίματος σε τηγάνι μας ήρθε απ’ την Αλόννησο. Καθώς σ΄ όλη την Ελλάδα υπάρχουν τοπικές παραδόσεις με πίτες, εμείς προσπαθήσαμε να γεφυρώσουμε δυο τοπικές συνταγές δημιουργώντας μια νέα εκδοχή. Η συγκεκριμένη επιλογή μας έχει να κάνει και με την ευκολία της τεχνικής της Αλoννήσου, όπου η πίτα γεμίζεται και ψήνεται στο τηγάνι σε λίγα λεπτά. Γιατί εδώ η ιδέα είναι ότι με το περίσσευμα του τραχανά μπορείς να φτιάξεις στα γρήγορα μια νόστιμη πιτούλα να υπάρχει… Έτσι ο βουνίσιος τραχανάς και η φέτα παντρεύονται όπως στο Μέτσοβο και στη συνέχεια αντί να μπουν στο φούρνο με φύλλο, συναντούν την τσαχπινιά των Σποράδων και ψήνονται με φύλλο κρούστας στο τηγάνι. Όλα τα υπόλοιπα θα τα δείτε και θα τ’ ακούσετε στο δεύτερο βίντεο της σειράς “Νόστιμες πίτες με έμπνευση απ’ την Ελληνική παράδοση” που κάναμε χάρη στη χορηγία της Χρυσής Ζύμης και παρουσιάζουμε παρέα με τον Ηλία Μαμαλάκη. Χαρακτηριστικά της συνταγής: Πανεύκολη συνταγή που απαιτεί μόνο λίγη προσοχή στην τεχνική και θα ξεμπερδέψετε σε 15’, έχοντας βέβαια περίσσευμα από τραχανά. Υλικά για 2-4 άτομα 4 φύλλα κρούστας για πίτες Χρυσή Ζύμη200 γρ. φέτα150 γρ. έτοιμος γλυκός τραχανάς50 ml. ελαιόλαδο¼ κ.γ. πιπέρι Διαδικασία Παρασκευής 1. ΠροεργασίαΕτοιμάζετε τον γλυκό τραχανά βράζοντας σε αναλογία 1 μέρος γλυκό τραχανά προς 2.5 μέρη νερό, αλάτι και πιπέρι. Τον αφήνετε να κρυώσει. Η λογική εδώ είναι ότι έχετε φάει τραχανά κάποια μέρα και με ό,τι περίσσεψε θα κάνετε την τραχανόπιτα, οπότε διευκρινιστικά, τα 150 γρ. που αναφέρονται στις ποσότητες, αφορούν στον έτοιμο τραχανά και όχι σε πρώτη ύλη. 2. Ετοιμάζετε τη γέμισηΘρυμματίζετε τη φέτα σε ένα μπολ και ρίχνετε 2-3 μεγάλες κουταλιές έτοιμο (κρύο) τραχανά, ανακατεύετε και προσθέτετε πιπέρι. Οι αναλογίες που προτείνουμε μεταξύ φέτας και τραχανά είναι ό,τι θεωρούμε εμείς ιδανικό και ισορροπημένο, αλλά αν είστε ιδιαίτερα τραχανόφιλοι θα μπορούσατε να βάλετε και λίγη παραπάνω ποσότητα. 3. Ετοιμάζετε το φύλλοΣε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι λαδώνετε με πινέλο τον πάτο. Απλώνετε το πρώτο φύλλο κρούστας, το λαδώνετε με το πινέλο και πάνω του , κάθετα προς αυτό βάζετε το δεύτερο. Λαδώνετε και στη συνέχεια βάζετε το τρίτο φύλλο, όπως ακριβώς βάλατε το πρώτο, λαδώνετε και τέλος βάζετε πάλι κάθετα σ’ αυτό, το τέταρτο φύλλο. Τα πατάτε κάτω να πάρουν την κούρμπα του τηγανιού. 4. Γεμίζετε και κλείνετε τη πίταΑπλώνετε τη γέμιση μέσα στα φύλλα στο τηγάνι και στη συνέχεια αρχίζετε να κλείνετε την πίτα από πάνω ξεκινώντας απ’ το τέταρτο φύλλο που ενώνετε τις άκρες στο κέντρο. Στη συνέχεια πάτε στο τρίτο που ενώνοντας τις άκρες λογικά θα κλείσει όλη η γέμιση, το λαδώνετε αν χρειάζεται και στη συνέχεια επαναλαμβάνετε με τα δύο τελευταία φύλλα. Εκεί λαδώνετε ελαφρά όλη τη πάνω επιφάνεια και με το δάχτυλό σας στρογγυλεύετε την πίτα αν χρειάζεται και την κουνάτε κυκλικά ώστε να είναι σαφές ότι δεν κόλλησε κάπου το φύλλο στον πάτο του τηγανιού. 5. Ψήνετε την πίταΑνάβετε το μάτι σε μεσαία ένταση (6-7) και μόλις ακούσετε το λάδι να τσιτσιρίζει από κάτω, αρχίζετε και κουνάτε κυκλικά τη πίτα κάθε τόσο ώστε να μένει αποκολλημένη απ’ τον πάτο και να ψήνεται παντού. Στα 3-4 λεπτά τσεκάρετε να έχει πάρει χρώμα το φύλλο και ετοιμάζεστε να την γυρίσετε ανάποδα. Θα πάρετε ένα καπάκι κατσαρόλας ελαφρά μεγαλύτερο απ’ το τηγάνι, θα το ακουμπήσετε πάνω στο τηγάνι και στη συνέχεια θα αναποδογυρίσετε γρήγορα το τηγάνι με το καπάκι κολλημένο πάνω του ώστε η πίτα να κάτσει στο εσωτερικό του καπακιού με τη ψημένη πλευρά από πάνω. Μετά θα την αφήσετε να κυλίσει πίσω στο τηγάνι ώστε να ψηθεί και η άλλη πλευρά. Για καλό και για κακό αυτή τη δουλειά, κάντε τη με ένα ακόμη τηγάνι από κάτω και γάντια, μην πέσει καυτό λάδι και γίνει κανένα ατύχημα. Άλλα 3-4 λεπτά ψήσιμο όπως και πριν, γυρνώντας τη τακτικά και μόλις πάρει χρώμα και γίνει τραγανό το φύλλο, είναι έτοιμη να μεταφερθεί σε πιατέλα. Σερβίρισμα: Όπως πάντα στις πίτες αφήνετε κάποια λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και στη συνέχεια κόβετε και σερβίρετε. Εμείς σερβίραμε από το πιάτο της σειράς ΕΞΟΧΗ της ΙΩΝΙΑ που βάλαμε την πίτα, στα πιάτα της σειράς KYTHERA όπου την φάγαμε. Χρησιμοποιήσαμε βέβαια στη διαδικασία τα νέα αντικολλητικά τηγάνια της FEST που κάνουν ιδανικό ψήσιμο, τόσο στις επαγωγικές εστίες της Neff που χρησιμοποιούμε στο στούντιο, όσο και στην εστία αερίου που χρησιμοποιώ στο σπίτι.

Πηγή: caruso.gr

Την ανατολίτικη μελιτζανοσαλάτα μπαμπαγκανούς θα φτιάξουμε σήμερα. Αυτή τη συνταγή την είχα δει στην εκπομπή του Ηλία Μαμαλάκη «Μπουκιά και Συχώριο». Ενώ είχα σκοπό να την δοκιμάσω άμεσα, δεν το είχα κάνει. Λίγες μέρες αργότερα, έτυχε να μου κάνουν το τραπέζι και ανάμεσα σε όλα τα άλλα να υπάρχει και η μπαμπαγκανούς. Αυτό ήταν..από τότε την φτιάχνω ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Για να φανταστείτε πόσο πολύ μου αρέσει, αρκεί να σας εκμυστηρευτώ πως μπορεί να έχουμε μελιτζάνες όλο το χρόνο λόγω θερμοκηπίων, επιλέγω όμως να φτιάχνω πολύ μεγάλη ποσότητα με βιολογικές μελιτζάνες στην ώρα τους, το καλοκαίρι δηλαδή, και να διατηρώ την ψύχα τους είτε στην κατάψυξη, είτε σε γυάλινα βαζάκια κλεισμένα αεροστεγώς.  Τι αλλαγές μπορώ να κάνω στην ανατολίτικη μελιτζανοσαλάτα μπαμπαγκανούς; Σε περίπτωση που δε σας αρέσει το ταχίνι, μπορείτε να το μειώσετε ή και να το παραλείψετε. Πραγματικά όμως δεν χρειάζεται, διότι δε θα το καταλάβετε.    Στο τέλος μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με τη διαδικασία, βήμα- βήμα Η διαδικασία για να φτιάξετε την ανατολίτικη μελιτζανοσαλάτα μπαμπαγκανούς, βήμα- βήμα Οι μελιτζάνες πάνω στη φωτιά Οι μελιτζάνες ψημένες, έτοιμες για καθάρισμα Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο. Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr Καλή σας απόλαυση! Η Κατερίνα έφτιαξε τη μελιτζανοσαλάτα μπαμπαγκανούς και είπε «Και η ακορντεόν πατατούλα σου με την υπέροχη μελιτζανοσαλάτα. Καταχωρήθηκαν στο εβδομαδιαίο μενού!«   Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας.    ταχίνι

Πηγή: misshealthyliving.gr

Το Cooktime είναι μια μηχανή αναζήτησης συνταγών που βρίσκει συνταγές με ειδικά φίλτρα αναζήτησης όπως υλικά, κατηγορίες και λέξεις-κλειδιά.
Το Cooktime δεν φιλοξενεί συνταγές αλλά links προς site συνταγών. | FAQ | Privacy
Copyright 2019 ® - Επικοινωνία