μπραουνις με μερεντα παρλιαρος | μπλακ φορεστ βεφα | cheesecake φραουλα ακης | μπλακ φορεστ παρλιαρος | μπραουνις με μερεντα | μπανοφι συνταγη με ζαχαρουχο γαλα | cheesecake akis | chiz keik apo ton akis
Συνδεση

Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές

Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Ένα πολύ εύκολο φαγητό που μπορεί να ταίσει πολύ κόσμο. Αυξομειώνοντας τα υλικά μπορούν να φάνε από 4 έως xxx άτομα. Η συνταγή είναι του Ηλία Μαμαλάκη. Μου την έδωσε όταν τον πήρα ένα βράδυ πανικόβλητη γιατί θα μου ερχόντουσαν κόσμος από το νησί (για το γάμο του αδελφού μου) και έπρεπε να βρω κάτι που να γίνεται γρήγορα (να μη φάω και την μέρα μου στην κουζίνα. Ήθελα να τους δω κιόλας) και να φάμε όλοι. Υλικά για 6 άτομα: 1/2 κιλό μοσχάρι (από ποντίκι ή χτένι) 1/2 κιλό χοιρινό (σπάλα) 1/2 κιλό αρνί (μπούτι) 1/2 κιλό γραβιέρα πικάντικη 2 μεγάλα κρεμμύδια 3-4 σκελίδες σκόρδο 2-3 κουταλιές βούτυρο αλάτι πιπέρι (μπόλικο) 3-4 λαδόκολλες

Πηγή: greekmasa.gr

Στην αρχή ξεκίνησα να κάνω λαχανόρυζο με κιμά, έπειτα ήθελα λαχανοντολμάδες με μπεσαμέλ αλλά δεν προλάβαινα και είχα ψιλοκόψει και το λάχανο. Κάποια στιγμή στον κο Μαμαλάκη είχα ακούσει για το λαχανοπαστίτσιο (αλλά αυτό δεν είχε μπεσαμέλ) και τελικά έφτιαξα αυτό το φαγάκι που βγήκε τόσο νόστιμο που αρχίσαμε να το τρώμε από χθες το βράδυ!!! Μην σας φοβίζουν τα πολλά υλικά (εξάλλου ότι θέλει βάζει στο τέλος ο καθένας, ανάλογα με την όρεξή του) και οι τρεις στρώσεις. Είναι πολύ εύκολο κι έγινε και πολύ πιο γρήγορα από ότι περίμενα. Υλικά Για τη βάση: 3 μεγάλα λαζάνια (ή όσα χρειάζονται για να καλύψουν τη βάση από το δικό σας πυρέξ, αν υπάρχουν κενά δεν πειράζει διότι αυτά απλώνουν και ενώνονται με το ψήσιμο) 1 λάχανο μικρό λευκό ψιλοκομμένο ½ φλιτζανάκι του καφέ τραχανά γλυκό (ή ξινό) Κεφαλοτύρι τριμμένο περίπου μία κούπα Αλάτι Πιπέρι Ελαιόλαδο Για τη γέμιση: 500gr κιμά μοσχαρίσιο 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 καρώτο τριμμένο 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη Ελαιόλαδο Αλάτι Πιπέρι Λίγο νεράκι ή ζωμό από κρέας ή λαχανικά αν έχουμε 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι καρολίνα Για τη μπεσαμέλ: 1 lt γάλα 1 κούπα του τσαγιού αλεύρι 2 αυγά 1 κούπα του τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο 50gr βούτυρο Αλάτι Πιπέρι Μοσχοκάρυδο Παρμεζάνα τριμμένη Εκτέλεση Για τη βάση: Ζεματάμε το λάχανο με ελάχιστο νεράκι για λίγη ώρα με κλειστή κατσαρόλα και χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τραχανά γλυκό για να τραβήξει τα υγρά, κεφαλοτύρι, αλάτι, πιπέρι κι ελάχιστο ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε. Στρώνουμε σε ένα σκεύος φούρνου τα μεγάλα λαζάνια κι από πάνω το μίγμα.

Πηγή: greekmasa.gr

Μια πολύ όμορφη συνταγή για όλες τις εποχές απο την εκπομπή του Ηλία Μαμαλάκη. Τι χρειαζόμαστε: 300 γρ. ρεβύθια μουλιασμένα για 12 ώρες 3 κρεμμύδια μέτρια 2 σκελίδες σκόρδο 1 κ.σ. αλάτι 1 πρέζα πιπέρι 1 κ. γ. μπούκοβο γλυκό 1 κ.σ. εστραγκόν 1 ποτήρι νερού νερό 260 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του Μαιντανό 150 γρ. γαρίδες καθαρισμένες και βρασμένες 1 ποτήρι κρασιού ούζο μαστίχας Για τη σός: 1 κεσέ ( 200 γραμμ) γιαούρτι στραγγιστό 2 κ.σ. ταχίνι 1/2 κ.γ. μέλι 4 - 5 σταγόνες λεμόνι 0,25 γρ. σαφράν Ηλιέλαιο για τηγάνισμα Κόβετε και καθαρίζετε τα κρεμμύδια. Ψιλοκόβετε τον μαιντανό. Βράζετε τις γαρίδες, τις καθαρίζετε και βγάζετε το εντεράκι τους και τις κόβετε στα δύο. Σ ένα μπλέντερ αλέθετε τα μουλιασμένα ρεβύθια και τα αδειάζετε σ' ένα μπόλ μεγάλο. Στο ίδιο μπλέντερ αλέθετε τα κρεμμύδια και τα αδειάζετε και αυτά στο μπόλ με τα ρεβύθια. Ψιλοκόβετε και τις σκελίδες σκόρδο και τις προσθέτετε στο μπόλ. Αλατοπιπερώνετε. Τρίβετε λίγο εστραγκόν μέσα στο μπόλ και προσθέτετε το μπούκοβο. Αδειάζετε στο μείγμα ένα ποτήρι νερό και ανακατεύετε. Βάζετε το αλεύρι κουταλιά - κουταλιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέτετε το ούζο, τις καθαρισμένες γαρίδες και τέλος τον ψιλοκομμένο μαιντανό και μία κουταλιά λάδι. Το μείγμα πρέπει να γίνει ένα πυκνό κουρκούτι. Πλάθετε τους ρεβιθοκεφτέδες και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη σός. Σ' ένα μπόλ βάζετε το γιαούρτι και προσθέτετε το ταχίνι, το μέλι, το σαφράν και 4 - 5 σταγόνες λεμόνι και ανακατεύετε καλά.

Πηγή: cookpad.com/gr

Μία συνταγή του Ηλία Μαμαλάκη από την εκπομπή "Μπουκιά και συχώριο". Είναι ουσιαστικά καρυδόπαστα και ραβανί μαζί και είναι καταπληκτική η διχρωμία όταν το σερβίρετε. Τι χρειαζόμαστε: 9 αυγά χωρισμένα 9 κοφτές κ.σ. ζάχαρη 3 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι 2 κ.σ. χοντρό σιμιγδάλι 4 κ.σ. τριμμένο καρύδι 1 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ 1 κ.γλ. ξύσμα από λεμόνι- πορτοκάλι 1 βανίλια 1 κ.γλ. κανέλλα βούτυρο για το ταψί τριμμένη φρυγανιά για το ταψί ΣΙΡΟΠΙ 4 κούπες ζάχαρη 4 κούπες νερό 1 φλ. κονιάκ χυμό 1/2 λεμονιού 1 ξυλάκι κανέλλα Αφού χωρίσετε τα αυγά, χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη σε μίξερ για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνετε το ξύσμα, τη βανίλια και το μπέικιν. Χωρίζετε το μείγμα σε δύο μπολ και ανακατεύετε στο πρώτο το καρύδι και την κανέλλα και στο δεύτερο το σιμιγδάλι. Χτυπάτε τ` ασπράδια σε μαρέγκα και τη χωρίζετε στα δύο. Ανακατεύετε απαλά κάθε μισό της μαρέγκας με τα δύο μείγματα. Βουτυρώνετε καλά ένα ταψί και πασπαλίζετε με την τριμμένη φρυγανιά. Στρώνετε καλά πρώτα το μείγμα με το καρύδι και την κανέλλα και μετά το μείγμα με το σιμιγδάλι. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 20-25 λεπτά. Μόλις βγάλετε το γλυκό από τον φούρνο, και μέχρι αυτό να κρυώσει, βράζετε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το κονιάκ, για 5 λεπτά. Μόλις το αποσύρετε από τη φωτιά ρίχνετε και το κονιάκ. Ρίχνετε κουταλιά- κουταλιά το ζεστό σιρόπι στο κρύο γλυκό και το αφήνετε 1-2 ώρες μέχρι να το κόψετε και το σερβίρετε.

Πηγή: cookpad.com/gr

Το πέστο υπάρχει σε 2 εκδοχές,για μένα. Η μια είναι η κλασσική ιταλική με παρμεζανα,βασιλικό, κουκουνάρι και η άλλη του Ηλ.Μαμαλάκη με δυόσμο,αμυγδαλα και Σαν Μιχάλη ....αγαπώ την ελληνική εκδοχή αν και ενίοτε κάνω και την ιταλική,βάζοντας όμως πάντα αμυγδαλο γιατί δε μ'αρέσει καθόλου το κουκουνάρι Σας δίνω και τις 2...τις αναλογίες τις προσαρμόζετε κατα τα γούστα σας ... 100 γρ.φρέσκο δυόσμο(και ο ξερος καλός ειναι)/βασιλικός 100 γρ ελαιόλαδο 100 γρ Σαν Μιχάλη τριμμενο/παρμεζάνα reggiano 100 γρ αλεσμενα αμύγδαλα/κουκουνάρι 1 σκελίδα σκόρδο 3 κ.σούπας ξύδι(ή και περισότερο) λιγο αλάτι-πιπερι Η εκτέλεση απλή.Χτυπάμε στο μπλεντερ το λάδι,το σκορδο,το δυόσμο(ή τον βασιλικό για την ιταλική εκδοχή) ώσπου να γίνουν ένας παχύρευστος πολτός,αν είναι πολύ πηχτός ρίχνουμε μερικές κουταλιές νερακι.Προσθέτουμε τ'αμύγδαλα(ή το κουκουνάρι) και στη συνέχεια το τυρί.τελευταίο μπαινει το ξύδι.Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε με επιπλεον ξύδι,αλατι και πιπέρι. Διατηρείται σε βάζο στο ψυγείο για αρκετό καιρό,αρκει η επιφανειά του να σκεπάζεται με λίγο λαδάκι. Είναι σούπερ με μακαροναδα,φυσικά,αλλά και ψητά μπιφτεκια και λαδερά φαγητά(τελειο με τα φασολακια του καλοκαιριού)

Πηγή: cookthebook.blogspot.gr

Είμαι γνωστή "άρρωστη" με τα τσουμπλέκια της κουζίνας. Τρελαίνομαι να μπαίνω σε σχετικά μαγαζιά και να χαζεύω, να ανακαλύπτω διάφορα χρήσιμα (λέμε τώρα) σκεύη και γκατζετάκια, να γεμίζω συρτάρια, ντουλάπια και ντουλαπάκια και τελικά να χρησιμοποιώ ελάχιστα απ’ όλα τούτα. Αν φτιάξω κατάλογο σίγουρα εξοπλίζω κουζίνα εστιατορίου. Λοιπόν αν στον κατάλογο βάλουμε στην αναζήτηση «πυρίμαχα βγαίνει η κατηγορία «πήλινα» και στη συνέχεια η υποκατηγορία «Σιφνέϊκα» η οποία περιλαμβάνει: Κλασικό γιουβέτσι χωρίς καπάκι (1ο ταξίδι, φοιτήτρια από το χαρτζιλίκι) Γιουβέτσι μπλε με καπάκι και ρεβυθάδα (2ο ταξίδι, από τα πρώτα μιστά) Γάστρα - κοτοπουλιέρα x-large και 6 ατομικά γιουβετσάκια (3ο ταξίδι - περσινό, από περικοπή κονδυλίων που προορίζονταν για αγορές ενισχυμένων κρεμών για ώριμες επιδερμίδες) Όλα τα παραπάνω αφού χρησιμοποιήθηκαν 2-3 φορές στολίζουν σε περίοπτη θέση τα ντουλάπια μου και περιμένουν την επόμενη μετακόμιση για να κατέβουν από το βάθρο τους. Έλεγα λοιπόν ότι είχα κλείσει με τα Σιφνέϊκα έως ότου δαιμόνια φίλη ρεπόρτερ, που γνωρίζει την αρρώστια μου (άτιμες φιλενάδες), με ενημέρωσε δήθεν τυχαία ότι στη Σίφνο που πήγε διακοπές κυκλοφόρησε ο Δεπάστας πήλινα τσουκάλια που μπαίνουν στο μάτι της κουζίνας. Αμάν, και εγώ γιατί δεν έχω τέτοιο. Τηλέφωνο κατευθείαν στη Χουανίτα η οποία βρισκόταν στο νησί και πηγαινοέρχεται 20 χρόνια. Το και το της λέω. Μπα μου απαντά μόνο για γκάζι κάνουν. Βρε ελεγξέ το μην μας πάρουν άλλοι την αποκλειστικότητα. Αρπάζει τον Δ (ακούμε τα σχολιανά μας) και πάει για επιτόπιο έλεγχο. Βεβαίως κυρία μου έχουμε. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε, το τσουκάλι (μικρό σνιφ, τα μεγάλα τέλειωσαν) αγοράστηκε. Σ’ αναμμένα κάρβουνα καθόμουν έως ότου προχθές το πήρα στα χέρια μου. Έπρεπε να δοκιμαστεί πάραυτα. Χθές. Στη κατάψυξη βρήκα κοτόπουλο φιλέτο, μανιτάρια και ένα ταπεράκι ζωμού από Σπαρτιάτισσα αλανιάρα κότα. Θυμάστε το παιχνίδι με το Μαμαλάκη που πήγαιναν οι παικτες 2-3 υλικά στους σεφ και αυτοί μαγείρευαν νοστιμιές; Έτσι είπα να το παίξω και εγώ. Οπότε θα ξεκινήσω ανάποδα δηλ. από την εκτέλεση . Εβαλα λίγο λαδάκι στο τσουκάλι. Μετά φόβου Θεού άναψα το μάτι και περίμενα το μπάμ. Τίποτα δεν έγινε. Έριξα το κοτόπουλο σε μπουκιές το φερα 2-3 γύρες, ένα κρεμμύδι σε μισοφέγγαρα και τα μανιτάρια. Πρόσθεσα λίγο ζωμό μερικά φυλλαράκια λουίζας και δενδρολίβανο από τις γλάστρες μου και κουρκουμά. Αλάτι, πιπέρι. Χαμήλωσα τη φωτιά και άφησα να σιγοβράσει. Σκέφτηκα πως καιρό είχα να φάω λίγο ρυζάκι. Στο ντουλάπι βρίσκω αρμπόριο. Θαύμα. Μαζί με τον υπόλοιπο ζωμό έγινε ένα ωραιότατο ριζότο τύπου. Σερβίρω, ψάχνω για παρμεζάνα, είχα ξεμείνει. Βρίσκω όμως το εξαιρετικό τυράκι Σερίφου που ευλαβώς είχα κουβαλήσει από τις διακοπές μου και βγάζω μερικές φλυδίτσες από πάνω μαζί με 2-3 γυροβολιές του πιπερόμυλου. Ουπς άσε το πιρούνι κάτω και πάρε την κάμερα. Φάτε μάτια ψάρια Το απόλαυσα με ένα ποτηράκι κρασί ακούγοντας τους πολιτικούς αρχηγούς στο debate να προσπαθούν να με πείσουν ποιος θα είναι ο καλύτερος σωτήρας μου. Στην υγειά σου Χουανίτα, στην υγειά σου Δ. Το φαγητό μου ήταν νόστιμο. Δεν ξέρω αν έφταιγε το τσουκάλι ή η αγάπη σας. Υλικά Κοτόπουλο μπούτι φιλέτο Μανιτάρια Κρεμμύδι Ελαιόλαδο Ζωμός κοτόπουλου Φύλλα λουίζας Δενδρολίβανο Κουρκουμάς Αλάτι, πιπέρι Ρύζι για ριζότο παρμεζάνα

Πηγή: hungryforhungry.blogspot.gr

Αφού γνώρισε και σιγά - σιγά ανακαλύπτει τον μυστηριώδη και γοητευτικό κόσμο της μαγειρικής, ο εργένης αποφάσισε να μοιραστεί τα επιτεύγματά του με φίλους και γνωστούς, ετοιμάζοντας, μέρες που είναι, μια μικρή μάζωξη εν είδει ρεβεγιόν - κοινώς, φαγοπότι. Καταστρώνοντας λοιπόν το μενού της επικείμενης βραδιάς συνειδητοποιεί πως η δράση πρέπει να μεταφερθεί από το τραπέζι στον μπουφέ (το ίδιο έπιπλο στην ουσία, χωρίς καρέκλες), με διάθεση γιορτινή αλλά εδέσματα εύκολα στην ετοιμασία τους και ασφαλώς οικονομικά. Δύο οι βασικοί κανόνες για κάθε πάρτυ που προβλέπει φαγητό: πρώτον, όλα θα πρέπει να τρώγονται στα όρθια - ει δυνατόν και με τα χέρια - καθώς ο εξοπλισμός του μοναχικού του νοικοκυριού δεν επιτρέπει πολυτέλειες. Όπου σερβίτσια και μαχαιροπήρουνα, χάρτινα πιάτα και οδοντογλυφίδες. Επομένως σαλτσερά φαγητά και ζυμαρικά καλύτερα να μένουν για ολιγομελή τραπεζώματα. Δεύτερον, οι καλεσμένοι σίγουρα θα είναι περισσότεροι από τους προβλεπόμενους («είπα και σε δυο φίλους», «δεν σε πειράζει να φέρω και τον ξάδερφό μου;»), οπότε σοφά υπολογίζει εξ αρχής περισσότερο φαγητό για να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι, δηλαδή χορτασμένοι. Επί το έργον, στήνοντας τον μπουφέ, η αρχή γίνεται με εκείνο που οι περισσότεροι θα αναζητήσουν, τους μεζέδες από κρέας. Πιστός στον ταπεινό προϋπολογισμό του, θα επιλέξει εδέσματα που συνδυάζουν το χαμηλό κόστος με τη χορταστική ποσότητα. Με τα εμβληματικά για κάθε πάρτυ, από την εφηβεία του ακόμα, λουκάνικα κοκτέιλ, τους αγαπημένους όλων κεφτέδες και το πασπαρτού κοτόπουλο ετοιμάζει λοιπόν τα βασικά του μπουφέ. Όσο οι μέρες περνούν, θα εντοπίσει τις πλέον ταιριαστές συνταγές για τα νόστιμα συνοδευτικά τους και, φυσικά, τα γλυκίσματα. Photo: fionasjapanesecooking.blogspot.gr Εκδοχή πρώτη: λαχταριστά, μεθυσμένα λουκανικάκια - για περίπου 50 χρειάζονται ωμά λουκάνικα “κοκτέιλ” 100 γραμμάρια από μαρμελάδα πορτοκάλι 2 κ.σ. χυμός λεμονιού ¼ φλιτζ. βότκα αλάτι και πιπέρι Η ιδέα ανήκει στην ιέρεια των απλών συνταγών και προσωπική του - εν αγνοία της - εκπαιδεύτρια στα της κουζίνας, Nigella Lawson. Με έμπνευση από το περιλάλητο κοκτέιλ Cosmopolitan προτείνει την ετοιμασία των λουκάνικων ως εξής:
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με αλουμινόχαρτο ή χαρτί φούρνου. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαρμελάδα, τον χυμό λεμονιού και τη βότκα. Όσο πιο λεία υφή έχει η μαρμελάδα, τόσο καλύτερα θα καλύψει τα λουκανικάκια κατά το ψήσιμο, οπότε προσέχουμε να μην έχει μεγάλα κομμάτια φρούτου. Απλώνουμε τα λουκάνικα στο ταψί και τα περιλούζουμε με το μίγμα. Ανακατεύουμε καλά ώσπου η σάλτσα να τα καλύψει όλα - αν δεν αρκεί, φτιάχνουμε λίγη ακόμα με τον γνωστό τρόπο. Αφήνουμε τον φούρνο στην ίδια θερμοκρασία και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά με μία ώρα, κουνώντας το ταψί ανά 20 λεπτά, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα απ' όλες τις πλευρές. Ίσως η μαρινάδα φαίνεται μπόλικη και αραιή - δεν ανησυχούμε, μόλις τελειώσει το ψήσιμο, θα έχει μετατραπεί σε λαχταριστό σιρόπι και τα λουκανικάκια θα θυμίζουν ζουμερές καραμέλες. Ξεφουρνίζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανακατεύοντας. Σερβίρουμε σε πλατιά πιατέλα, ιδεωδώς με αρκετή μουστάρδα στο πλάι. Photo: livinglou.com Αν τώρα για τον μπουφέ του επιλέξει λαχταριστά μπουτάκια, θα χρειαστεί: 8 μπούτια κοτόπουλου μία σκελίδα σκόρδο λιωμένη (ή παραπάνω, αν το έχει σε εκτίμηση) αλάτι, κύμινο, πάπρικα, πιπέρι 6 κ.σ. μέλι 1 κ.γ. ξύδι ελαιόλαδο * Ασφαλώς οι ποσότητες (και τα μπουτάκια) αυξάνονται ανάλογα με τα άτομα και την πείνα. Ξεκινάμε όπως πριν, στρώνοντας ένα ταψί με χαρτί φούρνου που αλείφουμε ελαφρώς με λάδι. Ο φούρνος ζεσταίνεται στους 180 °C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε λίγο λάδι, αλάτι, σκόρδο, μπαχαρικά και με το μίγμα τρίβουμε με ένταση τα μπουτάκια. Τα τοποθετούμε στο ταψί και ψήνουμε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Όσο το κοτόπουλο ψήνεται, ανακατεύουμε σε ένα ποτήρι το μέλι και το ξύδι. Μετά τα 10 λεπτά, και αφού το κοτόπουλο έχει αρχίσει να ροδίζει, το βγάζουμε από τον φούρνο και αλείφουμε επιμελώς τις δύο πλευρές κάθε μπουτακίου. Όλα αυτά συμβαίνουν πάνω από το στρωμένο μας ταψί - λιγότερα σκεύη, λιγότερο πλύσιμο, λιγότερος κόπος. Γρήγορα στον φούρνο για ένα με δύο λεπτά ακόμα και, επειδή η πρώτη στρώση σίγουρα θα στεγνώσει γρήγορα, ξανά έξω και πάλι αλείφουμε με το υπόλοιπο ξυδόμελο. Τώρα πια χρειάζονται δύο με τρία λεπτά ψησίματος από κάθε πλευρά και τα μπουτάκια έφυγαν για τον μπουφέ. Και εδώ η μουστάρδα ας βρίσκεται κάπου κοντά - πολλοί θα την αναζητήσουν. Photo: parmesan.com Τρίτη επιλογή, το έτερο σήμα κατατεθέν των πάρτυ: κεφτέδες. Για περίπου 40 κεφτέδες με μια μικρή έκπληξη, την ελαφρώς τυρένια γεύση τους, είναι απαραίτητα: 1 φλιτζάνι τρίμματα από μπαγιάτικο ψωμί 2 αυγά 1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη 1 κιλό κιμά της αρεσκείας μας Ο φούρνος ανάβει στους 200 βαθμούς και εμείς ετοιμάζουμε τους κεφτέδες. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα τρίμματα του ψωμιού, τα αυγά και το τυρί. Προσθέτουμε τον κιμά και ζυμώνουμε καλά για να μοιραστούν σωστά τα υλικά. Στο γνωστό ρηχό ταψί στρώνουμε αλουμινόχαρτο ή δυο φύλλα χαρτί φούρνου. Με το κουτάλι της σούπας ξεχωρίζουμε από το μίγμα ένα προς ένα τα κεφτεδάκια και τα πλάθουμε σφαιρικά. Αλείφουμε ελαφρώς με ελαιόλαδο για να μη στεγνώσουν - ο κιμάς μας θα φτάσει περίπου για 40 κεφτέδες. Τους τοποθετούμε στο ταψί σε ίσες αποστάσεις - θυμόμαστε πως θα συρρικνωθούν κάπως κατά το ψήσιμο - και ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα. Κανείς δεν θα πει όχι σε λίγη μουστάρδα ή κέτσαπ που θα τους συνοδεύουν στην πιατέλα. Για τους ορεξάτους, η γλυκόξινη σάλτσα του Ηλία Μαμαλάκη θα ταιριάξει θεσπέσια. Αποστολή εξετελέσθη - το βασικό μέρος του μπουφέ έχει τακτοποιηθεί και ήδη τα κέφια ανεβαίνουν. Επόμενος στόχος: συνοδευτικές λιχουδιές και γλυκίσματα.

Πηγή: bostanistas.gr

Αρνάκι με κοφτό μακαρονάκι από το Πήλιο Άτομα: 3, Χρόνος προετοιμασίας: 10’ , Χρόνος ψησίματος: 20’ , Κόστος: 7 € ΥΛΙΚΑ : ½ κιλό αρνί (τα παϊδάκια)
Αλάτι
Πιπέρι
Δεντρολίβανο
½ Λεμόνι στημένο
Λίγο ελαιόλαδο
250 γρ κοφτό μακαρονάκι
2,5 ποτήρια νερό ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Μέσα σε μία γάστρα βάζουμε το αρνί και το πασπαλίζουμε από όλες τις πλευρές με το αλάτι, το πιπέρι και το δεντρολίβανο Το βάζουμε να ψηθεί χωρίς το καπάκι για 15-20 λεπτά στους 250 °C για να γίνει τραγανή η κρούστα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το νερό και το βάζουμε να σιγοψηθεί στους 170 °C για 30 λεπτά με το καπάκι της γάστρας κλειστό. Τέλος, προσθέτουμε τα κοφτά μακαρονάκια και ψήνουμε για ακόμη 5 λεπτά. Info : Τα παραδοσιακά ζυμαρικά χρειάζονται λίγο νερό και μόλις 5 λεπτά βράσιμο. 2012-12-03 foodadmin Share ! tweet

Πηγή: foodtrails.gr

Μαρμαρίτες είναι οι πίτες που φτιάχνονται τη παραμονή των Φώτων στη Σκύρο . Υπάρχουν δυο είδη: αυτές που φτιάχνονται με κόκκινο κολοκύθι και με μυζήθρα ή τυρί (σαν τυρόπιτες), για την ημέρα των Φώτων και οι νηστίσιμες, που γίνονται μόνο με σταφίδες και κόκκινη κολοκύθα, για την παραμονή. Ψήνονται στο τζάκι πάνω σε μεγάλα κεραμίδια ή τούβλα. Τι θα χρειαστείτε ½ μέτρια κολοκύθα 1 κιλό περίπου 1 κρεμμύδι τριμμένο 100 γραμμ κεφαλογραβιέρα κανέλα μπαχάρι τριμμένο 1 κ. γλυκού τριμμένο ξηρό δυόσμο αλάτι, πιπέρι 1 φλ. του καφέ λάδι ½ κιλό ζύμη για φύλλο Τι θα κάνετε: Για τη γέμιση: Καθαρίζετε και τρίβετε στο τρίφτη το κρεμμύδι. Τρίβετε το τυρί. Ξεφλουδίζετε τη κολοκύθα, αφαιρείτε τα σπόρια και τις ίνες, τη κόβετε κομμάτια, τη βράζετε να μαλακώσει και στη συνέχεια την αλέθετε σε μύλο να γίνει πουρές. Αδειάζετε σε ένα μπολ το πουρέ της βρασμένης κολοκύθας, προσθέτετε αλάτι, λίγη κανέλα, τριμμένο μπαχάρι, τριμμένο ξερό δυόσμο, πιπέρι, λίγο τριμμένο κρεμμύδι και τα σοτάρετε σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι. Προσθέτετε το τυρί ανακατεύετε καλά και το κρατάτε για λίγο στην άκρη. Αλευρώνετε μια επιφάνεια, κόβετε λίγη από τη ζύμη και με πλάστη ετοιμάζετε μικρές πιτούλες. Βάζετε στη κάθε πίτα μια κουταλιά από τη γέμιση, την απλώνετε, πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί που περίσσεψε, κλείνετε τη πίτα, και τη σφραγίζετε. Επαναλαμβάνετε με όση από τη ζύμη θέλετε. Τις ψήνετε μέχρι να ροδίσουν. (Συνταγή: Ηλίας Μαμαλάκης) Η ιστορία: Κατά την παράδοση, όταν έψηναν οι γυναίκες τις μαρμαρίτες, οι καλλικάντζαροι σκαρφάλωναν πάνω στις ταράτσες των σπιτιών, έχωναν το χέρι τους από την καμινάδα, το κρεμούσαν ως κάτω (οι καλλικάντζαροι υποτίθεται ότι μπορούσαν να μακραίνουν όλο θέλουν τα χέρια και τα πόδια τους) και παρακαλούσαν τραγουδιστά να τους δώσουν κανένα κομμάτι. Αν τους έδιναν, έβγαζαν το χέρι, έπαιρναν τη μαρμαρίτα και έφευγαν. (Πληροφορίες από το βιβλίο της Νίκης Λ. Πέρδικα, «Σκύρος» - Τόμος Ι (Αθήναι, Τύποις «Πυρσού» Α.Ε., 1940) Πηγη.mama365.gr loading..

Πηγή: daddycool2403.blogspot.gr

Παρόλο που είμαι άνθρωπος χωρίς ιδιαίτερες παραξενιές στο φαγητό και γενικά τρώω τα πάντα, θα εξομολογηθώ πως την παραδοσιακή μαγειρίτσα την έχω φάει μόνο μια φορά στη ζωή μου. Κι αυτό μόνο γιατί τα εντόσθια ήταν τόσο ψιλοκομμένα, που δεν καταλάβαινες και πολύ τι έτρωγες. Αφήστε που ήμουν και μικρή τότε. Τα εντόσθια είναι οι μοναδικές τροφές που δεν μπορώ να φάω με τίποτα, όπως κι αν έχουν μαγειρευτεί. Είπα, λοιπόν, κι εγώ να δοκιμάσω την μαγειρίτσα με μανιτάρια για τους συμπάσχοντες και για τους χορτοφάγους και vegans. Αυτή τη μαγειρίτσα, λοιπόν, θα μπορούσα να την τρώω συνέχεια. Ξέρω πως δεν ανακάλυψα την Αμερική με αυτή τη συνταγή, κυκλοφορούν πολλές στο διαδίκτυο και σε βιβλία μαγειρικής. Αλλά μια και την δοκίμασα, είπα να την μοιραστώ μαζί σας. Είναι προσαρμοσμένη από αυτή του Ηλία Μαμαλάκη . photo: Εύη Σκούρα Πέρα από την παραδοσιακή εκδοχή με το αυγολέμονο, που αγαπώ πολύ, σας προτείνω και τη vegan εκδοχή, χωρίς αυγά. Την δοκίμασα και ομολογώ πως με ξάφνιασε ευχάριστα. Είναι ιδανική όχι μόνο για τους vegans αλλά και για όσους αποφεύγουν τα αυγά για λόγους υγείας. Εδώ πρέπει να πω πως ο κύριος Μαμαλάκης σημειώνει πως μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα πιο ελαφρύ αυγολέμονο μόνο με ασπράδια αυγών. Οπότε, διαλέξτε και πάρτε. Η σούπα αυτή, που λέτε, έχει αντίδια και μαρούλια. Αν σκεφτείτε και τις πολύτιμες ευεργετικές ιδιότητες των μανιταριών, θα συνειδητοποιήσετε πως έχετε ένα πιάτο δυναμίτη! photo: Εύη Σκούρα Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα Μερίδες: 4 Υλικά: 500 γρ. διάφορα μανιτάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια (χρησιμοποίησα λευκά και πλευρώτους) 3-4 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα ¼ φλυτζάνι (55 γρ.) ρύζι νυχάκι ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο 100 γρ. φύλλα μαρουλιού (περίπου ¼ μαρούλι) , χοντροκομμένα τα τρυφερά μέρη από 500 γρ. αντίδια (300-350 γρ.) , χοντροκομμένα 30 γρ. άνηθο (¼ ματσάκι περίπου) ψιλοκομμένο αλάτι, πιπέρι Για το αυγολέμονο: 3 μεσαία αυγά (χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους) τον χυμό από 2 λεμόνια Vegan εκδοχή (χωρίς αυγά) : τον χυμό από 2 λεμόνια 2 κουταλιές κορν φλάουρ Εκτέλεση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για ένα λεπτό. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν λίγο και να μαλακώσουν. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα χόρτα και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε 2-3 φλυτζάνια νερό και όσο αλάτι θέλουμε και αφήνουμε να βράσει, για περίπου 30 λεπτά. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών και, μόλις αφρατέψουν, ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε 1-2 κουτάλες από το ζουμί της σούπας μέσα στα αυγά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στη σούπα και η μαγειρίτσα μας είναι έτοιμη. Για τη vegan εκδοχή: Ανακατεύουμε τις 2 κουταλιές κορν φλάουρ μέσα στον χυμό λεμονιού και ρίχνουμε το μείγμα στη σούπα. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση και είναι έτοιμο. photo: Εύη Σκούρα Αν αποφασίσετε να φτιάξετε αυτή την μαγειρίτσα με μανιτάρια για το Πάσχα, εύχομαι να την ευχαριστηθείτε! Σας εύχομαι καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα! Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

Πηγή: bostanistas.gr

Την ανατολίτικη μελιτζανοσαλάτα μπαμπαγκανούς θα φτιάξουμε σήμερα. Αυτή τη συνταγή την είχα δει στην εκπομπή του Ηλία Μαμαλάκη «Μπουκιά και Συχώριο». Ενώ είχα σκοπό να την δοκιμάσω άμεσα, δεν το είχα κάνει. Λίγες μέρες αργότερα, έτυχε να μου κάνουν το τραπέζι και ανάμεσα σε όλα τα άλλα να υπάρχει και η μπαμπαγκανούς. Αυτό ήταν..από τότε την φτιάχνω ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Για να φανταστείτε πόσο πολύ μου αρέσει, αρκεί να σας εκμυστηρευτώ πως μπορεί να έχουμε μελιτζάνες όλο το χρόνο λόγω θερμοκηπίων, επιλέγω όμως να φτιάχνω πολύ μεγάλη ποσότητα με βιολογικές μελιτζάνες στην ώρα τους, το καλοκαίρι δηλαδή, και να διατηρώ την ψύχα τους είτε στην κατάψυξη, είτε σε γυάλινα βαζάκια κλεισμένα αεροστεγώς.  Τι αλλαγές μπορώ να κάνω στην ανατολίτικη μελιτζανοσαλάτα μπαμπαγκανούς; Σε περίπτωση που δε σας αρέσει το ταχίνι, μπορείτε να το μειώσετε ή και να το παραλείψετε. Πραγματικά όμως δεν χρειάζεται, διότι δε θα το καταλάβετε.    Στο τέλος μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με τη διαδικασία, βήμα- βήμα Η διαδικασία για να φτιάξετε την ανατολίτικη μελιτζανοσαλάτα μπαμπαγκανούς, βήμα- βήμα Οι μελιτζάνες πάνω στη φωτιά Οι μελιτζάνες ψημένες, έτοιμες για καθάρισμα Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο. Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr Καλή σας απόλαυση! Η Κατερίνα έφτιαξε τη μελιτζανοσαλάτα μπαμπαγκανούς και είπε «Και η ακορντεόν πατατούλα σου με την υπέροχη μελιτζανοσαλάτα. Καταχωρήθηκαν στο εβδομαδιαίο μενού!«   Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας.    ταχίνι

Πηγή: misshealthyliving.gr

Το Cooktime είναι μια μηχανή αναζήτησης συνταγών που βρίσκει συνταγές με ειδικά φίλτρα αναζήτησης όπως υλικά, κατηγορίες και λέξεις-κλειδιά.
Το Cooktime δεν φιλοξενεί συνταγές αλλά links προς site συνταγών. | FAQ | Privacy
Copyright 2019 ® - Επικοινωνία