Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές
Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!
Στην αρχή ξεκίνησα να κάνω λαχανόρυζο με κιμά, έπειτα ήθελα λαχανοντολμάδες με μπεσαμέλ αλλά δεν προλάβαινα και είχα ψιλοκόψει και το λάχανο. Κάποια στιγμή στον κο Μαμαλάκη είχα ακούσει για το λαχανοπαστίτσιο (αλλά αυτό δεν είχε μπεσαμέλ) και τελικά έφτιαξα αυτό το φαγάκι που βγήκε τόσο νόστιμο που αρχίσαμε να το τρώμε από χθες το βράδυ!!! Μην σας φοβίζουν τα πολλά υλικά (εξάλλου ότι θέλει βάζει στο τέλος ο καθένας, ανάλογα με την όρεξή του) και οι τρεις στρώσεις. Είναι πολύ εύκολο κι έγινε και πολύ πιο γρήγορα από ότι περίμενα. Υλικά Για τη βάση: 3 μεγάλα λαζάνια (ή όσα χρειάζονται για να καλύψουν τη βάση από το δικό σας πυρέξ, αν υπάρχουν κενά δεν πειράζει διότι αυτά απλώνουν και ενώνονται με το ψήσιμο) 1 λάχανο μικρό λευκό ψιλοκομμένο ½ φλιτζανάκι του καφέ τραχανά γλυκό (ή ξινό) Κεφαλοτύρι τριμμένο περίπου μία κούπα Αλάτι Πιπέρι Ελαιόλαδο Για τη γέμιση: 500gr κιμά μοσχαρίσιο 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 καρώτο τριμμένο 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη Ελαιόλαδο Αλάτι Πιπέρι Λίγο νεράκι ή ζωμό από κρέας ή λαχανικά αν έχουμε 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι καρολίνα Για τη μπεσαμέλ: 1 lt γάλα 1 κούπα του τσαγιού αλεύρι 2 αυγά 1 κούπα του τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο 50gr βούτυρο Αλάτι Πιπέρι Μοσχοκάρυδο Παρμεζάνα τριμμένη Εκτέλεση Για τη βάση: Ζεματάμε το λάχανο με ελάχιστο νεράκι για λίγη ώρα με κλειστή κατσαρόλα και χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τραχανά γλυκό για να τραβήξει τα υγρά, κεφαλοτύρι, αλάτι, πιπέρι κι ελάχιστο ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε. Στρώνουμε σε ένα σκεύος φούρνου τα μεγάλα λαζάνια κι από πάνω το μίγμα.
Πηγή: greekmasa.grΤη συνταγή αυτή την είδα στο Μπουκιά σε συχώριο με τον Ηλία Μαμαλάκη. Μου άρεσε πάρα πολύ και είπα να το δοκιμάσω. Έγινε σούπερ!!! Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Υλικά 1 κιλό σουπιές φρέσκιες με το μελάνι τους 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο σε φέτες 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετάκια 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη 1 πιπεριά κίτρινη ψιλοκομμένη 1/2 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη 1/2 κιλό κριθαράκι 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο 1 ποτηράκι κρασί κόκκινο αλάτι πιπέρι
Πηγή: greekmasa.grΜέχρι τώρα η μόνη μου επαφή με το πλιγούρι είναι το ταμπουλέ και τα κιλτιρίτσια της Στέλλας Σπανού . Οι εντυπώσεις μου είναι απολύτως θετικές, οπότε συνεχίζω τους πειραματισμούς μου. Σήμερα λοιπόν έχω να σας προτείνω μία πιτούλα διαφορετική από τις γνωστές. Μια πιτούλα λιβανέζικη κυρίως αλλά και γενικότερα ανατολίτικη. Τα υλικά της είναι πολύ απλά, η ποσότητα είναι για ταψί στρογγυλό των 40 εκατοστών, εσείς αν θέλετε μειώστε για μικρότερη δόση. Ζητάμε τον κιμά δύο φορές περασμένο από τη μηχανή για να μας διευκολύνει στο ζύμωμα. Υλικά Για τη ζύμη 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (όποιος μπορεί ας βάλει αρνίσιο ή μισό-μισό) 3 φλ. (500 γρ.) πλιγούρι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 κ. γλ. μπαχάρι 1/2 κ. γλ. κανέλα αλάτι και πιπέρι λίγος ψιλοκομμένος βασιλικός και μαϊντανός 1/2 φλ. ελαιόλαδο * και λίγο ακόμα ελαιόλαδο (με το μάτι) για να αλλείψουμε την πίτα μας στο τέλος Για τη γέμιση 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος 4 κρεμμύδια λεπτοκομμένα (όχι στο μούλτι) 1 σκελίδα σκόρδο 1/2 φλ. (50 γρ.) κουκουνάρι λίγος μαϊντανός 1/2 κ. γλ. κανέλα αλάτι και πιπέρι 1/2 φλ. ελαιόλαδο Εκτέλεση Για τη ζύμη Πλένουμε σε πολλά νερά το πλιγούρι μέχρι να δούμε το νερό να είναι διαυγές. Μουλιάζουμε για 30 λεπτά σε χλιαρό νερό το πλιγούρι και το στραγγίζουμε καλά. Στο πολυμίξερ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά μας και το αφήνουμε στην άκρη. Για τη γέμιση Σπάμε λιγάκι το κουκουνάρι με ένα μαχαίρι και το σωτάρουμε στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σωτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν και μετά σωτάρουμε και τον κιμά. Ρίχνουμε την κανέλα, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να τσιγαριστεί ο κιμάς όμορφα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η γέμιση λίγο. Μοντάρισμα Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς. Σε λαδωμένο ταψί παίρνουμε τη μισή ζύμη και την ανοίγουμε λίγη-λίγη στο χέρι μας σε λεπτή στρώση και την τοποθετούμε στο ταψί. Το κάνουμε μέχρι να τελειώσει η μισή ζύμη και καλύπτουμε όλα τα κενά όμορφα. Δημιουργούμε έτσι μία μορφή "φύλλου" για την πίτα μας. Ρίχνουμε και στρώνουμε τη γέμιση με προσοχή. Ξαναανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη στο χέρι και την απλώνουμε από πάνω από τη γέμιση με προσοχή αυτή τη φορά για να καλύψουμε όλο το ταψί. Στρώνουμε τη ζύμη όμορφα και προσεκτικά. Χαράζουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια την άψητη πίτα μας. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο που το απλώνουμε να πιάσει όλη τη ζύμη και ψήνουμε για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς σε αέρα. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές της πίτας κίμπε ή κουμπέμπα ή κιούμπε, συναντιέται με διάφορα παρεμφερή ονόματα. Μοιάζει πολύ και με τις κυπριακές κούπες αλλά εδώ μιλάμε για πίτα. Είχε δείξει και ο Μαμαλάκης κάποια στιγμή στην επίσκεψή του στο Λίβανο μία νοικοκυρά που έφτιαχνε αυτή την πιτούλα, δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω το βίντεο, πρέπει να το έχουν κατεβάσει, από τότε μου είχε κολλήσει όμως. Συναντιέται που λέτε και με προσθήκη αβγών ή βρασμένης πατάτας (ή και τα δύο) στη ζύμη, ή με σαλτσούλα ντομάτας από πάνω, ή με περισσότερους ξηρούς καρπούς, ή με δαμάσκηνα, άλλοι αντί για πλιγούρι βάζουν ρύζι, κάποιοι βάζουν λίγο σιμιγδάλι ή αλεύρι, ζαλίζεσαι από τις εκδοχές. Η συγκεκριμένη πιτούλα θέλει προσοχή στο κόψιμο γιατί δεν έχει πολλά συνδετικά υλικά όπως π.χ. το αβγό ή την βρασμένη πατάτα. Καλύτερα να κρυώσει λίγο για να σερβιριστεί, αν πάλι φοβάστε βάλτε κάτι από τα δύο. Εμένα μόλις κρύωσε ήταν μια χαρά. Καλή σας όρεξη!
Πηγή: epipantosepistitou-efik.blogspot.gr.....ή Kaiserschmarrn όπως μας είπε η φίλη luna Άγνωστο σε μένα γιατί την ονομάζουν έτσι .... Πριν καιρό πάντως είχα δει τον Ηλ.Μαμαλάκη στην εκπομπή του να την φτιάχνει μαζί με τα πιτσιρίκια μιας οικογένειας, κάπου στην Αυστρία νομίζω Κι επειδή χτες είχα μια εξαδα αυγά που ήταν στην ημερομηνία λήξης,κι επειδή το θεωρώ αίσχος να πετά κανείς τρόφιμα, εκεί που εστιβα το μυαλό μου για κάτι γρήγορο, μιας και είχα περάσει όλο σχεδόν το απόγευμα στη μπλογκο γειτονιά,μου ήρθε στο νου μου εκείνη η ωραία στιγμή που όλη η οικογένεια καθόταν στο τραπέζι να απολαυσει τη βασιλική της ομελέτα...Γιατί όχι κι εμείς...( αφού τον μπαμπά τον είχαμε βαλει από νωρίς για υπνο κι ετσι δεν θα εμπαινε στον πειρασμό να φαει το απαγορευμένο που θα τον εξόντωνε...) Έτσι μέτρησα: τα 6 αυγά που είπαμε1 σακούλα φαριναπ(αφού αφαίρεσα 3-4 κ.σούπας αλεύρι) 400 ml. φρέσκο γάλα60 γρ. ζάχαρηΓια το σερβίρισμα:ζάχαρη άχνη,ή σιρόπια(βυσσινο,σοκολατα,maple syrup) ή μια κόκκινη μαρμελάδα με κομματια φρούτου Για το τηγάνισμα:λίγο αραβοσιτέλαιο Μετά πήρα ένα μεγάλο μπωλ,έριξα τ'αυγά τα χτύπησα με τη ζάχαρη με συρμα και προσθεσα το γαλα.Κοσκκίνησα το αλευρι και το έριξα κι αυτό μεσα ανακατεύοντας καλά ώσπου να γίνει ένας ωραίος χυλός με φουσκαλίτσες. Έριξα σ'ενα μεγαλο αντικολλητικό τηγανι λιγο λαδακι και μόλις έκαψε με μια βαθια κουτάλα κάλυψα τον πατο με χυλό.Με 2 σπατουλες γύρισα από την άλλη κι ώσπου να τηγανιστεί την εκοβα μεσα στο τηγάνι σε κομματάκια.Όταν ήταν έτοιμη, τη μετέφερα σε σκεύος με καπακι για να μενει ζεστή ωσπου να τελειώσω με τον υπόλοιπο χυλό με τον ίδιο τρόπο. Με τα πολλά τέλειωσα , κι αφού βέβαια ο μικρός όλο με ρωτούσε πότε θα φάει....επιτέλους...ήρθε η ώρα να τη σερβίρουμε είτε με άχνη και σιρόπια.... είτε μόνο με τη μαρμελάδα. Να έχετε κατά νου οτι η παραπάνω δόση βγάζει κάμποσα πιάτα, από 4-6 μερίδες.... εξαρτάται από το.... ποιός κρατάει το πηρουνι :)
Πηγή: cookthebook.blogspot.grΤο πέστο υπάρχει σε 2 εκδοχές,για μένα. Η μια είναι η κλασσική ιταλική με παρμεζανα,βασιλικό, κουκουνάρι και η άλλη του Ηλ.Μαμαλάκη με δυόσμο,αμυγδαλα και Σαν Μιχάλη ....αγαπώ την ελληνική εκδοχή αν και ενίοτε κάνω και την ιταλική,βάζοντας όμως πάντα αμυγδαλο γιατί δε μ'αρέσει καθόλου το κουκουνάρι Σας δίνω και τις 2...τις αναλογίες τις προσαρμόζετε κατα τα γούστα σας ... 100 γρ.φρέσκο δυόσμο(και ο ξερος καλός ειναι)/βασιλικός 100 γρ ελαιόλαδο 100 γρ Σαν Μιχάλη τριμμενο/παρμεζάνα reggiano 100 γρ αλεσμενα αμύγδαλα/κουκουνάρι 1 σκελίδα σκόρδο 3 κ.σούπας ξύδι(ή και περισότερο) λιγο αλάτι-πιπερι Η εκτέλεση απλή.Χτυπάμε στο μπλεντερ το λάδι,το σκορδο,το δυόσμο(ή τον βασιλικό για την ιταλική εκδοχή) ώσπου να γίνουν ένας παχύρευστος πολτός,αν είναι πολύ πηχτός ρίχνουμε μερικές κουταλιές νερακι.Προσθέτουμε τ'αμύγδαλα(ή το κουκουνάρι) και στη συνέχεια το τυρί.τελευταίο μπαινει το ξύδι.Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε με επιπλεον ξύδι,αλατι και πιπέρι. Διατηρείται σε βάζο στο ψυγείο για αρκετό καιρό,αρκει η επιφανειά του να σκεπάζεται με λίγο λαδάκι. Είναι σούπερ με μακαροναδα,φυσικά,αλλά και ψητά μπιφτεκια και λαδερά φαγητά(τελειο με τα φασολακια του καλοκαιριού)
Πηγή: cookthebook.blogspot.grΣήμερα που ο καιρός μας έκανε τη χάρη και είναι -επιτελους!-βροχερός, έχει και λίγο αέρα,κάνει και λίγο κρύο..... ώρα για μια ωραία βραδυνή σουπίτσα....σα να λέμε... ...μια βελουτέ καρότου-τραχανά,αρωματισμένη με λίγο κίμινο.... μια θαυμάσια συνταγή,για όσους αγαπούν τον τραχανά βεβαίως...Μπετούλα μην κάνεις μπλιαχ!-του Ηλία Μαμαλάκη ΥΛΙΚΑ 200 γρ.καρότα σε τριμμένα στον τρίφτη για λάχανο 1/2 κούπας τραχανά ξινό 4 κ. σούπας-περίπου-ελαιόλαδο 1/2 κ.γλυκού κίμινο τριμμένο 1 φλυτζανάκι καφέ γάλα φρέσκο πλήρες χυμο από μισό πορτοκάλι αλάτι-πιπέρι Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι να ζεσταθεί,προσθέτουμε τα καρότα να γυαλίσουν και τη μισή επίσης ποσότητα τραχανά να καβουρντιστεί. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο τραχανα και νερό,ώσπου να σκεπαστούν καλά τα υλικά και σιγοβράζουμε ώσπου να μαλακώσουν τα καρότα και να φουσκώσει ο τραχανάς.Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο νερό. Αφήνουμε τη σουπίτσα λίγο να κρυώσει και τη βάζουμε στο μπλέντερ να πολτοποιηθεί και να γίνει λεία. Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα να πάρει μια βράση,αλατοπιπερώνουμε,ρίχνουμε το κίμινο,το γάλα και το χυμό πορτοκαλιού.Αν είναι πολύ πυκτή,αραιώνουμε με λίγο νεράκι. Την αφήνουμε να βράσει ώσπου να γίνουν ένα όλα τα υλικά. Σερβίρουμε οπωσδήποτε ζεστή βεβαίως,με μια κουταλιά γιαουρτι στραγγιστό και κριτσινάκια καρότου Είναι ελαφριά και αρωματική,η αναλογία,δε, είναι για 3-4 μπωλακια σούπα Δοκιμάστε την!
Πηγή: cookthebook.blogspot.grΤα κανελόνια είναι ένα φαγητό που αρέσει σχεδόν σε όλους και ιδιαίτερα στα παιδιά. Θα σας γράψω μια συνταγή που είδα πως φτιάχνεται, απόν την εκπομπή του κ. Μαμαλάκη στο κανάλι του Megga πριν από αρκετά χρόνια. Ήταν από ένα ταξίδι του στην Αραβία. Όταν τα έφτιαξα ήταν νοστιμότατα και καθιέρωσα αυτή τη συνταγή. Φυσικά υπάρχουν πολλές παραλλαγές, αξίζει όμως να δοκιμάσετε κι αυτήν!!! Τα υλικά για το φαγητό μας: Για τον κιμά: 250 γραμ. κιμάς από μοσχάρι 250 γραμ. κιμάς από χοιρινό 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο 2 κρεμμύδια χλωρά ψιλοκομμένα 4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο 2 κουταλιές σέλινο ψιλοκομμένο 2 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη 1 καρότο ψιλοκομμένο 1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί 1 αυγό χτυπημένο 125 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι Για τα κανελόνια: 1 κουτί (500 γρ.) κανελόνια 125 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο 250 γραμ. κρέμα γάλακτος 2 ντομάτες μέτριες ώριμες 2 κουταλιές σούπας βούτυρο Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας: Σε κατσαρόλα και σε δυνατή θερμοκρασία τσιγαρίζω τα κρεμμύδια και μετά τον κιμά. Ρίχνω το κρασί, ανακατεύω για λίγο και συνέχεια ρίχνω όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από την φρυγανιά και το κεφαλοτύρι. Ρίχνω και ένα ποτήρι κρασιού νερό, ανακατεύω καλά αλατοπιπερώνω και χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Όταν γίνει ο κιμάς και έχει μείνει χωρίς υγρά, αποσύρουμε από την φωτιά. Ρίχνουμε την τριμμένη φρυγανιά, το κεφαλοτύρι κι ανακατεύουμε. Γεμίζουμε με μικρό κουτάλι τα κανελόνια και τα αραδιάζουμε σε πυρέξ στο οποίο έχουμε απλώσει όλο το βούτυρο. Τρίβω και απλώνω επάνω τις ντομάτες (ξεφλουδισμένες), κτυπώ σε μπολ ελαφρά την κρέμα γάλακτος την απλώνω πάνω στο φαγητό και τέλος το πασπαλίζω με όλο το κεφαλοτύρι. Σκεπάζω το πυρέξ καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 55 λεπτά περίπου. Μην ξεχάσουμε στα 45 λεπτά να το ξεσκεπάσουμε και να το αφήσουμε να ροδίσει καλά και μετά το βγάζουμε.
Πηγή: syntagesmamas.grΌταν n γαλοπούλα πήρε διαβατήριο στα ελληνικά εορταστικά ήθη και έθιμα, ο Ηλίας Μαμαλάκης ήταν κοντά στα επτά με οκτώ του. Τον ενθουσιασμό του πρώτου οικογενειακού πουλερικού, ακλούθησε n απογοήτευση. Η άνοδος και η πτώση της προσδοκίας: εκείνη n πρώτη γαλοπούλα είχε μεγαλώσει με ψαράλευρα. Η αποφορά της σάρκας της ήταν ελάχιστα ορεκτική. Το εορταστικό τραπέζι ολοκληρώθηκε με ψωμοτύρι... Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο ψυχικό τραύμα οδήγησε τον πληθωρικό Ηλία στην επιλογή του χοιρινού για τα εορταστικά του μαγειρέματα. Παίρνει, λέει -και σου τρέχουν τα σάλια-, ολόκληρο το μπριζολάκι και το ψήνει στο φούρνο μαριναρισμένο με μέλι και μουστάρδα. Από δίπλα, καρέ κολοκύθας, ξινόμηλο και σελινόριζα. Ωστόσο, κατέχει καλά τα μυστικά της γαλοπούλας. Γεύση φορέας, το κρέας της. Άφθονο και χορταστικό. Σχεδόν ουδέτερο. Οπότε, το νου σας -επισημαίνει- στη γέμιση: οφείλει να είναι ποικιλόμορφη και συναρπαστική. Υλικά Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με τη κλασική συνταγή Μία γαλόπουλα (4-5 κιλά) μαρινάδα 1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο 1 κ.α. μουστάρδα απαλή 1 φλιτζ. του καφέ κονιάκ 2 κ.σ. μέλι 1 κ.σ. σόγια σος φεσκοτριμμένο πιπέρι Γέμιση 1 κιλά κιμάς χοιρινός 3 κ.σ. ρύζι για πιλάφι 24 κάστανα ψητά και καθαρισμένα 4 κ.σ. μαύρη σταφίδα χωρίς κουκούτσι 4 κ.σ. κουκουνάρι ελαφρώς καβουρδισμένο 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στο μίξερ 3 κ.σ. ελαιόλαδο 1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί 4-5 κόκκοι μπαχάρι 1/2 κ.γλ. κανέλα Αλάτι, πιπέρι Πουρές κίτρινης κολοκύθας με καβουρδισμένα αμύγδαλα 1 κιλό κίτρινη κολοκύθα 1 μικρό κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο 3-4 κ.σ. κρέμα γάλακτος 100 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ελαφρώς καβουρδισμένα 2 κ.γλ. τριμμένο κάρι Αλάτι, πιπέρι Σταφύλια σοτέ 1 κιλό ρώγες από άσπρο σταφύλι, χωρίς κουκούτσι 3 κ.σ. βούτυρο γάλακτος 2 κ.σ. καφέ ζάχαρη 1 ποτήρι κρασιού μοσχάτο κρασί Παρασκευή Μαρινάρισμα Προετοιμάζουμε τη γαλοπούλα, καθαρίζοντάς τη σχολαστικά και πλένοντάς τη με άφθονο κρύο νερό. Στο μπλέντερ ενώνουμε τα υλικά της μαρινάδας σε ένα ομογενή πολτό. Την αλείφουμε με ένα πινέλο σχολαστικά εσωτερικά και εξωτερικά και την αφήνουμε για 3-4 ώρες. Την τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί. Γαλοπούλα γεμιστή Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε μέσα τον κιμά και τον καβουρδίζουμε καλά. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε τη σταφίδα, το κουκουνάρι και τα κάστανα. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε 1 ποτήρι κρασιού νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπαχάρι, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζουμε τη γαλοπούλα πιέζοντας τη γέμιση για να χωρέσει όση περισσότερη γίνεται. Για να μην παιδευόμαστε ράβοντάς τη, τοποθετούμε στην τρύπα ένα ξινόμηλο. Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο, περιχύνοντας τη γαλοπούλα με όση μαρινάδα έχει μείνει, τη σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε στους 180°C για περίπου 3 1/2 ώρες. Την τελευταία μισή ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να ροδίσει καλά. Γαρνιτούρες Όσο n γαλοπούλα ψήνεται, κόβουμε τα ψαχνά της κίτρινης κολοκύθας σε μικρούς κύβους και τα σοτάρουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με το φρέσκο βούτυρο και το κρεμμυδάκι. Μόλις ροδίσουν ελαφρώς, τα αποσύρουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε στο μίξερ να γίνουν πουρές. Αδειάζουμε τον πουρέ σε ένα καθαρό τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά. Συμπληρώνουμε την κρέμα γάλακτος, αρωματίζουμε με το κάρι το αλάτι και το πιπέρι, σπάζουμε τα αμύγδαλα σε χοντρά κομμάτια και τα ανακατεύουμε με το ζεστό πουρέ κολοκύθας. Σταφύλια σοτέ Ζεσταίνουμε καλά σε μια κατσαρόλα το βούτυρο γάλακτος και ρίχνουμε μέσα τις ρώγες του σταφυλιού. Τις σοτάρουμε καλά μέχρι να ροδίσουν, τις πασπαλίζουμε με την καφέ ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να καραμελώσουν ελαφρώς τις σβήνουμε με το μοσχάτο κρασί και τις αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστεί εντελώς. Κυρίως πιάτα Γαλοπούλα Χοιρινό Λαχανικά κηπευτικά Ξηροί καρποί Φρούτα Ρύζι Του φούρνου Χειμώνας Χριστούγεννα
Πηγή: athinorama.gr/umami Αφού γνώρισε και σιγά - σιγά ανακαλύπτει τον μυστηριώδη και γοητευτικό κόσμο της μαγειρικής, ο εργένης αποφάσισε να μοιραστεί τα επιτεύγματά του με φίλους και γνωστούς, ετοιμάζοντας, μέρες που είναι, μια μικρή μάζωξη εν είδει ρεβεγιόν - κοινώς, φαγοπότι. Καταστρώνοντας λοιπόν το μενού της επικείμενης βραδιάς συνειδητοποιεί πως η δράση πρέπει να μεταφερθεί από το τραπέζι στον μπουφέ (το ίδιο έπιπλο στην ουσία, χωρίς καρέκλες), με διάθεση γιορτινή αλλά εδέσματα εύκολα στην ετοιμασία τους και ασφαλώς οικονομικά. Δύο οι βασικοί κανόνες για κάθε πάρτυ που προβλέπει φαγητό: πρώτον, όλα θα πρέπει να τρώγονται στα όρθια - ει δυνατόν και με τα χέρια - καθώς ο εξοπλισμός του μοναχικού του νοικοκυριού δεν επιτρέπει πολυτέλειες. Όπου σερβίτσια και μαχαιροπήρουνα, χάρτινα πιάτα και οδοντογλυφίδες. Επομένως σαλτσερά φαγητά και ζυμαρικά καλύτερα να μένουν για ολιγομελή τραπεζώματα. Δεύτερον, οι καλεσμένοι σίγουρα θα είναι περισσότεροι από τους προβλεπόμενους («είπα και σε δυο φίλους», «δεν σε πειράζει να φέρω και τον ξάδερφό μου;»), οπότε σοφά υπολογίζει εξ αρχής περισσότερο φαγητό για να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι, δηλαδή χορτασμένοι. Επί το έργον, στήνοντας τον μπουφέ, η αρχή γίνεται με εκείνο που οι περισσότεροι θα αναζητήσουν, τους μεζέδες από κρέας. Πιστός στον ταπεινό προϋπολογισμό του, θα επιλέξει εδέσματα που συνδυάζουν το χαμηλό κόστος με τη χορταστική ποσότητα. Με τα εμβληματικά για κάθε πάρτυ, από την εφηβεία του ακόμα, λουκάνικα κοκτέιλ, τους αγαπημένους όλων κεφτέδες και το πασπαρτού κοτόπουλο ετοιμάζει λοιπόν τα βασικά του μπουφέ. Όσο οι μέρες περνούν, θα εντοπίσει τις πλέον ταιριαστές συνταγές για τα νόστιμα συνοδευτικά τους και, φυσικά, τα γλυκίσματα. Photo: fionasjapanesecooking.blogspot.gr Εκδοχή πρώτη: λαχταριστά, μεθυσμένα λουκανικάκια - για περίπου 50 χρειάζονται ωμά λουκάνικα “κοκτέιλ” 100 γραμμάρια από μαρμελάδα πορτοκάλι 2 κ.σ. χυμός λεμονιού ¼ φλιτζ. βότκα αλάτι και πιπέρι Η ιδέα ανήκει στην ιέρεια των απλών συνταγών και προσωπική του - εν αγνοία της - εκπαιδεύτρια στα της κουζίνας, Nigella Lawson. Με έμπνευση από το περιλάλητο κοκτέιλ Cosmopolitan προτείνει την ετοιμασία των λουκάνικων ως εξής:
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με αλουμινόχαρτο ή χαρτί φούρνου. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαρμελάδα, τον χυμό λεμονιού και τη βότκα. Όσο πιο λεία υφή έχει η μαρμελάδα, τόσο καλύτερα θα καλύψει τα λουκανικάκια κατά το ψήσιμο, οπότε προσέχουμε να μην έχει μεγάλα κομμάτια φρούτου. Απλώνουμε τα λουκάνικα στο ταψί και τα περιλούζουμε με το μίγμα. Ανακατεύουμε καλά ώσπου η σάλτσα να τα καλύψει όλα - αν δεν αρκεί, φτιάχνουμε λίγη ακόμα με τον γνωστό τρόπο. Αφήνουμε τον φούρνο στην ίδια θερμοκρασία και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά με μία ώρα, κουνώντας το ταψί ανά 20 λεπτά, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα απ' όλες τις πλευρές. Ίσως η μαρινάδα φαίνεται μπόλικη και αραιή - δεν ανησυχούμε, μόλις τελειώσει το ψήσιμο, θα έχει μετατραπεί σε λαχταριστό σιρόπι και τα λουκανικάκια θα θυμίζουν ζουμερές καραμέλες. Ξεφουρνίζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανακατεύοντας. Σερβίρουμε σε πλατιά πιατέλα, ιδεωδώς με αρκετή μουστάρδα στο πλάι. Photo: livinglou.com Αν τώρα για τον μπουφέ του επιλέξει λαχταριστά μπουτάκια, θα χρειαστεί: 8 μπούτια κοτόπουλου μία σκελίδα σκόρδο λιωμένη (ή παραπάνω, αν το έχει σε εκτίμηση) αλάτι, κύμινο, πάπρικα, πιπέρι 6 κ.σ. μέλι 1 κ.γ. ξύδι ελαιόλαδο * Ασφαλώς οι ποσότητες (και τα μπουτάκια) αυξάνονται ανάλογα με τα άτομα και την πείνα. Ξεκινάμε όπως πριν, στρώνοντας ένα ταψί με χαρτί φούρνου που αλείφουμε ελαφρώς με λάδι. Ο φούρνος ζεσταίνεται στους 180 °C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε λίγο λάδι, αλάτι, σκόρδο, μπαχαρικά και με το μίγμα τρίβουμε με ένταση τα μπουτάκια. Τα τοποθετούμε στο ταψί και ψήνουμε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Όσο το κοτόπουλο ψήνεται, ανακατεύουμε σε ένα ποτήρι το μέλι και το ξύδι. Μετά τα 10 λεπτά, και αφού το κοτόπουλο έχει αρχίσει να ροδίζει, το βγάζουμε από τον φούρνο και αλείφουμε επιμελώς τις δύο πλευρές κάθε μπουτακίου. Όλα αυτά συμβαίνουν πάνω από το στρωμένο μας ταψί - λιγότερα σκεύη, λιγότερο πλύσιμο, λιγότερος κόπος. Γρήγορα στον φούρνο για ένα με δύο λεπτά ακόμα και, επειδή η πρώτη στρώση σίγουρα θα στεγνώσει γρήγορα, ξανά έξω και πάλι αλείφουμε με το υπόλοιπο ξυδόμελο. Τώρα πια χρειάζονται δύο με τρία λεπτά ψησίματος από κάθε πλευρά και τα μπουτάκια έφυγαν για τον μπουφέ. Και εδώ η μουστάρδα ας βρίσκεται κάπου κοντά - πολλοί θα την αναζητήσουν. Photo: parmesan.com Τρίτη επιλογή, το έτερο σήμα κατατεθέν των πάρτυ: κεφτέδες. Για περίπου 40 κεφτέδες με μια μικρή έκπληξη, την ελαφρώς τυρένια γεύση τους, είναι απαραίτητα: 1 φλιτζάνι τρίμματα από μπαγιάτικο ψωμί 2 αυγά 1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη 1 κιλό κιμά της αρεσκείας μας Ο φούρνος ανάβει στους 200 βαθμούς και εμείς ετοιμάζουμε τους κεφτέδες. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα τρίμματα του ψωμιού, τα αυγά και το τυρί. Προσθέτουμε τον κιμά και ζυμώνουμε καλά για να μοιραστούν σωστά τα υλικά. Στο γνωστό ρηχό ταψί στρώνουμε αλουμινόχαρτο ή δυο φύλλα χαρτί φούρνου. Με το κουτάλι της σούπας ξεχωρίζουμε από το μίγμα ένα προς ένα τα κεφτεδάκια και τα πλάθουμε σφαιρικά. Αλείφουμε ελαφρώς με ελαιόλαδο για να μη στεγνώσουν - ο κιμάς μας θα φτάσει περίπου για 40 κεφτέδες. Τους τοποθετούμε στο ταψί σε ίσες αποστάσεις - θυμόμαστε πως θα συρρικνωθούν κάπως κατά το ψήσιμο - και ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα. Κανείς δεν θα πει όχι σε λίγη μουστάρδα ή κέτσαπ που θα τους συνοδεύουν στην πιατέλα. Για τους ορεξάτους, η γλυκόξινη σάλτσα του Ηλία Μαμαλάκη θα ταιριάξει θεσπέσια. Αποστολή εξετελέσθη - το βασικό μέρος του μπουφέ έχει τακτοποιηθεί και ήδη τα κέφια ανεβαίνουν. Επόμενος στόχος: συνοδευτικές λιχουδιές και γλυκίσματα.
Τα φημισμένα τσουρέκια Τερκενλή τώρα στο τραπέζι σας. Ένα ολόφρεσκο και λαχταριστό λαχταριστό τσουρέκι με επικάλυψη σοκολάτας! 240 gr. ζάχαρη 160 gr. φρέσκο βούτυρο λιωμένο 200 gr. γάλα 70 gr. μαγιά 1 πρέζα αλάτι 3 αυγά 700 gr. αλεύρι για τσουρεκια 3 1/2 κουτ. γλυκού μαχλέπι Γλάσο 1 κουβερτούρα (μπορειτε να βαλετε και λευκη σοκολατα) 1/3 πακέτο μαργαρίνη 5 κουταλιές σούπας γάλα 1 κρόκος αυγού Πρώτα κάνουμε το προζύμι. Στο χλιαρό γάλα (οχι καυτό) λιώνουμε την μαγιά και προσθέτουμε και λίγο αλεύρι να γίνει χυλός. Το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο με μεμβράνη (1 ώρα περίπου). Ρίχνουμε το λειωμένο βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε έως ότου λειώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε και τα αυγά και όλα τα υγρά και ανακατεύουμε. Τέλος ρίχνουμε το προζύμι, το μαχλέπι και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας και ζυμώνοντας με το χέρι (όχι πολυ ζύμωμα). Αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί. Κόβουμε σε κομμάτια και πλάθουμε τα τσουρέκια τοποθετούμε σε λαδόκολλα αφού φουσκώσουν πάλι τα ψήνουμε στους 170°C πάνω κάτω αντίσταση μέχρι να ροδίσουν και να έχουν πάρει και απο κάτω (30-40λεπτά). Αν τα πατήσουμε με το δάκτυλό μας επανέρχεται η ζύμη δεν βουλιάζει. Τα αφήνετε να κρυώσουν στην λαμαρίνα. Αν θέλετε πριν τα ψήσετε τα αλείφετε με κρόκο αυγού ή φτιάχνετε ένα γλάσο σοκολάτας και το περνάτε αφού κρυώσουν. ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ: Λιώνουμε την σοκολάτα με το γάλα. Αποσύρρουμε απο την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας για να λιιώσει ρίχνουμε και τον κρόκο και ανακατεύουμε γρήγορα γαι να μην ψηθεί. Το γλάσο αυτό σταθεροποιείται σε λίγες ώρες αλλά παραμένει μαλακό. Αν λιώσετε λευκή σοκολάτα μπορείτε να κάνετε και μερικές γραμμούλες σχεδιάκια. Ειναι για 4 μικρα τσουρεκια από την εκπομπή του Κου Μαμαλάκη Stay…tuned…Γ ραφτείτε στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις γιατί δεν τελειωσαμε εδώ! Πατηστε ΕΔΩ και ελατε στην πιο ομορφη παρεα με συνταγες και κατασκευες για παιδια loading..
Πηγή: daddycool2403.blogspot.grΥλικά για 4 άτομα 1 σακουλάκι μαυρομάτικα φασόλια Νερό για το βράσιμο Υλικά για τη σάλτσα 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες… 1 ματσάκι άνηθο 1 ματσάκι μαϊντανό 2 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε κυβάκια 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας Λάδι Ξεπλένετε καλά τα μαυρομάτικα και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν μέχρινα γίνουν τρυφερά για περίπου 45’ Όσο βράζουν τα φασόλια, ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε μία κατσαρόλα, ρίχνετε λάδι και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα αφήνετε να σοταριστούν. Προσθέτετε το σκόρδο, το μαϊντανό, τον άνηθο και τον πελτέ ντομάτας και τις ψιλοκομμένες ντομάτες . Ρίχνετε και 1 ποτήρι νερό και αφήνετε τα υλικά να βράσουν και να γίνουν μια πηκτή σάλτσα. Όταν είναι έτοιμα τα φασόλια τα σουρώνετε τα ξαναβάζετε στη κατσαρόλα. Ρίχνετε στη κατσαρόλα τη σάλτσα που έχετε ετοιμάσει ανακατεύετε και τα αφήνετε να βράσουν για λίγο μαζί. dia-trofis.gr
Πηγή: geysimentas.blogspot.gr