banoffee συνταγη με ζαχαρουχο | τουρτα μπλακ φορεστ βεφα αλεξιαδου | μπραουνις με μερεντα παρλιαρος | μπλακ φορεστ βεφα | μπλακ φορεστ παρλιαρος | μπραουνις με μερεντα | μπανοφι συνταγη με ζαχαρουχο γαλα
Συνδεση

Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές

Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Ο χασλαμάς είναι ένα γλυκό που συναντάται σε διάφορες περιοχές της βόρειας Ελλάδας και του οποίου τα συστατικά αλλάζουν από τη μία περιοχή στην άλλη. Η συνταγή είναι από το σαιτ του Δήμου Σαμοθράκης και η φωτο από το σαιτ του Ηλία Μαμαλάκη. Υλικά 1 κιλό αραβοσιτέλαιο 1 φλιτζάνι τριμμένα καρύδια 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ αλεύρι «όσο σηκώσει» λίγη κανέλα Για το σιρόπι 4-5 ποτήρια νερό 1 κιλό ζάχαρη Εκτέλεση Διαλύουμε το μπέικιν πάουντερ σε λίγο χλιαρό νερό και στη συνέχεια το ανακατεύουμε σε μία λεκάνη μαζί με τα καρύδια, το λάδι και την κανέλα. Ζυμώνουμε το μείγμα προσθέτοντας λίγο λίγο το αλεύρι, μέχρι να μην κολλά στα χέρια. Τοποθετούμε το μείγμα σε μέτριο ταψί (νούμερο 34), το κόβουμε και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Στη συνέχεια, αφήνουμε το χασλαμά να κρυώσει. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν, μέχρι να πήξει (περίπου επτά λεπτά). Περιχύνουμε τον κρύο χασλαμά με το ζεστό σιρόπι και τον σερβίρουμε. Προσθήκη ως Αγαπημένο (18) | Εμφανίσεις: 10692 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια) Σχόλια (6)

Πηγή: greekmasa.gr

Ένα πολύ εύκολο φαγητό που μπορεί να ταίσει πολύ κόσμο. Αυξομειώνοντας τα υλικά μπορούν να φάνε από 4 έως xxx άτομα. Η συνταγή είναι του Ηλία Μαμαλάκη. Μου την έδωσε όταν τον πήρα ένα βράδυ πανικόβλητη γιατί θα μου ερχόντουσαν κόσμος από το νησί (για το γάμο του αδελφού μου) και έπρεπε να βρω κάτι που να γίνεται γρήγορα (να μη φάω και την μέρα μου στην κουζίνα. Ήθελα να τους δω κιόλας) και να φάμε όλοι. Υλικά για 6 άτομα: 1/2 κιλό μοσχάρι (από ποντίκι ή χτένι) 1/2 κιλό χοιρινό (σπάλα) 1/2 κιλό αρνί (μπούτι) 1/2 κιλό γραβιέρα πικάντικη 2 μεγάλα κρεμμύδια 3-4 σκελίδες σκόρδο 2-3 κουταλιές βούτυρο αλάτι πιπέρι (μπόλικο) 3-4 λαδόκολλες

Πηγή: greekmasa.gr

Μια πολύ όμορφη συνταγή για όλες τις εποχές απο την εκπομπή του Ηλία Μαμαλάκη. Τι χρειαζόμαστε: 300 γρ. ρεβύθια μουλιασμένα για 12 ώρες 3 κρεμμύδια μέτρια 2 σκελίδες σκόρδο 1 κ.σ. αλάτι 1 πρέζα πιπέρι 1 κ. γ. μπούκοβο γλυκό 1 κ.σ. εστραγκόν 1 ποτήρι νερού νερό 260 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του Μαιντανό 150 γρ. γαρίδες καθαρισμένες και βρασμένες 1 ποτήρι κρασιού ούζο μαστίχας Για τη σός: 1 κεσέ ( 200 γραμμ) γιαούρτι στραγγιστό 2 κ.σ. ταχίνι 1/2 κ.γ. μέλι 4 - 5 σταγόνες λεμόνι 0,25 γρ. σαφράν Ηλιέλαιο για τηγάνισμα Κόβετε και καθαρίζετε τα κρεμμύδια. Ψιλοκόβετε τον μαιντανό. Βράζετε τις γαρίδες, τις καθαρίζετε και βγάζετε το εντεράκι τους και τις κόβετε στα δύο. Σ ένα μπλέντερ αλέθετε τα μουλιασμένα ρεβύθια και τα αδειάζετε σ' ένα μπόλ μεγάλο. Στο ίδιο μπλέντερ αλέθετε τα κρεμμύδια και τα αδειάζετε και αυτά στο μπόλ με τα ρεβύθια. Ψιλοκόβετε και τις σκελίδες σκόρδο και τις προσθέτετε στο μπόλ. Αλατοπιπερώνετε. Τρίβετε λίγο εστραγκόν μέσα στο μπόλ και προσθέτετε το μπούκοβο. Αδειάζετε στο μείγμα ένα ποτήρι νερό και ανακατεύετε. Βάζετε το αλεύρι κουταλιά - κουταλιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέτετε το ούζο, τις καθαρισμένες γαρίδες και τέλος τον ψιλοκομμένο μαιντανό και μία κουταλιά λάδι. Το μείγμα πρέπει να γίνει ένα πυκνό κουρκούτι. Πλάθετε τους ρεβιθοκεφτέδες και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη σός. Σ' ένα μπόλ βάζετε το γιαούρτι και προσθέτετε το ταχίνι, το μέλι, το σαφράν και 4 - 5 σταγόνες λεμόνι και ανακατεύετε καλά.

Πηγή: cookpad.com/gr

Αυτό το ψωμάκι είναι μία γρήγορη και εύκολη λύση όταν ξεμένουμε από ψωμί (ή δεν συμβαίνει σε εσάς???) Εχει κάνει την τσάρκα του μέσα στο διαδίκτυο σε άπειρες σελίδες, εγώ το είχα πρωτοδεί στο Olive του κου Μαμαλάκη πριν χρόνια...2-3 δεν θυμάμαι... Τα υλικά απλά : 1 φαρινάπ 1 κουτάκι μπύρα (330 ml) 1 κ. γλ. αλάτι λίγο λαδάκι για τη ζύμη Εκτέλεση Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα τοποθετούμε σε ήδη λαδωμένο ταψάκι. Εγώ το έβαλα στη φόρμα του κέηκ με την τρύπα αλλά από τη φούρια μου δεν το πρόσεξα από πάνω καθόλου και έγινε λίγο....ανάγλυφο... Ψ'ήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο. Μπορούμε αν θέλουμε να το αρωματίσουμε όπως προτιμάμε, αν και με την μπύρα είναι από μόνο του όλο άρωμα. Καλή σας όρεξη!

Πηγή: epipantosepistitou-efik.blogspot.gr

Το πέστο υπάρχει σε 2 εκδοχές,για μένα. Η μια είναι η κλασσική ιταλική με παρμεζανα,βασιλικό, κουκουνάρι και η άλλη του Ηλ.Μαμαλάκη με δυόσμο,αμυγδαλα και Σαν Μιχάλη ....αγαπώ την ελληνική εκδοχή αν και ενίοτε κάνω και την ιταλική,βάζοντας όμως πάντα αμυγδαλο γιατί δε μ'αρέσει καθόλου το κουκουνάρι Σας δίνω και τις 2...τις αναλογίες τις προσαρμόζετε κατα τα γούστα σας ... 100 γρ.φρέσκο δυόσμο(και ο ξερος καλός ειναι)/βασιλικός 100 γρ ελαιόλαδο 100 γρ Σαν Μιχάλη τριμμενο/παρμεζάνα reggiano 100 γρ αλεσμενα αμύγδαλα/κουκουνάρι 1 σκελίδα σκόρδο 3 κ.σούπας ξύδι(ή και περισότερο) λιγο αλάτι-πιπερι Η εκτέλεση απλή.Χτυπάμε στο μπλεντερ το λάδι,το σκορδο,το δυόσμο(ή τον βασιλικό για την ιταλική εκδοχή) ώσπου να γίνουν ένας παχύρευστος πολτός,αν είναι πολύ πηχτός ρίχνουμε μερικές κουταλιές νερακι.Προσθέτουμε τ'αμύγδαλα(ή το κουκουνάρι) και στη συνέχεια το τυρί.τελευταίο μπαινει το ξύδι.Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε με επιπλεον ξύδι,αλατι και πιπέρι. Διατηρείται σε βάζο στο ψυγείο για αρκετό καιρό,αρκει η επιφανειά του να σκεπάζεται με λίγο λαδάκι. Είναι σούπερ με μακαροναδα,φυσικά,αλλά και ψητά μπιφτεκια και λαδερά φαγητά(τελειο με τα φασολακια του καλοκαιριού)

Πηγή: cookthebook.blogspot.gr

Μπακαλιάρος με αβγά ποσέ και βελουτέ πράσου, από την εκπομπή "Μπουκιά και συχώριο" (5/4/2008) με τον Ηλία Μαμαλάκη και το ταξίδι του στη Βαρκελώνη. http://www.ispania.gr

ΥΛΙΚΑ 1 νεροποτηρο ρυζι για πιλαφι 2 κολοκυθακια κομμενα σε κυβους 1 μεγαλη μελιτζανα κομμενη σε κυβους 1 πρασινη πιπερια κομμενη σε ροδελες 1 μεγαλο κρεμμυδι χοντροκομμενο 2 νεροποτηρα ντοματα κονκασε 1 φλ.τσαγιου μαιντανος ψιλοκομμενος 200 γρ.χαλουμι 1 φλυτζανακι του καφε ελαιολαδο 1 ποτηρι κρασιου λευκο κρασι Αλατι Πιπερι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Αφου εχουμε πλυνει πολυ καλα τα λαχανικα μας και τα εχουμε κοψει οπως περιγραφω παραπανω, σε μια μεγαλη κατσαρολα βαζουμε το ελαιολαδο να ζεσταθει, και ριχνουμε ολα μας τα λαχανικα και τα σωταρουμε καλα ανακατευοντας συνεχεια,και τελος σβηνουμε με το κρασι. Τα αφηνουμε να μαγειρευτουν μεχρι να στεγνωσει η κατσαρολα. Τοτε προσθετουμε τις ντοματες τον μαιντανο και το ρυζι. Ανακατευουμε καλα,αλατιζουμε,πιπερωνουμε και αφηνουμε το φαγητο να βρασει σε μετρια φωτια ανακατευοντας το για να μην κολλησει. Αν χρειαστει προσθετουμε λιγο ζεστο νερο. Οταν το ρυζι ειναι ετοιμο παιρνουμε το μισο χαλουμι το κοβουμε σε κυβους και το προσθετουμε στην κατσαρολα. Ανακατευουμε και αδειαζουμε ολο το πιλαφι μεσα σε ενα πυριμαχο ταψι. Κοβουμε και το υπολοιπο χαλουμι σε πολυ λεπτες φετες και τις απλωνουμε επανω στο φαγητο. Το ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 170 βαθμους για περιπου 1/2 ωρα μεχρι το τυρι να κανει μια χρυση κρουστα. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!! Η συνταγη ειναι του Η.Μαμαλακη Ετικέτες ΛΑΧΑΝΙΚΑ , ΡΥΖΙ

Πηγή: nostimessyntagesthsgwgws.blogspot.gr

Προκειται για μια σπανια πιτα που φτιαχνεται στην Κεφαλονια και που πραγματικα οταν την ειδα με προκαλεσε να την φτιαξω να την δοκιμασω γευστικα και να μεινω κυριολεκτικα με το στομα ανοιχτο... οχι μονον εγω,αλλα και οσοι τυχεροι προλαβαν να την δοκιμασουν!!! Εχω κανει καποιες αλλαγες στον τροπο παρασκευης,οπως αντι να το ψησω ελαχιστα στο τηγανι το χταποδι και να το σβησω με ξυδι,εγω το εβρασα μεχρι να μαλακωσει και μετα ακολουθησα πιστα την οποια διαδικασια ειχε το μαγειρεμα του. ΥΓ:Επισης αντι για ετοιμο χωριατικο φυλλο,προτιμησα να ανοιξω δικο μου,και στην γεμιση προσθεσα και ανηθο εκτος τον μαιντανο που αναγραφει η συνταγη..Ιδανικη και για τις ημερες νηστειας που διανυουμε. ΑΞΙΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ!!! ΥΛΙΚΑ 1 πακετο χωριατικο φυλλο 1 χταποδι γυρω στο 1 κιλο καλα καθαρισμενο 2 σκ.σκορδο ψιλοκομμενο 1 μεγαλο κρεμμυδι ξερο ψιλοκομμενο 1 φλ.τσαγιου μαιντανο ψιλοκομμενο 10 κλωναρακια ανηθο ψιλοκομμενο (προαιρετικα)για τα δικα μου γουστα ταιριαζει 2 ντοματες ξεφλουδισμενες και ξεσποριασμενες κομμενες σε κυβακια 1 πρεζα μοσχοκαρυδο 1 φλ.τσαγιου ελαιολαδο Λαδι για το αλειμμα των φυλλων 1 φλυτζανακι μικρο του καφε ρυζι (εγω εβαλα κιτρινο για να ειναι σπυρωτο) Αλατι Πιπερι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Καθαριζουμε πολυ καλα το χταποδι,το πλενουμε και το βαζουμε σε κατσαρολα με νερο να σιγοβρασει μεχρι να μαλακωσει. Στη συνεχεια το στραγγιζουμε το αφηνουμε λιγο να κρυωσει και σε ξυλο κοπης το κοβουμε σε πολυ μικρα κομματακια. Σε τηγανι βαθυ η'κατσαρολα ριχνουμε το λαδι να ζεσταθει και σωταρουμε το κρεμμυδι με το σκορδο, κατοπιν ριχνουμε το χταποδακι το σωταρουμε κι αυτο, ριχνουμε τις ντοματες, το μαιντανο,το μοσχοκαρυδο το ρυζι, ανηθο,αλατι ,πιπερι ανακατευουμε και το αφηνουμε να βρασει 5-6 λεπτα να μειωθουν τα υγρα,αλλα να μην στεγνωσει η γεμιση. Ετσι κι αλλιως το ρυζι θα τραβηξει τα υπολοιπα υγρα. Αφου ετοιμαστει η γεμιση την αφηνουμε να κρυωσει. Σε ενα ταψι μεσαιου μεγεθους καλα λαδωμενο στρωνουμε 3-4 φυλλα λαδωνοντας τα ενα-ενα. Αδειαζουμε την γεμιση την στρωνουμε να παει παντου ομοιομορφα, και την σκεπαζουμε με αλλα 3-4 φυλλα λαδωνοντας και αυτα ενα-ενα. Χαραζουμε την πιτα την ραντιζουμε με λιγο νερακι και την ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους μεχρι το φυλλο να ερθει να ροδισει και να γινει χρυσο. Η πιτουλα τρωγεται και ζεστη και κρυα..κατα το δικο μου γουστο κρυα ειναι ακομα καλυτερη!!! ΥΓ : Αν θελετε να ανοιξετε μονες σας φυλλο πατηστε ΕΔΩ να δειτε τα υλικα. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!! Η συνταγη ειναι του Η.Μαμαλακη Ετικέτες ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ , ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ , ΠΙΤΕΣ

Πηγή: nostimessyntagesthsgwgws.blogspot.gr

Αφού γνώρισε και σιγά - σιγά ανακαλύπτει τον μυστηριώδη και γοητευτικό κόσμο της μαγειρικής, ο εργένης αποφάσισε να μοιραστεί τα επιτεύγματά του με φίλους και γνωστούς, ετοιμάζοντας, μέρες που είναι, μια μικρή μάζωξη εν είδει ρεβεγιόν - κοινώς, φαγοπότι. Καταστρώνοντας λοιπόν το μενού της επικείμενης βραδιάς συνειδητοποιεί πως η δράση πρέπει να μεταφερθεί από το τραπέζι στον μπουφέ (το ίδιο έπιπλο στην ουσία, χωρίς καρέκλες), με διάθεση γιορτινή αλλά εδέσματα εύκολα στην ετοιμασία τους και ασφαλώς οικονομικά. Δύο οι βασικοί κανόνες για κάθε πάρτυ που προβλέπει φαγητό: πρώτον, όλα θα πρέπει να τρώγονται στα όρθια - ει δυνατόν και με τα χέρια - καθώς ο εξοπλισμός του μοναχικού του νοικοκυριού δεν επιτρέπει πολυτέλειες. Όπου σερβίτσια και μαχαιροπήρουνα, χάρτινα πιάτα και οδοντογλυφίδες. Επομένως σαλτσερά φαγητά και ζυμαρικά καλύτερα να μένουν για ολιγομελή τραπεζώματα. Δεύτερον, οι καλεσμένοι σίγουρα θα είναι περισσότεροι από τους προβλεπόμενους («είπα και σε δυο φίλους», «δεν σε πειράζει να φέρω και τον ξάδερφό μου;»), οπότε σοφά υπολογίζει εξ αρχής περισσότερο φαγητό για να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι, δηλαδή χορτασμένοι. Επί το έργον, στήνοντας τον μπουφέ, η αρχή γίνεται με εκείνο που οι περισσότεροι θα αναζητήσουν, τους μεζέδες από κρέας. Πιστός στον ταπεινό προϋπολογισμό του, θα επιλέξει εδέσματα που συνδυάζουν το χαμηλό κόστος με τη χορταστική ποσότητα. Με τα εμβληματικά για κάθε πάρτυ, από την εφηβεία του ακόμα, λουκάνικα κοκτέιλ, τους αγαπημένους όλων κεφτέδες και το πασπαρτού κοτόπουλο ετοιμάζει λοιπόν τα βασικά του μπουφέ. Όσο οι μέρες περνούν, θα εντοπίσει τις πλέον ταιριαστές συνταγές για τα νόστιμα συνοδευτικά τους και, φυσικά, τα γλυκίσματα. Photo: fionasjapanesecooking.blogspot.gr Εκδοχή πρώτη: λαχταριστά, μεθυσμένα λουκανικάκια - για περίπου 50 χρειάζονται ωμά λουκάνικα “κοκτέιλ” 100 γραμμάρια από μαρμελάδα πορτοκάλι 2 κ.σ. χυμός λεμονιού ¼ φλιτζ. βότκα αλάτι και πιπέρι Η ιδέα ανήκει στην ιέρεια των απλών συνταγών και προσωπική του - εν αγνοία της - εκπαιδεύτρια στα της κουζίνας, Nigella Lawson. Με έμπνευση από το περιλάλητο κοκτέιλ Cosmopolitan προτείνει την ετοιμασία των λουκάνικων ως εξής:
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με αλουμινόχαρτο ή χαρτί φούρνου. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαρμελάδα, τον χυμό λεμονιού και τη βότκα. Όσο πιο λεία υφή έχει η μαρμελάδα, τόσο καλύτερα θα καλύψει τα λουκανικάκια κατά το ψήσιμο, οπότε προσέχουμε να μην έχει μεγάλα κομμάτια φρούτου. Απλώνουμε τα λουκάνικα στο ταψί και τα περιλούζουμε με το μίγμα. Ανακατεύουμε καλά ώσπου η σάλτσα να τα καλύψει όλα - αν δεν αρκεί, φτιάχνουμε λίγη ακόμα με τον γνωστό τρόπο. Αφήνουμε τον φούρνο στην ίδια θερμοκρασία και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά με μία ώρα, κουνώντας το ταψί ανά 20 λεπτά, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα απ' όλες τις πλευρές. Ίσως η μαρινάδα φαίνεται μπόλικη και αραιή - δεν ανησυχούμε, μόλις τελειώσει το ψήσιμο, θα έχει μετατραπεί σε λαχταριστό σιρόπι και τα λουκανικάκια θα θυμίζουν ζουμερές καραμέλες. Ξεφουρνίζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανακατεύοντας. Σερβίρουμε σε πλατιά πιατέλα, ιδεωδώς με αρκετή μουστάρδα στο πλάι. Photo: livinglou.com Αν τώρα για τον μπουφέ του επιλέξει λαχταριστά μπουτάκια, θα χρειαστεί: 8 μπούτια κοτόπουλου μία σκελίδα σκόρδο λιωμένη (ή παραπάνω, αν το έχει σε εκτίμηση) αλάτι, κύμινο, πάπρικα, πιπέρι 6 κ.σ. μέλι 1 κ.γ. ξύδι ελαιόλαδο * Ασφαλώς οι ποσότητες (και τα μπουτάκια) αυξάνονται ανάλογα με τα άτομα και την πείνα. Ξεκινάμε όπως πριν, στρώνοντας ένα ταψί με χαρτί φούρνου που αλείφουμε ελαφρώς με λάδι. Ο φούρνος ζεσταίνεται στους 180 °C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε λίγο λάδι, αλάτι, σκόρδο, μπαχαρικά και με το μίγμα τρίβουμε με ένταση τα μπουτάκια. Τα τοποθετούμε στο ταψί και ψήνουμε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Όσο το κοτόπουλο ψήνεται, ανακατεύουμε σε ένα ποτήρι το μέλι και το ξύδι. Μετά τα 10 λεπτά, και αφού το κοτόπουλο έχει αρχίσει να ροδίζει, το βγάζουμε από τον φούρνο και αλείφουμε επιμελώς τις δύο πλευρές κάθε μπουτακίου. Όλα αυτά συμβαίνουν πάνω από το στρωμένο μας ταψί - λιγότερα σκεύη, λιγότερο πλύσιμο, λιγότερος κόπος. Γρήγορα στον φούρνο για ένα με δύο λεπτά ακόμα και, επειδή η πρώτη στρώση σίγουρα θα στεγνώσει γρήγορα, ξανά έξω και πάλι αλείφουμε με το υπόλοιπο ξυδόμελο. Τώρα πια χρειάζονται δύο με τρία λεπτά ψησίματος από κάθε πλευρά και τα μπουτάκια έφυγαν για τον μπουφέ. Και εδώ η μουστάρδα ας βρίσκεται κάπου κοντά - πολλοί θα την αναζητήσουν. Photo: parmesan.com Τρίτη επιλογή, το έτερο σήμα κατατεθέν των πάρτυ: κεφτέδες. Για περίπου 40 κεφτέδες με μια μικρή έκπληξη, την ελαφρώς τυρένια γεύση τους, είναι απαραίτητα: 1 φλιτζάνι τρίμματα από μπαγιάτικο ψωμί 2 αυγά 1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη 1 κιλό κιμά της αρεσκείας μας Ο φούρνος ανάβει στους 200 βαθμούς και εμείς ετοιμάζουμε τους κεφτέδες. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα τρίμματα του ψωμιού, τα αυγά και το τυρί. Προσθέτουμε τον κιμά και ζυμώνουμε καλά για να μοιραστούν σωστά τα υλικά. Στο γνωστό ρηχό ταψί στρώνουμε αλουμινόχαρτο ή δυο φύλλα χαρτί φούρνου. Με το κουτάλι της σούπας ξεχωρίζουμε από το μίγμα ένα προς ένα τα κεφτεδάκια και τα πλάθουμε σφαιρικά. Αλείφουμε ελαφρώς με ελαιόλαδο για να μη στεγνώσουν - ο κιμάς μας θα φτάσει περίπου για 40 κεφτέδες. Τους τοποθετούμε στο ταψί σε ίσες αποστάσεις - θυμόμαστε πως θα συρρικνωθούν κάπως κατά το ψήσιμο - και ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα. Κανείς δεν θα πει όχι σε λίγη μουστάρδα ή κέτσαπ που θα τους συνοδεύουν στην πιατέλα. Για τους ορεξάτους, η γλυκόξινη σάλτσα του Ηλία Μαμαλάκη θα ταιριάξει θεσπέσια. Αποστολή εξετελέσθη - το βασικό μέρος του μπουφέ έχει τακτοποιηθεί και ήδη τα κέφια ανεβαίνουν. Επόμενος στόχος: συνοδευτικές λιχουδιές και γλυκίσματα.

Πηγή: bostanistas.gr

Αρνάκι με κοφτό μακαρονάκι από το Πήλιο Άτομα: 3, Χρόνος προετοιμασίας: 10’ , Χρόνος ψησίματος: 20’ , Κόστος: 7 € ΥΛΙΚΑ : ½ κιλό αρνί (τα παϊδάκια)
Αλάτι
Πιπέρι
Δεντρολίβανο
½ Λεμόνι στημένο
Λίγο ελαιόλαδο
250 γρ κοφτό μακαρονάκι
2,5 ποτήρια νερό ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Μέσα σε μία γάστρα βάζουμε το αρνί και το πασπαλίζουμε από όλες τις πλευρές με το αλάτι, το πιπέρι και το δεντρολίβανο Το βάζουμε να ψηθεί χωρίς το καπάκι για 15-20 λεπτά στους 250 °C για να γίνει τραγανή η κρούστα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το νερό και το βάζουμε να σιγοψηθεί στους 170 °C για 30 λεπτά με το καπάκι της γάστρας κλειστό. Τέλος, προσθέτουμε τα κοφτά μακαρονάκια και ψήνουμε για ακόμη 5 λεπτά. Info : Τα παραδοσιακά ζυμαρικά χρειάζονται λίγο νερό και μόλις 5 λεπτά βράσιμο. 2012-12-03 foodadmin Share ! tweet

Πηγή: foodtrails.gr

Αναρτήθηκε στις 12/12/2014 σε Κοτόπουλο / Πουλερικά, Κυρίως πιάτα, Συνταγές Γαλοπούλα γεμιστή η “Κλασική” Χριστουγεννιάτικη Γεμιστή Γαλοπούλα!!! Μια συνταγή για μια πεντανόστιμη γεμιστή μαριναρισμένη γαλοπούλα με το Κλασικό γέμισμα κιμά, ρύζι, κάστανα, σταφίδα. Απολαύστε τη και καλά Χριστούγεννα !!! Υλικά συνταγής 1 γαλοπούλα 4-5 κιλά Για τη μαρινάδα: 1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο 1 φλ. του καφέ κονιάκ 1 κ.σ. κοφτό μουστάρδα απαλή 2 κ.σ. μέλι 1 κ.σ. σόγια σος φρεσκοτριμμένο πιπέρι Για τη γέμιση: 1 κιλό κιμάς ανάμεικτος μοσχαρίσιος – χοιρινός 3 κ.σ. ρύζι για πιλάφι 24 κάστανα ψητά και καθαρισμένα 4 κ.σ. μαύρη σταφίδα 4 κ.σ. κουκουνάρι ελαφρώς καβουρδισμένο 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο 3 κ.σ. ελαιόλαδο 1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί 4-5 κόκοι μπαχάρι 1/2 κ.γ. κανέλα αλάτι πιπέρι Εκτέλεση συνταγής Για το μαρινάρισμα: Καθαρίζουμε και πλένουμε τη γαλοπούλα. Βάζουμε στο multi όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα χτυπάμε ώστε να έχουμε ένα ομογενή πολτό. Αλείφουμε με ένα πινέλο τη γαλοπούλα με το πολτό, εσωτερικά και εξωτερικά και την αφήνουμε για 3-4 ώρες. Τη τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί.  Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε μέσα το κιμά τον καβουρδίζουμε καλά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Μόλις “αναπνεύσει” προσθέτουμε τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τα κάστανα, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό. Μόλις πάρει μια δυό βράσεις αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπαχάρι τη κανέλα αλατοπίπερο και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζουμε τη γαλοπούλα πιέζοντας τη γέμιση για να χωρέσει όλη περισσότερη γίνεται. Εάν δεν θέλουμε να τη ράψουμε, ή τοποθετούμε στη τρύπα ένα ξινόμηλο ή αλουμινόχαρτο μέσα από τη σχισμή.  Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε λαδωμένο ταψί, σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, τη περιχύνουμε με όση μαρινάδα έχει μείνει,τη σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και τη ψήνουμε για 3 1/2 ώρες. Τη τελευταία μισή ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να ροδίσει καλά. Σερβίρουμε με μελωμένες πατάτες φούρνου με πορτοκάλι και μέλι  [Βλέπε συνταγή εδώ] ή με τραγανές λεμονάτες πατάτες φούρνου [Βλέπε συνταγή εδώ]   Μια συνταγή του Ηλ. Μαμαλάκη 12/12/2014 Sintayes.gr, Συνταγή: Γαλοπούλα γεμιστή η “Κλασική”

Πηγή: sintayes.gr

Αυτή είναι μία γρήγορη συνταγή την οποία είχα δει στην εκπομπή του Ηλία Μαμαλάκη σε κάποια φάση και αποφάσισα επιτέλους να την δοκιμάσω. Ισπανική ομελέτα με πατάτες και κρεμμύδια Υλικά: 2 μέτριες πατάτες 2 κρεμμύδια ξερά τριμμένο σκόρδο αλάτι πιπέρι πάπρικα θυμάρι 5 αυγά ελαιόλαδο Εκτέλεση: 1) Καθαρίστε τα κρεμμύδια και τις πατάτες. Κόψτε τα και τα δύο σε λεπτές μικρές φέτες. 2) Βάλτε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι έτσι ώστε να καλύψει καλά τον πάτο. 3) Βάλτε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέστε στο τηγάνι τα κρεμμύδια με τις πατάτες. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας προσθέστε αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, πάπρικα και θυμάρι. Ανακατέψτε καλά και χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια για να μαλακώσουν σιγά σιγά οι πατάτες και τα κρεμμύδια χωρίς να πάρουν χρώμα όμως (θα πάρει 10 με 15 λεπτά). 4) Χτυπήστε τα αυγά με λίγο αλάτι και πιπέρι σε ένα μπολ και μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν προσθέστε τα αυγά. Μην ανακατέψετε. Όταν θα ψήνετε το αυγό από κάτω προσπαθήστε να σπάτε την κρούστα έτσι ώστε να πηγαίνει ωμό αυγό στον πάτο και να ψήνεται. 5) Μόλις τα αυγά έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται αναποδογυρίστε την ομελέτα σε ένα πιάτο και ρίξτε την ανάποδα πάλι μέσα στο τηγάνι. Αφήστε την να μαγειρευτεί έως ότου η ομελέτα πάρει χρυσαφί χρώμα. Μπορείτε να σερβίρετε την ομελέτα με ψητά ντοματίνια και φρυγανισμένο ψωμί. Μην βάλετε πολύ ελαιόλαδο στην αρχή γιατί θα γίνει πολύ βαριά η ομελέτα. Ελπίζω να σας αρέσει! Εύα

Πηγή: syntageseva.blogspot.gr

μελωμένο μπριάμ και φέτα Το κύριο χαρακτηριστικό του μπριάμ είναι το καραμπινάτο μέλωμα των λαχανικών, εξ ου και συχνά το συνοδεύει η φέτα που το φέρνει στα ίσια του. Η γεύση τους μεταφέρεται στην πλούσια σε (ενίοτε υπερβολικό) ελαιόλαδο σάλτσα, στοιχεία στα οποία συμφωνούν άπαντες οι μερακλήδες έξπερτ και μη. Κατά τα λοιπά, οι εκδοχές είναι όσες οι Ελληνίδες μαμάδες, θείες, γιαγιάδες και νταντάδες, άρα κάθε μεταλαμπάδευση του τουρλού πνεύματος στους νεότερους γράφει και μια ‘μοναδική’ ιστορία και συγκινητική συνταγή -σνιφ. Ως εκ τούτου πάμε παρακάτω, στα γευστικά δρώμενα. Η βασική βερσιόν φούρνου θέλει ολόφρεσκα τα (κάποτε) καλοκαιρινά λαχανικά (κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες) μαζί με πατάτες και κρεμμύδια, κομμένα μικρότερα ή μεγαλύτερα, σε ροδέλες ή μη, για κάποιο λόγο ουσιαστικό ή όχι, αρωματισμένα με σκόρδο και μαϊντανό, να ψήνονται στο ελαιόλαδο και στο ζουμί τους τόσο που κάτω να μαλακώνουν (όχι όμως να λιώνουν και να γίνονται λαπάς) και πάνω να έχουν αρπάξει (κυρίως οι γωνίες απ’ τις πατάτες, γιατί τραγανό μπριάμ στην πράξη δεν υπάρχει). Αυτός ο θεωρητικός και πανδύσκολος στόχος είναι φυσικά μονόδρομος. Είναι κάτι που γίνεται έτσι κι αλλώς κι ας φαντάζει ως εξέχον βίτσιο της μαγειρικής επινόησης, η οποία ξεπερνάει το τεχνικό θέμα του ψησίματος των διαφορετικών απαιτήσεων σε χρόνο υλικών, ανάγοντας το πρόβλημα σε προτέρημα -σαν να λέμε τονίζουμε ένα κουσούρι (π.χ. ένα στοιχείο που δεν κρύβεται στο χώρο βάφεται κόκκινο) και αυτό το βαφτίζουμε άποψη. Με τέτοιο ‘ισχυρό’ σκεπτικό κρυμμένο πίσω απ’ το τρομερό φαγητό μπορείτε να δείτε πλέον και αλλιώς την όποια οικογενειακή ή άλλη συνταγή, να πειραματιστείτε έξω απ΄την πεπατημένη της γιαγιάς ή την επόμενη φορά να δοκιμάσετε τη δική μου ή ακόμη να κάνετε μια καλύτερη δική σας. Το μπριάμ στην απλότητά του είναι ένα ωραίο φαγητό που ιδωμένο διεκπεραιωτικά έχει μείνει προσκολλημένο στον ένα ρόλο του λαδερού πιάτου, εσαεί υποβιβασμένο στην καθημερινότητα του μεγάλου ταψιού, άντε και του πιρέξ. Καιρός είναι να το δούμε διαφορετικά και καθότι όλα ξεκινούν απ΄το μάτι, μια σχετική ρελάνς της παράδοσης ανοίγει σαφώς την όρεξη και το δρόμο για να πάρει το μπριάμ τη ρεβάνς -ρίμαρα κιόλας -:). το μπριάμ αλλιώς: ελαφρύ, με υφή, αρώματα και χρώμα To μπριάμ του pandespani σερβίρεται πιο χαρούμενα, είναι γευστικό και με υφή. Έχεια) πολύ και ζωντανό χρώμαβ) παίζει με τα μυρωδικά (μαϊντανός και βασιλικός ή δυόσμος κάποιες φορές -δοκιμάστηκε και δίνει ωραία άρωμα)γ) ισορροπεί το μέλωμα χωρίς φέτα αλλά με πικάντικο τυρί, που πρώτα προστίθεται στα λαχανικά και λιώνει τονίζοντας διαφορετικά το αποτέλεσμαδ) γίνεται τραγανή δαντελωτή φωλιά που δέχεται τη σάλτσα και υποχωρεί σε κάθε πιρουνιά για να μεταφέρει τις αντιθέσεις γεύσης-υφής στο στόμα -μπουκιά και συχώριο που λέει κι ο Μαμαλάκης. Το μπριάμ του pandespani δείχνει και είναι λιγότερο λαδερό, άρα πιο ελαφρύ, μπορεί δε να εκτελέσει χρέη πρώτου ή κύριου βετζετέριαν πιάτου ανάλογα με την ποσότητα, καθώς και να γίνει ωραιότατο συνοδευτικό σε οποιοδήποτε ψητό κρέας ή ψάρι στο φούρνο ή στο bbq, να μπει σε πιατέλα για μπουφέ με την τραγανή δαντέλα χοντροσπασμένη πάνω του, να κοινωνικοποιηθεί εν ολίγοις. Προετοιμασία: 30 λεπτά και 1 ώρα περίπου το ψήσιμο. Τα λαχανικά γίνονται και την προηγουμένη χωρίς απώλεια γεύσης. Διατηρούνται στο ψυγείο, έρχονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και ζεσταίνονται αν θέλετε πριν το σερβίρισμα (80-100 ºC). Κάντε τις βάσεις της παρμεζάνας όσο ψήνεται το μπριάμ. Θα χρειαστείτε αντικολλητικό τηγάνι 20-22 εκατ. (ή και μεγαλύτερο) και ένα ή περισσότερα ίδια μπολ για το καλούπι κάθε βάσης-φωλιάς. Εύκολη συνταγή. Υλικά (για 4-5 άτομα)2 μεσαίες μελιτζάνες2 πατάτες καθαρισμένες2 πιπεριές διαφορετικού χρώματος: 1 κίτρινη και 1 κόκκινη2-3 κολοκύθια2 μικρά καρότα1-2 κρεμμύδια (μεσαία)2 ντομάτες200 γραμ. ντοματίνια2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες100 ml ελαιόλαδο50 ml νερό ή κρασί λευκό50 γραμ. Σαν Μιχάλη Σύρου ή πεκορίνο φρεσκοτριμμένο1 μικρό ματσάκι μαϊντανό και σχεδόν άλλο τόσο βασιλικό, ψιλοκομμένααλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέριμερικά φυλλαράκια βασιλικού για το σερβίρισμα για κάθε βάση-φωλιά τυριού2/3-1 φλ. μείγμα παρμεζάνας και Σαν Μιχάλη (μισό-μισό) ή μόνο παρμεζάνα Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220º C.Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Τα καθαρίζετε και τα κόβετε όλα εκτός από τις μελιτζάνες (και τα ντοματίνια) σε σχετικά μικρά κομμάτια, έχοντας υπόψη ότι θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα απ’ τα ντοματίνια κατά 50% περίπου. Κόβετε τις μελιτζάνες σε διπλάσιο μέγεθος από τα υπόλοιπα γιατί θα μαζέψουν στο ψήσιμο. Οι πιπεριές μαζεύουν λιγότερο αλλά τείνουν να χάνουν το σχήμα τους. Oι ντομάτες λιώνουν, αλλά αυτό είναι το ζητούμενο. Βάζετε τα λαχανικά (χωρίς τα ντοματίνια) σε άνετο μπολ, προσθέτετε τον μαϊντανό και τον μισό βασιλικό, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι (μπόλικο), το ελαιόλαδο και το νερό (ή κρασί). Ανακατεύετε και μεταφέρετε σε ανάλογο ταψί ή πιρέξ. Θα πρέπει να είναι γεμάτο.Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά. Βγάζετε το σκεύος, ανακατεύετε, προσθέτετε τα ντοματάκια και τον υπόλοιπο βασιλικό, πασπαλίζετε με το Σαν Μιχάλη ή το πεκορίνο. Συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά.Ετοιμάζετε τις βάσεις φωλιές- τυριού: Έχετε έτοιμο το αναποδογυρυσμένο το μπολ που θα χρησιμοποιήσετε σαν καλούπι. Σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι και δυνατή φωτιά ρίχνετε την ποσότητα τυριού που αντιστοιχεί σε μια βάση και την απλώνετε (κουνώντας το τηγάνι μπρος-πίσω) ώστε η διάμετρος να είναι περί τα 20 εκατ. (ή όση η διάμετρος του μπολ που επιλέξατε αυξημένη σχεδόν κατά το ύψος του). Αφήνετε να λιώσει το τυρί και ν’ αρχίζουν οι άκρες να ροδίζουν. Με την βοήθεια σπάτουλας και λίγη προσοχή (καίει πολύ) μεταφέρετε το εύπλαστο υλικό στο αναποδογυρισμένο μπολ. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο για να κάνετε τις επόμενες.Σημείωση: Οι φωλιές τυριού διατηρούνται σε δροσερό μέρος για 2-3 μέρες.Σερβίρισμα: Ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, λειτουργεί το ίδιο καλά. Γεμίστε με το μπριάμ τις τραγανές φωλιές, βάλτε τις στα πιάτα προσθέτοντας 1-2 κ.σ. σάλτσα και μικρά φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού.

Πηγή: pandespani.com

Το Cooktime είναι μια μηχανή αναζήτησης συνταγών που βρίσκει συνταγές με ειδικά φίλτρα αναζήτησης όπως υλικά, κατηγορίες και λέξεις-κλειδιά.
Το Cooktime δεν φιλοξενεί συνταγές αλλά links προς site συνταγών. | FAQ | Privacy