Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές
Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!
ΥΛΙΚΑ 2000 γρ. κουκιά φρέσκια 120 ml. ελαιόλαδο 1 κρεμμυδάκι φρέσκο (ματσάκι, ψιλοκομμένο) 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο 1/8 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο 2 λεμόνια το χυμό τους Χρόνος Προετοιμασίας 30 λεπτά Βαθμός Δυσκολίας Εύκολη Αριθμός ατόμων 4 άτομα
Aποφλοιώνουμε τα κουκιά.
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα κουκιά, το μάραθο και τον άνηθο. Προσθέτουμε ζεστό νερό όσο για να καλύψει ίσα ίσα τα κουκιά.
Bράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μαλακώσουν τα κουκιά για περίπου 20 λεπτά (Mπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμη κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος).
Στη συνέχεια ρίχνουμε τον χυμό από τα λεμόνια, ανακατεύουμε και σερβίρουμε το φαγητό μας χλιαρό.
Μία συνταγή του Δημήτρη Σκαρμούτσου που πρέπει να δοκιμάσετε. Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος Μερίδες : για 4 άτομα Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 60΄. Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη. Υλικά 1000 γρ. σπανάκι φρέσκο Αλάτι κατά βούληση 350 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο 150 γρ. μανούρι θρυμματισμένο 30 ml. ελαιόλαδο 5 πράσα το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος, ψιλοκομμένα 4 κρεμμυδάκια φρέσκα το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος, ψιλοκομμένα 250 γρ. καπνιστό σολoμό ψιλοκομμένος 2 αβγά 200 ml. γάλα Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση Εκτέλεση Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Ζεματίζουμε το σπανάκι για 2-3 λεπτά σε μπόλικο αλατισμένο βραστό νερό. Στη συνέχεια το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ το ανθότυρο και το μανούρι και ανακατεύουμε. Σε ένα τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο σοτάρουμε για 5-6 λεπτά τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια έως ότου μαλακώσουν και ροδίσουν. Τα προσθέτουμε στο μπολ με το σπανάκι και τα τυριά. Προσθέτουμε το σολωμό και τα αυγά με το γάλα. Ρίχνουμε αλάτι αν χρειάζεται, πολύ φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μίγμα μας σε ένα μεγάλο στρογγυλό πυρέξ ή σε ατομικά αφού πρώτα τα έχουμε λαδώσει. Ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το σουφλέ και ροδίσει η κρούστα του. Το σερβίρουμε ζεστό. Πηγή - cookbox.gr
Πηγή: mazitafagame67.blogspot.grΦανταστική τάρτα που θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σας. Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος. Μερίδες : Για 8 - 10 άτομα. Απαιτούμενος Χρόνος : ?? Βαθμός Δυσκολίας : Δύσκολη. Υλικά Για τη βάση: ½ στικ φρέσκιας βανίλιας 6 κ.γ. βούτυρο ανάλατο 1/8 κ.γ αλάτι 11 γρ. κρακερς, σε μικρά κομμάτια Για τη γέμιση 6 φλ. μούρα ½ φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι 2/3 φλ. + 1 κ.σ. λευκή ζάχαρη 1 κ.γ ξύσμα λεμονιού ¼ κ.γ αλάτι ¼ φλ. καλαμποκάλευρο ¾ φλ. κρέμα γάλακτος, βαριά ¼ κ.γ εκχύλισμα βανίλιας ½ φλ. βατόμουρα και φράουλες για το γαρνίρισμα Εκτέλεση Για τη βάση Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Ξύνουμε τους καρπούς της βανίλιας. Σε μία μικρή κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις λιώσει το βούτυρο, το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ξύσμα της βανίλιας και το αλάτι. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για να κρυώσει. Αλέθουμε τα κράκερς στον επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει ενιαίο. Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα ταψί τάρτας και το απλώνουμε καλά. Ψήνουμε για για περίπου 12 με 14 λεπτά, μέχρι να να ροδοκοκκινίσει και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά σε μία σχάρα. Για τη γέμιση Σε μία κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους και σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το χυμό πορτοκαλιού, 2/3 φλ. ζάχαρη, ½ κ.γ ξύσμα λεμονιού και το αλάτι. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να «δέσει» και η ζάχαρη να έχει λιώσει. Προσθέτουμε τα 5 ½ φλ. μούρα (έχουμε κρατήσει ½ φλ. μούρα για το γαρνίρισμα). Προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο, ανακατεύουμε και φέρνουμε το μείγμα σε χαμηλό σημείο βρασμού. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, ενώ πολτοποιούμε μαλακά τα μούρα με το πίσω μέρος ενός καουταλιού για 1 λεπτό. Αφαιρούμε από τη φωτιά και περιχύνουμε το μείγμα στη βάση μας. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει για 15 λεπτά. Καταψύχουμε από 4 ώρες μέχρι 1 ημέρα. Για την επικάλυψη Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε σιγά σιγά την υπόλοιπη κρέμα. Ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (1 κ.γ), ½ κ.γ ξύσμα λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας στην κρέμα και τη χτυπάμε μέχρι να γίνει ενιαίο μείγμα. Δεν το παρακάνουμε με το ανακάτεμα. Απλώνουμε την κρέμα σαντιγί στο κέντρο της τάρτας. Γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα μούρα, τα βατόμουρα και τις φράουλες. Πηγή - Dimitris Skarmoutsos
Πηγή: mazitafagame67.blogspot.grΜία γρανίτα ακατάλληλη για ανήλικους ! Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος. Μερίδες : για 8 άτομα. Απαιτούμενος Χρόνος : ?? Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη. Υλικά Για τη κόκκινη Sangria 3/4 φλ. κόκκινο κρασί 1 ¼ φλ. χυμό πορτοκαλιού 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη Για τη λευκή Sangria ¼ φλ. λευκό κρασί 1 φλ. χυμό σταφυλιού Για τη γρανίτα 24 μικρά κυπελλάκια ή θήκες για παγωτίνια 1 πορτοκάλι, κομμένο σε λεπτές φέτες 1 λεμόνι, κομμένο σε λεπτές φέτες 1 λάιμ, κομμένο σε λεπτές φέτες 2 ακτινίδια, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες ½ φλ. κόκκινα σταφύλια ½ φλ. πράσινα σταφύλια ½ φλ. φράουλες, κομμένες σε λεπτές φέτες Εκτέλεση Για τη Sangria Σε μία κανάτα, βάζουμε το κόκκινο κρασί, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη άχνη, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Σε μία 2η κανάτα, βάζουμε το λευκό κρασί και το χυμό σταφυλιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Για τη γρανίτα Τοποθετούμε τα κυπελλάκια σε ένα ταψί και προσθέτουμε μερικά κομμάτια φρούτων σε κάθε ένα από αυτά. Γεμίζουμε τα 12 κύπελλα με το κόκκινο μείγμα κρασιού και τα άλλα 12 με το λευκό μείγμα κρασιού. Καλύπτουμε όλα τα ποτηράκια με πλαστική μεμβράνη. Τοποθετούμε από ένα ξυλάκι για παγωτίνια, μέσα από τη πλαστική μεμβράνη, στο κέντρο σε κάθε κυπελλάκι. Παγώνουμε τα κυπελλάκια για τουλάχιστον 4 ώρες. Βγάζουμε από την κατάψυξη, αφαιρώντας τη μεμβράνη και σερβίρουμε. Πηγή - Dimitris Skarmoutsos
Πηγή: mazitafagame67.blogspot.grΜία σπιτική συνταγή από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο που θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σας. Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος. Μερίδες : Για 2 άτομα. Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 60΄. Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη. Υλικά Γάλα 1/2 κιλό Αβγά 3 Σιμιγδάλι 1/2 φλιτζάνι τσαγιού Βανίλιες 2 Ζάχαρη 1 φλιτζάνι τσαγιού Κανέλα 1 κουταλάκι γλυκού Για το φύλλο Αλεύρι 1 κιλό Αλάτι 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού Βούτυρο 1 πακέτο Εκτέλεση Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την ζάχαρη, τις βανίλιες, την κανέλα και το σιμιγδάλι, λίγο λίγο, ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά, για να μην σβολιάσει. Μόλις αρχίζει να πήζει το αποσύρουμε από την φωτιά. Όταν κρυώσει ρίχνουμε τα αυγά ανακατεύοντας καλά. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι (κρατάμε περίπου 200γρ), το αλάτι και λίγο νεράκι έτσι ώστε να γίνει μια μέτρια ζύμη. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο. Κόβουμε το ζυμάρι σε 3 μπαλάκια και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε μεγάλα φύλλα. Αλείφουμε τα φύλλα με το βούτυρο και τα τυλίγουμε σε ρολό. Τα κόβουμε σε 5 κομμάτια και τα βάζουμε για 10 λεπτά στην κατάψυξη. Βγάζουμε από την κατάψυξη ένα-ένα φύλλο και το ανοίγουμε όσο πιο λεπτό μπορούμε. Βάζουμε στο κάθε φύλλο 2 κουταλιές της σούπας από την κρέμα που φτιάξαμε, κλείνουμε τις μεριές από το πλάι και αρχίζουμε να το διπλώνουμε μέχρι να κλείσει. Τα αλείφουμε με κρόκο αυγού και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Όταν κρυώσουν ελαφρώς πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα. Πηγή - Dimitris Skarmoutsos
Πηγή: mazitafagame67.blogspot.grΗ συνταγή που δίνω είναι για 4 άτομα (από τον chef Νίκο Σκαρμούτσο) Υλικά 500 γρ ρύζι arborio για ριζότο 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια μικρά τρυφερά 2 σκελίδες σκόρδο 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο (εκπληκτικό αποτέλεσμα δίνει το τύπου "κερκύρας") 1,5 λίτρο υγρό (νερό ή ζωμός από το βράσιμο της γαρίδας ) αλάτι θαλασσινό 500γρ γαρίδες μεγάλες βρασμένες σαφράν 5-6 στήμονες είναι αρκετοί (ανάλογα με την ένταση που θέλετε να δώσετε) φρεσκοτριμμένο πιπέρι 3/4 κούπας ρεγκάτο και παρμεζάνα σε ίση ποσότητα 2 σφηνάκια ούζο (υπάρχει ενα που λέγεται pilavas και έχει τέλεια ένταση για τα φαγητά) Εκτέλεση συνταγής Σε ένα φαρδύ σκεύος με σχετικά χαμηλό τοίχωμα βάζω το βούτυρο με το σκόρδο και το κρεμμύδι . Πριν μαραθεί τελείως προσθέτω το ρύζι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνουν οι κόκκοι διάφανοι σε χαμηλή φωτιά ! Αρχίζω να προσθέτω σιγά σιγά το υγρό , σε δόσεις των 300 ml .Προσθέτω το αλάτι και το ούζο. Μόλις πιεί όλη την πρώτη δόση υγρού προσθέτω την δεύτερη και ούτω καθ΄εξής ! Αφού δω οτι έχει γίνει το ρύζι προσθέτω το πιπέρι και τα τυριά και το σαφραν . Προσθέτω και τις γαρίδες . Το ριζότο είναι έτοιμο !
Πηγή: syntagesmageirikis.blogspot.gr(Από τον chef Νίκο Σκαρμούτσο) Υλικά 10 ή 12 αγκινάρες φρέσκιες ή κατεψυγμένες 1 φλιτζ. αρακάς 2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο 1/3 φλιτζ. ψιλοκομμένο άνηθο 1/3 φλιτζ. κρέμα γάλακτος ½ φλιτζ. τριμμένο κεφαλοτύρι 1 λεμόνι (ο χυμός του) Εκτέλεση συνταγής Αν χρησιμοποιούμε φρέσκιες αγκινάρες, τις καθαρίζουμε αφαιρώντας το κοτσάνι, τα φύλλα και το χνούδι (το χνούδι μπορούμε να το αφαιρέσουμε και μετά το βράσιμο). Έπειτα τις περνάμε από χυμό λεμονιού και τις βυθίζουμε σε νερό με το χυμό από 1 λεμόνι και λίγο αλεύρι, για να μην μαυρίσουν. Σε κατσαρόλα, σε νερό με λεμόνι και λίγο αλάτι βάζουμε τις αγκινάρες να βράσουν. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει η καρδιά (περίπου 20 λεπτά) και αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν. Παράλληλα σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τον αρακά. Όταν είναι έτοιμος κάνουμε ένα μίγμα με τον αρακά, την κρέμα γάλακτος, το μισό κεφαλοτύρι, τον άνηθο και το λιωμένο βούτυρο. Γεμίζουμε τις αγκινάρες με το μίγμα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 °C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να γκραντιναριστούν οι αγκινάρες.
Πηγή: syntagesmageirikis.blogspot.gr(από τον chef Νίκο Σκαρμούτσο) Υλικά 200 γρ. ελαιόλαδο 200 γρ. χυμό πορτοκάλι 200 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα 500 γρ. φαρίνα ολικής άλεσης 400 γρ. ζάχαρη 200 γρ. λεπτοτριμμένο καρότο 150 γρ. λεπτοτριμμένη κίτρινη κολοκύθα 110 γρ. μαύρες ή ξανθές σταφίδες (προαιρετικά) * 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ 1 κ.γλ. κανέλα 1/3 κ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη 1 φακελάκι βανίλια σε σκόνη Ελάχιστο μοσχοκάρυδο Ελάχιστο αλάτι χοντρό Άχνη για πασπάλισμα ή λιγο μαρμελάδα πορτοκάλι για να το αλείψουμε. Εκτέλεση συνταγής Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βάζουμε σε ένα σουρωτήρι το καρότο και την κολοκύθα τριμμένα και τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη για να βγάλουν τα υγρά τους. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν, τη βανίλια, το γαρίφαλο, τη κανέλα, το μοσχοκάρυδο, ελάχιστο αλάτι χοντρό και τις σταφίδες και τα ανακατεύουμε καλά. Σε μια λεκάνη κουζίνας βάζουμε το ελαιόλαδο , το χυμό πορτοκάλι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρις ότου διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια και ανακατεύουμε. Ύστερα, προσθέτουμε το μείγμα του καρότου με την κολοκύθα, πάντα ανακατεύοντας. Σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα του άλευρου με τα αρωματικά και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα και βάζουμε σε φόρμα του κέικ. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με άχνη ή αλείφουμε με μαρμελάδα πορτοκάλι.
Πηγή: syntagesmageirikis.blogspot.gr(από τον chef Νίκο Σκαρμούτσο) Υλικά 1 φακ.φακές καθαρισμένες και πλυμένες ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 5 σπόροι κόλιανδρου τριμμένοι 5 φύλλα ξερό φασκόμηλο 5 μέτρια καρότα σε λεπτές φέτες 2 κουτ. γλ. καστανή ζάχαρη 250 ml ζωμό λαχανικών ή νερό 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας 1/2 ποτήρι νερού Αλάτι, φρέσκο πιπέρι Εκτέλεση Σε κατσαρόλα, ρίχνουμε τις φακές και τις βράζουμε σε μπόλικο νερό για 10’. Λίγο πριν τις αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε τη φωτιά, τις στραγγίζουμε, τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και τις αφήνουμε.Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον κόλιανδρο και το φασκόμηλο για 2-3’ ώσπου τα υλικά να βγάλουν το άρωμά τους. Ρίχνουμε τα καρότα, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 7-8’ σε μέτρια φωτιά μέχρι τα καρότα να καραμελώσουν.Ρίχνουμε και τις στραγγισμένες φακές, το ζωμό ή το νερό, τη ντομάτα και λίγο ακόμη αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 30'! Έτοιμες
Πηγή: syntagesmageirikis.blogspot.gr¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος Μερίδες : Για 4 άτομα. Απαιτούμενος Χρόνος : ??΄. Βαθμός Δυσκολίας : ✬ ✬ ✬✬✬ Συστατικά 8 μεγάλα κρεμμύδια (άσπρα ή κίτρινα) σε χοντρές φέτες 4 κ.σ. βούτυρο αγελάδας 3 φλ. νερό ½ φλ. κονιάκ 1 lt. ζωμός κοτόπουλου ½ lt. ζωμός μοσχαρίσιος 6 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι 2 φύλλα δάφνης Αλάτι, τριμμένο πιπέρι 1 μπαγκέτα 400 γρ. γραβιέρα ώριμη Τρόπος παρασκευής Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια στο βούτυρο, περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ελαφρύ καστανό χρώμα. Μεταφέρουμε τα κρεμμύδια και τα υγρά τους σε ένα πυρέξ, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε περίπου ½ ώρα. Τα βγάζουμε από το φούρνο (ίσως χρειαστεί να τους προσθέσουμε 3-4 κουτ. σούπας νερό) και με μια σπάτουλα ξύνουμε το πυρέξ για να πάρουμε τα κομματάκια της σάλτσας και των κρεμμυδιών που έχουν κολλήσει στο ταψί. Ξαναβάζουμε τα κρεμμύδια και ότι υγρά έχουμε στο πυρέξ πίσω στην κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν, να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να πάρουν τα κρεμμύδια πολύ σκούρο καφέ χρώμα – πρέπει να ανακατεύουμε συνεχώς για να μην καούν. Εφόσον έχουμε καταφέρει το καραμέλωμα (εάν όχι, προσθέτουμε πάλι λίγο νερό μέχρι να εξατμιστεί κ.ο.κ., μέχρι να «πιάσουμε» το παραπάνω χρώμα), προσθέτουμε τις 3 κούπες νερό, τους ζωμούς και τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά ακόμα. Σε ένα ρηχό ταψί βάζουμε την μπαγκέτα κομμένη σε φέτες και τρίβουμε επάνω τους πολλή γραβιέρα (κρατάμε γραβιέρα και για το τελευταίο βήμα της συνταγής). Ψήνουμε σε grill τις φέτες μέχρι να λιώσει η γραβιέρα και να πάρει ωραίο χρώμα, και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Σερβίρουμε την κρεμμυδόσουπα σε πυρίμαχα βαθιά μπολ, βάζουμε από πάνω 2 φέτες μπαγκέτας και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λεπτοτριμμένη γραβιέρα. Ξαναβάζουμε τα μπολ στο grill και μόλις λιώσει η γραβιέρα, σερβίρουμε αμέσως. Πηγή - www.dimitrisskarmoutsos.gr
Πηγή: mazitafagame67.blogspot.gr¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος Μερίδες : Για 4 άτομα. Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 15΄, Αναμονή 4 ώρες, Ψήσιμο ??΄. Βαθμός Δυσκολίας : ✬ ✬ ✬✬✬ Συστατικά 1 κιλό πρόβεια παϊδάκια 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο ½ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο ½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα 2 κουταλιές της σούπας ξύδι 3 κουταλιές της σούπας χυμός πορτοκαλιού 1 κουταλιά της σούπας μέλι 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο Αλάτι, πιπέρι Τρόπος Παρασκευής Αναμείξτε το σκόρδο, τη ρίγανη, το κύμινο, τον κόλιανδρο, το μαύρο πιπέρι, την κανέλα, το ξύδι, τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι και το λάδι σε ένα μπολ και περιχύστε με το μίγμα τα παϊδάκια και από τις δύο πλευρές τους. Καλύψτε τα με ένα σελοφάν και αφήστε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον τέσσερεις ώρες. Ύστερα ψήστε τα στην σχάρα σε μέτρια φωτιά, για περίπου 4 λεπτά σε κάθε πλευρά. Πηγή - www.dimitrisskarmoutsos.gr
Πηγή: mazitafagame67.blogspot.gr¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος Μερίδες : Για 6 άτομα. Απαιτούμενος Χρόνος : ??΄. Βαθμός Δυσκολίας : ✬ ✬ ✬✬✬ Συστατικά Για το φύλλο 60 γρ. νωπή μαγιά ή 3 φακελάκια ξηρή. ½ κούπα χλιαρό νερό ½ κούπα λάδι 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος ή στακοβούτυρο 2 αυγά 1 γιαούρτι πλήρες 1 κοφτό κ.γλ. αλάτι ½ κ.γλ. πιπέρι 1 κούπα ζωμό από το κρέας που βράσαμε 1 κιλό αλεύρι (και λίγο ακόμη αν χρειαστεί) Για την γέμιση 1- 1,5 κιλό κρέας αρνάκι ή κατσικάκι 1 κούπα στάκα (προαιρετικά) ή 1-2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος ή στακοβούτυρο. ½ κιλό μυζήθρα γλυκιά (ανθότυρο) ½ κιλό μυζήθρα ξινή 1 κούπα γραβιέρα Κρήτης κομμένη σε κύβους Αλάτι Πιπέρι ½ κ.γλ. κανέλα ¾ κούπας ζωμό κρέατος. 2-3 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο. Για την επικάλυψη 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με μια κ.σ. νερό Σουσάμι αποφλοιωμένο Τρόπος παρασκευής Αν χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά, τη διαλύουμε στη μισή κούπα νερό με μια κουταλιά αλεύρι και αφήνουμε να φουσκώσει. Αν χρησιμοποιήσουμε ξηρή μαγιά , απλώς τη βάζουμε σε μια κούπα με αλεύρι. Στο μίξερ ή στο χέρι κτυπάμε το λάδι με τα αυγά, το βούτυρο και το γιαούρτι. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο και λίγο ζωμό από το κρέας (τη ½ κούπα αρχικά). Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το διάλυμα της μαγιάς ή την κούπα το αλεύρι με την ξηρή. Μετά σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι, ως ότου έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλά στα χέρια ή να κολλά ελαφρά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο ζωμό ή κι άλλο αλεύρι. Αφήνουμε να ανεβεί (διπλασιάζεται σε όγκο σε 1-2 ώρες ανάλογα τη θερμοκρασία περιβάλλοντος ), την ζυμώνουμε να κατεβεί και την χωρίζουμε σε δύο μέρη, το ένα λίγο μικρότερο από το άλλο. Ανοίγουμε το μεγαλύτερο σε φύλλο και το στρώνουμε σε ένα ταψί 34 νούμερο (δηλαδή με διάμετρο 34 cm) , καλολαδωμένο. Πρέπει να περισσεύει λίγο από τα πλάγια. Πλένουμε το κρέας, το βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να το σκεπάζει ίσα ίσα και λίγο αλάτι και το βάζουμε να βράσει. Όταν αρχίσει να αφρίζει αφαιρούμε τον αφρό με τρυπητή κουτάλα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια, και αφήνουμε να σιγοβράζει ως ότου γίνει πολύ μαλακό. Το ανασύρουμε από το νερό, το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεκοκαλίζουμε. Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια και το αλατοπιπερώνουμε. Σουρώνουμε το ζουμί να μην έχει κοκαλάκια και το αφήνουμε στην άκρη. Στρώνουμε τα μισά υλικά της γέμισης ως εξής: Ξινομυζήθρα και γλυκιά μυζήθρα σκορπιστά, στάκα κουταλιές εδώ κι εκεί, δυόσμο. Από πάνω σκορπάμε όλη την ποσότητα του κρέατος. Βάζουμε και τα υπόλοιπα τυριά, την στάκα, τον υπόλοιπο δυόσμο και την κανέλα. Από πάνω, ρίχνουμε περιμετρικά το ζωμό κρέατος για να μην είναι στεγνή η γέμισή μας. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη ανοιγμένη σε φύλλο και ενώνουμε τα δύο φύλλα να κλείσουν τη γέμιση στο εσωτερικό τους. Αφήνουμε να ανέβει, αλείφουμε με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 60- 70 λεπτά. Πηγή - www.dimitrisskarmoutsos.gr
Πηγή: mazitafagame67.blogspot.gr