πανκεικς παρλιαρος | τζιζ κεικ | μυδοπιλαφο κατεψυγμενα μυδια | γλασο με κακαο νηστισιμο | φακές σαλάτα συνταγή | κέικ νηστίσιμο σιροπιαστό | παιδακια κατσικισια | βολβοι μαγειρεμα | πως γινεται η τηγανια
Συνδεση

Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές

Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Μιά συνταγή απο τα βιβλιαράκια της Βέφας πού την φτιάχνω για πρώτο πιάτο, γιά ελαφρύ βραδυνό και ειναι πολύ νόστιμο. Ιδανικό γιά δίαιτα. Τι χρειαζόμαστε: 1200 γραμμάρια κολοκύθια φρέσκα 12 τρίγωνα τυράκια (μπορούμε και light) 1/4 κούπας άνηθο ψιλοκομμένο αλάτι πιπέρι φρεσκοτριμμένο Καθαρίζετε και κόβετε σε κομματια τα κολοκύθια. Τα βάζουμε να βράσουν με νερό που μόλις να τα σκεπάζει μαζί με αλάτι. Όταν μαλακώσουν βγάλτε με τρυπητή κουτάλα και κρατήστε το ζουμί. Βάλτε τα κολοκύθια στο μίξερ μαζί με τα τυράκια και αλέστε τα ώσπου ένα πηχτό ομοιογενές μείγμα. Αδειάζετε σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε λίγο-λίγο το ζουμί που έβρασαν τα κολοκύθια έως ότου να γίνει μιά πηχτή σούπα-κρέμα. Προσθέτετε τον άνηθο και το πιπέρι και αν χρειάζεται αλάτι. Καλή όρεξη!

Πηγή: cookpad.com/gr

Είναι μια πολύ νόμιστη συνταγή από το βιβλίο της Βέφας Αλεξιάδου. Τι χρειαζόμαστε: 1 ½ κιλό γαρίδες καθαρισμένες 4 κ.σ βούτυρο 1 κρεμμύδι σε φέτες 1 καρότο σε λεπτές φετούλες 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη 1 κονσέρβα ντοματάκια κον κασέ 250γρ φέτα χοντροκομμένη 250γρ κίτρινο τυρί τριμμένο ½ ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο Αλάτι-πιπέρι Σε μια κατσαρόλα ζεματάμε τις γαρίδες σε λίγο νερό. Τις στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί τους. Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε με το βούτυρο το κρεμμύδι, την πιπεριά και το καρότο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε την ντομάτα, το ζουμί, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα μέχρι να δέσει. Ρίχνουμε τις γαρίδες, τον μαιντανό, την φέτα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί, τοποθετούμε στην επιφάνεια λίγα κομματάκια βούτυρο και ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Πηγή: cookpad.com/gr

Παρμένη από βιβλίο της Αλεξιάδου. Τι χρειαζόμαστε: βάση για τάρτα ψημένη Για τη γέμιση: 600 γραμμ. στήθος κοτόπουλο βρασμένο και κομμένο σε λωρίδες 100 γραμμ. μπέικον κομμένο 1 κουταλιά λάδι 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες 2/3 κούπας πιπεριές ψιλοκομμένες (πράσινες και κόκκινες) 2/3 κούπας ελιές ψιλοκομμένες 1 κούπα κόκκινα φασόλια μισή κούπα γάλα 1 κούπα τριμμένη μαλακιά γραβιέρα 3 αυγά 10-20 σταγόνες tabasco γαρίφαλο, κανέλλα, κύμινο αλατοπίπερο Για τη σάλτσα τσίλι: 1 μεγάλη ντομάτα 1 μικρή κόκκινη πιπεριά 1 κουτ. λάδι 2 κουτ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο 1 κουτ. ξύδι κανέλλα, κύμινο, γαρίφαλο Για το γιαούρτι: 1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο 2 κουταλιές λάδι αλάτι άσπρο πιπέρι Σωτάρουμε το μπέικον στο λάδι και όταν ροδίσει προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και σωτάρουμε για λίγο. Στρώνουμε το μείγμα στη βάση και πασπαλίζουμε με το τυρί. Χτυπάμε το γάλα με τα αβγά, το tabasco και τα μπαχαρικά και περιχύνουμε την τάρτα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα τσίλι, βάζουμε αρχικά τη ντομάτα και την πιπεριά στο γκριλ μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους. Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια. Σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ρίχνουμε τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το ξύδι, τη ντομάτα και την πιπεριά και χτυπάμε στο μπλέντερ ώσπου να γίνει η σάλτσα λεία. Για το σκορδάτο γιαούρτι απλώς ανακατεύουμε τα υλικά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυυγείο για 2 ώρες πριν από το σερβίρισμα.

Πηγή: cookpad.com/gr

Η Ρία έφτιαξε αυτή την πλούσια πατατοσαλάτα το Πάσχα και με διαβεβαίωσε ότι ήταν καταπληκτική. Βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι η κ. Αλεξιάδου έχει καταπληκτικές συνταγές κι όταν τις βρίσκω τις παραθέτω εδώ όπως τις έχει γράψει και είμαι σίγουρη για την επιτυχία τους. Δοκιμάστε την! Τα υλικά για την πατατοσαλάτα μας: 10 φέτες ζαμπόν κομμένο καρεδάκια 5 κούπες βρασμένες πατάτες κομμένες μεγάλα κομμάτια 3 κουταλιές κάπαρη 8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 4 κουταλιές άνηθο Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1/3 κούπας αγγουράκι πίκλες ψιλοκομμένο (ή φρέσκο) 1/2 κούπας κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη 1/2 κούπας πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη 2 κουταλιές λάδι 4 κουταλιές γιαούρτι πηκτό στραγγιστό 4 κουταλιές χυμό λεμονιού 1 κουταλιά μουστάρδα καλή 200 γρ. τυρί Φιλαδέλφειας (λάιτ) Πως φτιάχνουμε την πατατοσαλάτα μας: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα τα πρώτα 9 υλικά. Κτυπάμε στο μπλέντερ για 1 λεπτό το λάδι, το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού και το τυρί Φιλαδέλφειας, να γίνει ομοιογενές και το αδειάζουμε στο μπολ με τις πατάτες και ανακατεύουμε καλά με την ξύλινη κουτάλα να πάει παντού. Προαιρετικό: Αδειάζουμε και στρώνουμε με κουτάλι το μείγμα σε μια φόρμα με άνοιγμα στο κέντρο. Το μέγεθος της φόρμας να χωράει 5 κούπες νερό. Για να ξεκαλουπώσουμε εύκολα τη σαλάτα και για να μην χαλάσει το σχήμα της, ντύνουμε τη φόρμα με πλαστική μεμβράνη πριν βάλουμε μέσα το υλικό μας. Την βάζουμε στο ψυγείο να σταθεί μια νύχτα. Προσεκτικά αναποδογυρίζουμε σε μεγάλη στρογγυλή πιατέλα και με προσοχή αφαιρούμε τη μεμβράνη. Γαρνίρουμε με καθαρά τρυφερά φυλλαράκια ρόκας.

Πηγή: syntagesmamas.gr

Η συνταγή αυτή είναι της κ. Βέφας και τη μαγειρεύω χρόνια, συνήθως όταν νηστεύουμε. Όλα αυτά τα καρυκεύματα και το άρωμα του κονιάκ κάνουν αυτό το φαγητό γευστικότατο και ιδιαίτερο!!! Σήμερα, επειδή είχα αγοράσει μικρά καθαρισμένα καλαμαράκια, δεν τα γέμισα, αλλά τα έκοψα στα 3-4 εκ. και άλλαξα λίγο τον τρόπο παρασκευής. Στο τέλος θα γράψω και αυτόν τον τρόπο παρασκευής με τα ίδια ακριβώς υλικά που τον θεωρώ πιο εύκολο. Τα υλικά μας για τη γέμιση. 6 κουταλιές ρύζι 2 κουταλιές λάδι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη 2 κουταλιές κουκουνάρια 2 κουταλιές σταφίδες ξανθές 4 κουταλιές κονιάκ 4 καλαμάρια μεγάλα ή 16 μικρά Αλατοπίπερο Τα υλικά μας για τη σάλτσα. 400 γρ. ντοματούλες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κουταλιές μαϊντανός 1 κουταλιά εστραγκόν 1 κουταλιά γλ. θυμάρι 3 κουταλιές λάδι 1 ποτηράκι λευκό κρασί 1 κουταλιά ζάχαρη 1 κουταλιά γλ. κάρυ Αλατοπίπερο Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας. Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια , αφαιρούμε τα πλοκάμια τους και τα πλένουμε (Αν πάρουμε κατεψυγμένα, ζητάμε τα καθαρισμένα). Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν. Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και τηγανίζουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, το ρύζι, τα κουκουνάρια και τις σταφίδες. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κονιάκ και 100 γρ. νερό και βράζουμε να απορροφηθούν τα υγρά. Μοιράζουμε το μείγμα στα καλαμαράκια. Κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες. Αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον μαϊντανό, το εστραγκόν, το θυμάρι, το κρασί, τις ντοματούλες, το κάρυ και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αραδιάζουμε μέσα στην κατσαρόλα τα καλαμαράκια. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά, να πήξει η σάλτσα και να μαλακώσουν τα καλαμαράκια. Άλλος τρόπος παρασκευής. Πλένουμε και κόβουμε τα καλαμαράκια σε κομμάτια και αφήνουμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 5 κουταλιές λάδι , το ζεσταίνουμε και τηγανίζουμε τα καλαμαράκια. Όταν ροδίσουν ελαφρά, ρίχνουμε ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε συνέχεια, μετά 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και ρίχνουμε ένα ποτηράκι κονιάκ (αν δεν έχουμε βάζουμε μαυροδάφνη). Ρίχνουμε το φαγητό μας σε κατσαρόλα με 2 ποτήρια νερό , αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας, εκτός από το ρύζι. Όταν μαλακώσουν τα καλαμαράκια φροντίζουμε να έχουμε στην κατσαρόλα περίπου 2 ποτήρια υγρά (αν χρειάζεται κι άλλο νερό το ζεσταίνουμε πρώτα και μετά το προσθέτουμε). Ρίχνουμε 1 ποτήρι ρύζι , ανακατεύουμε συνέχεια, χαμηλώνουμε αρκετά τη θερμοκρασία για να μην κολλήσει το ρύζι στην κατσαρόλα. Όταν γίνει το ρύζι μας, αποσύρουμε από τη φωτιά .

Πηγή: syntagesmamas.gr

Δευτέρα σήμερα και τι έχουμε?? Το κέικ της Δευτέρας, σύμφωνα με το παιχνίδι της Νοτούλας, όπου δυο Δευτέρες κάθε μήνα σερβίρουμε σπιτικό κέικ με το καφεδάκι σας!! Με τον καφέ, σας το χω ξαναπεί, έχω μια σχέση εξάρτησης. Πίνω……. δεν λέω πόσους καφέδες, μονίμως κυκλοφορώ με μια κούπα καφέ στο χέρι, έχει καταντήσει το σήμα κατατεθέν μου πλέον. Οποιοδήποτε γλυκό, λικέρ ή παγωτό έχει άρωμα καφέ, με ξετρελαίνει. Γι αυτό το θέμα coffee cake το χω ψάξει πολύ, κι έχω καταλήξει σε δυο συνταγές πολύ πετυχημένες. Θα σας δώσω σήμερα την μία και εν καιρώ και την άλλη. Όποιαν και από τις δύο αν φτιάξετε, θα την λατρέψετε! Η σημερινή συνταγή είναι το γνωστό coffee cake της Βέφας, με κάποιες αλλαγές που έχω κάνει. Το κεκάκι ίσως σας φανεί λίγο μπελαλίδικο, αλλά πιστέψτε με δεν είναι καθόλου! Μία φορά αν το φτιάξετε, θα το φτιάχνετε συνέχεια, είναι απίστευτα νόστιμο. Πλούσιο άρωμα καφέ ξεχύνεται στην κάθε μπουκιά, ενώ η αρωματισμένη με καφέ κρέμα στην γέμιση αλλά και στο γλάσο και το καβουρδισμένο αμυγδαλάκι το κάνουν ακαταμάχητο. Είναι το τέλειο κέικ για να συνοδεύσει ένα ζεστό αρωματικό καφέ. Πάμε να το φτιάξουμε! Τα υλικά μας: Για το κέικ 240 γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του) 240 γρ. ζάχαρη 75 γρ. βούτυρο λιωμένο 3 αυγά 2 κουταλάκια στιγμιαίο καφέ 50 ml νερό 60 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο μισό κουταλάκι σόδα 1/4 κουταλάκι αλάτι Για το γλάσο 80 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο 40 γρ. ζάχαρη 60 ml ζεστό γαλλικό καφέ 2 κουταλάκια στιγμιαίο καφέ 2 κρόκους αυγών 1 καψουλάκι βανίλια άρωμα 85 γρ. βούτυρο 115 γρ. ζάχαρη άχνη Επιπλέον 60 γρ. αμύγδαλα χωρίς φλούδα Στην πράξη: Ξεκινάμε καβουρντίζοντας τα αμύγδαλα. Κόβουμε τα αμύγδαλα σε 2-3 μικρότερα κομμάτια, τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο βούτυρο, και τα καβουρντίζουμε ελαφρά, να αλλάξουν χρώμα (δεν θέλουμε να μας καούν, γιατί θα πικρίζουν) Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, και τα ακουμπάμε σε πιάτο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Τα αφήνουμε στην άκρη. Φτιάχνουμε το κέικ Διαλύουμε τον στιγμιαίο καφέ στο νερό και το ρίχνουμε σε βαθύ μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά του κέικ. Χτυπάμε καλά το μείγμα με μίξερ χειρός, να αφρατέψει. Το αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένη φόρμα για κέικ και το ψήνουμε στον αέρα, στους 175 βαθμούς, για 45΄ ή μέχρι το κέικ μας να είναι έτοιμο (ελέγχουμε βυθίζοντας την λάμα ενός μαχαιριού). Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει και μετά το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Ετοιμάζουμε το γλάσο Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τον γαλλικό καφέ, το γάλα, την ζάχαρη, τον στιγμιαίο καφέ και τους κρόκους. Τα χτυπάμε καλά με το σύρμα, να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βάζουμε το κατσαρολάκι πάνω από μεγαλύτερη κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν μαρί) και ανακατεύουμε για 10 λεπτά περίπου. Εδώ θέλει λίγο υπομονή, το γλάσο πρέπει να πήξει σχετικά, γι αυτό μην βαρεθείτε να το ανακατεύετε για ένα δεκάλεπτο. Βάζουμε το κατσαρολάκι στο ψυγείο για μισή ώρα, να κρυώσει το γλάσο. Στην συνέχεια σε ένα μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη και την βανίλια. Προσθέτουμε και το μείγμα του καφέ που έχουμε φυλάξει στο ψυγείο και ανακατεύουμε καλά, να ενσωματωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Συναρμολόγηση Με κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το κέικ που θα έχει ήδη κρυώσει σε δυο κομμάτια οριζόντια. Απλώνουμε το μισό γλάσο , πασπαλίζουμε με καβουρντισμένο αμυγδαλάκι και ενώνουμε τα δύο κομμάτια. Καλύπτουμε όλη την εξωτερική επιφάνεια του κέικ με το υπόλοιπο γλάσο και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα καβουρντισμένα μυγδαλάκια. Φτιάχνουμε έναν ωραίο καφέ, σερβίρουμε στον εαυτό μας ένα μεγάλο κομμάτι, κλείνουμε τα μάτια και απολαμβάνουμε άρωμα και γεύση! Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!

Πηγή: syntageskardias.blogspot.gr

Υλικά για 2 φύλλα 1 ¼ κούπας χλιαρό νερό 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κ.γλ. αλάτι 2 κ.σ. ξύδι 3-4 κ.σ. σπορέλαιο 150 γρ. μαργαρίνη λιωμένη, σαν κρέμα όχι τελείως υγρή Εκτέλεση Ζυμώνουμε όλα τα υλικά εκτός από την μαργαρίνη για 8'-10' μέχρι να γίνει η ζύμη απαλή και λεία. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 60' να ξεκουραστεί. Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε λεπτό στρόγγυλο φύλλο. Αλείφουμε καλά με την μαργαρίνη και διπλώνουμε τις άκρες στο κέντρο. Αλείφουμε ξανά και επαναλαμβάνουμε το δίπλωμα. Τυλίγουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1-3 ώρες. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για το δεύτερο φύλλο. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το κάθε ζυμαράκι σε χοντρό φύλλο. Απλώνουμε το ένα φύλλο σε βουτυρωμένο ταψί. Καλύπτουμε με την γέμιση και στρώνουμε επάνω το δεύτερο φύλλο. Χαράζουμε, αλείφουμε με σπορέλαιο και ψήνουμε. Η συνταγή, με κάποιες μικροαλλαγές, είναι της κ.Αλεξιάδου.

Πηγή: taxidistisgeuseis.blogspot.gr

Η ψαρόσουπα είναι ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό Ελληνικό φαγητό, θα έλεγα Μεσογειακό, και δεν χρειάζεται απαραίτητα φρέσκα ψάρια. Μπορεί να μαγειρευτεί με ελάχιστα ή πολλά χορταρικά, ακόμα και με αυγολέμονο, όπως προτείνει η κυρία Βέφα. (Έτσι θυμάμαι τη μαγειρεύαμε παλιά και στο σπίτι μας). Τώρα όμως την προτιμάμε για ευκολία «βελουτέ», με τζίντζερ, λεμόνι και πιπέρι. Δείτε τι χρειάζομαι και πώς τη μαγειρεύω. Τ α Υ λ ι κ ά 4-5 πατάτες 4 μέτρια κρεμμύδια 5 μέτρια καρότα 1 ματσάκι σέλινο 2 μέτριες ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες στη μέση 3-4 μικρά κολοκυθάκια 800 γρ. -1 κιλό ψάρι μπακαλιάρος, ροφός, σφυρίδα, σκορπίδια 2 κομματάκια φρέσκο τζίντζερ Αλάτι και πιπέρι ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο 2 λεμόνια 2 λίτρα νερό (περίπου) Ο δ η γ ί ε ς Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα 2/3 λίτρου νερό, ένα κρεμμύδι, ένα κομμάτι τζίντζερ και 2-3 κλωναράκια σέλινο. Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε το ψάρι, λίγο αλάτι και το μισό λάδι και τα βράζουμε 10-15 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Μόλις αρχίσει να σκάει το δέρμα του ψαριού είναι έτοιμο. Βγάζουμε το ψάρι από την κατσαρόλα και σουρώνουμε την ψαρόσουπα. Βάζουμε όλα τα λαχανικά μέσα στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτουμε το ζουμί του ψαριού, το υπόλοιπο λάδι και τα βράζουμε περίπου 20-30 λεπτά ή έως ότου μαλακώσουν. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, αν χρειάζεται, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα μερικά λαχανικά, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και συνοδεύουμε με αυτά το βρασμένο και καθαρισμένο ψάρι (πατάτες, κολοκυθάκια και καρότα). Τα υπόλοιπα λαχανικά τα αλέθουμε στο μπλέντερ ή στο μύλο των λαχανικών, τα ρίχνουμε μέσα στο ζωμό και ανακατεύουμε. Βράζουμε τη σούπα ακόμα 5 λεπτά, προσθέτουμε το χυμό δύο λεμονιών και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Η σούπα μας είναι έτοιμη και πεντανόστιμη! Τη σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Καλή όρεξη.

Πηγή: helengrblog.blogspot.gr

Τη συνταγή αυτή την διάβασα σε ένα βιβλίο της Β. Αλεξιάδου και είναι για σάλτσα φράουλας. Τη χρησιμοποιώ για να γαρνίρω κρέμες, cheese cake ή ρυζόγαλο όπως έκανα στη περίπτωση αυτή. Είναι η βασική μου συνταγή και, πάνω σ' αυτή, φτιάχνω σάλτσα με οποιοδήποτε φρούτο της εποχής αλλά και με ξερά φρούτα ή φρούτα σε κομπόστα. Πάντα, όμως, είναι καλό να προτιμούμε τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι στην εποχή τους γιατί είναι πολύ πιο εύγευστα αλλά και πιο φθηνά. Εξ άλλου, είναι, κι αυτός, ένας τρόπος να νιώθεις την αλλαγή των εποχών και την ομορφιά της ζωής. ΥΛΙΚΑ 1 φλιτζάνι πολτό από 1 πορτοκάλι και 2 μανταρίνια 3 κ.σ. ζάχαρη καστανή ή λευκή (ή 1 1/2 κ.σ. φρουκτόζη) 2 κ.γλ. κορν φλάουρ 1 κ.γλ. χυμό λεμό νι ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Πολτοποιούμε το πορτοκάλι και τα μανταρίνια ή όποιο άλλο φρούτο έχουμε. Τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το λεμόνι, σε σιγανή φωτιά. Στο μεταξύ, διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτουμε στη σάλτσα. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει παχύρρευστη (για μερικά λεπτά) TIPS * Εάν τη συγκεκριμένη σάλτσα εσπεριδοειδών την σερβίρουμε με κρέμα ή ρυζόγαλο μπορούμε να τη συνδυάσουμε με κανέλα. Με την πρώτη ευκαιρία, δοκιμάστε την, εί ναι τ έ λ ε ι α με όποιο φρούτο κι αν την κάνετε και με όποιο γλυκό κι αν την σερβίρετε, ακόμη και με απλές μαρέγκες ή γιαούρτι. Να έχετε όλοι μια πολύ όμορφη μέρα!!!!!!!

Πηγή: tantekiki.blogspot.gr

Η αστακομακαρονάδα όπως και η αστακοκαραβιδομακαρονάδα –φτου σκουληκομυρμη…– και η καραβιδομακαρονάδα ανήκουν στις όλως ξεχωριστές της θαλασσινής κατηγορίας. Κάποια καλοκαίρια τα θυμάσαι εξαιτίας τους· η γεύση τους έχει ταυτιστεί με το τελευταίο καθαρό κομμάτι αστακού ή αστακοκαραβίδας, που το ευχαριστήθηκες (χωρίς το καύκαλο του οστρακόδερμου, ιδανικά) ως προνομιούχος του τραπεζιού και της πιατέλας, τυλιγμένο στην μοναδική σάλτσα και σ’ ένα ζυμαρικό με επιφάνεια ή με κοιλότητες. Έξοχο -από κάθε άποψη- πιάτο και ακριβό, αφού μιλάμε για τον βασιλιά της θάλασσας. Ατυχώς συνδεδεμένο επίσης, λόγω της πολυτελούς πρώτης ύλης, με σχολιασμούς και διακρίσεις κοινωνικού περιεχομένου, που όμως δεν αφορούν γευστικά στην αστακομακαρονάδα, ούτε τεχνικά -ούτε και την γαστρονομία γενικότερα. Οι πλέον τυχεροί καταναλωτές φρέσκου αστακού είναι όσοι κάνουν ψαροντούφεκο και οι φίλοι τους. η αστακομακαρονάδα και ο απίστευτος Τζιμ Στον φίλο μου τον Τζιμ, που έφερε μια μέρα τους αστακούς, οφείλεται και η αστακομακαρονάδα της συνταγής. Ήταν το πιάτο-αποκορύφωμα μιας χαλαρής κυριακάτικης σύναξης, που η παρέα ξεκίνησε με ούζο, τσίπουρο και θαλασσινούς μεζέδες – το μενού είχε ακόμη γαύρο τηγανητό και γαρίδες σαγανάκι. Αστακοκομακαρονάδα τρώει κανείς συνήθως έξω, σε εστιατόρια και ταβέρνες, στα νησιά ή κάπου κοντά σε θάλασσα. Από δέος μάλλον, σπάνια γίνεται στο σπίτι, παρότι το μαγείρεμά της είναι από τα πιο εύκολα. Η πολυτέλεια του αστακού, που η τιμή αγοράς του καθορίζει και φτάνει τα 40-50 ευρώ το κιλό, δημιουργεί και ένα πυκνό πέπλο δυσκολίας, συνυφασμένο με τον χειρισμό του.Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι πολύ εύκολα, ευκολότερα από ένα ραγού και απ’ το παστίτσιο…. Η αστακομακαρονάδα γίνεται δε αρκετά γρήγορα. Κι αυτό γιατί πρέπει να είναι απλή, ώστε να επιτρέπει στην λεπτή γεύση του αστακού να πρωταγωνιστεί. αστακομακαρονάδα και ένας μόνον κανόνας Κανόνας πρώτος και τελευταίος: απλότητα σε όλα. Όταν ο πολύτιμος αστακός και η έξοχη αστακοκαραβίδα (κωλοχτύπα) επιλέγουν τα ζυμαρικά, δεν συγχρωτίζονται με πολλά άλλα υλικά και αρώματα. Στην εκλεπτυσμένη αστακομακαρονάδα αποφεύγεται το κρεμμύδι. Οι πιο ψαγμένοι και οι πουρίστες Ιταλοί καλοφαγάδες μάλιστα, δίνουν μάχη πάνω στο θέμα αυτό. Αν επιμένετε να το βάλετε, πρέπει να είναι ελάχιστο. Τα απαραίτητα είναι οι γλυκιές, σφιχτές ντομάτες (χωρίς φλούδα και σπόρια), το σκόρδο, το ελαιόλαδο, ο μαϊντανός και τα καλά ζυμαρικά, που να κρατάνε και να αγκαλιάζουν σωστά τα (ιδανικά) καθαρισμένα κομμάτια του αστακού με τη σάλτσα.Ακόμη και το κρασί μπορεί να παραλειφθεί ή το κονιάκ, που συχνά οι σεφ προτιμούν, γιατί το ανάβουν, εξατμίζεται και μένει η γλύκα του. Σε αντίθεση μάλιστα, με τον ψητό αστακό, που αρέσκεται στο βούτυρο, συχνά και αρωματισμένο, η φίνα αστακομακαρονάδα, με φρέσκο αστακό, ουδόλως το χρειάζεται και αυτό. Γι’ αυτό, keep it simple και δεν θα χάσετε. για το πως μαγειρεύεται ο αστακός Ο χρόνος μαγειρέματος του αστακού είναι σύντομος. Ο ζωντανός αστακός χρειάζεται το πολύ 1 λεπτό σε νερό που βράζει για να μην είναι ζωντανός. Και αν ζυγίζει περί τα 550-600 γραμ., μαγειρεύεται σε άλλα 4-6 λεπτά. Όντας έτοιμος, έχει αλλάξει χρώμα και από καφέ-κόκκινο-πράσινος γίνεται λαμπερός κόκκινος. Γενικά ισχύουν τα 5-7 λεπτά βρασμού για το πρώτο μισό κιλό και 2 – 3 λεπτά για κάθε επόμενο μισό κιλό. Ακολουθήστε τους βασικούς χρόνους κι όπου αμφιβάλετε, κρατήστε το κάτω όριο. Ένας παραψημένος αστακός είναι λαστιχωτός και άχρηστος. Μαγειρέψτε τον λιγότερο αντί για περισσότερο. Ειδικά στην αστακομακαρονάδα, υπάρχει το πλεονέκτημα του επιπλέον ολιγόλεπτου μαγειρέματος μαζί με την σάλτσα.Το τεστ με τις κεραίες. Όταν ο αστακός είναι πλήρως μαγειρεμένος, οι κεραίες του βγαίνουν εύκολα. Το κρέας του είναι σφιχτό, λευκό και αδιαφανές. Ο άψητος εξακολουθεί να είναι χαλαρός και ημιδιαφανής. Προσοχή στο αλάτι. Τον αστακό τον βράζουμε σε πολύ (να τον υπερσκεπάζει όταν είναι μέσα στην κατσαρόλα) και υπεραλατισμένο νερό – σαν το θαλασσινό. Η αναλογία είναι περί το ¼ φλ. αλάτι για κάθε λίτρο νερού –αισθητά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αναλογία για το βράσιμο των μακαρονιών (δείτε σχετικά και το άρθρο μας για τα ζυμαρικά). Αν, για την αστακομακαρονάδα, χρησιμοποιήσετε το ίδιο νερό (αυτό που έβρασε ο αστακός) για το βράσιμο των ζυμαρικών –πράγμα που μερικές φορές συστήνεται-, δοκιμάστε οπωσδήποτε τη σάλτσα πριν προσθέσετε αλάτι. Εναλλακτικά, αραιώστε το νερό πριν βάλετε τα ζυμαρικά, ειδικά αν δεν είστε φαν του αλμυρού. Κωλοχτύπες. Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για την χωρίς δαγκάνες, ευγενή και με εντονότερη γευστική άποψη κωλοχτύπα, για πολλούς απείρως νοστιμότερη του αστακού. Δείτε σχετικά και ένα ενδιαφέρον άρθρο για το «γαστρονομικό όνειρο και λατρευτό θήραμα κάθε καλοφαγά ψαροκυνηγού». Ισχύουν επίσης, γενικά για τις αστακοκαραβίδες και τις μεγάλες καραβίδες. πόσο καθαρό κρέας έχει ένας αστακός Ο αστακός των 650-700 γραμ. βγάζει 1 1/3 φλ. καθαρό κρέας περίπου. Το σκάρτο βάρος του αστακού είναι γύρω στο 70%. Αν φαγωθεί μόνος του, για 2 άτομα χρειάζεται 1 αστακός 800 γραμ. περίπου. Στην αστακομακαρονάδα ωστόσο, δύο αστακοί των 500 γραμ. περίπου είναι αρκετοί για 4 άτομα.Στη συνταγή, οι αστακοί συνδυάστηκαν με Tagliatelle all’ Uovo Barilla. Από παλιά, τα ακριβά οστρακόδερμα έκαναν ντουέτο με τα κλασικά Spaghetti No 5 και εν συνεχεία με τα φίνα Linguine. Βρίσκω όμως, πως τα κάπως πιο πλατιά ζυμαρικά αναδεικνύουν την εξαιρετικά νόστιμη σάλτσα κρατώντας καλά την ισορροπία με τα ντελικάτα κομμάτια του αστακού. και λίγη ιστορία Τους αστακούς εκτιμούσαν ιδιαίτερα οι αρχαίοι Ρωμαίοι. Τους θεωρούσαν σύμβολο της ανάστασης και της αναγέννησης, επειδή την άνοιξη αλλάζουν το παλιό κέλυφος με νέο. Ήταν το ίδιο πολύτιμη τροφή με σήμερα, για τα ιδιαίτερα και τα πιο εκλεπτυσμένα γούστα των ευπόρων αλλά και των γευσιγνωστών της εποχής.Ο Απίκιος μάλιστα αναφέρει πως οι Λατίνοι ήταν τόσο παθιασμένοι και άπληστοι με τα συγκεκριμένα οστρακόδερμα, που έφτασαν ως τις ακτές της Λιβύης, με πλοίο ειδικά προετοιμασμένο, για να δοκιμάσουν τους εκεί αστακούς, που υποτίθεται πως αναπτύσσονταν εξαιρετικά. Μόλις όμως άραξαν και διαπιστώθηκε ότι οι αυτόχθονες αστακοί δεν διέφεραν σε τίποτα από αυτούς που πωλούνταν στη Ρώμη, διατάχθηκε άμεση επιστροφή του πλοίου, χωρίς καν το πλήρωμα να αποβιβαστεί. Παρότι πολλές περιοχές της Ιταλίας έχουν ζυμαρικά με αστακό, η αστακομακαρονάδα με λινγκουίνε κατοχυρώνεται ως τυπικό πρώτο πιάτο της Καμπανίας. Η Σικελία και η Σαρδηνία, που φημίζονται για τους ιταλικούς αστακούς (σε νοστιμιά τους ελληνικούς δεν τους φτάνουν όμως) έχουν από τις πιο απλές μέχρι τις πιο πληθωρικές και πλούσιες συνταγές, γαλλικής σχεδόν άποψης, με κρέμες και βούτυρα! Στα τυπικά πιάτα της Τριέστης (Βένετο) ανήκουν οι κανονικές καραβίδες alla Busara (αλά Μπούζαρα), που συνδυάζονται με ταλιατέλες και γίνονται με τα ίδια υλικά (και καυτερή πιπεριά), μόνον που η σάλτσα περιέχει και φρυγανιά τριμμένη για να είναι πιο πυκνή. Η Ιταλίδα ‘Βέφα’ Marcella Hazan διασκεύασε την αυθεντική συνταγή για το αμερικάνικο κοινό της, βάζοντας –ατυχώς- αστακό με κάμποσο κρεμμύδι (αλά ιμάμ μπαϊλντί)… Στην Τοσκάνη, η αστακομακαρονάδα γίνεται και με πένες. καταψυγμένος αστακός Κυκλοφορεί ευρέως στην αγορά και είναι προέλευσης Κούβας ή Εκουαδόρ ή Γαλλίας ή Φλόριδας. Η τιμή του ποικίλει και είναι λίγο μικρότερη, αλλά ο βασιλιάς δεν είναι φτηνός ούτε κατεψυγμένος. Ξεπαγώστε τον και μαγειρέψτε με τον ίδιο τρόπο. αστακομακαρονάδα με ταλιατέλες Προετοιμασία: Μισή ώρα σχεδόν όλ μαζί. Βάλτε τα ζυμαρικά να βράσουν όσο ετοιμάζετε τους αστακούς. Θυμίζουμε ότι η ντομάτα αποφλοιώνεται εύκολα αν μπει για 30-50 δευτερόλεπτα σε νερό που βράζει. Δείτε το βίντεο για το βράσιμο του αστακού. Σχετικά εύκολη και γρήγορη συνταγή. Υλικά (για 4 άτομα)2 αστακοί 450-550 γραμ. ο καθένας ή 1 μεγαλύτερος600 γραμ. ώριμα ντοματίνια ή 700 γραμ. ντομάτες καθαρισμένες (χωρίς τη φλούδα και τα σπόρια) και κομμένες σε κύβους1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο1 πακέτο Tagliatelle all’ Uovo Barilla2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση, χωρίς το φύτρο4 κ.σ. ελαιόλαδο1 μικρή καυτερή πιπεριά κομμένη στη μέση ή 1/2 κ.γ μπούκοβο (προαιρετικά)120 ml λευκό κρασί ή 50 ml brandy (προαιρετικά)αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι Ετοιμάζετε τους αστακούς: 1. Αν είναι φρέσκοι και ζωντανοί. Τους πιάνετε πίσω από τις δαγκάνες και τους βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό (αναλογία ¼ φλ. αλάτι για κάθε λίτρο νερού) που κοχλάζει. Κλείνετε την κατσαρόλα και βράζετε για 5-7 λεπτά, ανάλογα με το βάρος. Τους βγάζετε σε πιατέλα και τους αφήνετε να κρυώσουν και να ισορροπήσουν.2. Αν είναι καταψυγμένοι οι αστακοί. Τους αφήνετε να ξεπαγώσουν μέσα στο ψυγείο ή μέσα σε νερό, κλεισμένους σε σακούλα, αν δεν είναι ήδη έτσι συσκευασμένοι. Συνεχίζετε με το βράσιμο, όπως παραπάνω. Με κοφτερό μαχαίρι, κόβετε τους αστακούς στη μέση, κατά το μήκος, ξεκινώντας από την ουρά και μετά σε κομμάτια (αν θέλετε). Κόβετε στις κλειδώσεις και σπάζετε τις δαγκάνες με το ειδικό εργαλείο ή με την ανάποδη του μαχαιριού, αν είναι βαρύ ή με σφυρί ή και με πέτρα. Αν στο σερβίρισμα δεν υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία, θα έχετε κάνει ήδη την περισσότερη δουλειά για να μπορεί εύκολα κάποιος να βγάλει το κρέας.Ετοιμάζετε τους αστακούς με την σάλτσα: Σε άνετη κατσαρόλα ή μεγάλο βαθύ τηγάνι (να χωράει αστακούς και μακαρόνια στο τέλος) ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο (να μην καπνίζει) και προσθέτετε το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά (ή το μπούκοβο). Αφήστε 1-2 λεπτά να δέσουν τα αρώματα και μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα το σκόρδο (χωρίς να καεί), προσθέστε τον αστακό με το κρέας προς τα κάτω. Η φωτιά είναι πάντα μέτρια (προς χαμηλή). Σε 1 λεπτό γυρίστε τα κομμάτια, προσθέστε τον μισό μαϊντανό και σβήστε με το κρασί ή το μπράντι -αν χρησιμοποιήσετε το 2ο, μπορείτε να το ανάψετε και να το αφήσετε να εξατμιστεί. Σε 1 λεπτό προσθέστε τα ντοματίνια, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε ευγενικά, σκεπάστε και μαγειρέψτε για 7-10 λεπτά. Αποσύρετε και διατηρήστε ζεστό.Σημείωση: Σ’ αυτό το σημείο, όταν οι αστακοί είναι έτοιμοι, μπορείτε αν θέλετε να τους σερβίρετε χωρίς το κέλυφος, να βγάλετε τα κομμάτια από τη σάλτσα και να αφαιρέσετε το εσωτερικό. Ξαναβάλτε τα στη σάλτσα και μαγειρέψτε για άλλο ½ -1 λεπτό.Κάνετε την αστακομακαρονάδα: Όσο μαγειρεύετε τους αστακούς, βράστε τις ταλιατέλες al dente σε πολύ και αλατισμένο νερό, κρατώντας ½ με 1 λεπτό από τον χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο. Σουρώστε και κρατήστε 1 φλ. από το νερό που έβρασαν. Βάλτε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα με τους αστακούς και τη σάλτσα τους, και σε χαμηλή φωτιά ανακατέψτε ευγενικά να ενσωματωθούν. Αν χρειάζονται υγρό, προσθέστε από το φλυτζάνι που κρατήσατε.Σερβίρισμα: Μεταφέρετε σε πιατέλα και πασπαλίστε με τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε αμέσως. Αν σας αρέσει, μπορείτε να βάλετε στην αστακομακαρονάδα σας μια γραμμή ωμού ελαιόλαδου. αστακομακαρονάδα με ταλιατέλες

Πηγή: pandespani.com

Η Τούρτα των Αγγέλων μοιάζει με φωτεινό όνειρο πασπαλισμένο με ζαχαρόσκονη!!! Φίλοι μου αγαπημένοι Χριστούγεννα σήμερα του 2016. Χρόνια Πολλά με υγεία, αγάπη, φως και ζεστασιά στις καρδιές μας!!!! Το καλύτερο γλυκό σε μια γιορτή για να ευχαριστήσουμε τους αγαπημένους μας!!! Το Angel cake (από ότι διάβασα) είναι ένας τύπος μαλακού κέικ φτιαγμένο από ασπράδια αυγών που αρχικά προήλθε από την Βόρεια Αμερική και έγινε δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του 19ου αιώνα. Ονομάστηκε έτσι από την αιθέρια γεύση και υφή και λεγόταν ότι ήταν "τροφή των αγγέλων". Πάνε πάρα πολλά χρόνια που είχα τη συνταγή κι όλο έλεγα να την φτιάξω και τα κατάφερα τα φετινά Χριστούγεννα του 2016 να την προσφέρω για τη γιορτή μου. Όπως σας έχω ξαναγράψει, τις συνταγές τις παίρνω από φίλες-ους, περιοδικά, βιβλία και μαγείρους ή σεφ από καλά εστιατόρια. Στη συνέχεια τις φτιάχνω βάζοντας τη δική μου πινελιά, προσθέτοντας ή αφαιρώντας καμιά φορά, για να βγάλω αυτό που ταιριάζει στις δικές μου γευστικές συνήθειες, αλλά και στην πίστη μου ότι αυτό θα αρέσει στους περισσότερους φίλους που τις μοιράζομαι. Έτσι τη συνταγή για την τούρτα των Αγγέλων την άλλαξα λίγο. Δεν έβαλα μέσα στη σαντιγί κομμένα κεράσια (ζαχαροπλαστείου) γιατί ήθελα να γίνει η τούρτα μου κατάλευκη όπως είναι και οι Άγγελοι!!!! Έβαλα τον κομμένο ανανά που έλεγε και πρόσθεσα χοντροκομμένο καβουρδισμένο αμύγδαλο και θριμματισμένα κομμάτια μπεζέδων. Το ίδιο έκανα και στην επιφάνεια, την στόλισα με μπεζέδες και καβουρδισμένο αμύγδαλο. Το αποτέλεσμα είναι Φανταστικό!!!! Το γλυκό είναι ελαφρύ και δροσερό!!! Τα υλικά μας για το κέικ: 12 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου 280 γρ. ζάχαρη ψιλή 85 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο 25 γρ. νισεστέ 1 κουταλάκι βανίλια 1,1/2 κουταλάκι κρεμόριο Για την κρέμα: 3 φακελάκια Morfat Corne με γεύση βανίλιας με φυτικά λιπαρά 600 γρ. γάλα 1 μικρό κουτί ανανά 1 ποτήρι κρασιού αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρδισμένα 12 μεγάλα κομμάτια μπεζέδες. (Παίρνουμε από το ζαχαροπλαστείο) Πως φτιάχνουμε το γλυκό μας: Ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τα αυγά και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ. Τους κρόκους τους φυλάμε να φτιάξουμε ομελέτα. Ρίχνουμε το κρεμόριο και χτυπάμε στη μέγιστη ταχύτητα μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε τη τμηματικά τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε λίγο την ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια πηχτή και γυαλιστερή κρέμα. Έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι και το σμίγουμε με το νισεστέ και τη βανίλια. Αφήνουμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και συγχρόνως με τη σπάτουλα φέρνουνε το μείγμα από κάτω προς τα επάνω με αργές κινήσεις και διαλύουμε το αλεύρι καλά. Βάζουμε να προθερμανθεί ο φούρνος μας στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Αν έχουμε την βαθιά φόρμα για τούρτα Αγγέλων γυρίζουμε εκεί το μείγμα αφού έχουμε στρώσει καλά μια λαδόκολλα. Μετά θα πρέπει να κόψουμε το κέικ σε δυο κομμάτια. Εγώ την μοίρασα σε δυο φόρμες του κέικ (έστρωσα λαδόκολλα για να ξεκολλήσει εύκολα, γιατί δεν είχα την ειδική φόρμα και τις έψησα συγχρόνως στον φούρνο μικροκυμάτων). Ψήνουμε σε για 40 -45 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς σε φούρνο με αντιστάσεις και στους 170 βαθμούς στον αερόθερμο . Το κέικ να φουσκώσει να ροθοψηθεί και νάναι απαλό στο άγγιγμα. Αν ροδίσει νωρίτερα σκεπάζουμε με ασημόχαρτο χωρίς να ακουμπήσει στο κέικ. Στα 35 λεπτά να δοκιμάσουμε με οδοντογλυφίδα κι αν βγει στεγνή το κέικ είναι ψημένο και το βγάζουμε. Αν όχι δοκιμάζουμε πάλι σε λίγο. Βγάζουμε το κέικ και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει. Ζεσταίνουμε μισή κούπα νερό (περίπου 100 γρ.) με 5 κουταλιές ζάχαρη και μια κουταλιά ρούμι ή κονιάκ. Με αυτό καταβρέχουμε αμέσως, όπως είναι ζεστό το σιρόπι και τα δυο κέικ. Έχουμε ωστόσο φτιάξει τη σαντιγί και έχουμε ετοιμάσει τα αμύγδαλα και τον ανανά κομμένο και τα σμίγουμε και ανακατώνουμε. Ο ανανάς πρέπει να είναι τελείως στεγνός, γι αυτό πριν κόψουμε τις ροδέλες τις στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Αφήνουμε στην άκρη 8 κομμάτια μπεζέδες για το γαρνίρισμα και τους υπόλοιπους τους κόβουμε σ' ένα πιάτο σε κομμάτια σχετικά μικρά. Παίρνουμε από τη σαντιγί τη μισή και την φυλάμε για το γαρνίρισμα και ρίχνουμε στο μπολ με τη σαντιγί τον κομμένο ανανά και τα αμύγδαλα και ανακατώνουμε ελαφρά. Τοποθετούμε στην πιατέλα μας το ένα κομμάτι του κέικ. Βάζουμε επάνω το μείγμα της σαντιγί και απλώνουμε τα κομμάτια των μπεζέδων (φυλάμε λίγα για το γαρνίρισμα). Τα πιέζουμε λίγο να μπουν στη σαντιγί. Τοποθετούμε επάνω το άλλο κομμάτι κέικ και πιέζουμε ελαφρά να εφαρμόσει πάνω στο άλλο. Με ένα κουτάλι ντύνουμε με τη σαντιγί τα πλάγια της τούρτας και στο τέλος τραβάμε το κουτάλι από κάτω προς τα επάνω συνέχεια, ώστε να δώσει ανάγλυφο όμορφο σχήμα. Επάνω στο κέικ απλώνουμε τη σαντιγί τοποθετούμε τους 6 μπεζέδες, ψιλοκόβουμε τους υπόλοιπους 2 και τους απλώνουμε επάνω και στο κέντρο. Βάζουμε και λίγο καβουρδισμένο αμύγδαλο. Ομελέτα με τους κρόκους. Βάζουμε σε βαθύ πιάτο τους κρόκους των αυγών και προσθέτουμε 1/2 κούπα γάλα , λίγο αλάτι και κτυπάμε καλά. Προσθέτουμε σε κομματάκια όση φέτα θέλουμε και όσα κομματάκια κασέρι ή άλλο κίτρινο τυρί θέλουμε. Βάζουμε 2 κουταλιές λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε 2-3 κομμένες φέτες (καρεδάκια) μπέικον ή ζαμπόν κι όταν ροδίσουν ρίχνουμε το μείγμα των αυγών. Με ξύλινη σπάτουλα κουνάμε μέσα το υλικό να απλώσει καλά και να ροδοψηθεί από κάτω. Με τη βοήθεια μεγάλου πιάτου γυρίζουμε την ομελέτα μας από την άλλη πλευρά και την κουνάμε με τη σπάτουλα να ροδοψηθεί καλά και μετά τη γυρίζουμε σε μεγάλο πιάτο. Είναι καταπληκτική ομελέτα. Μοιάζει με τυρόπιτα. Τη συνοδεύουμε με σαλάτα της αρεσκείας μας. Toύρτα των ....αγγέλων Προστέθηκε από Hlianna , Σάββατο, 16 Οκτώβριος 2010 Μέση βαθμολογία / 5 κανένας Περιγραφή Μια τούρτα ανάλαφρη, εντυπωσιακή σε όγκο, νόστιμη και υγιεινή, διότι δεν περιέχει λιπαρά και χολιστερόλη. Μια βάση τούρτας σε πολλές παραλλαγές! Συστατικά Στα γρήγορα Γλυκά Τούρτες Γλυκά με φρούτα Γλυκά ψυγείου Άλλες κατηγορίες Για μπουφέ Συνταγές Light Όλες οι συνταγές 12 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου 3 βανίλιες σκόνη 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ¾ της κούπας ζάχαρη ψιλή Μισή κούπα ζάχαρη άχνη 1,5 κ. γλ. Κρεμόριο από τα σούπερ μάρκετ ¼ κ. γλ. Αλάτι 1 κουτί 500 γρ. φυτική ρευστή κρέμα γάλακτος κρετόρε, που θα την χτυπήσουμε στο μίξερ με 3-4 κ.σ. ζάχαρη άχνη και 2 βανίλιες. 1 κουτί ανανά σε σιρόπι ή άλλου είδους κομπόστα σε κομματάκια ή φρέσκιες φράουλες Κερασάκια μαρασκίνο για το χρώμα ψιλοκομμένα Οδηγίες Χρησιμοποιούμε φόρμα βαθιά και με αποσπώμενο πάτο, αβουτύρωτη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την άχνη. Στο μίξερ χτυπάμε δυνατά τα ασπράδια με το κρεμόριο και το αλάτι μέχρι να πήξουν αρκετά. Ρίχνουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη την ψιλή και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να έχουμε μια μαρέγκα λευκή, πηκτή και γυαλιστερή που να στέκεται. Συνολικός χρόνος χτυπήματος περίπου 15 λεπτά. Σταματάμε το χτύπημα και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά το αλεύρι λίγο λίγο στη μαρέγκα. Το ανακάτεμα το κάνουμε απαλά από κάτω προς τα πάνω με αργές κινήσεις για να μη μας ξεφουσκώσει η μαρέγκα. Βάζουμε το μείγμα μας σε αβουτύρωτη φόρμα ειδική για άγγελος τούρτα που είναι βαθιά ή σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο κοινή αλλά χωρίς σχέδιο βαθιά όμως. Ψήνουμε στους 180ο περίπου 40 λεπτά. Δοκιμάζουμε προς το τέλος του χρόνου αυτού, αν η οδοντογλυφίδα βγαίνει καθαρή είναι έτοιμο, αν όχι, συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το ψήσιμο. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και όπως είναι με τη φόρμα το αναποδογυρίζουμε αμέσως σε σχάρα μαζί με τη φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει, με τη βοήθεια του μαχαιριού ξεκολλάμε τα τοιχώματα του κέικ μας. Επίσης αφαιρούμε και τον πάτο της φόρμας, όπως δείχνει η φωτό. Βάζουμε το κέικ μας σε πιατέλα και αφαιρούμε με τη βοήθεια πριονωτού μαχαιριού ή κλωστής το 1 / 3 του κέικ μας οριζόντια. Από το υπόλοιπο αφαιρούμε, αφού σκάψουμε, το εσωτερικό του και αφήνουμε ένα εκατοστό από τα τοιχώματά του. Πρώτα καλό είναι να χαράξουμε με ένα πριονωτό μαχαίρι το ένα εκατοστό από τα τοιχώματα και μετά να αφαιρέσουμε τη γέμιση. Μερικά κομμάτια από τα κομμάτια κέικ που έχουμε αφαιρέσει, τα βάζουμε και κλείνουμε την τρύπα της φόρμας στο κέντρο. Χτυπάμε την φυτική κρέμα στο μίξερ στη μεσαία ταχύτητα με τις βανίλιες μέχρι να πήξει ελαφρά. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η σαντιγί μας να στέκεται. Προσοχή μην την παραχτυπήσετε γιατί θα «κόψει». Στραγγίζουμε πολύ καλά τον ανανά και τον κόβουμε σε μικρά κομματάκια, στεγνώνουμε πάλι σε χαρτί κουζίνας πολύ καλά. Ψιλοκόβω και τα κερασάκια και τα ανακατεύω όλα μαζί με προσοχή στη μισή σαντιγί μας. Κρατώ το άλλο μισό στην άκρη. Με το μείγμα αυτό, θα γεμίσουμε το χώρο που έχουμε σκάψει στο κέικ μας και θα βάλουμε και σε όλη την επιφάνεια του κομμένου, στη συνέχεια θα σκεπάσουμε με το 1 / 3 του κέικ που έχουμε κρατήσει. Με την υπόλοιπη μισή σαντιγί που κρατήσαμε και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, καλύπτουμε ολόγυρα το κέικ μας. Το στολίζουμε με κομμάτια ανανά και όπως εμείς επιθυμούμε. Λίγα μυστικά ακόμα Μια συνταγή που με λεπτομέρειες είχε δείξει και η Βέφα, αλλά πρωτοέγραψε και η Χρύσα Παραδείση για αυτήν το 64. Η αναζήτηση στο νετ μου πρόσθεσε πολλές γνώσεις σχετικά με αυτό το κέικ, παντεσπάνι. Η συνταγή είναι βασισμένη στo αμερικάνικο κέικ τροφίμων Angel, συνταγή του 19 ου αιώνα, που στην ουσία είναι ένα παντεσπάνι φτιαγμένο σε ειδική φόρμα και μπορούμε να κάνουμε πολλές παραλλαγές με αυτό. Καλό είναι να έχουμε την ειδική φόρμα για αυτό το κέικ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φόρμα σιλικόνης, αλλά το κέικ μας θα «καθίσει» λίγο. Αν δεν μας πειράζει, ας το φτιάξουμε και εκεί Άλλες παραλλαγές Μπορούμε αυτή τη γέμιση να την χρησιμοποιήσουμε σε αυτό το κέικ, αφού το χωρίσουμε σε τρεις πάτους. Μπορούμε να χωρίσουμε το κέικ σε 3 πάτους και να βάλουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας. Μια καλή ιδέα είναι είναι και λέμον καρτ στα ενδιάμεσα στρώματα και από έξω σκέτη σαντιγί. Μπορούμε να αδειάσουμε το εσωτερικό του κέικ και να το γεμίσουμε με παγωτό και να μπει στην κατάψυξη. Λίγη ώρα πριν να το σερβίρουμε, το βγάζουμε εκτός ψυγείου και το σερβίρουμε Μπορούμε να το αφήσουμε άκοπο και να το περιχύσουμε με διάφορες σάλτσες φρούτων που θα φτιάξουμε εμείς. Μπορούμε να το αφήσουμε άκοπο και να το περιχύσουμε με γλάσο λεμονιού και να έχει θαυμάσια γεύση και έτσι Επίσης να τυλίξουμε με σκέτη σαντιγί. Για το γλάσο λεμονιού Ανακατεύουμε 1,5 κούπα ζάχαρη άχνη, 1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού και 2 κ.σ. χυμό λεμονιού και προαιρετικά μαζί 2 κ. σ. βούτυρο Θέλουμε να έχει μέτρια πυκνότητα ώστε όταν το περιχύσουμε να τρέξει παχύρευστο στα πλάγια του κέικ. Στην περίπτωση που είναι αραιό, προσθέτω ζάχαρη επιπλέον. Επειδή η υφή του είναι σαν βαμβάκι, το κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι. Σχόλια

Πηγή: syntagesmamas.gr

Το Cooktime είναι μια μηχανή αναζήτησης συνταγών που βρίσκει συνταγές με ειδικά φίλτρα αναζήτησης όπως υλικά, κατηγορίες και λέξεις-κλειδιά.
Το Cooktime δεν φιλοξενεί συνταγές αλλά links προς site συνταγών. | FAQ | Privacy