μπραουνις με μερεντα παρλιαρος | chiz keik apo ton akis | μπλακ φορεστ παρλιαρος | μπραουνις με μερεντα | cheesecake φραουλα ακης | μπράουνις συνταγή ποτήρι | cheesecake akis | banoffee θερμιδες
Συνδεση

Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές

Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Μια συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου, με μια δική μου μικρή παρέμβαση. Υλικά ½ κ. φύλλο κρούστας 3 1/2  κούπας αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα ¼ κούπας ζάχαρη 1/3 κούπας κρέμα γάλακτος 1 αυγό 2 κροκάδια 3 κουτ. σούπας λικέρ αμαρέτο 2 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό ξύσμα από 2 πορτοκάλια ¾ κούπας λιωμένο βούτυρο   Σιρόπι 2 κούπες ζάχαρη 2 κούπες νερό ½ κούπας γλυκόζη (θεωρώ αυτό το υλικό προαιρετικό) 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού Εκτέλεση Κόβουμε τα φύλλα κατά πλάτος σε 3 στενόμακρες λωρίδες Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ και πετυχαίνουμε ένα μίγμα μαλακό που στέκεται (αν είναι ρευστό βάζουμε λίγο ακόμη σιμιγδάλι, αν είναι σφιχτό, προσθέτουμε λίγο ακόμα κρέμα γάλακτος) Βουτυρώνουμε ελαφρά κάθε λωρίδα φύλλου και την διπλώνουμε Βουτυρώνουμε πάλι Βάζουμε σε μια άκρη μια κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε τις δύο μακριές πλευρές πάνω από την γέμιση, ξαναβουτυρώνουμε και τυλίγουμε σε ρολό Αραδιάζουμε τις φλογέρες σε βουτυρωμένο ταψί και αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο που περίσσεψε Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (200 βαθ. Κελσίου) μέχρις ότου ροδίσουν (περίπου 30 λεπτά) Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει για 5 περίπου λεπτά το σιρόπι και  περιχύνουμε τις φλογέρες μόλις βγουν από το φούρνο Καλή όρεξη Προσθήκη ως Αγαπημένο (5) | Εμφανίσεις: 2837 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια) Σχόλια (6)

Πηγή: greekmasa.gr

Τη συνταγή αυτή την παρουσίασε πριν χρόνια η κα Βέφα στην τηλεόραση.Είναι πανεύκολη και ιδιαίτερα νόστιμη. Υλικά: 1 φύλλο σφολιάτας 1/2 κούπα κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κούπες βρασμένο και ψιλοκομμένο κοτόπουλο (δεν χρειάζεται να είναι πολύ βρασμένο γιατί θα ξαναμαγειρευτεί) 1 1/2 κούπα μανιτάρια κονσέρβας ψιλοκομμένα βούτυρο ή βιτάμ 3 κ.σ.αλεύρι γ.ο.χ. αλάτι,πιπέρι 1 κούπα γάλα 1/4 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο 1/2 κούπα ρεγκάτο (εγώ βάζω περισσότερο) 2 αυγά χτυπημένα 1 κρόκος αυγού λίγη παρμεζάνα τριμμένη Εκτέλεση : Σωτάρουμε στο βούτυρο ή το βιτάμ το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα μανιτάρια και το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε συνεχώς,αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το αλεύρι και το γάλα και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Στη συνέχεια το μαϊντανό. Αφήνουμε για τουλάχιστον 15 min σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά. Όταν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και το ρεγκάτο και αφήνουμε αρκετή ώρα να σφίξει το μείγμα. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι ή ακόμα καλύτερα βάζουμε στο ταψάκι αντικολλητικό χαρτί και πάνω τοποθετούμε το φύλλο σφολιάτας. Σε όλο της το μήκος κάνουμε με ένα μαχαίρι χαρακιές μήκους 8-9cm ώστε να δημιουργηθούν όμοιες λωρίδες.

Πηγή: greekmasa.gr

Είναι μια πολύ νόμιστη συνταγή από το βιβλίο της Βέφας Αλεξιάδου. Τι χρειαζόμαστε: 1 ½ κιλό γαρίδες καθαρισμένες 4 κ.σ βούτυρο 1 κρεμμύδι σε φέτες 1 καρότο σε λεπτές φετούλες 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη 1 κονσέρβα ντοματάκια κον κασέ 250γρ φέτα χοντροκομμένη 250γρ κίτρινο τυρί τριμμένο ½ ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο Αλάτι-πιπέρι Σε μια κατσαρόλα ζεματάμε τις γαρίδες σε λίγο νερό. Τις στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί τους. Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε με το βούτυρο το κρεμμύδι, την πιπεριά και το καρότο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε την ντομάτα, το ζουμί, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα μέχρι να δέσει. Ρίχνουμε τις γαρίδες, τον μαιντανό, την φέτα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί, τοποθετούμε στην επιφάνεια λίγα κομματάκια βούτυρο και ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Πηγή: sintagespareas.gr

Αγαπημένο μας επιδόρπιο για το οποίο κάνουν τούμπες μικροί και μεγάλοι. Ειδικά τώρα που έχει αποτόμως αγριέψει ο καιρός...τραβιέται πολύ ζεστό-ζεστό! Η δοσολογία φυσικά δεν είναι για εμάς...βάζουμε δύο κατσαρόλες ταυτοχρόνως...που να μας φτουρίσει η μία.... Αυτή η δοσολογία βγάζει περίπου 6 μπωλάκια, οπότε ο καθένας αναπροσαρμόζει με βάση τις ανάγκες του. Η συνταγή είναι της Βέφας, με μία μικρή πινελιά δική μου...σιγά θα μου πείτε..κι όμως...μία μικρή φλούδα λεμονιού...ακέρωτου εννοείται, δίνει άλλη μοσχοβολιά! Υλικά 1/2 φλ. ρύζι γλασσέ 1 1/2 φλ. νερό 1/4 κ. γλ. αλάτι 4 φλ. φρέσκο γάλα 2 κ. σ. corn flour 1 βανίλια 1/2 φλ. ζάχαρη 1 ξύλο κανέλας φλούδα ακέρωτου λεμονιού κανέλα σκόνη για το πασπάλισμα Εκτέλεση Ξεπλένουμε το ρύζι με λίγο νερό. Βάζουμε το νερό και το αλάτι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά. ΄Οταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να τραβήξει όλο το νεράκι και να δούμε ότι το ρύζι έχει αρχίσει να χυλώνει λίγο. Χωρίζουμε 1/4 κούπας γάλα και διαλύουμε μέσα σε αυτό το κορν φλάουρ και τη βανίλια. Βράζουμε το υπόλοιπο γάλα και το ρίχνουμε μαζί με τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα λεμονιού στην κατσαρόλα με το ρύζι. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για ένα εικοσάλεπτο. Ρίχνουμε το διαλυμένο στο γάλα κορν φλάουρ και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να πήξει το ρυζόγαλό μας. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε στα μπωλάκια μας. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και πασπαλίζουμε με σκόνη κανέλας. Απολαμβάνουμε! * Είναι από τις λίγες συνταγές ζαχαροπλαστικής της κας Βέφας για την οποία δεν έχω καμία ένσταση, το αντίθετο μάλιστα....σχεδόν όσες φορές την ακολούθησα...στη ζαχαροπλαστική το αποτέλεσμα ήταν φιάσκο...οπότε σταμάτησα....αυτό από παλιά βέβαια...πλέον έχω την εμπειρία και κάποιες γνώσεις παραπάνω ώστε να αποφεύγω μόνη μου τις λούμπες...τότε όμως δεν ήξερα ακόμα.... Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν την απαξιώνω, με τα δικά της βιβλία ξεκίνησα να ασχολούμαι με την κουζίνα! (Μικρή κατάθεση ψυχής..χιχιχι!!!)

Πηγή: epipantosepistitou-efik.blogspot.gr

Pin It Υπέροχη σούπα για τις κρύες μέρες του χειμώνα! Υλικά 5 κούπες νερό ή ακόμη καλύτερα αν υπάρχει ζωμό κρέατος 4 κουταλιές ελαιόλαδο για τη σάλτσα αυγολέμονο 1/4 κούπας χυμό λεμόνι 2 αυγά για τα γιουβαρλάκια 1/2 κιλό κιμά 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1/4 κούπας ρύζι καρολίνα 2 κουταλιές άνηθο 2 κουταλιές μαιντανό 2 κουταλιές λάδι αλάτι, πιπέρι αλεύρι Εκτέλεση Ζυμώνουμε για μερικά λεπτά, όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα περνάμε από το αλεύρι. Τα αραδειάζουμε σε ένα πιάτο το ένα δίπλα στο άλλο και τα αφήνουμε να περιμένουν. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό μας μαζί με το λάδι να βράσουν. Ρίχνουμε μέσα τα γιουβαρλάκια. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε περίπου μισή ώρα με την κατσαρόλα σκεπασμένη,μέχρι να μαλακώσουν. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε το λεμόνι με το αυγό.Ρίχνουμε με κουτάλι αρκετό από το ζουμί του φαγητού σιγά σιγά για να ζεστάνουμε το μείγμα μας. Αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας ζωηρά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε τη σούπα μας ζεστή με μπόλικο τριμμένο πιπέρι!!! Υπάρχουν πολλές συνταγές για γιουβαρλάκια αλλά εγώ έχω συνηθίσει αυτή με το αυγολέμονο. Αλλή μια πολύ καλή συνταγή της κυρίας Αλεξιάδου Απολαύστε την!!

Πηγή: syntagesapospiti.blogspot.gr

Πώς μπορείς να καταλάβεις ότι σε αγαπάει ο άνθρωπός σου; Τα κριτήρια είναι διαφορετικά για τον καθένα. Εγώ το καταλαβαίνω όταν έρχεται μαζί μου στο σινεμά για να παρακολουθήσουμε μαραθώνιο ταινιών του Γούντι Άλλεν και αρχίζει να παραπονιέται μόνο αφού έχει ήδη δει τρεις ταινίες στη σειρά. Όταν επιστρέφει σπίτι απ' τη δουλειά, αφού έχει σταματήσει πρώτα σ' ένα βιβλιοπωλείο, και μου δωρίζει δέκα βιβλία μαγειρικής που σκέφτηκε πως θα μου αρέσουν. Το κατάλαβα όταν άφησε τη γάτα μου να κοιμηθεί πάνω στο στήθος του ενώ είχε (και έχει ακόμα) αλλεργία στις γάτες. Όταν σηκώνεται από το κρεβάτι στις τρεις η ώρα τη νύχτα για να μου βάλει κάλτσες επειδή παραπονιέμαι πως κρυώνω. Το καταλαβαίνω όταν επιλέγει να περνάει μερικά Κυριακάτικα πρωϊνά ερχόμενος μαζί μου σε διάφορα φεστιβάλ φαγητού και μαγειρικής. Αυτά τα φεστιβάλ είναι ένας εφιάλτης για τον Σ, ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει. Εγώ έχω μια υποψία βέβαια ότι κατά βάθος του αρέσουν αλλά δε θέλει να το παραδεχτεί γιατί φοβάται πως θα του ζητάω να έρχεται μαζί μου συνέχεια. Το περασμένο Σαββατοκύριακο τον ανάγκασα και πάλι να πάμε σε ένα φεστιβάλ , αυτή τη φορά στο Ρόττερνταμ. Τί το κακό έχουν τα φεστιβάλ αυτά ούτως ή άλλως; Εντάξει, το παραδέχομαι ότι το να είσαι ανάμεσα σε ανθρώπους που κάνουν "ααα" και "ωωω" κάθε φορά που βλέπουν ένα σπάνιο είδος κολοκυθιού ή μερικά περίεργα μανιτάρια είναι λιγάκι εκνευριστικό, αλλά βρίσκεσαι κοντά σε καλό φαγητό. Κι ο Σ το εκτιμά το καλό φαγητό. Είναι μήπως τόσο κακό να περπατάς και ξαφνικά να βλέπεις αυτό μπροστά σου; Όοοοχι βέβαια. Ο Σ είναι σκληροπυρηνικός σαρκοφάγος οπότε με το που το πήρε το μάτι του, η καρδιά του άρχισε να χτυπάει λιγάκι πιο έντονα. Για να μη πω τί έγινε όταν εντόπισε την πληθώρα λουκάνικων που πωλούνταν αλλά και ψήνονταν εκεί γύρω. Όταν φτάσαμε μπροστά σε ένα περίπτερο του φεστιβάλ που πουλούσε τις μπύρες Pelgrim (τοπική και μοναδική ζυθοποιΐα στο Ρόττερνταμ), νομίζω πως είδα μερικά δάκρυα να εμφανίζονται στα μάτια του. Τη δοκιμάσαμε κι ήταν πολύ καλή. Εγώ από την άλλη ενθουσιάστηκα όταν είδα όλα τα τυριά πάνω στους πάγκους των τυροκόμων (τί να κάνω, είμαι τυρού), μου έτρεξαν τα σάλια με τα διαφόρων ειδών μέλια που παρουσίαζαν οι Ολλανδοί μελισσοκόμοι (νόστιμα αλλά το ελληνικό μέλι είναι σαφώς καλύτερο), στάθηκα το λιγότερο ένα τέταρτο μπροστά στα περίπτερα με τις σοκολάτες χαζεύοντας τα διάφορα σοκολατάκια και γλυφιτζούρια σοκολάτας (δε μπόρεσα ν' αντισταθώ και αγόρασα μερικά αν και κόστιζαν 1,20 ευρώ το ένα!) και πέρασα από όλους τους πάγκους με τα ψωμιά , δοκιμάζοντας μερικά και καταφέρνοντας να συγκρατήσω τον εαυτό μου αγοράζοντας μονάχα ένα καρβέλι. Μιας που είπα ψωμί, είμαι σίγουρη πως έχετε ήδη αρχίσει να λιμπίζεστε αυτά εδώ τα καρβελάκια-σαλιγκαράκια, έτσι δεν είναι; Αυτό είναι ψωμί. Ελληνικό ψωμί, ελληνικό γεμιστό ψωμί με φέτα, ελληνικό τυρόψωμο από το Πήλιο της κεντρικής Ελλάδας. Αυτή την πανέμορφη και εύφορη περιοχή που είναι διάσημη για την απαράμιλλη ποικιλία μήλων της τα γνωστά " φιρίκια ", για την σπάνια ποικιλία αγριοστάφυλων που ονομάζονται "σταφύλια φράουλες", για τα κάστανα και το μέλι, το κρασί, τα μανιτάρια και τις τρούφες, τα νοστιμότερα γλυκά του κουταλιού, καθώς και τα πιο εύγεστα λουκάνικα που φτιάχνονται από γίδινο, πρόβειο και χοιρινό κρέας (σπετζοφάι κανείς;). Αυτό το άσπρο, γεμιστό με φέτα ψωμί με το σπειροειδές σχήμα, είναι πεντανόστιμο. Θυμάμαι αυτά τα ψωμιά όταν ήμουν μικρή να πωλούνται σε όλους τους συνοικιακούς φούρνους της Αθήνας αλλά τώρα, δυστυχώς, δεν τα βρίσκει κανείς πουθενά. Έχουν αντικατασταθεί από "εύκολα" κι έτοιμα ψωμιά που προσφέρουν όλοι οι φούρνοι και που έχουν ακριβώς την ίδια γεύση ανεξαρτήτως από ποιό αρτοποιείο θα τα αγοράσεις. Εδώ όμως πρόκειται για εντελώς διαφορετικά ψωμιά, πρόκειται για ατομικά ψωμάκια 13 με 15 εκατοστά διάμετρο το καθένα που μπορούν επίσης να ψηθούν και ως ένα μεγάλο σπειροειδές καρβέλι. Η ζύμη είναι πανεύκολη στην προετοιμασία της και η φέτα... αχ η φέτα. Θρυμματίζεται ανάμεσα στη ζύμη δημιουργώντας την υπέροχη γέμιση. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να το κάνετε αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να γλύφεις τα δάχτυλά σου αφότου έχεις θρυμματίσει φέτα. Η ψίχα του ψωμιού έχει μια μαλακιά και αφράτη υφή και μια ελαφριά ποιότητα και η κόρα είναι ευχάριστα, αλλά όχι υπερβολικά, τραγανή. Το ψωμί αυτό που μοιάζει σαν σαλιγκάρι περιέχει μια γενναιόδωρη ποσότητα τυριού φέτας κι αυτό είναι που το κάνει να ξεχωρίζει. Δεν είναι ένα απλό ψωμί που το βουτάς μέσα σε σάλτσες και σούπες (αν και θα μπορούσες) αλλά περισσότερο ένα ψωμί που το τρως για πρωϊνό, για μεσημεριανό, ένα ψωμί που το τρώς σκέτο (σαν μια άλλη τυρόπιτα) ή με τη συνοδεία μιας σαλάτας για να έχεις το ιδανικό ελαφρύ βραδινό γεύμα. Τρώγοντάς το μόλις το έχεις βγάλει από το φούρνο, όταν ακόμα η φέτα είναι λιωμένη και ζουμερή, είναι θεϊκό. Τρώγοντάς το το επόμενο πρωί, λίγο πριν φύγεις για τη δουλειά, ίσως είναι ακόμα καλύτερο. Τρώγοντάς το μαζί με μερικές από τις τελευταίες ντομάτες του καλοκαιριού (οι οποίες είναι τέλειες!) με ελαιόλαδο, ρίγανη και κόκκινο κρεμμύδι, είναι άψογο. Τρώγοντάς το ως σάντουϊτς γεμισμένο με φύλλα ρόκας και μια υποψία ξιδιού μπαλσάμικο, νομίζεις πως έχεις πεθάνει και βρίσκεσαι στον παράδεισο. Υπάρχει τίποτα άλλο που να ζητάει κανείς από μια σπείρα ψωμιού; Ατομικά Άσπρα Ψωμάκια Γεμιστά με Φέτα (Τυρόψωμο Πηλίου) Προσαρμοσμένη από το Vefa's Kitchen Μπορείτε να φτιάξετε/ζυμώσετε αυτά τα ψωμιά είτε με τα χέρια είτε με τη βοήθεια ενός μίξερ με βάση. Εγώ προτιμώ τα συγκεκριμένα να τα ζυμώνω με τα χέρια ώστε να έχω καλύτερο έλεγχο και αίσθηση της υφής της ζύμης. Τα ψωμάκια αυτά δε χρειάζονται πολλή δουλειά αλλά χρειάζονται αρκετό χρόνο (1 ώρα και 40 λεπτά) για να φουσκώσουν. Μπορείτε να φτιάξετε τέσσερα ατομικά ψωμάκια, όπως έκανα εγώ, ή να φτιάξετε ένα μεγάλο τυρόψωμο. Γίνονται 4 τυρόψωμα με διάμετρο 15 εκ. περίπου το καθένα Υλικά 175 γρ. αλεύρι δυνατό (σκληρό) 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις συν λίγο έξτρα για το πασπάλισμα της επιφάνειας εργασίας 1 γεμάτο κουταλάκι γλυκού αλάτι 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη 7 γρ. ξηρή μαγιά 4 κουταλιές σούπας (60 ml) ελαιόλαδο συν έξτρα για το άλειμμα του μπωλ, του ταψιού και των ψωμιών 120 ml χλιαρό πλήρες γάλα 1 ασπράδι μεσαίου αβγού 5 κουταλιές σούπας (75 ml) χλιαρό νερό 400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη 1 κρόκο μεσαίου αβγού 1 ½ κουταλιά σούπας σουσάμι Ειδικά εργαλεία : ψιλό κόσκινο, πινέλο ζαχαροπλαστικής , πλάστης, τετράγωνο ταψί 30 x 30 εκ. (ή και λίγο μικρότερο) Προετοιμασία Κοσκινήστε μέσα σε ένα μεγάλο μπωλ το σκληρό αλεύρι, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι. Προσθέστε τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατέψτε με ένα κουτάλι να ενωθούν τα υλικά. Δημιουργήστε ένα πηγαδάκι στη μέση και ρίξτε το ελαιόλαδο, το γάλα, το ασπράδι αβγού και το νερό. Αναμείξτε με τα χέρια σας όλα τα υλικά ώσπου να σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη που κολλάει στα χέρια. Αδειάστε τη ζύμη πάνω σε μια καθαρή και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε την για περίπου 7 λεπτά ή μέχρι να έχετε μια απαλή κι ελαστική ζύμη. Αν τυχόν κολλάει απειροελάχιστα (όχι περισσότερο) στα χέρια, δεν πειράζει. Σημείωση : Δε μ' αρέσει που το λέω αυτό αλλά όλα τ' αλεύρια δεν είναι ίδια. Η ποσότητα που χρησιμοποίησα εγώ μπορεί να μην είναι αρκετή για να κάνει τη δική σας ζύμη απαλή κι ελαστική. Επομένως μη σας ανησυχεί αν χρειαστεί να προσθέσετε λίγο παραπάνω αλεύρι ή λίγο παραπάνω χλιαρό νερό σε περίπτωση που η ζύμη σας γίνει πιο σφιχτή απ' όσο πρέπει. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μη γίνει η ζύμη σας πολύ σφιχτή (γιατί δε θα φουσκώσει καλά) ή πολύ κολλώδης. Πρέπει να είναι ελαστική και απαλή. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, αλείψτε ελαφρά με ελαιόλαδο το εσωτερικό ενός μεγάλου μπωλ, τοποθετήστε μέσα τη ζύμη (την οποία έχετε σχηματίσει σε μπάλα) και αλείψτε την ελαφρά με ελαιόλαδο. Σκεπάστε το μπωλ με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη ζύμη σε ζεστό μέρος (εγώ την ακούμπησα πάνω ακριβώς από την ανοιχτή πόρτα του φούρνου μου, αφού τον είχα ανάψει στους 150 βαθμούς Κελσίου) για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Αλείψτε τον πάτο ενός ταψιού (30 x 30 εκ.) με ελαιόλαδο. Αναποδογυρίστε τη φουσκωμένη πια ζύμη πάνω σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και χτυπήστε την για να ξεφουσκώσει. Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, κόψτε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη και με τα χέρια σας σχηματίστε τέσσερις κυλίνδρους. Χρησιμοποιώντας έναν ελαφρώς αλευρωμένο πλάστη, ανοίξτε κάθε ένα κύλινδρο σε λωρίδα με μήκος 42 εκ., πλάτος 11 εκ. και πάχος 0,3 εκ. Τοποθετήστε ¼ του θρυμματισμένου τυριού κατά μήκος του κέντρου κάθε λωρίδας. Βρέξτε γύρω-γύρω τις άκρες της ζύμης ελαφρά με νερό με τα δάχτυλά σας, διπλώστε τη ζύμη και πιέστε μαζί τις άκρες για να κολλήσουν, σχηματίζοντας έτσι τέσσερα μακριά ρολά. Έχοντας όλη την πλευρά της ένωσης προς τα κάτω, στρέψτε το ρολό ώστε να σχηματίσετε μια σπείρα (σαλιγκάρι) και πιέστε την άκρη του ρολού κάτω από τα πλαϊνά του σαλιγκαριού. Μην σχηματίσετε μια πολύ σφιχτή σπείρα γιατί η ζύμη θα χρειαστεί λίγο χώρο για το δεύτερο φούσκωμα. Κάντε το ίδιο και με τα υπόλοιπα τρία ρολά. Τοποθετήστε τα τέσσερα ψωμάκια-σαλιγκαράκια στο ταψί, με την πλευρά της ένωσης προς τα κάτω και αφήνοντας ένα κενό μεταξύ τους για να μη κολλήσουν. Αλείψτε ελαφρά τις κορυφές και τα πλαϊνά κάθε ψωμιού με λίγο ελαιόλαδο, σκεπάστε το ταψί με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου. Χτυπήστε τον κρόκο αβγού μαζί με 1 κουταλάκι γλυκού νερό βρύσης μέσα σ' ένα μικρό μπωλάκι. Μόλις φουσκώσουν τα ψωμάκια, αλείψτε τις κορυφές και πλαϊνά με το αβγό (αν θέλετε τα τυρόψωμά σας να έχουν ανοιχτόχρωμη κόρα τότε μην τα αλείψετε με αβγό αλλά με ελάχιστο νερό). Πασπαλίστε τις κορυφές με το σουσάμι και τοποθετήστε το ταψί στο χαμηλό ράφι του φούρνου. Ψήστε για 10 λεπτά κι έπειτα μεταφέρετε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου ψήνοντας τα ψωμιά για άλλα 30 λεπτά. Ίσως χρειαστεί να βάλετε αλουμινόχαρτο πάνω από τα ψωμάκια γιατί η επάλειψη με το αβγό τα κάνει να παίρνουν χρώμα πολύ γρήγορα. Σε περίπτωση που παραλείψετε το άλειμμα με αβγό τότε κατά πάσα πιθανότητα δε θα χρειαστεί να βάλετε αλουμινόχαρτο από πάνω. Ρίχνετέ τους όμως μια ματιά που και που μην τυχόν σας αρπάξουν, είτε από πάνω είτε από κάτω. Όταν τα ψωμιά είναι έτοιμα, βγάλτε τα απ' το φούρνο, αφαιρέστε τα απ' το ταψί και βάλτε τα πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν ελαφρά, απολαύστε τα. Θα κρατήσουν καλά μέχρι και την επόμενη μέρα αν και δε θα σας συνιστούσα να τα ξαναζεστάνετε γιατί μπορεί να πανιάσουν λόγω της υγρασίας του τυριού. Τρώγονται άνετα και σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή: greekmylittleexpatkitchen.blogspot.gr

Μια πολύ νόστιμη συνταγή για να μαγειρέψεις ντοματόρυζο φούρνου με λαχανικά από τη Βέφα , ένα απλό πιάτο που όμως είναι πολύ εύγεστο και θυμίζει μανούλα! Γίνεται εύκολα και είναι μία πολύ καλή επιλογή για τις μέρες που δεν έχεις πολύ χρόνο για μαγείρεμα. Τέλειο και για μεσημεριανό αλλά και βραδινό. Μπορείς να προσθέσεις τα μυρωδικά της επιλογής σου αλλά και να το συνοδεύσεις με ό,τι σου ταιριάζει! Ingredients 1 κιλό ντομάτες Μισό κιλό ρύζι 120 γρ. φέτα θρυμματισμένη 1 κούπα ελαιόλαδο 4 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο 2-3 πιπεριές ψιλοκομμένες 2 κουτ.σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος Method Step 1 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Step 2 Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και βγάζουμε τους σπόρους Step 3 Τις ψιλοκόβουμε και βάζουμε τις μισές σε ένα λαδωμένο πυρέξ Step 4 Ρίχνουμε από πάνω το μισό σκόρδο και τις πιπεριές Step 5 Προσθέτουμε το μισό ρύζι και τον μαϊντανό Step 6 Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις με τις υπόλοιπες ντομάτες, ρύζι και σκόρδο Step 7 Προσθέτουμε τη φέτα και νεράκι που να σκεπάζει το φαγητό Step 8 Ψήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι Step 9 Το ντοματόρυζο φούρνου με λαχανικά από τη Βέφα είναι έτοιμο Tips Κοίταζε το φαγητό μήπως χρειαστεί να προσθέτεις νερό Μπορείς να προσθέσεις τα μυρωδικά της επιλογής σου

Πηγή: nostimada.gr

Μια πλούσια συνταγή, η μακαρονοσαλάτα Βέφας ή των θεών, είναι πολύ χορταστική και γίνεται εύκολα! Ingredients 250 γρ. μακαρόνια 1/4 κούπας ελιές Καλαμών σε κομματάκια 1 μέτρια ντομάτα σε κομματάκια 1/4 κούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι 2 κουταλιές ρίγανη 1/4 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό 3/4 κούπας βρασμένα κόκκινα φασόλια 1/3 κούπας φέτα σε κομματάκια για το ντρέσινγκ 1/4 κούπας χυμό λεμονιού 1/3 κούπας ελαιόλαδο 1 σκελίδα σκόρδο Αλάτι-Πιπέρι Method Step 1 Ανακατεύουμε το χυμό λεμόνι με το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την φέτα, αλάτι και πιπέρι Step 2 Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας Step 3 Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ Step 4 Η μακαρονοσαλάτα Βέφας είναι έτοιμη! Tips Μπορείς να προσθέσεις αγγούρι Ρίξε και λίγο καλαμπόκ ι αν σου αρέσει!

Πηγή: nostimada.gr

Μια κλασσική και πολύ νόστιμη συνταγή. Εύκολα και απλά μπορείς να δοκιμάσεις φακες σουπα βεφα που είναι μια πολύ θρεπτική συνταγή διαφορετικά μαγειρεμένη που την κάνει αρκετά ιδιαίτερη. Ingredients μισό πακετο φακές πλυμένες 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες 2 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες 250 ml ελαιόλαδο 100 ml ξύδι 1 φύλλο δάφνης αλάτι Method Step 1 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζεις τις φακές σε άφθονο νερό και βράζεις για 10 λεπτά. Step 2 Τις σουρώνεις και τις ξαναβάζεις στην κατσαρόλα με καθαρό νερό να τις καλύπτει. Step 3 Προσθέτεις το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και τις ντομάτες. Step 4 Αλατίζεις και αφήνεις πάλι για 10 λεπτά. Step 5 Προσθέτεις το λάδι και το ξύδι και αφήνεις να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν. (περίπου 1 ώρα) Step 6 Συγχαρητήρια οι φακες σουπα Βεφα είναι έτοιμες! Καλή όρεξη. Tips Αν θέλεις μπορείς στη σούπα σου να προσθέσεις τη ντομάτα σε πιο μεγάλα κομμάτια. Μπορείς να προσθέσεις στη σούπα σου ότι λαχανικά θέλεις κομμένα σε κυβάκια. Σερβίρεται και συνδυάζεται τέλεια με παστά ψάρια και ελιές.

Πηγή: nostimada.gr

Μία σάλτσα για τα ζυμαρικά σας. Συνταγή : Vefa's House Μερίδες : Απαιτούμενος Χρόνος : Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια. Υλικά 1 κουταλάκι τριμμένο σκόρδο 1/4 κούπας κουκουνάρια, ψημένα αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 2 κουταλιές χυμό λεμονιού 3 κουταλιές καλό ξύδι 1 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό 1/3 κούπας τριμμένη παρμεζάνα 1/3 κούπας λάδι Εκτέλεση Χτυπήστε στο πολυμίξερ το σκόρδο, τα κουκουνάρια, αλάτι, πιπέρι, το χυμό λεμονιού και το ξύδι, να αλεστούν σε λείο μίγμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε το βασιλικό, την παρμεζάνα και τελευταίο το λάδι, ρίχνοντάς το με λεπτή, συνεχή ροή, ώσπου να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μίγμα και να γίνει μια πηχτή σάλτσα. Πηγή - Vefa's House

Πηγή: mazitafagame67.blogspot.gr

Copyright 2017 ® - Επικοινωνία