γαυρος | γαύρος στο φούρνο | γαυρος συνταγες | γαυρος | συνταγες για γαυρο | γαυρος στο φουρνο | κοτοπουλο παρμεζανα | γαυρος ψητος στο φουρνο | gavros | συνταγες με γαυρο | γαυρος συνταγες | γαυρος στο φουρνο σαν τηγανητος
Συνδεση

Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές

Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Τη συνταγή αυτή την παρουσίασε πριν χρόνια η κα Βέφα στην τηλεόραση.Είναι πανεύκολη και ιδιαίτερα νόστιμη. Υλικά: 1 φύλλο σφολιάτας 1/2 κούπα κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κούπες βρασμένο και ψιλοκομμένο κοτόπουλο (δεν χρειάζεται να είναι πολύ βρασμένο γιατί θα ξαναμαγειρευτεί) 1 1/2 κούπα μανιτάρια κονσέρβας ψιλοκομμένα βούτυρο ή βιτάμ 3 κ.σ.αλεύρι γ.ο.χ. αλάτι,πιπέρι 1 κούπα γάλα 1/4 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο 1/2 κούπα ρεγκάτο (εγώ βάζω περισσότερο) 2 αυγά χτυπημένα 1 κρόκος αυγού λίγη παρμεζάνα τριμμένη Εκτέλεση : Σωτάρουμε στο βούτυρο ή το βιτάμ το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα μανιτάρια και το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε συνεχώς,αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το αλεύρι και το γάλα και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Στη συνέχεια το μαϊντανό. Αφήνουμε για τουλάχιστον 15 min σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά. Όταν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και το ρεγκάτο και αφήνουμε αρκετή ώρα να σφίξει το μείγμα. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι ή ακόμα καλύτερα βάζουμε στο ταψάκι αντικολλητικό χαρτί και πάνω τοποθετούμε το φύλλο σφολιάτας. Σε όλο της το μήκος κάνουμε με ένα μαχαίρι χαρακιές μήκους 8-9cm ώστε να δημιουργηθούν όμοιες λωρίδες.

Πηγή: greekmasa.gr

Τούτο το άρθρο είναι αφιερωμένο στις  γυναίκες  της υπαίθρου, που ασχολούνται  ακόμη  φτιάχνοντας αγνές παραδοσιακές τροφές για όλο τον χρόνο, είναι αφιερωμένο, σε αυτούς πού  θέλουν να τρέφοντα αγνά, και όχι με μηχανοποιημένα τρόφιμα, είναι αφιερωμένο στις κοπελιές και τους φίλους όλους του GreekMasa.gr, που δεν ξέρουν πως να το φτιάξουν μόνοι τους (γιατί εδώ που τα λέμε άλλη χάρη έχει να το κάνεις μόνος(η) σου....!) και πάνω από όλα είναι αφιερωμένο στις  γιαγιούλες  από την Λαμία, Τρίκαλα και  από την  Τρίπολη, που ρώταγα το καλοκαίρι στην θάλασσα, στην Παραλια τοων Αγίων Αποστόλων-Καλάμου,  και  που με  συμβούλευσαν, πως να μάθω να  φτιάχνω, τις  βασικές συνταγές ζυμώματος, και όλη την διαδικασία παρασκευής τους... Νάναι καλά  όπου βρίσκονται στον Ουρανό ή στην Γή. Τις ευχαριστώ από την καρδιά μου Σημέιωση: Τις φτιάχνουμε τον Ιούνιο,  Ιούλιο, και  Αύγουστο  πού το γάλα είναι ιδιαίτερα παχύ , ιδίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.Απαραίτητη προϋπόθεση,  να μην  είναι συννεφιασμένος ο καιρός! 1η Συνταγή: Χυλοπίτες Υλικά  1 κιλό γάλα  πρόβειο  ή κατσικίσιο ή αγελαδινό  φρέσκο και παχύ. 6-8  φρέσκα αυγά   για λιγότερη χοληστερίνη !! {Στα χωριά βάζουν 20-30 } !!!  1 ½  κουταλιά  του γλυκού  αλάτι,  ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα. 1 ½   κιλό αλεύρι  σιμιγδαλένιο  {σταρένιο } , 2 κιλά αλεύρι φαρίνα ,  για  φύλλο Εργαλεία 1 μεγάλη  πήλινη λεκάνη  για ζύμωμα, 1 πλάστη ξύλινο  λεπτό και ψιλό , 1 τραπέζι καθαρό, 2 κρεβάτια με σεντόνια καθαρά  στρωμένα στην δροσιά, 2 τούλια  μεγάλα σαν σεντόνια, 1 μαχαίρι κοφτερό και 1 κατσαρόλα  για να βράσουμε το γάλα. 1 μεγάλη βαμβακερή  μαξιλαροθήκη Εκτέλεση Βράζω το γάλα., πού έχω  διαλύσει μέσα  το αλάτι. Το αφήνω  να φουσκώσει, και το ανακατεύω να ξανά φουσκώσει,  αλλά όχι να χυθεί. Ρίχνω και την σόδα,  και ανακατεύω να διαλυθεί , για να μην κόψει το γάλα, διότι  είναι αγνό και παχύ. Όταν κρυώσει, σε μια μεγάλη  λεκάνη {πήλινη}, ρίχνω το γάλα και τα αυγά  και τα ανακατεύω ,  και σιγά – σιγά,  ρίχνω  το αλεύρι,  μέχρι να το απορροφήσει  όλο και να γίνει ένα σφιχτό ζυμάρι,   που το ζυμώνω με τις γροθιές μας, και  το πλάθω σε  μπάλες στρογγυλές σαν μεγάλα μπολ, και τα αφήνω για μια ώρα , αλευρωμένα και σκεπασμένα,  σε μια δροσερή γωνιά,   για να  γίνει το ζυμάρι έτοιμο για πλάσιμο,  {πράγμα   πού σημαίνει,  ότι, σ΄ αυτό το διάστημα, σχηματίζεται μια ουσία, πού λέγεται γλουτένη , αυτό  είναι ένα είδος ενζύμου,  και αυτή η  ουσία είναι πού διευκολύνει,  στο  εύκολο άνοιγμα των  φύλλων!! Όταν λοιπόν είναι ώρα για   άνοιγμα των φύλλων, παίρνω τον πλάστη τον  λεπτό και ψιλό, και αλευρώνω καλά το τραπέζι μας, και το ζυμάρι  πάνω και κάτω, και πιέζω απαλά την μπάλα  της ζύμης ,πρώτα με τα δάκτυλα και κατόπιν με τον πλάστη, να γίνει μια ομοιόμορφη πίτα χοντρή. Ξανά  αλευρώνω,  για να μην κολλάει το ζυμάρι, και  τυλίγω,  πότε πλάγια , πότε ανάποδα,  σε ρολό την ζύμη γύρω από τον πλάστη και την χαϊδεύω απαλά  από την μέση του πλάστη προς τα  άκρα του πλάστη πάρα πολλές φορές , κινώντας τον πλάστη  ταυτόχρονα με κίνηση εμπρός- πίσω  με  τυλιγμένο σαν  ρολό  το φύλλο  γύρω του, τυλίγοντας  και ξετυλίγοντας πάλι το φύλλο πού σχηματίζεται,  και όταν βλέπω πως κολλάει, το αλευρώνω επάνω και κάτω, μέχρι να σχηματισθεί ένα φύλλο, μεγάλο και στρογγυλό,  χωρίς τρύπες. Κάθε φύλλο πού φτιάχνω το απλώνω  σε ένα κρεβάτι στην δροσιά επάνω σε καθαρό σεντόνι και από επάνω  απλώνω ένα τούλι μεγάλο για να μην πλησιάζουν οι μύγες και το μολύνουν. Κάθε 5΄-10΄  της ώρας ελέγχω  εάν στέγνωσε και έγινε  σαν μισόστεγνο λεπτό χαρτί, τότε είναι καιρός να το τυλίγω  γύρω από τον πλάστη και να το κόψουμε κατά μήκος του πλάστη με μια βαθιά  κοψιά .  Σχηματίζονται αρκετές  φαρδιές λωρίδες σαν αυτές πού  τυλίγω τα τυροπιτάκια. Τότε  ακουμπάω απαλά και  κατά πλάτος την παλάμη  του χεριού μου  κάθετα {σταυροειδώς} με τις λωρίδες, και αρχίζω να κόβω  λεπτές λωρίδες σαν  λαζάνια. Αν  θέλω τα αφήνω έτσι ,  αν θέλω να γίνουν χυλοπίτες τότε τις  ξανακόβω  μικρότερα τετραγωνάκια  όσο ψιλά θέλω  πάντα με την παλάμη  απαλά  επάνω στις λωρίδες του ζυμαριού {φύλλου}. Απλώνω πάλι τις κομμένες  χυλοπίτες τώρα  στο κρεβάτι αραιά  και με τούλι επάνω  για να  στεγνώσουν στην δροσιά για 5 τουλάχιστον 24ωρα , ανακατεύοντας ελαφρά από καιρού εις καιρόν. Τις φυλάω κατόπιν σε βαμβακερή  μαξιλαροθήκη  για να μην μουχλιάζουν και να αναπνέουν και να μην  σκουληκιάζουν  και κάνουν μαμούνια. Τις φυλάμε σε μέρος δροσερό , αν είναι δυνατόν στον αέρα.  Μπορούμε ,  μετά από 1 μήνα  να  τις αποθηκεύσω  μέσα σε  ένα τάπερ  όπως είναι με την  μαξιλαροθήκη, ή να τις βάλω  μέσα σε ένα  χαρτοκούτι ή τσίγκινο  κουτί στρωμένο πάνω  κάτω και  γύρω- γύρω  με λαδόκολα.  Το καλοκαίρι όσες περίσσεψαν από τον χειμώνα  τις φυλάμε σε  πολύ καλή συσκευασία   μέσα στο ψυγείο. 2η Συνταγή: Ζυμαρικά , μακαρόνια  παπαρδέλες  φωλιές και ταλιατέλες (Συνταγή Βέφας Αλεξιάδου) Υλικά  1-2 αυγά , αλεύρι όσο πάρει, αλάτι ½ κουταλάκι  του γλυκού , ελάχιστο λάδι . Εκτέλεση Ζυμώνω  πλάθω με τον πλάστη, στεγνώνω το φύλλο και το τυλίγω και το κόβω σε παπαρδέλλες ή ταλιατέλες, η το βάζω στην μηχανή  των ζυμαρικών και την κάνω μακαρόνια. Επειδή σαν ζωγράφος λατρεύω τα χρώματα, σκέφτηκα να  δώσω  και εδώ μερικές πινελιές, που ίσως νοστιμέψουν περισσότερο τα φαγητά μου.  Πάντα με οικολογικό τρόπο,  εντελώς  με φυσικά χρώματα !... <> Χρώματα : Όλα τα ζυμαρικά μπορούν να χρωματιστούν κατά την ζύμωσή τους: Εκτός του φυσικού χρώματος μπορούμε να έχουμε  : Κόκκινο με ντομάτα  ή πιπεριά  Φλωρίνης κόκκινη. Κίτρινο με σαφράνι, ή κιτρινόριζα. Φούξια ή ρόζ με χυμό παντζαριού . Πράσινο   με σπανάκι –ζουμί. Μαύρο- γκρι σκούρο με μελάνι από σουπιά {δεν μυρίζει καθόλου ψαρίλα !!}. Πορτοκαλλί –καροτί  με χυμό  καρότου Τα χρώματά τους παραμένουν και στο μαγείρεμα   αν  και μαγειρεύονται ταυτόχρονα!!!. Μαγειρεύονται ως εξής: Σκέτες με ντομάτα ή χωρίς ντομάτα, με κοτόπουλο , και ότι κρέας θέλουμε , με ντομάτα ή σκέτες ,  και 1 ξερό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο. Γίνονται απίθανο γιουβέτσι  σε πήλινο με  κρέας  ή κοτόπουλο και τυρί πασπαλισμένο, και έχουν φοβερή νοστιμιά!!! Αν κοπούν φαρδιές πολύ και μακριές σαν λαζανοχυλοπίτες (παπαρδέλες), κάνουμε νόστιμα ιταλικά φαγητά, όπως παπαρδέλες ροσσίνι. Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 13860 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια) Σχόλια (2)

Πηγή: greekmasa.gr

Χρησιμοποιείται πάνω από τούρτα και είναι συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου. Τι χρειαζόμαστε: 1 κούπα ζάχαρη άχνη 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού 2 κουταλιές χυμό λεμονιού Τα ανακατεύετε όλα σε ένα μπωλ με ένα σύρμα.

Πηγή: sintagespareas.gr

Συνταγή της Κας Βέφας εγώ πρόσθεσα ντοματάκια και καρότα. Τι χρειαζόμαστε: 1 1/2 κιλό φρέσκα τρυφερά κουκιά 8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 1/2 κιλό αρακά 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες 1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο 5-6 καρφάκια γαρύφαλλο 1 κούπα λάδι αλατοπίπερο 1 κουτάκι ντοματάκια ή 2 ντομάτες ψιλοκομμένες Καθαρίζουμε - πλένουμε καλά τα κουκιά μας. Το ίδιο κάνουμε και με τον αρακά. Νεροβράζουμε 5' τα κουκιά και πετάμε το νερό. Τα στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί, ρίχνουμε και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα κουκιά, τον αρακά, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και 1 κούπα ζεστό νερό και τα ντοματάκια. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε, ώσπου να μαλακώσουν τα κουκιά και ο αρακάς και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους.

Πηγή: sintagespareas.gr

για το ρύζι 2 κούπες ρύζι για πιλάφι 1 1/2 κουταλιά βούτυρο 1/2 κουταλιά αλάτι για τη σάλτσα 2 κονσέρβες τόνο σε λάδι 2 κουταλιές λάδι από την κονσέρβα του τόνου 1 κουταλιά βούτυρο 400 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένο μαϊντανό 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά λεμόνι 1/2 κούπα λευκό κρασί 1 κουταλιά κάρυ 1 φλούδα λεμονιού αλάτι - πιπέρι Σωτάρουμε τα μανιτάρια στο βούτυρο. Βγάζουμε τα μανιτάρια και στο λάδι που τα σωτάραμε, βάζουμε το αλεύρι. Στο λάδι του τόνου, βάζουμε μαϊντανό, λεμόνι, κρασί, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κάρυ, τα ρίχνουμε όλα μέσα στο αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα, να γίνει σάλτσα. Προσθέτουμε και τη φλούδα του λεμονιού και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει. Ετοιμάζουμε το ρύζι με το βούτυρο και το αλάτι. Το καλουπώνουμε σε μια φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει. Το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Αφαιρούμε από τη σάλτσα τη φλούδα του λεμονιού, προσθέτουμε τα μανιτάρια και τον τόνο και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μίγμα επάνω στο ρύζι. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό. Για το καλούπωμα του ρυζιού, η κυρία Βέφα, χρησιμοποίησε τη "ΦΟΡΜΑ ΠΛΕΞΙΔΑ", ΚΩΔ: 10434.

Πηγή: vefashouse.gr

2 ντομάτες κόκκινες, χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους, σε κυβάκια 1 κουταλάκι σκόρδο λιωμένο 2 κουταλιές ελαιόλαδο 3 - 4 φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό 1/2 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι ή πεκορίνο αλάτι πιπέρι καγιέν (κόκκινο καυτερό πιπέρι) Κόψτε τις ντομάτες σε μικρούς κύβους και ρίξτε τις σ' ένα μπολ. Προσθέστε το λιωμένο σκόρδο, το πιπέρι και το λάδι και ανακατέψτε τη σαλάτα. Πασπαλίστε με το κεφαλοτύρι και τέλος με το βασιλικό. Η συνταγή ανήκει στο κύριο Γιάννη Ντόντορο και την παρουσίασε μαζί με τη Βέφα Αλεξιάδου, στη μεσημεριανή της εκπομπή.

Πηγή: vefashouse.gr

Δευτέρα σήμερα και τι έχουμε?? Το κέικ της Δευτέρας, σύμφωνα με το παιχνίδι της Νοτούλας, όπου δυο Δευτέρες κάθε μήνα σερβίρουμε σπιτικό κέικ με το καφεδάκι σας!! Με τον καφέ, σας το χω ξαναπεί, έχω μια σχέση εξάρτησης. Πίνω……. δεν λέω πόσους καφέδες, μονίμως κυκλοφορώ με μια κούπα καφέ στο χέρι, έχει καταντήσει το σήμα κατατεθέν μου πλέον. Οποιοδήποτε γλυκό, λικέρ ή παγωτό έχει άρωμα καφέ, με ξετρελαίνει. Γι αυτό το θέμα coffee cake το χω ψάξει πολύ, κι έχω καταλήξει σε δυο συνταγές πολύ πετυχημένες. Θα σας δώσω σήμερα την μία και εν καιρώ και την άλλη. Όποιαν και από τις δύο αν φτιάξετε, θα την λατρέψετε! Η σημερινή συνταγή είναι το γνωστό coffee cake της Βέφας, με κάποιες αλλαγές που έχω κάνει. Το κεκάκι ίσως σας φανεί λίγο μπελαλίδικο, αλλά πιστέψτε με δεν είναι καθόλου! Μία φορά αν το φτιάξετε, θα το φτιάχνετε συνέχεια, είναι απίστευτα νόστιμο. Πλούσιο άρωμα καφέ ξεχύνεται στην κάθε μπουκιά, ενώ η αρωματισμένη με καφέ κρέμα στην γέμιση αλλά και στο γλάσο και το καβουρδισμένο αμυγδαλάκι το κάνουν ακαταμάχητο. Είναι το τέλειο κέικ για να συνοδεύσει ένα ζεστό αρωματικό καφέ. Πάμε να το φτιάξουμε! Τα υλικά μας: Για το κέικ 240 γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του) 240 γρ. ζάχαρη 75 γρ. βούτυρο λιωμένο 3 αυγά 2 κουταλάκια στιγμιαίο καφέ 50 ml νερό 60 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο μισό κουταλάκι σόδα 1/4 κουταλάκι αλάτι Για το γλάσο 80 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο 40 γρ. ζάχαρη 60 ml ζεστό γαλλικό καφέ 2 κουταλάκια στιγμιαίο καφέ 2 κρόκους αυγών 1 καψουλάκι βανίλια άρωμα 85 γρ. βούτυρο 115 γρ. ζάχαρη άχνη Επιπλέον 60 γρ. αμύγδαλα χωρίς φλούδα Στην πράξη: Ξεκινάμε καβουρντίζοντας τα αμύγδαλα. Κόβουμε τα αμύγδαλα σε 2-3 μικρότερα κομμάτια, τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο βούτυρο, και τα καβουρντίζουμε ελαφρά, να αλλάξουν χρώμα (δεν θέλουμε να μας καούν, γιατί θα πικρίζουν) Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, και τα ακουμπάμε σε πιάτο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Τα αφήνουμε στην άκρη. Φτιάχνουμε το κέικ Διαλύουμε τον στιγμιαίο καφέ στο νερό και το ρίχνουμε σε βαθύ μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά του κέικ. Χτυπάμε καλά το μείγμα με μίξερ χειρός, να αφρατέψει. Το αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένη φόρμα για κέικ και το ψήνουμε στον αέρα, στους 175 βαθμούς, για 45΄ ή μέχρι το κέικ μας να είναι έτοιμο (ελέγχουμε βυθίζοντας την λάμα ενός μαχαιριού). Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει και μετά το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Ετοιμάζουμε το γλάσο Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τον γαλλικό καφέ, το γάλα, την ζάχαρη, τον στιγμιαίο καφέ και τους κρόκους. Τα χτυπάμε καλά με το σύρμα, να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βάζουμε το κατσαρολάκι πάνω από μεγαλύτερη κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν μαρί) και ανακατεύουμε για 10 λεπτά περίπου. Εδώ θέλει λίγο υπομονή, το γλάσο πρέπει να πήξει σχετικά, γι αυτό μην βαρεθείτε να το ανακατεύετε για ένα δεκάλεπτο. Βάζουμε το κατσαρολάκι στο ψυγείο για μισή ώρα, να κρυώσει το γλάσο. Στην συνέχεια σε ένα μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη και την βανίλια. Προσθέτουμε και το μείγμα του καφέ που έχουμε φυλάξει στο ψυγείο και ανακατεύουμε καλά, να ενσωματωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Συναρμολόγηση Με κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το κέικ που θα έχει ήδη κρυώσει σε δυο κομμάτια οριζόντια. Απλώνουμε το μισό γλάσο , πασπαλίζουμε με καβουρντισμένο αμυγδαλάκι και ενώνουμε τα δύο κομμάτια. Καλύπτουμε όλη την εξωτερική επιφάνεια του κέικ με το υπόλοιπο γλάσο και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα καβουρντισμένα μυγδαλάκια. Φτιάχνουμε έναν ωραίο καφέ, σερβίρουμε στον εαυτό μας ένα μεγάλο κομμάτι, κλείνουμε τα μάτια και απολαμβάνουμε άρωμα και γεύση! Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!

Πηγή: syntageskardias.blogspot.com

Υλικά για 2 μερίδες 2 χοιρινές μπριζόλες 2 μεγάλες πατάτες 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο αλάτι, πιπέρι ρίγανη 2 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μαργαρίνη σε κομματάκια χυμό από 1 ½ λεμόνι 1 κουτάκι μπύρα Εκτέλεση Πλένουμε καλά τις μπριζόλες και τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις τοποθετούμε γύρω από τις μπριζόλες. Πασπαλίζουμε με το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Περιχύνουμε τις πατάτες με το λάδι και βάζουμε εδώ κι εκεί, πάνω στις μπριζόλες, την μαργαρίνη. Περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και την μπύρα. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 oC, 1 ώρα και 30'. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο 30' ακόμη ή ώσπου να πάρουν χρώμα οι πατάτες. Σερβίρουμε αμέσως. Δείτε επίσης Λεμονάτες μπριζόλες και πατάτες στο φούρνο Η συνταγή είναι της κ.Αλεξιάδου.

Πηγή: taxidistisgeuseis.blogspot.com

Η ψαρόσουπα είναι ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό Ελληνικό φαγητό, θα έλεγα Μεσογειακό, και δεν χρειάζεται απαραίτητα φρέσκα ψάρια. Μπορεί να μαγειρευτεί με ελάχιστα ή πολλά χορταρικά, ακόμα και με αυγολέμονο, όπως προτείνει η κυρία Βέφα. (Έτσι θυμάμαι τη μαγειρεύαμε παλιά και στο σπίτι μας). Τώρα όμως την προτιμάμε για ευκολία «βελουτέ», με τζίντζερ, λεμόνι και πιπέρι. Δείτε τι χρειάζομαι και πώς τη μαγειρεύω. Τ α Υ λ ι κ ά 4-5 πατάτες 4 μέτρια κρεμμύδια 5 μέτρια καρότα 1 ματσάκι σέλινο 2 μέτριες ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες στη μέση 3-4 μικρά κολοκυθάκια 800 γρ. -1 κιλό ψάρι μπακαλιάρος, ροφός, σφυρίδα, σκορπίδια 2 κομματάκια φρέσκο τζίντζερ Αλάτι και πιπέρι ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο 2 λεμόνια 2 λίτρα νερό (περίπου) Ο δ η γ ί ε ς Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα 2/3 λίτρου νερό, ένα κρεμμύδι, ένα κομμάτι τζίντζερ και 2-3 κλωναράκια σέλινο. Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε το ψάρι, λίγο αλάτι και το μισό λάδι και τα βράζουμε 10-15 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Μόλις αρχίσει να σκάει το δέρμα του ψαριού είναι έτοιμο. Βγάζουμε το ψάρι από την κατσαρόλα και σουρώνουμε την ψαρόσουπα. Βάζουμε όλα τα λαχανικά μέσα στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτουμε το ζουμί του ψαριού, το υπόλοιπο λάδι και τα βράζουμε περίπου 20-30 λεπτά ή έως ότου μαλακώσουν. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, αν χρειάζεται, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα μερικά λαχανικά, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και συνοδεύουμε με αυτά το βρασμένο και καθαρισμένο ψάρι (πατάτες, κολοκυθάκια και καρότα). Τα υπόλοιπα λαχανικά τα αλέθουμε στο μπλέντερ ή στο μύλο των λαχανικών, τα ρίχνουμε μέσα στο ζωμό και ανακατεύουμε. Βράζουμε τη σούπα ακόμα 5 λεπτά, προσθέτουμε το χυμό δύο λεμονιών και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Η σούπα μας είναι έτοιμη και πεντανόστιμη! Τη σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Καλή όρεξη.

Πηγή: helengrblog.blogspot.com

Υλικά
1 σακουλάκι μύδια καθαρισμένα φρέσκα 1 ώριμη ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες 1 πιπεριά πράσινη 1 πιπεριά κόκκινη Μερικές φέτες λεμόνι και λίγο ξύσμα 1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο Λίγο χυμό λεμόνι Λίγη μουστάρδα Φέτα τριμμένη Ρίγανη Λίγη καυτερή πιπεριά (προαιρετικά) Εκτέλεση Πλένουμε καλά τα μύδια και αφαιρούμε τις φουντίτσες τους. Ρίχνουμε σ’ ένα σαγανάκι το λάδι και προσθέτουμε τη ντομάτα, τις πιπεριές, το λεμόνι και τα βράζουμε ελάχιστα, ώσπου να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μύδια, το χυμό λεμόνι και αν χρειάζεται λίγο αλάτι. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε το μείγμα 5 λεπτά. Όταν το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε μαϊντανό και ρίγανη.

Συνταγή: Λουλουδιά Αλεξιάδου, chef του εστιατορίου Ακρογιάλι στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής


Πηγή: mamapeinao.gr

Copyright 2014 ® Developed by Sidebar - Επικοινωνία