Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές
Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!
Μια συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου, με μια δική μου μικρή παρέμβαση. Υλικά ½ κ. φύλλο κρούστας 3 1/2 κούπας αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα ¼ κούπας ζάχαρη 1/3 κούπας κρέμα γάλακτος 1 αυγό 2 κροκάδια 3 κουτ. σούπας λικέρ αμαρέτο 2 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό ξύσμα από 2 πορτοκάλια ¾ κούπας λιωμένο βούτυρο Σιρόπι 2 κούπες ζάχαρη 2 κούπες νερό ½ κούπας γλυκόζη (θεωρώ αυτό το υλικό προαιρετικό) 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού Εκτέλεση Κόβουμε τα φύλλα κατά πλάτος σε 3 στενόμακρες λωρίδες Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ και πετυχαίνουμε ένα μίγμα μαλακό που στέκεται (αν είναι ρευστό βάζουμε λίγο ακόμη σιμιγδάλι, αν είναι σφιχτό, προσθέτουμε λίγο ακόμα κρέμα γάλακτος) Βουτυρώνουμε ελαφρά κάθε λωρίδα φύλλου και την διπλώνουμε Βουτυρώνουμε πάλι Βάζουμε σε μια άκρη μια κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε τις δύο μακριές πλευρές πάνω από την γέμιση, ξαναβουτυρώνουμε και τυλίγουμε σε ρολό Αραδιάζουμε τις φλογέρες σε βουτυρωμένο ταψί και αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο που περίσσεψε Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (200 βαθ. Κελσίου) μέχρις ότου ροδίσουν (περίπου 30 λεπτά) Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει για 5 περίπου λεπτά το σιρόπι και περιχύνουμε τις φλογέρες μόλις βγουν από το φούρνο Καλή όρεξη Προσθήκη ως Αγαπημένο (5) | Εμφανίσεις: 2837 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια) Σχόλια (6)
Πηγή: greekmasa.grΤη συνταγή αυτή την παρουσίασε πριν χρόνια η κα Βέφα στην τηλεόραση.Είναι πανεύκολη και ιδιαίτερα νόστιμη. Υλικά: 1 φύλλο σφολιάτας 1/2 κούπα κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κούπες βρασμένο και ψιλοκομμένο κοτόπουλο (δεν χρειάζεται να είναι πολύ βρασμένο γιατί θα ξαναμαγειρευτεί) 1 1/2 κούπα μανιτάρια κονσέρβας ψιλοκομμένα βούτυρο ή βιτάμ 3 κ.σ.αλεύρι γ.ο.χ. αλάτι,πιπέρι 1 κούπα γάλα 1/4 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο 1/2 κούπα ρεγκάτο (εγώ βάζω περισσότερο) 2 αυγά χτυπημένα 1 κρόκος αυγού λίγη παρμεζάνα τριμμένη Εκτέλεση : Σωτάρουμε στο βούτυρο ή το βιτάμ το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα μανιτάρια και το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε συνεχώς,αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το αλεύρι και το γάλα και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Στη συνέχεια το μαϊντανό. Αφήνουμε για τουλάχιστον 15 min σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά. Όταν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και το ρεγκάτο και αφήνουμε αρκετή ώρα να σφίξει το μείγμα. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι ή ακόμα καλύτερα βάζουμε στο ταψάκι αντικολλητικό χαρτί και πάνω τοποθετούμε το φύλλο σφολιάτας. Σε όλο της το μήκος κάνουμε με ένα μαχαίρι χαρακιές μήκους 8-9cm ώστε να δημιουργηθούν όμοιες λωρίδες.
Πηγή: greekmasa.grΥλικά 2 κουταλιές λάδι 1/2 κούπα κρεμμύδι 2 κουταλιές τριμμένο σκόρδο 1/4 κουταλάκι κίμινο 1/4 κουταλάκι πιπέρι καγιέν 1 κούπα κέτσαπ 1/2 κούπα ξύδι 1/4 κούπας σόγια σως 1/4 κούπας μαύρη ζάχαρη 2 κουταλιές γούστερ σως Εκτέλεση Ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια κατσαρόλα. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κίμινο και το καγιέν και σοτάρετέ τα σε μέτρια φωτιά για 5'. Ρίξτε κι ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράστε ανακατεύοντας, ώσπου να πήξει ελαφρά η σάλτσα, 10' περίπου. Γίνεται 2 κούπες σάλτσα. Η συνταγή είναι από ένα βιβλιαράκι της Βέφας Αλεξιάδου και είναι πραγματικά πολύ γευστική Προσθήκη ως Αγαπημένο (8) | Εμφανίσεις: 1673 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Πηγή: greekmasa.grΕίναι μια πολύ νόμιστη συνταγή από το βιβλίο της Βέφας Αλεξιάδου. Τι χρειαζόμαστε: 1 ½ κιλό γαρίδες καθαρισμένες 4 κ.σ βούτυρο 1 κρεμμύδι σε φέτες 1 καρότο σε λεπτές φετούλες 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη 1 κονσέρβα ντοματάκια κον κασέ 250γρ φέτα χοντροκομμένη 250γρ κίτρινο τυρί τριμμένο ½ ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο Αλάτι-πιπέρι Σε μια κατσαρόλα ζεματάμε τις γαρίδες σε λίγο νερό. Τις στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί τους. Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε με το βούτυρο το κρεμμύδι, την πιπεριά και το καρότο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε την ντομάτα, το ζουμί, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα μέχρι να δέσει. Ρίχνουμε τις γαρίδες, τον μαιντανό, την φέτα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί, τοποθετούμε στην επιφάνεια λίγα κομματάκια βούτυρο και ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Πηγή: cookpad.com/grΗ συνταγή αυτή είναι της κ. Βέφας και τη μαγειρεύω χρόνια, συνήθως όταν νηστεύουμε. Όλα αυτά τα καρυκεύματα και το άρωμα του κονιάκ κάνουν αυτό το φαγητό γευστικότατο και ιδιαίτερο!!! Σήμερα, επειδή είχα αγοράσει μικρά καθαρισμένα καλαμαράκια, δεν τα γέμισα, αλλά τα έκοψα στα 3-4 εκ. και άλλαξα λίγο τον τρόπο παρασκευής. Στο τέλος θα γράψω και αυτόν τον τρόπο παρασκευής με τα ίδια ακριβώς υλικά που τον θεωρώ πιο εύκολο. Τα υλικά μας για τη γέμιση. 6 κουταλιές ρύζι 2 κουταλιές λάδι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη 2 κουταλιές κουκουνάρια 2 κουταλιές σταφίδες ξανθές 4 κουταλιές κονιάκ 4 καλαμάρια μεγάλα ή 16 μικρά Αλατοπίπερο Τα υλικά μας για τη σάλτσα. 400 γρ. ντοματούλες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κουταλιές μαϊντανός 1 κουταλιά εστραγκόν 1 κουταλιά γλ. θυμάρι 3 κουταλιές λάδι 1 ποτηράκι λευκό κρασί 1 κουταλιά ζάχαρη 1 κουταλιά γλ. κάρυ Αλατοπίπερο Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας. Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια , αφαιρούμε τα πλοκάμια τους και τα πλένουμε (Αν πάρουμε κατεψυγμένα, ζητάμε τα καθαρισμένα). Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν. Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και τηγανίζουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, το ρύζι, τα κουκουνάρια και τις σταφίδες. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κονιάκ και 100 γρ. νερό και βράζουμε να απορροφηθούν τα υγρά. Μοιράζουμε το μείγμα στα καλαμαράκια. Κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες. Αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον μαϊντανό, το εστραγκόν, το θυμάρι, το κρασί, τις ντοματούλες, το κάρυ και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αραδιάζουμε μέσα στην κατσαρόλα τα καλαμαράκια. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά, να πήξει η σάλτσα και να μαλακώσουν τα καλαμαράκια. Άλλος τρόπος παρασκευής. Πλένουμε και κόβουμε τα καλαμαράκια σε κομμάτια και αφήνουμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 5 κουταλιές λάδι , το ζεσταίνουμε και τηγανίζουμε τα καλαμαράκια. Όταν ροδίσουν ελαφρά, ρίχνουμε ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε συνέχεια, μετά 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και ρίχνουμε ένα ποτηράκι κονιάκ (αν δεν έχουμε βάζουμε μαυροδάφνη). Ρίχνουμε το φαγητό μας σε κατσαρόλα με 2 ποτήρια νερό , αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας, εκτός από το ρύζι. Όταν μαλακώσουν τα καλαμαράκια φροντίζουμε να έχουμε στην κατσαρόλα περίπου 2 ποτήρια υγρά (αν χρειάζεται κι άλλο νερό το ζεσταίνουμε πρώτα και μετά το προσθέτουμε). Ρίχνουμε 1 ποτήρι ρύζι , ανακατεύουμε συνέχεια, χαμηλώνουμε αρκετά τη θερμοκρασία για να μην κολλήσει το ρύζι στην κατσαρόλα. Όταν γίνει το ρύζι μας, αποσύρουμε από τη φωτιά .
Πηγή: syntagesmamas.grΗ ψαρόσουπα είναι ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό Ελληνικό φαγητό, θα έλεγα Μεσογειακό, και δεν χρειάζεται απαραίτητα φρέσκα ψάρια. Μπορεί να μαγειρευτεί με ελάχιστα ή πολλά χορταρικά, ακόμα και με αυγολέμονο, όπως προτείνει η κυρία Βέφα. (Έτσι θυμάμαι τη μαγειρεύαμε παλιά και στο σπίτι μας). Τώρα όμως την προτιμάμε για ευκολία «βελουτέ», με τζίντζερ, λεμόνι και πιπέρι. Δείτε τι χρειάζομαι και πώς τη μαγειρεύω. Τ α Υ λ ι κ ά 4-5 πατάτες 4 μέτρια κρεμμύδια 5 μέτρια καρότα 1 ματσάκι σέλινο 2 μέτριες ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες στη μέση 3-4 μικρά κολοκυθάκια 800 γρ. -1 κιλό ψάρι μπακαλιάρος, ροφός, σφυρίδα, σκορπίδια 2 κομματάκια φρέσκο τζίντζερ Αλάτι και πιπέρι ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο 2 λεμόνια 2 λίτρα νερό (περίπου) Ο δ η γ ί ε ς Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα 2/3 λίτρου νερό, ένα κρεμμύδι, ένα κομμάτι τζίντζερ και 2-3 κλωναράκια σέλινο. Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε το ψάρι, λίγο αλάτι και το μισό λάδι και τα βράζουμε 10-15 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Μόλις αρχίσει να σκάει το δέρμα του ψαριού είναι έτοιμο. Βγάζουμε το ψάρι από την κατσαρόλα και σουρώνουμε την ψαρόσουπα. Βάζουμε όλα τα λαχανικά μέσα στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτουμε το ζουμί του ψαριού, το υπόλοιπο λάδι και τα βράζουμε περίπου 20-30 λεπτά ή έως ότου μαλακώσουν. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, αν χρειάζεται, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα μερικά λαχανικά, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και συνοδεύουμε με αυτά το βρασμένο και καθαρισμένο ψάρι (πατάτες, κολοκυθάκια και καρότα). Τα υπόλοιπα λαχανικά τα αλέθουμε στο μπλέντερ ή στο μύλο των λαχανικών, τα ρίχνουμε μέσα στο ζωμό και ανακατεύουμε. Βράζουμε τη σούπα ακόμα 5 λεπτά, προσθέτουμε το χυμό δύο λεμονιών και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Η σούπα μας είναι έτοιμη και πεντανόστιμη! Τη σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Καλή όρεξη.
Πηγή: helengrblog.blogspot.gr Υλικά
1 σακουλάκι μύδια καθαρισμένα φρέσκα 1 ώριμη ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες 1 πιπεριά πράσινη 1 πιπεριά κόκκινη Μερικές φέτες λεμόνι και λίγο ξύσμα 1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο Λίγο χυμό λεμόνι Λίγη μουστάρδα Φέτα τριμμένη Ρίγανη Λίγη καυτερή πιπεριά (προαιρετικά) Εκτέλεση Πλένουμε καλά τα μύδια και αφαιρούμε τις φουντίτσες τους. Ρίχνουμε σ’ ένα σαγανάκι το λάδι και προσθέτουμε τη ντομάτα, τις πιπεριές, το λεμόνι και τα βράζουμε ελάχιστα, ώσπου να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μύδια, το χυμό λεμόνι και αν χρειάζεται λίγο αλάτι. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε το μείγμα 5 λεπτά. Όταν το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε μαϊντανό και ρίγανη.
Συνταγή: Λουλουδιά Αλεξιάδου, chef του εστιατορίου Ακρογιάλι στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλάκι μαγιά σε σκόνη 1/2 κουταλάκι αλάτι 1 κουταλιά ζάχαρη 200 γρ.γιαούρτι 2/3 κούπας ζεστο γάλα 3 κουταλιές καλαμποκέλαιο ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζι στο μίξερ μεχρι να τυλιχτεί μπάλα γυρω απο τον γάντζο του μίξερ..Χτυπάμε άλλα 5 λεπτά να γίνει απαλή ζύμη. Λαδώνουμε ενα μπωλ.Βάζουμε την ζύμη ακι την αλλοίφουμε με λίγο λάδι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει. Πατάμε την φουσκωμένη ζύμη και την απλώνουμε στο λαδωμένο ταψι. Αδειάζουμε πάνω τα υλικά της αρεσκείας μας και ψήνουμε στους 200 20-25 λεπτά! η συνταγη είναι απο το βιβλίο της Αλεξιας Αλεξιάδου "μια γιορτη για τα παιδια! "
Πηγή: oisintagestisdespinas.blogspot.gr Μια πολύ νόστιμη συνταγή για να μαγειρέψεις ντοματόρυζο φούρνου με λαχανικά από τη Βέφα , ένα απλό πιάτο που όμως είναι πολύ εύγεστο και θυμίζει μανούλα! Γίνεται εύκολα και είναι μία πολύ καλή επιλογή για τις μέρες που δεν έχεις πολύ χρόνο για μαγείρεμα. Τέλειο και για μεσημεριανό αλλά και βραδινό. Μπορείς να προσθέσεις τα μυρωδικά της επιλογής σου αλλά και να το συνοδεύσεις με ό,τι σου ταιριάζει! Ingredients 1 κιλό ντομάτες Μισό κιλό ρύζι 120 γρ. φέτα θρυμματισμένη 1 κούπα ελαιόλαδο 4 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο 2-3 πιπεριές ψιλοκομμένες 2 κουτ.σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος Method Step 1 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Step 2 Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και βγάζουμε τους σπόρους Step 3 Τις ψιλοκόβουμε και βάζουμε τις μισές σε ένα λαδωμένο πυρέξ Step 4 Ρίχνουμε από πάνω το μισό σκόρδο και τις πιπεριές Step 5 Προσθέτουμε το μισό ρύζι και τον μαϊντανό Step 6 Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις με τις υπόλοιπες ντομάτες, ρύζι και σκόρδο Step 7 Προσθέτουμε τη φέτα και νεράκι που να σκεπάζει το φαγητό Step 8 Ψήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι Step 9 Το ντοματόρυζο φούρνου με λαχανικά από τη Βέφα είναι έτοιμο Tips Κοίταζε το φαγητό μήπως χρειαστεί να προσθέτεις νερό Μπορείς να προσθέσεις τα μυρωδικά της επιλογής σου
Μια κλασσική και πολύ νόστιμη συνταγή. Εύκολα και απλά μπορείς να δοκιμάσεις φακες σουπα βεφα που είναι μια πολύ θρεπτική συνταγή διαφορετικά μαγειρεμένη που την κάνει αρκετά ιδιαίτερη. Ingredients μισό πακετο φακές πλυμένες 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες 2 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες 250 ml ελαιόλαδο 100 ml ξύδι 1 φύλλο δάφνης αλάτι Method Step 1 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζεις τις φακές σε άφθονο νερό και βράζεις για 10 λεπτά. Step 2 Τις σουρώνεις και τις ξαναβάζεις στην κατσαρόλα με καθαρό νερό να τις καλύπτει. Step 3 Προσθέτεις το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και τις ντομάτες. Step 4 Αλατίζεις και αφήνεις πάλι για 10 λεπτά. Step 5 Προσθέτεις το λάδι και το ξύδι και αφήνεις να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν. (περίπου 1 ώρα) Step 6 Συγχαρητήρια οι φακες σουπα Βεφα είναι έτοιμες! Καλή όρεξη. Tips Αν θέλεις μπορείς στη σούπα σου να προσθέσεις τη ντομάτα σε πιο μεγάλα κομμάτια. Μπορείς να προσθέσεις στη σούπα σου ότι λαχανικά θέλεις κομμένα σε κυβάκια. Σερβίρεται και συνδυάζεται τέλεια με παστά ψάρια και ελιές.
Πορτοκαλόπιτα για όλες τις ώρες Συνταγή : Vefa's House Μερίδες : για 10-12 μερίδες Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 30΄, ψήσιμο 30΄. Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια. Υλικά 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ 1/2 κούπα ζάχαρη 4 αυγά 1 κούπα καλαμποκέλαιο ξύσμα ενός πορτοκαλιού 2 συσκευασίες βανίλια 1/2 κιλό φύλλο κρούστας, με αυγά (τύπου Βηρυττού) Για το σιρόπι 1 1/2 κούπα νερό 2 1/2 κούπες ζάχαρη 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού Ξύσμα ενός πορτοκαλιού Εκτέλεση Ανακατέψτε το μπέικιν πάουντερ μέσα στο γιαούρτι κι αφήστε το να σταθεί 5' να φουσκώσει. Χτυπήστε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ τη ζάχαρη με τ' αυγά, το καλαμποκέλαιο, το ξύσμα και τη βανίλια, ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη και ν' αφρατέψει το μίγμα. Σταματήστε το χτύπημα κι ανακατέψτε το γιαούρτι απαλά μέσα στο μίμγα των αυγών. Τσαλακώστε ένα, ένα τα φύλλα, κλείνοντάς τα μέσα στις δυο παλάμες σας και σχηματίζοντας ένα σχήμα σαν τριαντάφυλλο. Τοποθετήστε τα το ένα πλάι στο άλλο, μέσα σε ταψί 35 εκ., λαδωμένο κι αφήστε τα να σταθούν σε θερμοκρασία δωματίου αρκετές ώρες, να στεγνώσουν. Ρίξτε το μίγμα των υγρών υλικών κουταλιά, κουταλιά επάνω στα φύλλα, προσέχοντας να πάει παντού, ανάμεσα στις πτυχές. Αφήστε την πίτα να σταθεί 10', να ρουφήξουν τα φύλλα αρκετό από το μίγμα και ψήστε την στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30' περίπου ή ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήστε τη να κρυώσει ελαφρά και περιχύστε την με το χλιαρό σιρόπι. Για να ετοιμάσετε το σιρόπι, βράστε όλα τα υλικά 5'. Πηγή - Vefa's House
Πηγή: mazitafagame67.blogspot.grΤα ντολμαδάκια είναι για μένα ένα φαγητό αγάπης. Πρέπει κάποιον να αγαπάς πολύ για να μπεις στον κόπο να τα φτιάξεις, αν και δεν είναι τόσο χρονοβόρα τελικά. Ντολμαδάκια αυτό το μπλογκ είχε κι άλλα, όμως όχι αυτού του επιπέδου. Βασικά, όλα ξεκίνησαν από ένα παιδικό πάρτι, όπου η κα. Φωτούλα, φίλη της μαμάς μου, είχε φτιάξει ντολμαδάκια. Το ότι υπάρχουν ακόμη πάρτι παιδικά με ντολμαδάκια μου δίνει ελπίδα, αλήθεια σας λέω. Αλλά, η κουβέντα για τα παιδικά πάρτι είναι άλλη και δεν χωράει εδώ.
Τεσπα, κάθονται τα πιτσιρίκια να φάνε και η Δανάη (η κόρη μου) ξαφνικά αρχίζει να μπουκώνεται ντολμαδάκια με πάθος! Από τότε τα τρώει όπου τα βρει, αλλά αυτά είναι σούπερ και γι’αυτό την πήρα τη συνταγή. Την έγραψα με παιδικό μαρκαδόρο μωβ σε ένα χαρτί και την είχα στο ψυγείο από τον Οκτώβρη με σκοπό κάποια στιγμή να την φτιάξω. Η στιγμή ήρθε λοιπόν, μιας και είναι νηστίσιμα και ταιριάζουν απόλυτα στο τραπέζι της Κ. Δευτέρας.
Η κα. Φωτούλα είναι φαν της Βέφας και μου είπε πως δικιά της είναι η συνταγή, από κάποιο από τα βιβλία της. Γενικά ότι φτιάχνει είναι από συνταγή και τις ακολουθεί κατά γράμμα, σε αντίθεση με τη μάνα μου που δεν πρέπει να έχει ποτέ ακολουθήσει πλήρως μια συνταγή στη ζωή της ολόκληρη. Και οι δύο όμως καλές μαγείρισσες είναι πάντως…
Αν ψάξετε στο ίντερνετ θα βρείτε ένα βίντεο της Βέφας με μια άλλη συνταγή με ντομάτα και καρότο, που προσωπικά στο γιαλαντζί δεν μου αρέσουν. Τούτη εδώ είναι κλασική και ανοιξιάτικη, με κρεμμυδάκια, άνηθο, κλπ. Πάντως, αν και είχα ενστάσεις στα υλικά (18 φρέσκα κρεμμυδάκια!!, 2 κούπες λάδι!! ) την ακολούθησα κι εγώ κατά γράμμα, γιατί ήξερα το τελικό αποτέλεσμα.
Τη διαφορά στο πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι το τύλιγμα του ντολμά τελικά την κάνει το αμπελόφυλλο. Εγώ χρησιμοποίησα αυτά της Αλμωπία που απλά τα βάζεις σε νερό και είναι έτοιμα. Δεν θέλουν δηλαδή ζεμάτισμα ή ξαλμύρισμα. Το τύλιγμα έτσι γίνεται παιχνίδι και τελείωσα σε 30 λεπτά, που δεν είναι δα και τόσο πολύ. Βάλτε λοιπόν μουσικούλα και αφεθείτε σε αυτήν την μονότονη, αλλά άκρως χαλαρωτική διαδικασία. Αν έχετε, δε, και κάποιον αγαπημένο να τα φτιάξετε για χάρη του…ε, τότε γίνεται παιχνίδι!
Πάμε να δούμε τη συνταγή λοιπόν… Ντολμαδάκια γιαλαντζί απίθανα
ΥΛΙΚΑ για 1 βάζο φύλλα 300γρ (καθαρό βάρος)
για τη γέμιση 18 κρεμμυδάκια φρέσκα, μόνο το λευκό μέρος (το πράσινο κρατήστε το για καμία χορτόπιτα), λιωμένα στο μούλτι 600γρ κρεμμύδι ξερό, λιωμένο στο μούλτι 1 κούπα άνηθο (περ. 3/4 από ένα μάτσο), λιωμένο στο μούλτι 1 κούπα μαϊντανό (περ. 1/2 μάτσο), λιωμένο στο μούλτι 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (240 μλ) 2 κ.γ. αλάτι 1/2 κ.γ. πιπέρι 400γρ ρύζι Καρολίνα
για την κατσαρόλα 600γρ νερό ζεστό 240μλ ελαιόλαδο χυμό από 2 λεμόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ετοιμάστε ένα μεγάλο μπολ. Βάλτε λίγα-λίγα τα υλικά σας στο μούλτι και πολτοποιήστε τα. Βοηθάει αν τα έχετε προηγουμένως κόψει σε μικρότερα κομμάτια και αν προσθέσετε και λίγο νερό κάθε φορά. Ρίξτε όλα τα υλικά της γέμισης στο μπολ και ανακατέψτε τα. Απλώστε μερικά φύλλα στον πάτο της κατσαρόλας για να μην καούν τα ντολμαδάκια. Πάρτε μια κουταλιά περίπου του γλυκού γέμιση και γεμίστε ένα ένα τα φύλλα. Τυλίξτε τα καλά αλλά όχι πολύ σφιχτά γιατί θα σκάσουν όταν το ρύζι φουσκώσει στο μαγείρεμα. Τοποθετήστε προσεκτικά ένα ένα τα ντολμαδάκια στον πάτο της κατσαρόλας πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Η ποσότητα που σας δίνω κάνει δύο “πατώματα” με ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, αλλά τελικά την επόμενη φορά θα κάνω δύο κατσαρόλες γιατί ο από κάτω όροφος ταλαιπωρείται και τα ντολμαδάκια λιώνουν. Καλύψτε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο και ρίξτε μέσα το νερό, το λάδι και το χυμό λεμονιού. Σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά και να μαλακώσει και το ρύζι και το φύλλο. Θα πρέπει να μην βράζουν δυνατά, γιατί θα χαλάσουν οι ντολμάδες και είναι κρίμα. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το φαγητό να πιει τα υγρά του με ησυχία. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα, μαζί με λίγο γιαούρτι (αν δεν νηστεύετε).
1 κούπα γάλα 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 1/4 κούπας κονιάκ 300 γρ. καρύδια χοντροκομμένα 1 κούπα βούτυρο 1 κούπα ζάχαρη άχνη 4 κροκάδια 4 κούπες μπισκότα πτι -μπερ τριμμένα 300 γρ. τρούφα για το τύλιγμα Οδηγίες 2 ώρες Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα. Ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα σε κομματάκια και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να ασπρίσει. Ρίχνουμε ένα-ένα τα κροκάδια καθώς χτυπάμε. Ανακατεύουμε απαλά το μείγμα της σοκολάτας με του βουτύρου. Σε αυτό ρίχνουμε τα μπισκότα, τα καρύδια και το κονιάκ. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο μερικές ώρες για να σφίξει. Βουτάμε τις παλάμες μας σε λίγο κονιάκ πλάθουμε το μείγμα σε μικρά μπαλάκια και τα τυλίγουμε στην τρούφα. Τέλος τα τοποθετούμε σε θηκάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!
Πηγή: cookpad.com/gr