λαχανικα στο φουρνο | ψητα λαχανικα αργυρω | μαυροματικα σαλατα συνταγη | φασολια μαυροματικα σαλατα | ψητα λαχανικα συνταγη | ψητα λαχανικα στο τηγανι | σαλάτα με μαυρομάτικα | κοτοπουλο με παρμεζανα στο φουρνο
Συνδεση

Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές

Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Η συνταγή ειναι του Στέλιου Παρλιάρου απο την εκπομπη ''Γλυκες αλχημείες''. Υλικά 18 μεγάλα ντοματίνια 400 γρ. ζάχαρη 1 λίτρο νερό ½ κουτ. του γλυκού μαύροι και πράσινοι κόκκοι πιπεριού 1-2 τεμ. αστεροειδούς γλυκάνιου (ανίς) Εκτέλεση Σε βρασ τό νερό ρίχνουμε τα ντοματίνια για 1 λεπτό. Τα βγάζουμε, τα ρίχνουμε σε νερό με πάγο και τα ξεφλουδίζουμε. Αδειάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τα μυρωδικά σε μία κατσαρόλα και τα τοποθετούμε στη φωτιά. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το σιρόπι να πιει το μισό νερό του.  Ρίχνουμε τα ντοματίνια και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και φυλάμε σε αποστειρωμένο βάζο. Με αυτό συνοδεύουμε χοιρινό, τυριά και γιαούρτι.Εγω θα ελεγα οτι τρωγεται  ωραιοτατα και σκέτο σαν κλασσικο γλυκό του κουταλιου . Καλή Επιτυχία!! Προσθήκη ως Αγαπημένο (8) | Εμφανίσεις: 6460 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια) Σχόλια (7)

Πηγή: greekmasa.gr

Η συνταγή είναι από την Νίκη Χρυσανθίδου-Παρλιάρου. Τι χρειαζόμαστε: 1 κ. γαύρος 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ροδέλες 2 ντομάτες σε ροδέλες 1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη 1 λεμόνι σε ροδέλες 2 φύλλα δάφνης σπασμένα σε κομματάκια ελαιόλαδο ρίγανη ξερή δενδρολίβανο ξερό χυμός από ένα λεμόνι 1 ποτήρι του κρασιού νερό Καθαρίζουμε και πλένουμε τον γαύρο και τον βάζουμε σε ταψί τον έναν δίπλα στον άλλον. Από πάνω βάζουμε εναλλάξ το κρεμμύδι, τη ντομάτα και το λεμόνι. Προσθέτουμε την πιπεριά και τη δάφνη. Σε μπωλ ανακατεύουμε το λάδι, το λεμόνι, το δενδρολίβανο και τη ρίγανη και περιχύνουμε το γαύρο. Προσθέτουμε και το νερό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Πηγή: sintagespareas.gr

Πραγματικό ρόφημα σοκολάτας για τα κρύα βράδια του χειμώνα μπροστά στο τζάκι...ή μπροστά στο καλοριφέρ...Καλή παρέα να υπάρχει...Από βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου. Τι χρειαζόμαστε: 750 γραμμ. γάλα φρέσκο 250 γραμμ. κουβερτούρα 1-2 ξυλαράκια κανέλλα 1 κλωναράκι βανίλιας σκισμένο στη μέση κάθετα φλούδα από μισό πορτοκάλι Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να βράζει. Κατεβάζουμε από η φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο για 1-2'. Το σουρώνουμε και το σερβίρουμε ζεστό.

Πηγή: sintagespareas.gr

Τι χρειαζόμαστε: 450 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) 180 γρ. ζάχαρη 90 γρ. βούτυρο αγελάδος Ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος, αλλά δεν την αφήνουμε να βράσει. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και μόλις κάψει καλά, ρίχνουμε λίγη - λίγη τη ζάχαρη μέχρι να καραμελώσει όλη. Προσθέτουμε στο τηγάνι τη ζεστή κρέμα γάλακτος, σιγά - σιγά, να μην πιτσιλιστούμε από την καυτή καραμέλα. Ανακατεύουμε λίγο και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε αμέσως το βούτυρο και ανακατεύουμε ώστε να λιώσει.

Πηγή: sintagespareas.gr

Καταπληκτική συνταγή από τον μοναδικό Παρλιάρο και φυσικά πανεύκολη. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας αρέσει... Τι χρειαζόμαστε: 300-400 γρ. έτοιμα σαβαγιάρ 500 γρ. mascarpone 200 γρ. ζάχαρη άχνη 4 ασπράδια αυγού 4 κρόκοι αυγού 250 γρ. γάλα 1 φλιτζάνι του καφέ δυνατό espresso ή 2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ 70 γρ. κονιάκ ή κρασί κακάο Σ' ένα μπωλ ανακατεύουμε τους κρόκους με την ζάχαρη άχνη καλα και προσθέτουμε και το mascarpone. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και ενώνουμε με την κρέμα σιγά σιγά. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με τον καφέ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αλλάζουμε σκεύος. Ρίχνουμε το κρασί ή το κονιάκ και βουτάμε τα σαβαγιάρ ένα-ένα για λίγα δευτερόλεπτα. Τα τοποθετούμε σ’ ένα επίπεδο ταψί ή πυρέξ, το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να γεμίσουμε την επιφάνεια. Αδειάζουμε όλη τη κρέμα πάνω από αυτά και καλύπτουμε τη κρέμα με τα υπόλοιπα σαβαγιάρ με τον ίδιο τρόπο. Αφήνουμε στο ψυγείο για δύο ώρες. Σερβίρουμε σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με τα κακάο. Το γλυκό αυτό είναι προτιμότερο να καταναλωθεί σε 2 ημέρες.

Πηγή: sintagespareas.gr

Περιδιαβαίνοντας την μπλογκόσφαιρα, έψαχνα συνταγούλα "της εποχής" για να φτιάξω ένα κοτοπουλάκι που έβγαλα για σήμερα. Βρήκα αυτό που έψαχνα στο site της Ντίνας Νικολάου. Η αλήθεια είναι ότι εμπιστεύομαι τις συνταγές της με κλειστά μάτια όπως και του Παρλιάρου και της Αργυρούς. Τους υπόλοιπους τους ψιλοκοιτάζω καχύποπτα πρώτα...χαχαχαα! Κοτοπουλάκι λοιπόν με κυδώνια που είχα πάρει για να κάνω το έρμο το κυδωνόπαστο που αν δεν το κάνω θα σκάσω στο τέλος...αλλά συνέβησαν διάφορα και δεν μπόρεσα ακόμα....αργότερα λοιπόν! Υλικά 1 φλ. χυμός πορτοκαλιού 1 φλ. λευκό γλυκό κρασί (Μοσχάτο Σάμου ή Λήμνου) 2 κ. σ. καστανή ζάχαρη μερικά φυλλαράκια αρμπαρόριζας (προαιρετικά) 4 κυδώνια κομμένα στα τέσσερα (καθαρισμένα-ξεφλουδισμένα) 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες 1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ. 1 φλ. ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι 1 κ. σ. κόλιανδρος σε σκόνη 1 1/2 κ. σ. μουστάρδα απαλή Εκτέλεση Βάζουμε σε κατσαρόλα το χυμό πορτοκαλιού, το κρασί, την αρμπαρόριζα, τη ζάχαρη και τα κυδώνια να σιγοβράσουν με κλεισμένο καπάκι για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια. Προθερμαίνω το φούρνο μου στους 200 βαθμούς. Σκουπίζω με κουζινόχαρτο και αλευρώνω τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα σωτάρω σε τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο μεριές και τα αραδιάζω σε μεγάλο ταψί. Αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με τον τριμμένο κόλιανδρο. Εγώ έσπασα σπόρους, το προτιμώ. Βγάζω τα κυδώνια με μία τρυπητή με προσοχή και τα τακτοποιώ ανάμεσα στα κομμάτια του κοτόπουλου να είναι παντού. Και ΟΧΙ δεν τα τρώμε τα κυδώνια, έτοιμη ήμουν.......με ξελίγωσαν στο βρασιματάκι τους....και μοσχοβόλαγε και η αρμπαρόριζα....άστα να πάνε ήταν... Συμπυκνώνω λίγο το ζουμάκι από τα κυδώνια στην κατσαρόλα και στο τέλος αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω τη μουστάρδα. Για να πω την αλήθεια μου φάνηκε λίγη η ποσότητα και έβαλα την διπλάσια σίγουρα, μπορεί και κάτι παραπάνω. Ανακατεύω να δέσει η μουστάρδα με το ζωμό και περιχύνω το κοτόπουλο και τα κυδώνια. Ψήνω για 40-45 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο. Εγώ έβαλα και λίγο λαδάκι στο ταψί και τα άφησα λιγότερο και στους 180 βαθμούς γιατί το είχα ήδη σωτάρει καλά το κοτόπουλο. Συνοδεύεται με πιλαφάκι. Καλή μας όρεξη!

Πηγή: epipantosepistitou-efik.blogspot.com

Όλα τα γλυκά που έχουν λεμονόκρεμα με ενθουσιάζουν, οπωσδήποτε όμως συνεχίζω να έχω αδυναμία στα σοκολατένια. Ιδιαίτερα αμα γίνονται εύκολα και συνδιάζονται και με φρουτάκια. Για δείτε το παρακάτω. Πηγή Παρλιάρος. Υλικά: Για 6 μερίδες 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (τουλάχιστον 52%) 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή (όχι σφιχτή δηλ.) 100 γρ. γάλα Φράουλες ή διάφορα φρούτα του δάσους Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα Εκτέλεση: Τεμαχίζετε τη σοκολάτα κουβερτούρα σε πολύ μικρά κομμάτια. Βράζετε το γάλα, αλλά να μη φουσκώσει, και το αδειάζετε στη σοκολάτα. Ανακατεύετε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά πολύ καλά. Προσθέτετε την παχύρρευστη κρέμα ανακατεύοντας απαλά. Γεμίζετε ποτήρια ή μπολ, αφήνετε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να σταθεροποιηθεί και γαρνίρετε την επιφάνεια με φράουλες ή φρούτα του δάσους. Πασπαλίζετε με άχνη και σερβίρετε.

Πηγή: hungryforhungry.blogspot.com

Γευστική διαδρομή με γλυκοθεραπεία απο το Στέλιο ΠΑρλιάρο στο ΜΕΓΑ. Μας δείχνει πως να φιάξουμε απλό κέικ με γλάσσο απο λεμόνι.Είναι συνταγή για εργένηδες, φοιτητές, ή άτομα που σε κρίση υπογλυκαιμίας με απλά υλικά και χωρίς ιδιαίτερα σκεύη (μιξερ κλπ) θέλουν να απολαύσουν ενα γλυκό.Πρόκειται για την εκπομπή Γλυκιές αλχημείες του ΜΕΓΑ. Παραδείγματα προς μίμηση!!!!

Υγρή φουντουκόπιτα με σοκολάτα από την εκπομπή Γλυκές Αλχημείες του Στέλιου Παρλιάρου στο Mega TV

Καλησπέρα...σήμερα γι αλλού ξεκίνησα κι αλλού κατέληξα! Τί εννοώ; Μιλώ για τη συγκεκριμένη ανάρτηση που είναι ξαφνική και απρογραμμάτιστη, μια και κάποια "μπλογκοφίλη" με ρώτησε εάν έχω καταψύξει ποτέ κέικ. Πρώτα πρώτα λοιπόν, θα απαντήσω... ναι έχω καταψύξει κατά καιρούς πολλά τρόφιμα, ωμά ή μαγειρεμένα όπως κέικ, μπισκότα, ωμή ζύμη, ψωμί, τσουρέκι, κόκκινα φρούτα για να τα χρησιμοποιήσω σε γλυκά, έτοιμα γεύματα, φυσικά κρέατα, ψάρια και λαχανικά όπως αρακά, μπάμιες και πολλά άλλα, όχι βέβαια για να τα χρησιμοποιήσω μετά από 2-3 μήνες αλλά για να τα χρησιμοποιήσω μετά από 20 μέρες ή 1 μήνα. Ο ρυθμός της σύγχρονης ζωής, ειδικά για όλους εμάς που ζούμε σε μεγαλουπόλεις, συντέλεσε στο να γίνει ο καταψύκτης (ή και η απλή κατάψυξη) ένα πολύτιμο εργαλείο για τη νοικοκυρά. Ακόμη και στα σούπερ μάρκετ ο αριθμός των κατεψυγμένων τροφίμων αυξάνεται όλο και περισσότερο. Δυστυχώς, πέρασε ο καιρός που η νοικοκυρά κατέβαινε το πρωί στον κήπο ή πήγαινε στον μανάβη-παραγωγό και αγόραζε τα καθημερινά της φρέσκα λαχανικά. Τώρα, όλοι ή σχεδόν όλοι τρέχουμε για την δουλειά προσπαθώντας να προλάβουμε καθημερινά όλο και περισσότερα!! Βέβαια, αν και η χρήση της ψύξης για τη διατήρηση των τροφίμων χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους ωστόσο η πώληση κατεψυγμένων προϊόντων εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 30. Προοδευτικά και για κοινωνικούς λόγους, η κατάψυξη και κατ' επέκταση ο καταψύκτης έγιναν ένα συνηθισμένο εργαλείο για την διευκόλυνση των διατροφικών αναγκών στα περισσότερα νοικοκυριά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατάψυξη καθυστερεί την αλλοίωση των τροφίμων και τα διατηρεί ασφαλή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των μικροοργανισμών γιατί επιβραδύνει την ενζυμική δραστηριότητα. Πώς γίνεται αυτό; Οι μικροοργανισμοί χρησιμοποιούν το νερό των τροφίμων για να αναπτυχθούν όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους κρυστάλλους του πάγου όταν το τρόφιμο είναι κατεψυγμένο. Έτσι, παραμένουν μεν οι περισσότεροι ζωντανοί, αλλά είναι αδρανείς και δεν μπορούν να επηρεάσουν το κατεψυγμένο τρόφιμο. Αυτό σημαίνει ότι η απόψυξη είναι επίσης μια σημαντική διαδικασία και χρειάζεται προσοχή. Παλιότερα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι με την κατάψυξη τα τρόφιμα "έχαναν" τα θρεπτικά τους συστατικά τα οποία και, όπως πολλοί έλεγαν και ακόμη κάποιοι το πιστεύουν, καταστρέφονταν. Παρόλα αυτά, σύγχρονες έρευνες επιστημόνων έδειξαν ότι πέρα από ένα μικρό ποσοστό (15-20%) της βιταμίνης C που χάνουν όταν τα ζεματίζουν για να τα καταψύξουν (έτσι ώστε να αδρανοποιηθούν οι μικροοργανισμοί και τα ενζύμων που διαφορετικά θα συνέχιζαν την "υποβάθμιση" των λαχανικών) τα κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα είναι συνήθως "πλουσιότερα" σε θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα. Αυτό συμβαίνει γιατί η κατάψυξή τους γίνεται αμέσως μετά τη συγκομιδή τους, ενώ η διαλογή, μεταφορά και διανομή των φρέσκων προϊόντων μπορεί να διαρκέσει περισσότερες ημέρες, με αποτέλεσμα οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία του να καταστρέφονται. Τα φρέσκα μαλακά φρούτα αλλά και τα πράσινα λαχανικά χάνουν καθημερινά ένα ποσοστό μέχρι και 15% της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C όταν φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου. Όσον αφορά στα κατεψυγμένα κρέατα, ψάρια και πουλερικά είναι αποδεδειγμένο ότι δεν έχουν καμμιά απώλεια βιταμίνης επειδή η πρωτεϊνη, οι βιταμίνες Α και D και τα ανόργανα άλατα δεν επηρεάζονται από την ψύξη. Κατά την απόψυξη μόνον έχουν μια απώλεια υγρών. Φυσικά, υπάρχουν τρόφιμα που δεν καταψύχονται όχι γιατί αλλοιώνονται και μπορεί να προκαλέσουν στον άνθρωπο δηλητηρίαση κατά την κατανάλωσή τους αλλά γιατί αλλοιώνεται η υφή τους με αποτέλεσμα να γίνουν πιο μαλακά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο σχηματισμός παγοκρυστάλλων καταστρέφει τις κυτταρικές τους μεμβράνες. Στην κατηγορία αυτή των τροφίμων ανήκουν τα μανιτάρια, τα λαχανικά σαλάτας (μαρούλι, λάχανο, ντομάτα, αγγουράκι κλπ), κάποια φρούτα (πεπόνι, καρπούζι, μπανάνα, φράουλες κλπ), οι μαγειρεμένες (ψητές ή τηγανιτές) πατάτες, τα βρασμένα αβγά , τα μαλακά τυριά, η κρέμα γάλακτος, κάποιες σάλτσες με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, το γιαούρτι (αυτά τα τρία τελευταία "κόβουν"). Καταψύχονται κανονικά ψωμί, κέικ * , μπισκότα, τσουρέκια, ωμές ζύμες, πίτες πάσης φύσεως (γλυκιές και αρμυρές), πουρές πατάτας, λουκάνικα τυλιγμένα σε λαδόκολλα, φρέσκα αρωματικά (μαϊντανός, δυόσμος, σέλινο κλπ), όσπρια αραβικές πίτες, κόκκινα φρούτα (για χρήση σε γλυκά), έτοιμα γεύματα, γλυκά (cheesecakes, μίνι κέικ με ζαχαρόπαστα κλπ), σκληρά τυριά, καφές, ξηροί καρποί και φυσικά κρέατα και ψάρια. * Ο ειδικός επί των γλυκών Στ. Παρλιάρος στο τεύχος 8 (Φεβρουάριος 2011-σελ.53) του περιοδικού "Γλυκές ιστορίες" φτιάχνει κέικ-βάση για ρολό με κρέμα λεμονιού και προτείνει να την διατηρήσουμε στην κατάψυξη για 1 μήνα. Το ίδιο έχουν πει κατά καιρούς η Β. Αλεξιάδου, η Ντ. Νικολάου και άλλοι γνωστοί σεφ. Βέβαια, για την καλύτερη συντήρησή τους πρέπει να μπαίνουν σε σακούλες τροφίμων, να έχουν πλυθεί και να είναι έτοιμα για χρήση. Πολύ σημαντικό είναι το πώς θα καταψυχθεί το τρόφιμο ΑΛΛΑ και το πώς θα αποψυχθεί. Για να καταψύξουμε: 1- 'Ετοιμα γεύματα - Καλό είναι να τα βάζουμε χωρισμένα σε μερίδες, σε μεταλλικά, ειδικά πλαστικά που μπαίνουν και στο φούρνο μικροκυμμάτων, ή πυρέξ μπολ αεροστεγή, τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα γιατί ταιριάζουν καλύτερα στον καταψύκτη ή την κατάψυξη, λίγο μεγαλύτερα από τη ποσότητα του φαγητού (ειδικά όταν το φαγητό έχει υγρά γιατί με την κατάψυξη διογκώνεται). Έτσι τα βάζουμε απ' ευθείας στον ηλεκτρικό ή μικροκυμμάτων φούρνο ή στην εστία της κουζίνας για απόψυξη και δεν χάνουμε χρόνο. - Φροντίζουμε πάντα να έχουν κολλημένες ετικέτες που αναγράφεται με ειδικό μαρκαδόρο ή μολύβι το είδος του φαγητού και την ημερομηνία παρασκευής και κατάψυξης (συνήθως είναι η ίδια) για να μην προσπαθούμε να μαντέψουμε τί είναι και πότε παρασκευάσθηκε. * Επειδή το σελοτέιπ δεν κολλά σε βρεγμένη επιφάνεια και ξεκολλάει εύκολα, χρησιμοποιήστε την χάρτινη ταινία συσκευασίας που έχει σε διάφορα φάρδη στα σούπερ μάρκετ. Είναι ό,τι καλύτερο για τις ετικέτες της κατάψυξης. 2- Κρέατα, ψάρια, πουλερικά και λαχανικά Τα βάζουμε σε πλαστικές σακούλες τροφίμων σε μερίδες ή ποσότητες ανάλογα με την χρήση που θα κάνουμε, αφού πρώτα τα πλύνουμε. Τα λαχανικά μπορούμε να τα ζεματίσουμε και να τα κόψουμε σε κομμάτια ή όχι... έτσι κι αλλιώς πρέπει να είναι φρέσκα και χωρίς αλλοιώσεις. Για να αποψύξουμε: 1- 'Ετοιμα γεύματα Όταν είναι μέσα σε μεταλλικά ή πυρέξ μπολ μπαίνουν κατ' ευθείαν στον ηλεκτρικό φούρνο ή επάνω στην εστία της ηλεκτρικής κουζίνας. Εάν είναι μέσα σε ειδικά πλαστικά μπολ τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμμάτων. Αποφεύγουμε να ξεπαγώνουμε κέικ και ψωμί στο φούρνο μικροκυμμάτων εκτός κι αν πρόκειται να το καταναλώσουμε αμέσως. Εάν μείνει μερικές ώρες συνήθως ξεραίνεται. 2- Κρέατα, ψάρια, πουλερικά και λαχανικά Είναι καλύτερα να αποψύχονται στη συντήρηση του ψυγείου για περισσότερες ώρες έτσι ώστε να αποφεύγεται κάθε πιθανότητα αλλοίωσης του τροφίμου. Παρόλα αυτά, εάν βιαζόμαστε να τα μαγειρέψουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη θέση "απόψυξη" της ηλεκτρικής κουζίνας. Εάν το κρέας ή το ψάρι δεν έχει ξεπαγώσει καλά δεν πειράζει, απλά πρέπει να το μαγειρέψουμε για 20-30 λεπτά περισσότερο από την κανονική ώρα ψησίματος. ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάντα πρέπει να αποψύχουμε την ποσότητα που θα καταναλώσουμε γιατί ένα τρόφιμο, ωμό η μαγειρεμένο, που έχει αποψυχθεί δεν πρέπει να ξανακαταψυχθεί. Προσοχή στους βαθμούς της κατάψυξης! Όταν οι ειδικοί μιλούν για κατάψυξη τροφίμων, αναφέρονται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των -18 βαθμών Kελσίου. Όμως η θερμοκρασία των απλών καταψύξεων των ψυγείων κυμαίνεται μεταξύ -10 και -15 βαθμών. Oπότε, αν δεν διαθέτουμε καταψύκτη στον οποίον μπορούμε να ρυθμίσουμε μόνοι μας την ιδανική θερμοκρασία, καλό είναι να μην διατηρούμε κατεψυγμένα τρόφιμα και φαγητά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Kι αυτό γιατί κινδυνεύουμε να έχουμε τρόφιμα με αλλοιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, οσμή κλπ.), με αυξημένο μικροβιακό φορτίο, αλλά και χαλασμένα φαγητά, που μπορεί να μας προκαλέσουν και προβλήματα υγείας όπως η τροφική δηλητηρίαση. Διαβάστε παρακάτω έναν αναλυτικό πίνακα που έφτιαξε η Αλεξία Αλεξιάδου στο βιβλιαράκι της "Νέες Ονειρικές Υγιεινές γεύσεις" σχετικά με τα φαγητά και τα τρόφιμα που καταψύχονται. Τρόφιμα που μπαίνουν στην κατάψυξη & Χρόνος συντήρησης Κρέας - 9 μήνες έως 1 χρόνο (το αγοράζουμε σε μιρκά πακετάκια ή μερίδες και τα βάζουμε σε ξεχωριστά, κλεισμένα σακουλάκια, στην κατάψυξη) Ψάρια - 2 έως 3 εβδομάδες Πουλερικά - 2 έως 3 μήνες Ανακατεμένο, βρασμένο και στραγγισμένο σπανάκι σκέτο ή με τυρί και άλλα υλικά για πίτα, έτοιμο σε σακουλάκι - 1 μήνα Γέμιση για σουφλέ (ψιλοκομμένα τυριά, ζαμπόν) - 1 μήνα Αυγά χωρισμένα (τα ασπράδια σε σακούλα ή πλαστικό μπολ, οι κρόκοι χτυπημένοι με ζάχαρη) - 3 μήνες Μπρόκολο/Κουνουπίδι σε ροζέτες - 3 μήνες Φύλλο ζύμης - 1 χρόνο Μαργαρίνη/Βούτυρο - 6 μήνες Σάλτσα ντομάτας (σε σακούλα) - 3 μήνες Ξηροί καρποί - 1 χρόνο Μπέικον/Ζαμπόν/Καπνιστή γαλοπούλα - 1 χρόνο Καπνιστός σολομός - 6 μήνες Καπνιστή/Ψητή μελιτζάνα ή πιπεριά καθαρισμένη από τη φλούδα - 3 μήνες Τρόφιμα που δεν μπαίνουν στην κατάψυξη Ωμά λαχανικά Γάλα και κρέμες Τυρί φέτα (εκτός αν είναι τριμμένο) Τυρί κίτρινο (εκτός αν είναι τριμμένο) Τυριά σε κρέμα ή λευκά φρέσκα τυρι Σάλτσα πέστο Βινεγκρέτ Ψωμί με προζύμι Φρούτα (ολόκληρα, φρέσκα) Φρέσκες σαλάτες Φαγητά που μπαίνουν στην κατάψυξη Παστίτσιο/Μουσακάς (πριν ψηθεί, χωρίς τη μπεσαμέλ) Πίτσα (πριν ψηθεί) Πίτες (ωμές ή ψημένες) Ογκρατέν (ωμά ή ψημένα, χωρίς τη μπεσαμέλ) Κρέπες γεμισμένες ή σκέτες Σουφλέ με ταλιατέλες (πριν ψηθεί) Μπιφτέκια (ωμά, ζυμωμένα) Τάρτες και Κις (ψημένα ή πριν ψηθούν) Ψωμί (φτάνει να μπει φρεσκοψημένο και όχι 2ης μέρας) Ψωμί για τοστ Κέικ/Τσουρέκι (ισχύει το ίδιο με το ψωμί) Ψημένο παντεσπάνι ή κέικ σε τρίμματα (για άλλη χρήση) Κοτόπουλο/Ψάρι φιλέτο/Κροκέτες/Γαρίδες πανέ (παναρισμένα, πριν τα ψήσουμε, για λίγες ημέρες) Φαγητά με σάλτσα ντομάτας σε πυρέξ (πριν ή αφού τα ψήσουμε) Τηγανίτες (pancakes, ψημένες) Ζωμός (κότας, κρέατος, ψαριού) Σάλτσες φρούτων Φαγητά που δεν μπαίνουν στην κατάψυξη Φαγητά με μπεσαμέλ (ωμή ή ψημένη) Μους και πουτίγκες, κρέμες ψυγείου Τηγανητά φαγητά ψημένα (πατάτες, κοτόπουλο πανέ,κροκέτες, λαχανικά, αυγά) Σούπες Σιροπιαστά γλυκά Λαδερά φαγητά ψημένα Φαγητά ψημένα με πατάτα/Πουρές Τί δεν πρέπει να ξανακαταψυχθεί Κρέας που έχει ξαπαγώσει Κοτόπουλο που έχει ξεπαγώσει Ψάρι που έχει ψηθεί Φαγητά φούρνου με πατάτες που ψήθηκαν Ψημένα ή βραστά λαχανικά Παγωτό που έχει λιώσει Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στις παρακάτω παραπομπές. Μια από τις παραπομπές που μου άρεσαν πολύ αναφέρεται στην κατάψυξη και απόψυξη των ψημένων μπισκότων και είναι η πρώτη από τις παραπομπές από τις "Συνταγές της παρέας". http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/29-mpiskota-kai-zimi-gia-mpiskota-stin-katapsiksi Επίσης και οι υπόλοιπες, πάλι από το ίδιο site (της Συνταγές της παρέας) είναι πολύ βοηθητικές μιας και είναι περισσότερο πρακτικές παρά θεωρητικές. http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/64-katapsixo-frouta http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/44-fagita-kai-katapsiksi http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/67-katapsixo-laxanika Άλλες πηγές για περισσότερες πληροφορίες http://www.vita.gr/html/ent/379/ent.6379.asp http://www.eufic.org/article/el/artid/freezing-foods-quality-safety/ http://www.vefashouse.gr/vefashouse/sixneserotiseis.asp?mdept_id=25# http://www.ftiaxno.gr/2011/03/blog-post_23.html

Πηγή: tantekiki.blogspot.com

Ο Στέλιος Παρλιάρος είναι αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους γνώστες της ζαχαροπλαστικής! Το μιλφέιγ σοκολάτας του είναι εκπληκτικό! Δοκιμάστε το! Υλικά: Για το φύλλο σφολιάτας: 500 γραμ. αλεύρι σκληρό 15 γραμ. αλάτι 200 γραμ. νερό 200 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 200 γραμ. βούτυρο παγωμένο Για την κρέμα: 700 γραμ. φρέσκο γάλα 300 γραμ. κρέμα γάλακτος 2 αυγά 6 κρόκους αυγών 160 γραμ. ζάχαρη 80 γραμ. κόρν φλάουρ 160 γραμ. σοκολάτα ζάχαρη άχνη και κακάο για την διακόσμηση Εκτέλεση: Πως φτιάχνουμε τη σφολιάτα: Σ' ένα σκεύος τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι, το νερό και το βούτυρο. Ζυμώνουμε καλά ή χρησιμοποιούμε το μίξερ ανακατεύοντας με το γάντζο, να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη. Φτιάχνουμε μια μπάλα και τη χαράζουμε μ' ένα μαχαίρι σε σχήμα σταυρού. Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Την αφήνουμε 1/2 ώρα να ξεκουραστεί στο ψυγείο. Μετά ανοίγουμε τη ζύμη και την απλώνουμε ξεκινώντας από τις 4 γωνίες που σχηματίζει ο σταυρός. Στο κέντρο τοποθετούμε το βούτυρο που το έχουμε κτυπήσει ελαφρώς. Φέρνουμε τις 4 γωνίες στο κέντρο και καλύπτουμε το βούτυρο. Μ' έναν πλάστη πιέζουμε και ανοίγουμε σε μακρόστενο φύλλο. Το τυλίγουμε στα 3 και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 4 φορές. Κατόπιν, ανοίγουμε τη σφολιάτα με τη βοήθεια του πλάστη και με λίγο αλεύρι, κάτω από 5 χιλιοστά. Τοποθετούμε σε λαμαρίνα φούρνου, μ' ένα πιρούνι τρυπάμε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να τρίβεται η σφολιάτα. Γυρνάμε τη σφολιάτα, πιέζουμε να φύγει ο αέρας και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα έως ότου τρίβεται η σφολιάτα. Πως φτιάχνουμε την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το γάλα με την κρέμα και το βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αυγά. Πριν βράσει το μίγμα με το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μίγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε έως ότου λιώσει η σοκολάτα. Αδειάζουμε σ' ένα καθαρό σκεύος, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο. Χωρίζουμε τη σφολιάτα σε 3 ίσα μέρη. Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο, χτυπάμε ελαφρά για να μαλακώσει και να ομοιογενοποιηθεί η κρούστα, απλώνουμε ένα μέρος από την κρέμα και επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη σφολιάτα και κρέμα. Πασπαλίζουμε με άχνη και λίγο κακάο. Δείτε το βίντεο: Καλή επιτυχία! Άλλες συνταγές για Μιλφέιγ... εδώ ... και εδώ

Πηγή: tetradiosyntagon.blogspot.gr

Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης... μπουγάτσα γλυκιά με κρέμα νοστιμότατη στολίζει το τραπέζι μας σήμερα! Μια μπουγάτσα που, μπορεί να μην έχει το υπέροχα λεπτό φύλλο αέρος αλλά το λεπτό φύλλο κρούστας την αγκαλιάζει την κάνει εξίσου νόστιμη. Η κρέμα της... γλυκιά και μοσχοβολιστή γεμίζει το στόμα και κατακλύζει τις αισθήσεις!! Χιονισμένη με άχνη και αρωματισμένη με κανέλα δεν αφήνει περιθώρια σε όποιον την απολαμβάνει... μια σκέψη κυριεύει το νου... εθιστική!!! Επικίνδυνα εθιστική, πράγματι, αλλά κι ένα ωραίο πρωινό, γεμάτο νοστιμιά και ενέργεια!! Και το καλύτερο;;;; Δεν είναι υπέροχη μόνον την πρώτη μέρα αλλά και τις επόμενες ...αρκεί μόλις τη βγάλουμε από το ψυγείο να την βάλουμε να ζεσταθεί λίγο στα μικροκύμματα για να γίνει πάλι όπως την πρώτη μέρα!!! Σκεφτείτε λοιπόν!!! Η Κυριακή είναι και πάλι κοντά μας!!! Ετοιμάστε την από το Σάββατο μεσημέρι ή απόγευμα και όταν ξυπνήσετε την Κυριακή το πρωί, βάλτε την στο φούρνο να ψηθεί. Στολίστε μ' αυτήν το οικογενειακό τραπέζι και απολαύστε την ζεστή ή χλιαρή με ένα ποτήρι γάλα, με τον καφέ ή με το τσάι σας. Κι αν πάλι δεν την θέλετε για πρωϊνό, μπορείτε να την απολαύσετε μετά το Κυριακάτικο γεύμα σας. Εξάλλου ένα τέτοιο comfort food δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί σε οποιοδήποτε στιγμή της μέρας!!! Αλλά... ας δούμε τη συνταγή... ΥΛΙΚΑ για 1 λαμαρίνα φούρνου 1 πακέτο φύλλα κρούστας (εγώ χρησιμοποιώ τα Φύλλα Ψαχνών που είναι 18-19 φύλλα κρούστας στο πακέτο) Για την κρέμα 1 λίτρο γάλα πλήρες 1/2 λίτρο κρέμα γάλακτος με μειωμένα λιπαρά 150 γρ. ζάχαρη 250 γρ. βούτυρο 120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 3 αυγά μεγάλα Για την επικάλυψη Ζάχαρη άχνη και κανέλα ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 50 γρ. από το βούτυρο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά σε χαμηλή θερμοκρασία. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και αφήνουμε το μίγμα σε σιγανή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί και να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε για 6-7 λεπτά έτσι ώστε να μην προλάβει να σκουρήνει αλλά να πάρει τη γεύση του καβουρδισμένου. Προσθέτουμε το γάλα σταδιακά στην κατσαρόλα με το καβουρδισμένο σιμιγδάλι, ανακατεύοντας γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα ή με το σύρμα για να μην σβολιάσει η κρέμα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να βράσει, ανακατεύοντάς τη συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας, μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την ηλεκτρική εστία και την αφήνουμε να κρυώσει για 10-12 λεπτά. Στο μεταξύ, σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά και μόλις η κρέμα κρυώσει τα προσθέτουμε σ' αυτήν ανακατεύοντας συνεχώς και γρήγορα για να επιτύχουμε ένα ομοιογενές μίγμα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου. Λιώνουμε τα υπόλοιπα 200 γρ. βουτύρου στο φούρνο μικροκυμμάτων ή σε μια κατσαρολίτσα στην κουζίνα και αφήνουμε στην άκρη το λιωμένο βούτυρο για να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Το βουτυρώνουμε και απλώνουμε το δεύτερο φύλλο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα 9-10 φύλλα ή γενικότερα τα μισά φύλλα απ' όσα έχει η συσκευασία. Απλώνουμε την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπά φύλλα που τα βουτυρώνουμε και πάλι, ένα προς ένα. Διπλώνουμε την πίτα γύρω γύρω, κάνοντας τον "κόθρο" και βουτυρώνουμε την επιφάνειά της. Προσοχή: Την μπουγάτσα δεν την χαράζουμε για να μην ξεχειλίσει η κρέμα. Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει μια χρυσόξανθη επιφάνεια. Την βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για 7-8 λεπτά και μετά την κόβουμε και την σερβίρουμε χλιαρή, πασπαλίζοντάς την με άχνη και κανέλα. Διατηρείται στο ψυγείο και όταν πρόκειται να την σερβίρουμε τη ζεσταίνουμε ελάχιστα στο φούρνο μικροκυμμάτων και μετά την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα. Υ.Γ. Αυτή τη φορά εγώ με το πακέτο των Φύλλων κρούστας έκανα 2 πίτες λόγω του ότι δεν ήθελα πολλά κομμάτια. Τα 10 φύλλα τα χρησιμοποίησα για να φτιάξω μια σπανακόπιτα σε ταψί 25x35 και τα υπόλοιπα 9 φύλλα για να κάνω μια γλυκιά μπουγάτσα σε ταψί με διάμετρο 32 εκ. Καθώς έστρωνα παραλληλόγραμμα φύλλα σε στρογγυλό ταψί ό,τι φύλλο περίσσευε γύρω γύρω το έκοβα με το ψαλίδι και το έβαζα κι αυτό μέσα οπότε είχε περισσότερο φύλλο. Πηγή: Περιοδικό "Γαστρονόμος", τεύχος Οκτωβρίου 2013, συνταγή Στ. Παρλιάρου

Πηγή: tantekiki.blogspot.com

Copyright 2014 ® Developed by Sidebar - Επικοινωνία