μηλοπιτα νηστισιμη ευκολη με λαδι | ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΡΥΖΙ | γλυκα ψυγειου ελαφρι χωρις αυγα | vegetarian μπιφτεκια | φανουροπιτα με νερο σταφιδες | μπισκοτα με ζαχαροπαστα ακης
Συνδεση

Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές

Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Η συνταγή είναι από την Νίκη Χρυσανθίδου-Παρλιάρου. Τι χρειαζόμαστε: 1 κ. γαύρος 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ροδέλες 2 ντομάτες σε ροδέλες 1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη 1 λεμόνι σε ροδέλες 2 φύλλα δάφνης σπασμένα σε κομματάκια ελαιόλαδο ρίγανη ξερή δενδρολίβανο ξερό χυμός από ένα λεμόνι 1 ποτήρι του κρασιού νερό Καθαρίζουμε και πλένουμε τον γαύρο και τον βάζουμε σε ταψί τον έναν δίπλα στον άλλον. Από πάνω βάζουμε εναλλάξ το κρεμμύδι, τη ντομάτα και το λεμόνι. Προσθέτουμε την πιπεριά και τη δάφνη. Σε μπωλ ανακατεύουμε το λάδι, το λεμόνι, το δενδρολίβανο και τη ρίγανη και περιχύνουμε το γαύρο. Προσθέτουμε και το νερό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Πηγή: cookpad.com/gr

Για οποιοδήποτε γλυκό της αρεσκείας σας (συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου). Τι χρειαζόμαστε: 100 γρ κακάο 150 γρ ζάχαρη 350 γρ νερό 20 γρ βούτυρο

Πηγή: cookpad.com/gr

Περιδιαβαίνοντας την μπλογκόσφαιρα, έψαχνα συνταγούλα "της εποχής" για να φτιάξω ένα κοτοπουλάκι που έβγαλα για σήμερα. Βρήκα αυτό που έψαχνα στο site της Ντίνας Νικολάου. Η αλήθεια είναι ότι εμπιστεύομαι τις συνταγές της με κλειστά μάτια όπως και του Παρλιάρου και της Αργυρούς. Τους υπόλοιπους τους ψιλοκοιτάζω καχύποπτα πρώτα...χαχαχαα! Κοτοπουλάκι λοιπόν με κυδώνια που είχα πάρει για να κάνω το έρμο το κυδωνόπαστο που αν δεν το κάνω θα σκάσω στο τέλος...αλλά συνέβησαν διάφορα και δεν μπόρεσα ακόμα....αργότερα λοιπόν! Υλικά 1 φλ. χυμός πορτοκαλιού 1 φλ. λευκό γλυκό κρασί (Μοσχάτο Σάμου ή Λήμνου) 2 κ. σ. καστανή ζάχαρη μερικά φυλλαράκια αρμπαρόριζας (προαιρετικά) 4 κυδώνια κομμένα στα τέσσερα (καθαρισμένα-ξεφλουδισμένα) 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες 1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ. 1 φλ. ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι 1 κ. σ. κόλιανδρος σε σκόνη 1 1/2 κ. σ. μουστάρδα απαλή Εκτέλεση Βάζουμε σε κατσαρόλα το χυμό πορτοκαλιού, το κρασί, την αρμπαρόριζα, τη ζάχαρη και τα κυδώνια να σιγοβράσουν με κλεισμένο καπάκι για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια. Προθερμαίνω το φούρνο μου στους 200 βαθμούς. Σκουπίζω με κουζινόχαρτο και αλευρώνω τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα σωτάρω σε τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο μεριές και τα αραδιάζω σε μεγάλο ταψί. Αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με τον τριμμένο κόλιανδρο. Εγώ έσπασα σπόρους, το προτιμώ. Βγάζω τα κυδώνια με μία τρυπητή με προσοχή και τα τακτοποιώ ανάμεσα στα κομμάτια του κοτόπουλου να είναι παντού. Και ΟΧΙ δεν τα τρώμε τα κυδώνια, έτοιμη ήμουν.......με ξελίγωσαν στο βρασιματάκι τους....και μοσχοβόλαγε και η αρμπαρόριζα....άστα να πάνε ήταν... Συμπυκνώνω λίγο το ζουμάκι από τα κυδώνια στην κατσαρόλα και στο τέλος αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω τη μουστάρδα. Για να πω την αλήθεια μου φάνηκε λίγη η ποσότητα και έβαλα την διπλάσια σίγουρα, μπορεί και κάτι παραπάνω. Ανακατεύω να δέσει η μουστάρδα με το ζωμό και περιχύνω το κοτόπουλο και τα κυδώνια. Ψήνω για 40-45 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο. Εγώ έβαλα και λίγο λαδάκι στο ταψί και τα άφησα λιγότερο και στους 180 βαθμούς γιατί το είχα ήδη σωτάρει καλά το κοτόπουλο. Συνοδεύεται με πιλαφάκι. Καλή μας όρεξη!

Πηγή: epipantosepistitou-efik.blogspot.gr

Πριν λίγες μέρες η Νένα μας έφτιαξε μια εξαιρετική φουντουκόπιτα, ανάμεσα σε πολλά άλλα εκλεκτά εδέσματα. Μια φίλη, διαβάζοντας τα σχόλια, έψαξε στο αρχείο της και μου βρήκε τη συνταγή Φουντουκόπιτας με Σοκολάτα του Στέλιου Παρλιάρου , που είχε δημοσιευτεί στην Ελευθεροτυπία . Χαρείτε την! Υλικά 180 γρ.κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια 100 γρ.βούτυρο 60 γρ.ζάχαρη κρυσταλλικά 3 ασπράδια αυγών 3 κρόκοι αυγών 100 γρ.φουντούκι σκόνη (στο μπλέντερ) 30 γρ.φουντούκια χονδροκομμένα Εκτέλεση Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί μαζί με το βούτυρο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε το φουντούκι που έχουμε χτυπήσει στο μπλέντερ. Στο τέλος χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με το πρώτο μείγμα. Τοποθετούμε σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα τάρτας διαμέτρου 20-22εκ. και ύψους 3εκ. και πασπαλίζουμε με τα χονδροκομμένα φουντούκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 10' και στους 170 για άλλα 15΄. ΥΓ. Κικίτσα, όλη δική σου! update 12-7-07 Φωτό από Κική

Πηγή: hungryforhungry.blogspot.gr

Γευστική διαδρομή με γλυκοθεραπεία απο το Στέλιο ΠΑρλιάρο στο ΜΕΓΑ. Μας δείχνει πως να φιάξουμε απλό κέικ με γλάσσο απο λεμόνι.Είναι συνταγή για εργένηδες, φοιτητές, ή άτομα που σε κρίση υπογλυκαιμίας με απλά υλικά και χωρίς ιδιαίτερα σκεύη (μιξερ κλπ) θέλουν να απολαύσουν ενα γλυκό.Πρόκειται για την εκπομπή Γλυκιές αλχημείες του ΜΕΓΑ. Παραδείγματα προς μίμηση!!!!

Συνταγη απο την εκπομη " Γλυκες Αλχημιες " που προβαλεται στο Mega. Στελιος Παρλιαρος Σας προτινω να τo φτιαξετε! This video have no copyright infringement intended! Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν και ενσωματώνουμε στη λιωμένη κουβερτούρα. Προσθέτουμε το αλεύρι με το κακάο κοσκινισμένα, ανακατεύουμε προσθέτοντας το ξύσμα. Γεμίζουμε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο τσέρκι ή ταψί διαμέτρου 20 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-210οC για 15-20 λεπτά. ΥΛΙΚΑ: 120 γρ. κουβερτούρα 110 γρ. βούτυρο 4 αυγά 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 60 γρ. αλεύρι 15 γρ. κακάο ξύσμα από 1 πορτοκάλι This video have no copyright infringement intended!

Καλησπέρα...σήμερα γι αλλού ξεκίνησα κι αλλού κατέληξα! Τί εννοώ; Μιλώ για τη συγκεκριμένη ανάρτηση που είναι ξαφνική και απρογραμμάτιστη, μια και κάποια "μπλογκοφίλη" με ρώτησε εάν έχω καταψύξει ποτέ κέικ. Πρώτα πρώτα λοιπόν, θα απαντήσω... ναι έχω καταψύξει κατά καιρούς πολλά τρόφιμα, ωμά ή μαγειρεμένα όπως κέικ, μπισκότα, ωμή ζύμη, ψωμί, τσουρέκι, κόκκινα φρούτα για να τα χρησιμοποιήσω σε γλυκά, έτοιμα γεύματα, φυσικά κρέατα, ψάρια και λαχανικά όπως αρακά, μπάμιες και πολλά άλλα, όχι βέβαια για να τα χρησιμοποιήσω μετά από 2-3 μήνες αλλά για να τα χρησιμοποιήσω μετά από 20 μέρες ή 1 μήνα. Ο ρυθμός της σύγχρονης ζωής, ειδικά για όλους εμάς που ζούμε σε μεγαλουπόλεις, συντέλεσε στο να γίνει ο καταψύκτης (ή και η απλή κατάψυξη) ένα πολύτιμο εργαλείο για τη νοικοκυρά. Ακόμη και στα σούπερ μάρκετ ο αριθμός των κατεψυγμένων τροφίμων αυξάνεται όλο και περισσότερο. Δυστυχώς, πέρασε ο καιρός που η νοικοκυρά κατέβαινε το πρωί στον κήπο ή πήγαινε στον μανάβη-παραγωγό και αγόραζε τα καθημερινά της φρέσκα λαχανικά. Τώρα, όλοι ή σχεδόν όλοι τρέχουμε για την δουλειά προσπαθώντας να προλάβουμε καθημερινά όλο και περισσότερα!! Βέβαια, αν και η χρήση της ψύξης για τη διατήρηση των τροφίμων χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους ωστόσο η πώληση κατεψυγμένων προϊόντων εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 30. Προοδευτικά και για κοινωνικούς λόγους, η κατάψυξη και κατ' επέκταση ο καταψύκτης έγιναν ένα συνηθισμένο εργαλείο για την διευκόλυνση των διατροφικών αναγκών στα περισσότερα νοικοκυριά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατάψυξη καθυστερεί την αλλοίωση των τροφίμων και τα διατηρεί ασφαλή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των μικροοργανισμών γιατί επιβραδύνει την ενζυμική δραστηριότητα. Πώς γίνεται αυτό; Οι μικροοργανισμοί χρησιμοποιούν το νερό των τροφίμων για να αναπτυχθούν όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους κρυστάλλους του πάγου όταν το τρόφιμο είναι κατεψυγμένο. Έτσι, παραμένουν μεν οι περισσότεροι ζωντανοί, αλλά είναι αδρανείς και δεν μπορούν να επηρεάσουν το κατεψυγμένο τρόφιμο. Αυτό σημαίνει ότι η απόψυξη είναι επίσης μια σημαντική διαδικασία και χρειάζεται προσοχή. Παλιότερα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι με την κατάψυξη τα τρόφιμα "έχαναν" τα θρεπτικά τους συστατικά τα οποία και, όπως πολλοί έλεγαν και ακόμη κάποιοι το πιστεύουν, καταστρέφονταν. Παρόλα αυτά, σύγχρονες έρευνες επιστημόνων έδειξαν ότι πέρα από ένα μικρό ποσοστό (15-20%) της βιταμίνης C που χάνουν όταν τα ζεματίζουν για να τα καταψύξουν (έτσι ώστε να αδρανοποιηθούν οι μικροοργανισμοί και τα ενζύμων που διαφορετικά θα συνέχιζαν την "υποβάθμιση" των λαχανικών) τα κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα είναι συνήθως "πλουσιότερα" σε θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα. Αυτό συμβαίνει γιατί η κατάψυξή τους γίνεται αμέσως μετά τη συγκομιδή τους, ενώ η διαλογή, μεταφορά και διανομή των φρέσκων προϊόντων μπορεί να διαρκέσει περισσότερες ημέρες, με αποτέλεσμα οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία του να καταστρέφονται. Τα φρέσκα μαλακά φρούτα αλλά και τα πράσινα λαχανικά χάνουν καθημερινά ένα ποσοστό μέχρι και 15% της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C όταν φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου. Όσον αφορά στα κατεψυγμένα κρέατα, ψάρια και πουλερικά είναι αποδεδειγμένο ότι δεν έχουν καμμιά απώλεια βιταμίνης επειδή η πρωτεϊνη, οι βιταμίνες Α και D και τα ανόργανα άλατα δεν επηρεάζονται από την ψύξη. Κατά την απόψυξη μόνον έχουν μια απώλεια υγρών. Φυσικά, υπάρχουν τρόφιμα που δεν καταψύχονται όχι γιατί αλλοιώνονται και μπορεί να προκαλέσουν στον άνθρωπο δηλητηρίαση κατά την κατανάλωσή τους αλλά γιατί αλλοιώνεται η υφή τους με αποτέλεσμα να γίνουν πιο μαλακά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο σχηματισμός παγοκρυστάλλων καταστρέφει τις κυτταρικές τους μεμβράνες. Στην κατηγορία αυτή των τροφίμων ανήκουν τα μανιτάρια, τα λαχανικά σαλάτας (μαρούλι, λάχανο, ντομάτα, αγγουράκι κλπ), κάποια φρούτα (πεπόνι, καρπούζι, μπανάνα, φράουλες κλπ), οι μαγειρεμένες (ψητές ή τηγανιτές) πατάτες, τα βρασμένα αβγά , τα μαλακά τυριά, η κρέμα γάλακτος, κάποιες σάλτσες με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, το γιαούρτι (αυτά τα τρία τελευταία "κόβουν"). Καταψύχονται κανονικά ψωμί, κέικ * , μπισκότα, τσουρέκια, ωμές ζύμες, πίτες πάσης φύσεως (γλυκιές και αρμυρές), πουρές πατάτας, λουκάνικα τυλιγμένα σε λαδόκολλα, φρέσκα αρωματικά (μαϊντανός, δυόσμος, σέλινο κλπ), όσπρια αραβικές πίτες, κόκκινα φρούτα (για χρήση σε γλυκά), έτοιμα γεύματα, γλυκά (cheesecakes, μίνι κέικ με ζαχαρόπαστα κλπ), σκληρά τυριά, καφές, ξηροί καρποί και φυσικά κρέατα και ψάρια. * Ο ειδικός επί των γλυκών Στ. Παρλιάρος στο τεύχος 8 (Φεβρουάριος 2011-σελ.53) του περιοδικού "Γλυκές ιστορίες" φτιάχνει κέικ-βάση για ρολό με κρέμα λεμονιού και προτείνει να την διατηρήσουμε στην κατάψυξη για 1 μήνα. Το ίδιο έχουν πει κατά καιρούς η Β. Αλεξιάδου, η Ντ. Νικολάου και άλλοι γνωστοί σεφ. Βέβαια, για την καλύτερη συντήρησή τους πρέπει να μπαίνουν σε σακούλες τροφίμων, να έχουν πλυθεί και να είναι έτοιμα για χρήση. Πολύ σημαντικό είναι το πώς θα καταψυχθεί το τρόφιμο ΑΛΛΑ και το πώς θα αποψυχθεί. Για να καταψύξουμε: 1- 'Ετοιμα γεύματα - Καλό είναι να τα βάζουμε χωρισμένα σε μερίδες, σε μεταλλικά, ειδικά πλαστικά που μπαίνουν και στο φούρνο μικροκυμμάτων, ή πυρέξ μπολ αεροστεγή, τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα γιατί ταιριάζουν καλύτερα στον καταψύκτη ή την κατάψυξη, λίγο μεγαλύτερα από τη ποσότητα του φαγητού (ειδικά όταν το φαγητό έχει υγρά γιατί με την κατάψυξη διογκώνεται). Έτσι τα βάζουμε απ' ευθείας στον ηλεκτρικό ή μικροκυμμάτων φούρνο ή στην εστία της κουζίνας για απόψυξη και δεν χάνουμε χρόνο. - Φροντίζουμε πάντα να έχουν κολλημένες ετικέτες που αναγράφεται με ειδικό μαρκαδόρο ή μολύβι το είδος του φαγητού και την ημερομηνία παρασκευής και κατάψυξης (συνήθως είναι η ίδια) για να μην προσπαθούμε να μαντέψουμε τί είναι και πότε παρασκευάσθηκε. * Επειδή το σελοτέιπ δεν κολλά σε βρεγμένη επιφάνεια και ξεκολλάει εύκολα, χρησιμοποιήστε την χάρτινη ταινία συσκευασίας που έχει σε διάφορα φάρδη στα σούπερ μάρκετ. Είναι ό,τι καλύτερο για τις ετικέτες της κατάψυξης. 2- Κρέατα, ψάρια, πουλερικά και λαχανικά Τα βάζουμε σε πλαστικές σακούλες τροφίμων σε μερίδες ή ποσότητες ανάλογα με την χρήση που θα κάνουμε, αφού πρώτα τα πλύνουμε. Τα λαχανικά μπορούμε να τα ζεματίσουμε και να τα κόψουμε σε κομμάτια ή όχι... έτσι κι αλλιώς πρέπει να είναι φρέσκα και χωρίς αλλοιώσεις. Για να αποψύξουμε: 1- 'Ετοιμα γεύματα Όταν είναι μέσα σε μεταλλικά ή πυρέξ μπολ μπαίνουν κατ' ευθείαν στον ηλεκτρικό φούρνο ή επάνω στην εστία της ηλεκτρικής κουζίνας. Εάν είναι μέσα σε ειδικά πλαστικά μπολ τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμμάτων. Αποφεύγουμε να ξεπαγώνουμε κέικ και ψωμί στο φούρνο μικροκυμμάτων εκτός κι αν πρόκειται να το καταναλώσουμε αμέσως. Εάν μείνει μερικές ώρες συνήθως ξεραίνεται. 2- Κρέατα, ψάρια, πουλερικά και λαχανικά Είναι καλύτερα να αποψύχονται στη συντήρηση του ψυγείου για περισσότερες ώρες έτσι ώστε να αποφεύγεται κάθε πιθανότητα αλλοίωσης του τροφίμου. Παρόλα αυτά, εάν βιαζόμαστε να τα μαγειρέψουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη θέση "απόψυξη" της ηλεκτρικής κουζίνας. Εάν το κρέας ή το ψάρι δεν έχει ξεπαγώσει καλά δεν πειράζει, απλά πρέπει να το μαγειρέψουμε για 20-30 λεπτά περισσότερο από την κανονική ώρα ψησίματος. ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάντα πρέπει να αποψύχουμε την ποσότητα που θα καταναλώσουμε γιατί ένα τρόφιμο, ωμό η μαγειρεμένο, που έχει αποψυχθεί δεν πρέπει να ξανακαταψυχθεί. Προσοχή στους βαθμούς της κατάψυξης! Όταν οι ειδικοί μιλούν για κατάψυξη τροφίμων, αναφέρονται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των -18 βαθμών Kελσίου. Όμως η θερμοκρασία των απλών καταψύξεων των ψυγείων κυμαίνεται μεταξύ -10 και -15 βαθμών. Oπότε, αν δεν διαθέτουμε καταψύκτη στον οποίον μπορούμε να ρυθμίσουμε μόνοι μας την ιδανική θερμοκρασία, καλό είναι να μην διατηρούμε κατεψυγμένα τρόφιμα και φαγητά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Kι αυτό γιατί κινδυνεύουμε να έχουμε τρόφιμα με αλλοιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, οσμή κλπ.), με αυξημένο μικροβιακό φορτίο, αλλά και χαλασμένα φαγητά, που μπορεί να μας προκαλέσουν και προβλήματα υγείας όπως η τροφική δηλητηρίαση. Διαβάστε παρακάτω έναν αναλυτικό πίνακα που έφτιαξε η Αλεξία Αλεξιάδου στο βιβλιαράκι της "Νέες Ονειρικές Υγιεινές γεύσεις" σχετικά με τα φαγητά και τα τρόφιμα που καταψύχονται. Τρόφιμα που μπαίνουν στην κατάψυξη & Χρόνος συντήρησης Κρέας - 9 μήνες έως 1 χρόνο (το αγοράζουμε σε μιρκά πακετάκια ή μερίδες και τα βάζουμε σε ξεχωριστά, κλεισμένα σακουλάκια, στην κατάψυξη) Ψάρια - 2 έως 3 εβδομάδες Πουλερικά - 2 έως 3 μήνες Ανακατεμένο, βρασμένο και στραγγισμένο σπανάκι σκέτο ή με τυρί και άλλα υλικά για πίτα, έτοιμο σε σακουλάκι - 1 μήνα Γέμιση για σουφλέ (ψιλοκομμένα τυριά, ζαμπόν) - 1 μήνα Αυγά χωρισμένα (τα ασπράδια σε σακούλα ή πλαστικό μπολ, οι κρόκοι χτυπημένοι με ζάχαρη) - 3 μήνες Μπρόκολο/Κουνουπίδι σε ροζέτες - 3 μήνες Φύλλο ζύμης - 1 χρόνο Μαργαρίνη/Βούτυρο - 6 μήνες Σάλτσα ντομάτας (σε σακούλα) - 3 μήνες Ξηροί καρποί - 1 χρόνο Μπέικον/Ζαμπόν/Καπνιστή γαλοπούλα - 1 χρόνο Καπνιστός σολομός - 6 μήνες Καπνιστή/Ψητή μελιτζάνα ή πιπεριά καθαρισμένη από τη φλούδα - 3 μήνες Τρόφιμα που δεν μπαίνουν στην κατάψυξη Ωμά λαχανικά Γάλα και κρέμες Τυρί φέτα (εκτός αν είναι τριμμένο) Τυρί κίτρινο (εκτός αν είναι τριμμένο) Τυριά σε κρέμα ή λευκά φρέσκα τυρι Σάλτσα πέστο Βινεγκρέτ Ψωμί με προζύμι Φρούτα (ολόκληρα, φρέσκα) Φρέσκες σαλάτες Φαγητά που μπαίνουν στην κατάψυξη Παστίτσιο/Μουσακάς (πριν ψηθεί, χωρίς τη μπεσαμέλ) Πίτσα (πριν ψηθεί) Πίτες (ωμές ή ψημένες) Ογκρατέν (ωμά ή ψημένα, χωρίς τη μπεσαμέλ) Κρέπες γεμισμένες ή σκέτες Σουφλέ με ταλιατέλες (πριν ψηθεί) Μπιφτέκια (ωμά, ζυμωμένα) Τάρτες και Κις (ψημένα ή πριν ψηθούν) Ψωμί (φτάνει να μπει φρεσκοψημένο και όχι 2ης μέρας) Ψωμί για τοστ Κέικ/Τσουρέκι (ισχύει το ίδιο με το ψωμί) Ψημένο παντεσπάνι ή κέικ σε τρίμματα (για άλλη χρήση) Κοτόπουλο/Ψάρι φιλέτο/Κροκέτες/Γαρίδες πανέ (παναρισμένα, πριν τα ψήσουμε, για λίγες ημέρες) Φαγητά με σάλτσα ντομάτας σε πυρέξ (πριν ή αφού τα ψήσουμε) Τηγανίτες (pancakes, ψημένες) Ζωμός (κότας, κρέατος, ψαριού) Σάλτσες φρούτων Φαγητά που δεν μπαίνουν στην κατάψυξη Φαγητά με μπεσαμέλ (ωμή ή ψημένη) Μους και πουτίγκες, κρέμες ψυγείου Τηγανητά φαγητά ψημένα (πατάτες, κοτόπουλο πανέ,κροκέτες, λαχανικά, αυγά) Σούπες Σιροπιαστά γλυκά Λαδερά φαγητά ψημένα Φαγητά ψημένα με πατάτα/Πουρές Τί δεν πρέπει να ξανακαταψυχθεί Κρέας που έχει ξαπαγώσει Κοτόπουλο που έχει ξεπαγώσει Ψάρι που έχει ψηθεί Φαγητά φούρνου με πατάτες που ψήθηκαν Ψημένα ή βραστά λαχανικά Παγωτό που έχει λιώσει Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στις παρακάτω παραπομπές. Μια από τις παραπομπές που μου άρεσαν πολύ αναφέρεται στην κατάψυξη και απόψυξη των ψημένων μπισκότων και είναι η πρώτη από τις παραπομπές από τις "Συνταγές της παρέας". http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/29-mpiskota-kai-zimi-gia-mpiskota-stin-katapsiksi Επίσης και οι υπόλοιπες, πάλι από το ίδιο site (της Συνταγές της παρέας) είναι πολύ βοηθητικές μιας και είναι περισσότερο πρακτικές παρά θεωρητικές. http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/64-katapsixo-frouta http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/44-fagita-kai-katapsiksi http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/67-katapsixo-laxanika Άλλες πηγές για περισσότερες πληροφορίες http://www.vita.gr/html/ent/379/ent.6379.asp http://www.eufic.org/article/el/artid/freezing-foods-quality-safety/ http://www.vefashouse.gr/vefashouse/sixneserotiseis.asp?mdept_id=25# http://www.ftiaxno.gr/2011/03/blog-post_23.html

Πηγή: tantekiki.blogspot.gr

Αν αγαπάτε την γλυκεία γεύση στο κρέας ,και αν θέλετε να αποφύγετε την κρέμα γάλακτος, αυτή η συνταγή είναι ότι πρέπει για φιλέτο ψαρονέφρι.!!! Υλικά 900-1000 γρ ψαρονέφρι 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 200 ml κόκκινο κρασί 2 κουταλιές σούπας μουστάρδα τύπου Ντιζόν 2 1/2 κουταλιές σούπας μέλι 1 κουταλιά σούπας θυμάρι ξερό,τριμμένο 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο αλάτι-πιπέρι φρεσκοκοτριμένο. Κόβουμε το ψαρονέφρι ή λέμε στο κρεοπώλη μας να μας κόψει το κρέας σε φέτες,μενταγιόν. Πλένουμε το ψαρονέφρι, το πατάμε με την παλάμη μας να άνοιξη ελαφρά!! Βάζουμε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολητικό τηγάνι ,και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τα κομμάτια κρέατος στο τηγάνι,και ψήνουμε κι από τις 2 μεριές ,χαμηλώνοντας την φωτιά. Μόλις αρχίζουν να ροδίζουν, τότε αλατίζουμε. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά,μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί,προσθέτουμε την μουστάρδα και το θυμάρι με το πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά, και προσθέτουμε το μέλι,δυναμώνοντας τώρα την θερμοκρασία,ώστε να καραμελώσει το κρέας. Συνοδεύουμε με λευκό ρύζι ή πουρέ πατάτας, και πίνουμε ένα Chardonnay που έχει ωριμάσει σε βαρέλι! Μια πολύ καλή πρόταση ,από την Νίκη Χρυσανθίδου-Παρλιάρου, δημοσιευμένη στο περιοδικό Γαστρονόμος.

Πηγή: cookingwithriri.blogspot.gr

Σου στέλνω μια κατά τη γνώμη μου εκπληκτική αϊβαλιώτικη συνταγή για την  Βασιλόπιτα σμύρνης αμυγδάλου υπερπαραγωγή με λικέρ  που σου προτείνω να φτιάξεις και να δοκιμάσεις την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων. Η συνταγή είναι Μικρασιατική και Σμυρνέικη και είναι ιδιαίτερη καθώς περιέχει αμύγδαλα, σταχτόνερο, κονιάκ, γαρύφαλλο και λικέρ μαστίχας ή ούζου, με αποτέλεσμα να δίνει μια διαφορετική γεύση του γλυκού από τις κλασικές βασιλόπιτες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Θα ήθελα να ακούσω τις εντυπώσεις σου ιδιαίτερα αν δεν την έχεις δοκιμάσει ποτέ ξανά καθώς στην οικογένεια μου φτιάχνουμε συνεχώς συνταγές από την Μικρά Ασία. Ingredients 640 γραμ. βούτυρο 160 γραμ. σαμόλαδο 480 γραμ. ζάχαρη 1 κούπα αλουσιά (σταχτόνερο) 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο μπαίκιν πάουντερ σόδα 1 ποτηράκι του κασιού κονιάκ 2 - 3 κουκάκια μαστίχα ή 1 ποτηράκι λικέρ ούζο αλεύρι όσο σηκώνει 1 αυγό 1 κουταλιά σούπας, σκόνη γαρύφαλλα μερικά ολόκληρα γαρύφαλλα για στόλισμα λίγα αμύγδαλα ασπρισμένα για στόλισμα (Για την αλουσιά : βάζουμε 1 κουταλάκι γεμάτο στάχτη κοσκινισμένη, 2 ποτήρια νερό, τη βράζουμε, την αφήνουμε να κατασταλάξει και παίρνουμε το ένα ποτήρι). Method Step 1 Ρίχνουμε το βούτυρο άκαυτο και τη ζάχαρη σε ζεσταμένη λεκάνη και με ξαπλωτή την παλάμη μας το δουλεύουμε ώσπου να ασπρίσει. Step 2 Προσθέτουμε το σαμόλαδο (λίγο - λίγο και χωρίς να σταματήσουμε το δούλεμα), την αλουσιά που μέσα έχουμε διαλύσει τη σόδα και τη μπαίκιν, το κονιάκ, την κοπανισμένη μαστίχα ή το ρακί και τα κοπανισμένα γαρύφαλλα. Step 3 Ρίχνουμε, τέλος, και το αλεύρι, λίγο - λίγο και δουλεύουμε ώσπου να γίνει μία ζύμη μαλακιά και χωρίς να κολλάει στο χέρι (αυτό το προσέχουμε ιδιαίτερα για να γίνει μία πίτα αφράτη και θρυψαλιαστή). Step 4 Κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη, χώνουμε μέσα το φλουρί (πλυμένο και τυλιγμένο στο λαδόχαρτο) και το ανακατεύουμε με την υπόλοιπη ζύμη. Step 5 Λαδώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε μέσα τη ζύμη και την ισιώνουμε με το χέρι μας. Step 6 Κάνουμε στην επιφάνειά της διάφορα σχέδια με το πιρούνι, την αλείφουμε με αυγό χτυπημένο (κρόκο και ασπράδι μαζί) και τη στολίζουμε με γαρύφαλλα και αμύγδαλα. Step 7 Την ψήνουμε σε ζεστό φούρνο, ώσπου να ροδοκοκκινίσει. Step 8 Η βασιλόπιτα σμύρνης αμυγδάλου υπερπαραγωγή με λικέρ (του Παρλιάρου) είναι έτοιμη.

Πηγή: nostimada.gr

Πριν αποχαιρετήσουμε τα καλοκαιρινά φρούτα, ετοιμάζουμε βήμα-βήμα ένα υπέροχο σουφλέ. Συνταγή : Στέλιος Παρλιάρος. Μερίδες : για 4 άτομα. Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 10΄, ψήσιμο΄. Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια. Υλικά 230 γρ. τυρί κρέμα, τύπου Φιλαδέλφεια 85 γρ. ζάχαρη 2 αυγά 20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (2 κουτ. σούπας) ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο) λίγο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) για άλειμμα ζάχαρη για τις φόρμες Για το σερβίρισμα πεπόνι ή καρπούζι ή και τα δύο, κομμένα σε κομμάτια μέλι Εκτέλεση Συγκεντρώνουμε τα υλικά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το τυρί με τον αυγοδάρτη. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα των υλικών. Στο τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού. Βουτυρώνουμε τα ατομικά πυρίμαχα φορμάκια. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη τα φορμάκια, έτσι ώστε να κολλήσει στον πάτο και στα τοιχώματα. Γεμίζουμε τα φορμάκια με το μείγμα, σχεδόν μέχρι το χείλος τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C για 20 λεπτά. Βγάζουμε τα φορμάκια από το φούρνο. Τα σερβίρουμε χλιαρά με πεπόνι, καρπούζι και μέλι. Πηγή - γλυκές ιστορίες

Πηγή: mazitafagame67.blogspot.gr

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΠΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και την τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά και αποσύρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες. Τις κόβουμε στη μέση. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τις φράουλες μαζί με το σουρωμένο κρύο σιρόπι. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Σερβίρουμε τη σούπα παγωμένη συνοδεύοντάς τη με μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι. ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ
Αλέθουμε τα φιστίκια με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και 25 γρ. άχνη στο μπλέντερ μέχρι να σχηματιστεί μία πάστα.
Λιώνουμε το βούτυρο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αμύγδαλο, τη ζάχαρη άχνη και το λιωμένο βούτυρο. Προσθέτουμε τα αυγά και την πάστα φιστικιού. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθούν τα υλικά. Αδειάζουμε σε ένα μακρόστενο τσέρκι που έχουμε τοποθετήσει έναν πάτο από αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε μπαστούνια. Απλώνουμε πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140οC για 20 λεπτά. Εναλλακτικά μπορούμε να τα τηγανίσουμε σε βούτυρο κλαριφιέ. ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΠΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 150 γρ. νερό
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1-2 ξυλάκια κανέλας
- 1 κιλό ώριμες φράουλες πλυμένες και καθαρισμένες
- 600 γρ. γιαούρτι για το σερβίρισμα ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΣΚΌΤΑ
- 165 γρ. αμύγδαλο σκόνη
- 125 γρ. βούτυρο LURPAK
- 125 γρ. ζάχαρη άχνη
- 4 αυγά
- 80 γρ. πάστα φιστικιού (80 γρ. φιστίκι Αιγίνης, 25 γρ. ζάχαρη άχνη, 1 κ.σ ελαιόλαδο)

Πηγή: glykes-alchimies.gr

250 γρ. βούτυρο βιταμ 1 κουπα γάλα χλιαρο 1 φαρινα φλαουρ (του Παρλιαρου) 3 κουταλιές της σούπας κακάο 3/4 της κούπας καστανή ζάχαρη Οδηγίες Αρχικά θέλουμε όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (δηλ. γάλα και βούτυρο). Έπειτα σε ένα μπολ βάζουμε σε κομματάκια το μαλακωμένο Βιταμ ή ένα δεν έχει λιώσει το λιώνουμε εμείς σε ένα μπρίκι… Κατόπιν βάζουμε την καστανή ζάχαρη και τα χτυπάμε για 10 λεπτά έως λιώσει λιγάκι η ζάχαρη… Κατόπιν ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε… Τελευταία ρίχνουμε και την φαρίνα η όποια λόγο έλλειψης αυγού να μην την πάρει όλη… Έμενα συνήθως μου μένει γύρω στα 50 γραμμάρια… Έπειτα βάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα το μισό μείγμα του κέικ και στο υπόλοιπο ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύαμε με μια σπάτουλα και το ρίχνουμε και αυτό στην φόρμα.. Εδώ αν θέλουμε με ένα πιρουνάκι κάνουμε διάφορα σχέδια αλλιώς το χτυπάμε καλά να πάει παντού.. Τέλος έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180© στον αέρα και τοποθετούμε το κέικ μας και το ψήνουμε για 1 ώρα περίπου … Έπειτα το αφήνουμε να κρυώσει και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη αχνή….


Πηγή: cookpad.com/gr

Το Cooktime είναι μια μηχανή αναζήτησης συνταγών που βρίσκει συνταγές με ειδικά φίλτρα αναζήτησης όπως υλικά, κατηγορίες και λέξεις-κλειδιά.
Το Cooktime δεν φιλοξενεί συνταγές αλλά links προς site συνταγών. FAQ
Copyright 2018 ® - Επικοινωνία