εκμεκ καταιφι βεφα αλεξιαδου | εκμεκ καταιφι δρισκας | εκμεκ γλυκο | εκμεκ καταιφι παρλιαρου | εκμεκ κανταιφι συνταγη βεφα | πολιτικο εκμεκ | γλυκα ψυγειου εκμεκ | λαχανικα στο τηγανι
Συνδεση

Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές

Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Η συνταγή ειναι του Στέλιου Παρλιάρου απο την εκπομπη ''Γλυκες αλχημείες''. Υλικά 18 μεγάλα ντοματίνια 400 γρ. ζάχαρη 1 λίτρο νερό ½ κουτ. του γλυκού μαύροι και πράσινοι κόκκοι πιπεριού 1-2 τεμ. αστεροειδούς γλυκάνιου (ανίς) Εκτέλεση Σε βρασ τό νερό ρίχνουμε τα ντοματίνια για 1 λεπτό. Τα βγάζουμε, τα ρίχνουμε σε νερό με πάγο και τα ξεφλουδίζουμε. Αδειάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τα μυρωδικά σε μία κατσαρόλα και τα τοποθετούμε στη φωτιά. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το σιρόπι να πιει το μισό νερό του.  Ρίχνουμε τα ντοματίνια και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και φυλάμε σε αποστειρωμένο βάζο. Με αυτό συνοδεύουμε χοιρινό, τυριά και γιαούρτι.Εγω θα ελεγα οτι τρωγεται  ωραιοτατα και σκέτο σαν κλασσικο γλυκό του κουταλιου . Καλή Επιτυχία!! Προσθήκη ως Αγαπημένο (8) | Εμφανίσεις: 6460 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια) Σχόλια (7)

Πηγή: greekmasa.gr

Η συνταγή είναι από την Νίκη Χρυσανθίδου-Παρλιάρου. Τι χρειαζόμαστε: 1 κ. γαύρος 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ροδέλες 2 ντομάτες σε ροδέλες 1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη 1 λεμόνι σε ροδέλες 2 φύλλα δάφνης σπασμένα σε κομματάκια ελαιόλαδο ρίγανη ξερή δενδρολίβανο ξερό χυμός από ένα λεμόνι 1 ποτήρι του κρασιού νερό Καθαρίζουμε και πλένουμε τον γαύρο και τον βάζουμε σε ταψί τον έναν δίπλα στον άλλον. Από πάνω βάζουμε εναλλάξ το κρεμμύδι, τη ντομάτα και το λεμόνι. Προσθέτουμε την πιπεριά και τη δάφνη. Σε μπωλ ανακατεύουμε το λάδι, το λεμόνι, το δενδρολίβανο και τη ρίγανη και περιχύνουμε το γαύρο. Προσθέτουμε και το νερό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Πηγή: sintagespareas.gr

Τα απίστευτα μελομακάρονα του Παρλιάρου! Ζουμερά μέσα, τραγανά απ έξω και μοσχοβολάνε!! Τι χρειαζόμαστε: 400 γρ. χυμός πορτοκαλιού 530 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο 1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 30 γρ. άχνη 1/4 κουτ. του γλυκού σόδα 1/4 κουτ. του γλυκού κανέλα ή και περισσότερο 1/6 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο 50 γρ. βούτυρο λιωμένο ξύσμα από 1 πορτοκάλι καρύδια χοντροκομμένα ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ: 500 γρ. νερό 700 γρ. ζάχαρη 1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο 2 ξυλάκια κανέλας 100 γρ. μέλι για το μέλωμα Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει. Μετά φτιάχνουμε τα μελομακάρονα. Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε όλο το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει). Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σίτα ή κόσκινο προκειμένου να τους δώσουμε μια ωραία όψη. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ο C για 30 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σίτα να στραγγίξουν. Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.

Πηγή: sintagespareas.gr

Βασιλόπιτα με αμύγδαλα, φυστίκια και ξερά φρούτα. Τι χρειαζόμαστε: 250 γρ. βούτυρο 250 γρ. ζάχαρη άχνη 125 γρ. αμύγδαλο αλεσμένο 125 γρ. φιστίκι αιγίνης αλεσμένο 6 αυγά 250 γρ. αλεύρι 1 κ.γ μπέικιν 300 γρ. ξερά φρούτα ψιλοκομμένα 200 γρ. αμαρέτο Μουσκεύουμε τα ξερά φρούτα μέσα στο αμαρέτο. Χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς μέχρι να φουσκώσουν. Λιώνουμε τα ξερά φρούτα μαζί με το αμαρετο και το ρίχνουμε στο μίγμα συνεχίζοντας για λίγο το χτύπημα. Ρίχνουμε σταδιακά τα αυγά. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν ανακατευοντας συνεχώς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί τοποθετούμε το μίγμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα.

Πηγή: sintagespareas.gr

Τι χρειαζόμαστε: 450 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) 180 γρ. ζάχαρη 90 γρ. βούτυρο αγελάδος Ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος, αλλά δεν την αφήνουμε να βράσει. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και μόλις κάψει καλά, ρίχνουμε λίγη - λίγη τη ζάχαρη μέχρι να καραμελώσει όλη. Προσθέτουμε στο τηγάνι τη ζεστή κρέμα γάλακτος, σιγά - σιγά, να μην πιτσιλιστούμε από την καυτή καραμέλα. Ανακατεύουμε λίγο και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε αμέσως το βούτυρο και ανακατεύουμε ώστε να λιώσει.

Πηγή: sintagespareas.gr

Περιδιαβαίνοντας την μπλογκόσφαιρα, έψαχνα συνταγούλα "της εποχής" για να φτιάξω ένα κοτοπουλάκι που έβγαλα για σήμερα. Βρήκα αυτό που έψαχνα στο site της Ντίνας Νικολάου. Η αλήθεια είναι ότι εμπιστεύομαι τις συνταγές της με κλειστά μάτια όπως και του Παρλιάρου και της Αργυρούς. Τους υπόλοιπους τους ψιλοκοιτάζω καχύποπτα πρώτα...χαχαχαα! Κοτοπουλάκι λοιπόν με κυδώνια που είχα πάρει για να κάνω το έρμο το κυδωνόπαστο που αν δεν το κάνω θα σκάσω στο τέλος...αλλά συνέβησαν διάφορα και δεν μπόρεσα ακόμα....αργότερα λοιπόν! Υλικά 1 φλ. χυμός πορτοκαλιού 1 φλ. λευκό γλυκό κρασί (Μοσχάτο Σάμου ή Λήμνου) 2 κ. σ. καστανή ζάχαρη μερικά φυλλαράκια αρμπαρόριζας (προαιρετικά) 4 κυδώνια κομμένα στα τέσσερα (καθαρισμένα-ξεφλουδισμένα) 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες 1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ. 1 φλ. ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι 1 κ. σ. κόλιανδρος σε σκόνη 1 1/2 κ. σ. μουστάρδα απαλή Εκτέλεση Βάζουμε σε κατσαρόλα το χυμό πορτοκαλιού, το κρασί, την αρμπαρόριζα, τη ζάχαρη και τα κυδώνια να σιγοβράσουν με κλεισμένο καπάκι για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια. Προθερμαίνω το φούρνο μου στους 200 βαθμούς. Σκουπίζω με κουζινόχαρτο και αλευρώνω τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα σωτάρω σε τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο μεριές και τα αραδιάζω σε μεγάλο ταψί. Αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με τον τριμμένο κόλιανδρο. Εγώ έσπασα σπόρους, το προτιμώ. Βγάζω τα κυδώνια με μία τρυπητή με προσοχή και τα τακτοποιώ ανάμεσα στα κομμάτια του κοτόπουλου να είναι παντού. Και ΟΧΙ δεν τα τρώμε τα κυδώνια, έτοιμη ήμουν.......με ξελίγωσαν στο βρασιματάκι τους....και μοσχοβόλαγε και η αρμπαρόριζα....άστα να πάνε ήταν... Συμπυκνώνω λίγο το ζουμάκι από τα κυδώνια στην κατσαρόλα και στο τέλος αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω τη μουστάρδα. Για να πω την αλήθεια μου φάνηκε λίγη η ποσότητα και έβαλα την διπλάσια σίγουρα, μπορεί και κάτι παραπάνω. Ανακατεύω να δέσει η μουστάρδα με το ζωμό και περιχύνω το κοτόπουλο και τα κυδώνια. Ψήνω για 40-45 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο. Εγώ έβαλα και λίγο λαδάκι στο ταψί και τα άφησα λιγότερο και στους 180 βαθμούς γιατί το είχα ήδη σωτάρει καλά το κοτόπουλο. Συνοδεύεται με πιλαφάκι. Καλή μας όρεξη!

Πηγή: epipantosepistitou-efik.blogspot.com

Αν νηστευετε και θελετε κατι γλυκο να προσφερετε αυριο,ο Στ.Παρλιαρος στις Γλυκιες Αλχημειες, το τελευταιο Σ/Κ της Αποκριάς ,παρουσιασε αυτα τα τρουφακια που γινονται πολύ γρήγορα και ευκολα..και με υλικα πολύ απλά... Η μονη δική μου αλλαγή στη συνταγη είναι η προσθηκη λικερ,δεν ειχε τιποτα υγρο στα υλικά, και μου φανηκαν πολυ στεγνά όταν τα δοκιμασα. Επισης,τα τυλιξα σε κανελλα,ενω ο Παρλιαρος τα παρουσίασε με σουσαμι(μα επειδη δεν μου πολυαρέσει το άλλαξα). Αν τα κανετε ...κανελλάτα,να ξερετε πως γίνονται αρκετά πικαντικα,που σημαίνει λίγο ...καυτερα,όπως είπε ο γιος μου... Υλικά 1 κούπα ξηρά φρούτα (ο,τι σας βρίσκετε,εγω εβαλα ξερα συκα και βερύκοκκα) 1 κούπα φουντούκι 5 κ.σούπας μαρμελάδα βερύκοκκο(ή όποια άλλη κίτρινη έχετε,μονο να είναι λίγο ξινούτσικη) ξύσμα 1 λεμονιού(ή πορτοκαλιού,γκρειπφρουτ,λεμονι...αναλογα τη μαρμελαδα) 50 ml γκραν μαρνιέ(ή λιμοντσελο) Για το τυλιγμα: σκόνη κανέλλας ή σουσάμι(ή και κακαο...) Πολτοποιούμε στον κοφτη τα φρούτα. Τρίβουμε το φουντούκι. Ανακατευουμε φρούτα και φουντουκι με τη μαρμελάδα,το ξύσμα και το λικέρ. Πλαθουμε σε μπαλακια. Τα τυλίγουμε αναλόγως γούστου σε σουσαμι,κανελλα,ή κακαο. Σερβίρουμε σε πιατέλα στολισμενη με φρεσκιες φέτες πορτοκαλιού. (ή τα τοποθετούμε σε μικρά χαρτινα φορμάκια) Χρόνια πολλά σε όποιον αυριο γιορταζει! :)

Πηγή: cookthebook.blogspot.com

Όλα τα γλυκά που έχουν λεμονόκρεμα με ενθουσιάζουν, οπωσδήποτε όμως συνεχίζω να έχω αδυναμία στα σοκολατένια. Ιδιαίτερα αμα γίνονται εύκολα και συνδιάζονται και με φρουτάκια. Για δείτε το παρακάτω. Πηγή Παρλιάρος. Υλικά: Για 6 μερίδες 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (τουλάχιστον 52%) 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή (όχι σφιχτή δηλ.) 100 γρ. γάλα Φράουλες ή διάφορα φρούτα του δάσους Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα Εκτέλεση: Τεμαχίζετε τη σοκολάτα κουβερτούρα σε πολύ μικρά κομμάτια. Βράζετε το γάλα, αλλά να μη φουσκώσει, και το αδειάζετε στη σοκολάτα. Ανακατεύετε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά πολύ καλά. Προσθέτετε την παχύρρευστη κρέμα ανακατεύοντας απαλά. Γεμίζετε ποτήρια ή μπολ, αφήνετε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να σταθεροποιηθεί και γαρνίρετε την επιφάνεια με φράουλες ή φρούτα του δάσους. Πασπαλίζετε με άχνη και σερβίρετε.

Πηγή: hungryforhungry.blogspot.com

Καλησπέρα...σήμερα γι αλλού ξεκίνησα κι αλλού κατέληξα! Τί εννοώ; Μιλώ για τη συγκεκριμένη ανάρτηση που είναι ξαφνική και απρογραμμάτιστη, μια και κάποια "μπλογκοφίλη" με ρώτησε εάν έχω καταψύξει ποτέ κέικ. Πρώτα πρώτα λοιπόν, θα απαντήσω... ναι έχω καταψύξει κατά καιρούς πολλά τρόφιμα, ωμά ή μαγειρεμένα όπως κέικ, μπισκότα, ωμή ζύμη, ψωμί, τσουρέκι, κόκκινα φρούτα για να τα χρησιμοποιήσω σε γλυκά, έτοιμα γεύματα, φυσικά κρέατα, ψάρια και λαχανικά όπως αρακά, μπάμιες και πολλά άλλα, όχι βέβαια για να τα χρησιμοποιήσω μετά από 2-3 μήνες αλλά για να τα χρησιμοποιήσω μετά από 20 μέρες ή 1 μήνα. Ο ρυθμός της σύγχρονης ζωής, ειδικά για όλους εμάς που ζούμε σε μεγαλουπόλεις, συντέλεσε στο να γίνει ο καταψύκτης (ή και η απλή κατάψυξη) ένα πολύτιμο εργαλείο για τη νοικοκυρά. Ακόμη και στα σούπερ μάρκετ ο αριθμός των κατεψυγμένων τροφίμων αυξάνεται όλο και περισσότερο. Δυστυχώς, πέρασε ο καιρός που η νοικοκυρά κατέβαινε το πρωί στον κήπο ή πήγαινε στον μανάβη-παραγωγό και αγόραζε τα καθημερινά της φρέσκα λαχανικά. Τώρα, όλοι ή σχεδόν όλοι τρέχουμε για την δουλειά προσπαθώντας να προλάβουμε καθημερινά όλο και περισσότερα!! Βέβαια, αν και η χρήση της ψύξης για τη διατήρηση των τροφίμων χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους ωστόσο η πώληση κατεψυγμένων προϊόντων εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 30. Προοδευτικά και για κοινωνικούς λόγους, η κατάψυξη και κατ' επέκταση ο καταψύκτης έγιναν ένα συνηθισμένο εργαλείο για την διευκόλυνση των διατροφικών αναγκών στα περισσότερα νοικοκυριά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατάψυξη καθυστερεί την αλλοίωση των τροφίμων και τα διατηρεί ασφαλή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των μικροοργανισμών γιατί επιβραδύνει την ενζυμική δραστηριότητα. Πώς γίνεται αυτό; Οι μικροοργανισμοί χρησιμοποιούν το νερό των τροφίμων για να αναπτυχθούν όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους κρυστάλλους του πάγου όταν το τρόφιμο είναι κατεψυγμένο. Έτσι, παραμένουν μεν οι περισσότεροι ζωντανοί, αλλά είναι αδρανείς και δεν μπορούν να επηρεάσουν το κατεψυγμένο τρόφιμο. Αυτό σημαίνει ότι η απόψυξη είναι επίσης μια σημαντική διαδικασία και χρειάζεται προσοχή. Παλιότερα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι με την κατάψυξη τα τρόφιμα "έχαναν" τα θρεπτικά τους συστατικά τα οποία και, όπως πολλοί έλεγαν και ακόμη κάποιοι το πιστεύουν, καταστρέφονταν. Παρόλα αυτά, σύγχρονες έρευνες επιστημόνων έδειξαν ότι πέρα από ένα μικρό ποσοστό (15-20%) της βιταμίνης C που χάνουν όταν τα ζεματίζουν για να τα καταψύξουν (έτσι ώστε να αδρανοποιηθούν οι μικροοργανισμοί και τα ενζύμων που διαφορετικά θα συνέχιζαν την "υποβάθμιση" των λαχανικών) τα κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα είναι συνήθως "πλουσιότερα" σε θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα. Αυτό συμβαίνει γιατί η κατάψυξή τους γίνεται αμέσως μετά τη συγκομιδή τους, ενώ η διαλογή, μεταφορά και διανομή των φρέσκων προϊόντων μπορεί να διαρκέσει περισσότερες ημέρες, με αποτέλεσμα οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία του να καταστρέφονται. Τα φρέσκα μαλακά φρούτα αλλά και τα πράσινα λαχανικά χάνουν καθημερινά ένα ποσοστό μέχρι και 15% της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C όταν φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου. Όσον αφορά στα κατεψυγμένα κρέατα, ψάρια και πουλερικά είναι αποδεδειγμένο ότι δεν έχουν καμμιά απώλεια βιταμίνης επειδή η πρωτεϊνη, οι βιταμίνες Α και D και τα ανόργανα άλατα δεν επηρεάζονται από την ψύξη. Κατά την απόψυξη μόνον έχουν μια απώλεια υγρών. Φυσικά, υπάρχουν τρόφιμα που δεν καταψύχονται όχι γιατί αλλοιώνονται και μπορεί να προκαλέσουν στον άνθρωπο δηλητηρίαση κατά την κατανάλωσή τους αλλά γιατί αλλοιώνεται η υφή τους με αποτέλεσμα να γίνουν πιο μαλακά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο σχηματισμός παγοκρυστάλλων καταστρέφει τις κυτταρικές τους μεμβράνες. Στην κατηγορία αυτή των τροφίμων ανήκουν τα μανιτάρια, τα λαχανικά σαλάτας (μαρούλι, λάχανο, ντομάτα, αγγουράκι κλπ), κάποια φρούτα (πεπόνι, καρπούζι, μπανάνα, φράουλες κλπ), οι μαγειρεμένες (ψητές ή τηγανιτές) πατάτες, τα βρασμένα αβγά , τα μαλακά τυριά, η κρέμα γάλακτος, κάποιες σάλτσες με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, το γιαούρτι (αυτά τα τρία τελευταία "κόβουν"). Καταψύχονται κανονικά ψωμί, κέικ * , μπισκότα, τσουρέκια, ωμές ζύμες, πίτες πάσης φύσεως (γλυκιές και αρμυρές), πουρές πατάτας, λουκάνικα τυλιγμένα σε λαδόκολλα, φρέσκα αρωματικά (μαϊντανός, δυόσμος, σέλινο κλπ), όσπρια αραβικές πίτες, κόκκινα φρούτα (για χρήση σε γλυκά), έτοιμα γεύματα, γλυκά (cheesecakes, μίνι κέικ με ζαχαρόπαστα κλπ), σκληρά τυριά, καφές, ξηροί καρποί και φυσικά κρέατα και ψάρια. * Ο ειδικός επί των γλυκών Στ. Παρλιάρος στο τεύχος 8 (Φεβρουάριος 2011-σελ.53) του περιοδικού "Γλυκές ιστορίες" φτιάχνει κέικ-βάση για ρολό με κρέμα λεμονιού και προτείνει να την διατηρήσουμε στην κατάψυξη για 1 μήνα. Το ίδιο έχουν πει κατά καιρούς η Β. Αλεξιάδου, η Ντ. Νικολάου και άλλοι γνωστοί σεφ. Βέβαια, για την καλύτερη συντήρησή τους πρέπει να μπαίνουν σε σακούλες τροφίμων, να έχουν πλυθεί και να είναι έτοιμα για χρήση. Πολύ σημαντικό είναι το πώς θα καταψυχθεί το τρόφιμο ΑΛΛΑ και το πώς θα αποψυχθεί. Για να καταψύξουμε: 1- 'Ετοιμα γεύματα - Καλό είναι να τα βάζουμε χωρισμένα σε μερίδες, σε μεταλλικά, ειδικά πλαστικά που μπαίνουν και στο φούρνο μικροκυμμάτων, ή πυρέξ μπολ αεροστεγή, τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα γιατί ταιριάζουν καλύτερα στον καταψύκτη ή την κατάψυξη, λίγο μεγαλύτερα από τη ποσότητα του φαγητού (ειδικά όταν το φαγητό έχει υγρά γιατί με την κατάψυξη διογκώνεται). Έτσι τα βάζουμε απ' ευθείας στον ηλεκτρικό ή μικροκυμμάτων φούρνο ή στην εστία της κουζίνας για απόψυξη και δεν χάνουμε χρόνο. - Φροντίζουμε πάντα να έχουν κολλημένες ετικέτες που αναγράφεται με ειδικό μαρκαδόρο ή μολύβι το είδος του φαγητού και την ημερομηνία παρασκευής και κατάψυξης (συνήθως είναι η ίδια) για να μην προσπαθούμε να μαντέψουμε τί είναι και πότε παρασκευάσθηκε. * Επειδή το σελοτέιπ δεν κολλά σε βρεγμένη επιφάνεια και ξεκολλάει εύκολα, χρησιμοποιήστε την χάρτινη ταινία συσκευασίας που έχει σε διάφορα φάρδη στα σούπερ μάρκετ. Είναι ό,τι καλύτερο για τις ετικέτες της κατάψυξης. 2- Κρέατα, ψάρια, πουλερικά και λαχανικά Τα βάζουμε σε πλαστικές σακούλες τροφίμων σε μερίδες ή ποσότητες ανάλογα με την χρήση που θα κάνουμε, αφού πρώτα τα πλύνουμε. Τα λαχανικά μπορούμε να τα ζεματίσουμε και να τα κόψουμε σε κομμάτια ή όχι... έτσι κι αλλιώς πρέπει να είναι φρέσκα και χωρίς αλλοιώσεις. Για να αποψύξουμε: 1- 'Ετοιμα γεύματα Όταν είναι μέσα σε μεταλλικά ή πυρέξ μπολ μπαίνουν κατ' ευθείαν στον ηλεκτρικό φούρνο ή επάνω στην εστία της ηλεκτρικής κουζίνας. Εάν είναι μέσα σε ειδικά πλαστικά μπολ τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμμάτων. Αποφεύγουμε να ξεπαγώνουμε κέικ και ψωμί στο φούρνο μικροκυμμάτων εκτός κι αν πρόκειται να το καταναλώσουμε αμέσως. Εάν μείνει μερικές ώρες συνήθως ξεραίνεται. 2- Κρέατα, ψάρια, πουλερικά και λαχανικά Είναι καλύτερα να αποψύχονται στη συντήρηση του ψυγείου για περισσότερες ώρες έτσι ώστε να αποφεύγεται κάθε πιθανότητα αλλοίωσης του τροφίμου. Παρόλα αυτά, εάν βιαζόμαστε να τα μαγειρέψουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη θέση "απόψυξη" της ηλεκτρικής κουζίνας. Εάν το κρέας ή το ψάρι δεν έχει ξεπαγώσει καλά δεν πειράζει, απλά πρέπει να το μαγειρέψουμε για 20-30 λεπτά περισσότερο από την κανονική ώρα ψησίματος. ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάντα πρέπει να αποψύχουμε την ποσότητα που θα καταναλώσουμε γιατί ένα τρόφιμο, ωμό η μαγειρεμένο, που έχει αποψυχθεί δεν πρέπει να ξανακαταψυχθεί. Προσοχή στους βαθμούς της κατάψυξης! Όταν οι ειδικοί μιλούν για κατάψυξη τροφίμων, αναφέρονται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των -18 βαθμών Kελσίου. Όμως η θερμοκρασία των απλών καταψύξεων των ψυγείων κυμαίνεται μεταξύ -10 και -15 βαθμών. Oπότε, αν δεν διαθέτουμε καταψύκτη στον οποίον μπορούμε να ρυθμίσουμε μόνοι μας την ιδανική θερμοκρασία, καλό είναι να μην διατηρούμε κατεψυγμένα τρόφιμα και φαγητά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Kι αυτό γιατί κινδυνεύουμε να έχουμε τρόφιμα με αλλοιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, οσμή κλπ.), με αυξημένο μικροβιακό φορτίο, αλλά και χαλασμένα φαγητά, που μπορεί να μας προκαλέσουν και προβλήματα υγείας όπως η τροφική δηλητηρίαση. Διαβάστε παρακάτω έναν αναλυτικό πίνακα που έφτιαξε η Αλεξία Αλεξιάδου στο βιβλιαράκι της "Νέες Ονειρικές Υγιεινές γεύσεις" σχετικά με τα φαγητά και τα τρόφιμα που καταψύχονται. Τρόφιμα που μπαίνουν στην κατάψυξη & Χρόνος συντήρησης Κρέας - 9 μήνες έως 1 χρόνο (το αγοράζουμε σε μιρκά πακετάκια ή μερίδες και τα βάζουμε σε ξεχωριστά, κλεισμένα σακουλάκια, στην κατάψυξη) Ψάρια - 2 έως 3 εβδομάδες Πουλερικά - 2 έως 3 μήνες Ανακατεμένο, βρασμένο και στραγγισμένο σπανάκι σκέτο ή με τυρί και άλλα υλικά για πίτα, έτοιμο σε σακουλάκι - 1 μήνα Γέμιση για σουφλέ (ψιλοκομμένα τυριά, ζαμπόν) - 1 μήνα Αυγά χωρισμένα (τα ασπράδια σε σακούλα ή πλαστικό μπολ, οι κρόκοι χτυπημένοι με ζάχαρη) - 3 μήνες Μπρόκολο/Κουνουπίδι σε ροζέτες - 3 μήνες Φύλλο ζύμης - 1 χρόνο Μαργαρίνη/Βούτυρο - 6 μήνες Σάλτσα ντομάτας (σε σακούλα) - 3 μήνες Ξηροί καρποί - 1 χρόνο Μπέικον/Ζαμπόν/Καπνιστή γαλοπούλα - 1 χρόνο Καπνιστός σολομός - 6 μήνες Καπνιστή/Ψητή μελιτζάνα ή πιπεριά καθαρισμένη από τη φλούδα - 3 μήνες Τρόφιμα που δεν μπαίνουν στην κατάψυξη Ωμά λαχανικά Γάλα και κρέμες Τυρί φέτα (εκτός αν είναι τριμμένο) Τυρί κίτρινο (εκτός αν είναι τριμμένο) Τυριά σε κρέμα ή λευκά φρέσκα τυρι Σάλτσα πέστο Βινεγκρέτ Ψωμί με προζύμι Φρούτα (ολόκληρα, φρέσκα) Φρέσκες σαλάτες Φαγητά που μπαίνουν στην κατάψυξη Παστίτσιο/Μουσακάς (πριν ψηθεί, χωρίς τη μπεσαμέλ) Πίτσα (πριν ψηθεί) Πίτες (ωμές ή ψημένες) Ογκρατέν (ωμά ή ψημένα, χωρίς τη μπεσαμέλ) Κρέπες γεμισμένες ή σκέτες Σουφλέ με ταλιατέλες (πριν ψηθεί) Μπιφτέκια (ωμά, ζυμωμένα) Τάρτες και Κις (ψημένα ή πριν ψηθούν) Ψωμί (φτάνει να μπει φρεσκοψημένο και όχι 2ης μέρας) Ψωμί για τοστ Κέικ/Τσουρέκι (ισχύει το ίδιο με το ψωμί) Ψημένο παντεσπάνι ή κέικ σε τρίμματα (για άλλη χρήση) Κοτόπουλο/Ψάρι φιλέτο/Κροκέτες/Γαρίδες πανέ (παναρισμένα, πριν τα ψήσουμε, για λίγες ημέρες) Φαγητά με σάλτσα ντομάτας σε πυρέξ (πριν ή αφού τα ψήσουμε) Τηγανίτες (pancakes, ψημένες) Ζωμός (κότας, κρέατος, ψαριού) Σάλτσες φρούτων Φαγητά που δεν μπαίνουν στην κατάψυξη Φαγητά με μπεσαμέλ (ωμή ή ψημένη) Μους και πουτίγκες, κρέμες ψυγείου Τηγανητά φαγητά ψημένα (πατάτες, κοτόπουλο πανέ,κροκέτες, λαχανικά, αυγά) Σούπες Σιροπιαστά γλυκά Λαδερά φαγητά ψημένα Φαγητά ψημένα με πατάτα/Πουρές Τί δεν πρέπει να ξανακαταψυχθεί Κρέας που έχει ξαπαγώσει Κοτόπουλο που έχει ξεπαγώσει Ψάρι που έχει ψηθεί Φαγητά φούρνου με πατάτες που ψήθηκαν Ψημένα ή βραστά λαχανικά Παγωτό που έχει λιώσει Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στις παρακάτω παραπομπές. Μια από τις παραπομπές που μου άρεσαν πολύ αναφέρεται στην κατάψυξη και απόψυξη των ψημένων μπισκότων και είναι η πρώτη από τις παραπομπές από τις "Συνταγές της παρέας". http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/29-mpiskota-kai-zimi-gia-mpiskota-stin-katapsiksi Επίσης και οι υπόλοιπες, πάλι από το ίδιο site (της Συνταγές της παρέας) είναι πολύ βοηθητικές μιας και είναι περισσότερο πρακτικές παρά θεωρητικές. http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/64-katapsixo-frouta http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/44-fagita-kai-katapsiksi http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/67-katapsixo-laxanika Άλλες πηγές για περισσότερες πληροφορίες http://www.vita.gr/html/ent/379/ent.6379.asp http://www.eufic.org/article/el/artid/freezing-foods-quality-safety/ http://www.vefashouse.gr/vefashouse/sixneserotiseis.asp?mdept_id=25# http://www.ftiaxno.gr/2011/03/blog-post_23.html

Πηγή: tantekiki.blogspot.com

Σου παρουσιάζω μια πολύ νόστιμη τοπική συνταγή από το χωριό μου την οποία μαγειρεύουμε από τα τέλη του Νοέμβρη και φτιάχνουμε τους εύκολους παραδοσιακούς κουραμπιέδες λαδιού νηστίσιμους από την Καλαμάτα . Είναι μια ιδιαίτερη πρόταση καθώς περιέχει λεμόνι και ξύσμα λεμονιού που μαζί με τα καρύδια και τα γλυκαντικά (ούζο και ζάχαρη) παίρνει μια ξεχωριστή γεύση σαν τελικό αποτέλεσμα. Δεν μπορώ παρά να στη συστήσω να την δοκιμάσεις και αν έχεις οποιοδήποτε σχόλιο, θα χαρώ να μοιραστώ και να μάθω τις ιδέες σου. Ingredients 1 πιατάκι τσαγιού κοφτό ζάχαρη 2 φλιτζάνες του τσαγιού λάδι μισό ποτήρι του τσαγιού ούζο 1 πιατέλο του τσαγιού (καλά γεμάτο) καρύδι κομμένο με το χέρι ή με μαχαίρι 1/3 κουταλιού του γλυκού σόδα μισό λεμόνι λίγο ξύσμα λεμονιού 1 κιλό περίπου αλεύρι άχνη ζάχαρη για τύλιγμα Method Step 1 Δουλεύουμε καλά σε λεκάνη το λάδι με τη ζάχαρη, ρίχνουμε και τα άλλα υλικά, δουλεύοντάς τα και τελευταίο το αλεύρι, λίγο - λίγο, όσο πάρει, ώστε η ζύμη μας να είναι λίγο σφιχτή και να σκάζει όταν την πλάθουμε. Step 2 Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε μέτριο μέγεθος, τους τοποθετούμε σε λαμαρίνα, όχι πολύ κοντά για να μην κολλήσουν. Step 3 Αφήνουμε να ψηθούν καλά, περίπου 35 λεπτά και τους ραντίζουμε με λίγο ούζο. Step 4 Απλώνουμε σε τραπέζι ένα λαδόχαρτο, το πασπαλίζουμε με άχνη και τοποθετούμε τους κουραμπιέδες τον ένα δίπλα στον άλλον και με συρμάτινο σουρωτήρι τους πασπαλίζουμε με άχνη και τους αφήνουμε έτσι ώσπου να κρυώσουν εντελώς. Step 5 Παίρνουμε την πιατέλα, την πασπαλίζουμε με άχνη, αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες και τους πασπαλίζουμε πάλι με άχνη. Step 6 Η συνταγή για εύκολους παραδοσιακούς κουραμπιέδες λαδιού νηστίσιμους από την Καλαμάτα είναι έτοιμη

Πηγή: nostimada.gr

Σου στέλνω μια κατά τη γνώμη μου εκπληκτική αϊβαλιώτικη συνταγή για την  Βασιλόπιτα σμύρνης αμυγδάλου υπερπαραγωγή με λικέρ  που σου προτείνω να φτιάξεις και να δοκιμάσεις την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων. Η συνταγή είναι Μικρασιατική και Σμυρνέικη και είναι ιδιαίτερη καθώς περιέχει αμύγδαλα, σταχτόνερο, κονιάκ, γαρύφαλλο και λικέρ μαστίχας ή ούζου, με αποτέλεσμα να δίνει μια διαφορετική γεύση του γλυκού από τις κλασικές βασιλόπιτες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Θα ήθελα να ακούσω τις εντυπώσεις σου ιδιαίτερα αν δεν την έχεις δοκιμάσει ποτέ ξανά καθώς στην οικογένεια μου φτιάχνουμε συνεχώς συνταγές από την Μικρά Ασία. Ingredients 640 γραμ. βούτυρο 160 γραμ. σαμόλαδο 480 γραμ. ζάχαρη 1 κούπα αλουσιά (σταχτόνερο) 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο μπαίκιν πάουντερ σόδα 1 ποτηράκι του κασιού κονιάκ 2 - 3 κουκάκια μαστίχα ή 1 ποτηράκι λικέρ ούζο αλεύρι όσο σηκώνει 1 αυγό 1 κουταλιά σούπας, σκόνη γαρύφαλλα μερικά ολόκληρα γαρύφαλλα για στόλισμα λίγα αμύγδαλα ασπρισμένα για στόλισμα (Για την αλουσιά : βάζουμε 1 κουταλάκι γεμάτο στάχτη κοσκινισμένη, 2 ποτήρια νερό, τη βράζουμε, την αφήνουμε να κατασταλάξει και παίρνουμε το ένα ποτήρι). Method Step 1 Ρίχνουμε το βούτυρο άκαυτο και τη ζάχαρη σε ζεσταμένη λεκάνη και με ξαπλωτή την παλάμη μας το δουλεύουμε ώσπου να ασπρίσει. Step 2 Προσθέτουμε το σαμόλαδο (λίγο - λίγο και χωρίς να σταματήσουμε το δούλεμα), την αλουσιά που μέσα έχουμε διαλύσει τη σόδα και τη μπαίκιν, το κονιάκ, την κοπανισμένη μαστίχα ή το ρακί και τα κοπανισμένα γαρύφαλλα. Step 3 Ρίχνουμε, τέλος, και το αλεύρι, λίγο - λίγο και δουλεύουμε ώσπου να γίνει μία ζύμη μαλακιά και χωρίς να κολλάει στο χέρι (αυτό το προσέχουμε ιδιαίτερα για να γίνει μία πίτα αφράτη και θρυψαλιαστή). Step 4 Κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη, χώνουμε μέσα το φλουρί (πλυμένο και τυλιγμένο στο λαδόχαρτο) και το ανακατεύουμε με την υπόλοιπη ζύμη. Step 5 Λαδώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε μέσα τη ζύμη και την ισιώνουμε με το χέρι μας. Step 6 Κάνουμε στην επιφάνειά της διάφορα σχέδια με το πιρούνι, την αλείφουμε με αυγό χτυπημένο (κρόκο και ασπράδι μαζί) και τη στολίζουμε με γαρύφαλλα και αμύγδαλα. Step 7 Την ψήνουμε σε ζεστό φούρνο, ώσπου να ροδοκοκκινίσει. Step 8 Η βασιλόπιτα σμύρνης αμυγδάλου υπερπαραγωγή με λικέρ (του Παρλιάρου) είναι έτοιμη.

Πηγή: nostimada.gr

Copyright 2014 ® Developed by Sidebar - Επικοινωνία