γαυρος μεγαλος | ψαρια γαυρος | γαβρος | γαυρος στο τηγανι | γαυρο παντρεμενο | gayros sto fourno | συνταγες με γαυρο | γαύρος παντρεμενος | συνταγη γαυρος | ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΓΑΥΡΟ | syntages me gayro
Συνδεση

Συνδεθείτε στο cooktime για να μπορείτε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας συνταγές

Αν δεν έχετε γραφτεί ακόμη, εγγραφείτε τώρα!

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Η συνταγή ειναι του Στέλιου Παρλιάρου απο την εκπομπη ''Γλυκες αλχημείες''. Υλικά 18 μεγάλα ντοματίνια 400 γρ. ζάχαρη 1 λίτρο νερό ½ κουτ. του γλυκού μαύροι και πράσινοι κόκκοι πιπεριού 1-2 τεμ. αστεροειδούς γλυκάνιου (ανίς) Εκτέλεση Σε βρασ τό νερό ρίχνουμε τα ντοματίνια για 1 λεπτό. Τα βγάζουμε, τα ρίχνουμε σε νερό με πάγο και τα ξεφλουδίζουμε. Αδειάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τα μυρωδικά σε μία κατσαρόλα και τα τοποθετούμε στη φωτιά. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το σιρόπι να πιει το μισό νερό του.  Ρίχνουμε τα ντοματίνια και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και φυλάμε σε αποστειρωμένο βάζο. Με αυτό συνοδεύουμε χοιρινό, τυριά και γιαούρτι.Εγω θα ελεγα οτι τρωγεται  ωραιοτατα και σκέτο σαν κλασσικο γλυκό του κουταλιου . Καλή Επιτυχία!! Προσθήκη ως Αγαπημένο (8) | Εμφανίσεις: 6460 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια) Σχόλια (7)

Πηγή: greekmasa.gr

Η συνταγή είναι από την Νίκη Χρυσανθίδου-Παρλιάρου. Τι χρειαζόμαστε: 1 κ. γαύρος 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ροδέλες 2 ντομάτες σε ροδέλες 1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη 1 λεμόνι σε ροδέλες 2 φύλλα δάφνης σπασμένα σε κομματάκια ελαιόλαδο ρίγανη ξερή δενδρολίβανο ξερό χυμός από ένα λεμόνι 1 ποτήρι του κρασιού νερό Καθαρίζουμε και πλένουμε τον γαύρο και τον βάζουμε σε ταψί τον έναν δίπλα στον άλλον. Από πάνω βάζουμε εναλλάξ το κρεμμύδι, τη ντομάτα και το λεμόνι. Προσθέτουμε την πιπεριά και τη δάφνη. Σε μπωλ ανακατεύουμε το λάδι, το λεμόνι, το δενδρολίβανο και τη ρίγανη και περιχύνουμε το γαύρο. Προσθέτουμε και το νερό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Πηγή: sintagespareas.gr

Πραγματικό ρόφημα σοκολάτας για τα κρύα βράδια του χειμώνα μπροστά στο τζάκι...ή μπροστά στο καλοριφέρ...Καλή παρέα να υπάρχει...Από βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου. Τι χρειαζόμαστε: 750 γραμμ. γάλα φρέσκο 250 γραμμ. κουβερτούρα 1-2 ξυλαράκια κανέλλα 1 κλωναράκι βανίλιας σκισμένο στη μέση κάθετα φλούδα από μισό πορτοκάλι Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να βράζει. Κατεβάζουμε από η φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο για 1-2'. Το σουρώνουμε και το σερβίρουμε ζεστό.

Πηγή: sintagespareas.gr

Τι χρειαζόμαστε: 450 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) 180 γρ. ζάχαρη 90 γρ. βούτυρο αγελάδος Ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος, αλλά δεν την αφήνουμε να βράσει. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και μόλις κάψει καλά, ρίχνουμε λίγη - λίγη τη ζάχαρη μέχρι να καραμελώσει όλη. Προσθέτουμε στο τηγάνι τη ζεστή κρέμα γάλακτος, σιγά - σιγά, να μην πιτσιλιστούμε από την καυτή καραμέλα. Ανακατεύουμε λίγο και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε αμέσως το βούτυρο και ανακατεύουμε ώστε να λιώσει.

Πηγή: sintagespareas.gr

Περιδιαβαίνοντας την μπλογκόσφαιρα, έψαχνα συνταγούλα "της εποχής" για να φτιάξω ένα κοτοπουλάκι που έβγαλα για σήμερα. Βρήκα αυτό που έψαχνα στο site της Ντίνας Νικολάου. Η αλήθεια είναι ότι εμπιστεύομαι τις συνταγές της με κλειστά μάτια όπως και του Παρλιάρου και της Αργυρούς. Τους υπόλοιπους τους ψιλοκοιτάζω καχύποπτα πρώτα...χαχαχαα! Κοτοπουλάκι λοιπόν με κυδώνια που είχα πάρει για να κάνω το έρμο το κυδωνόπαστο που αν δεν το κάνω θα σκάσω στο τέλος...αλλά συνέβησαν διάφορα και δεν μπόρεσα ακόμα....αργότερα λοιπόν! Υλικά 1 φλ. χυμός πορτοκαλιού 1 φλ. λευκό γλυκό κρασί (Μοσχάτο Σάμου ή Λήμνου) 2 κ. σ. καστανή ζάχαρη μερικά φυλλαράκια αρμπαρόριζας (προαιρετικά) 4 κυδώνια κομμένα στα τέσσερα (καθαρισμένα-ξεφλουδισμένα) 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες 1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ. 1 φλ. ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι 1 κ. σ. κόλιανδρος σε σκόνη 1 1/2 κ. σ. μουστάρδα απαλή Εκτέλεση Βάζουμε σε κατσαρόλα το χυμό πορτοκαλιού, το κρασί, την αρμπαρόριζα, τη ζάχαρη και τα κυδώνια να σιγοβράσουν με κλεισμένο καπάκι για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια. Προθερμαίνω το φούρνο μου στους 200 βαθμούς. Σκουπίζω με κουζινόχαρτο και αλευρώνω τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα σωτάρω σε τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο μεριές και τα αραδιάζω σε μεγάλο ταψί. Αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με τον τριμμένο κόλιανδρο. Εγώ έσπασα σπόρους, το προτιμώ. Βγάζω τα κυδώνια με μία τρυπητή με προσοχή και τα τακτοποιώ ανάμεσα στα κομμάτια του κοτόπουλου να είναι παντού. Και ΟΧΙ δεν τα τρώμε τα κυδώνια, έτοιμη ήμουν.......με ξελίγωσαν στο βρασιματάκι τους....και μοσχοβόλαγε και η αρμπαρόριζα....άστα να πάνε ήταν... Συμπυκνώνω λίγο το ζουμάκι από τα κυδώνια στην κατσαρόλα και στο τέλος αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω τη μουστάρδα. Για να πω την αλήθεια μου φάνηκε λίγη η ποσότητα και έβαλα την διπλάσια σίγουρα, μπορεί και κάτι παραπάνω. Ανακατεύω να δέσει η μουστάρδα με το ζωμό και περιχύνω το κοτόπουλο και τα κυδώνια. Ψήνω για 40-45 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο. Εγώ έβαλα και λίγο λαδάκι στο ταψί και τα άφησα λιγότερο και στους 180 βαθμούς γιατί το είχα ήδη σωτάρει καλά το κοτόπουλο. Συνοδεύεται με πιλαφάκι. Καλή μας όρεξη!

Πηγή: epipantosepistitou-efik.blogspot.com

Γι αυτούς που δεν τους αρέσει η μυρωδιά της αμμωνίας στα πασχαλινά κουλουράκια, μια πολύ εύκολη συνταγή. Κουλουράκια που μοσχομυρίζουν βανίλια και φρέσκο βούτυρο. Η συνταγή είναι του Παρλιάρου, πολύ λίγο την έχω πειράξει. Χρειαζόμαστε 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κοφτό κουταλάκι μπέικιν 2 βανίλιες άρωμα 200 γρ. φρέσκο βούτυρο 1 κούπα ζάχαρη άχνη (όχι πολύ γεμάτη) 70 ml γάλα 1 αυγό και επιπλέον 1 αυγό για το άλειμμα Πως τα φτιάχνουμε Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί. Το βούτυρο θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, να έχει λιώσει αρκετά και να μην είναι καυτό. Αφήνουμε την ζύμη στο ψυγείο για 15-30 λεπτά. Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε. Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου. Τα αλείφουμε με αυγό και τα ψήνουμε στον αέρα, στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά. Καλή επιτυχία.

Πηγή: syntageskardias.blogspot.com

Συνταγη απο την εκπομη " Γλυκες Αλχημιες " που προβαλεται στο Mega. Στελιος Παρλιαρος Σας προτινω να τo φτιαξετε! This video have no copyright infringement intended! Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν και ενσωματώνουμε στη λιωμένη κουβερτούρα. Προσθέτουμε το αλεύρι με το κακάο κοσκινισμένα, ανακατεύουμε προσθέτοντας το ξύσμα. Γεμίζουμε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο τσέρκι ή ταψί διαμέτρου 20 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-210οC για 15-20 λεπτά. ΥΛΙΚΑ: 120 γρ. κουβερτούρα 110 γρ. βούτυρο 4 αυγά 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 60 γρ. αλεύρι 15 γρ. κακάο ξύσμα από 1 πορτοκάλι This video have no copyright infringement intended!

Καλησπέρα...σήμερα γι αλλού ξεκίνησα κι αλλού κατέληξα! Τί εννοώ; Μιλώ για τη συγκεκριμένη ανάρτηση που είναι ξαφνική και απρογραμμάτιστη, μια και κάποια "μπλογκοφίλη" με ρώτησε εάν έχω καταψύξει ποτέ κέικ. Πρώτα πρώτα λοιπόν, θα απαντήσω... ναι έχω καταψύξει κατά καιρούς πολλά τρόφιμα, ωμά ή μαγειρεμένα όπως κέικ, μπισκότα, ωμή ζύμη, ψωμί, τσουρέκι, κόκκινα φρούτα για να τα χρησιμοποιήσω σε γλυκά, έτοιμα γεύματα, φυσικά κρέατα, ψάρια και λαχανικά όπως αρακά, μπάμιες και πολλά άλλα, όχι βέβαια για να τα χρησιμοποιήσω μετά από 2-3 μήνες αλλά για να τα χρησιμοποιήσω μετά από 20 μέρες ή 1 μήνα. Ο ρυθμός της σύγχρονης ζωής, ειδικά για όλους εμάς που ζούμε σε μεγαλουπόλεις, συντέλεσε στο να γίνει ο καταψύκτης (ή και η απλή κατάψυξη) ένα πολύτιμο εργαλείο για τη νοικοκυρά. Ακόμη και στα σούπερ μάρκετ ο αριθμός των κατεψυγμένων τροφίμων αυξάνεται όλο και περισσότερο. Δυστυχώς, πέρασε ο καιρός που η νοικοκυρά κατέβαινε το πρωί στον κήπο ή πήγαινε στον μανάβη-παραγωγό και αγόραζε τα καθημερινά της φρέσκα λαχανικά. Τώρα, όλοι ή σχεδόν όλοι τρέχουμε για την δουλειά προσπαθώντας να προλάβουμε καθημερινά όλο και περισσότερα!! Βέβαια, αν και η χρήση της ψύξης για τη διατήρηση των τροφίμων χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους ωστόσο η πώληση κατεψυγμένων προϊόντων εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 30. Προοδευτικά και για κοινωνικούς λόγους, η κατάψυξη και κατ' επέκταση ο καταψύκτης έγιναν ένα συνηθισμένο εργαλείο για την διευκόλυνση των διατροφικών αναγκών στα περισσότερα νοικοκυριά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατάψυξη καθυστερεί την αλλοίωση των τροφίμων και τα διατηρεί ασφαλή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των μικροοργανισμών γιατί επιβραδύνει την ενζυμική δραστηριότητα. Πώς γίνεται αυτό; Οι μικροοργανισμοί χρησιμοποιούν το νερό των τροφίμων για να αναπτυχθούν όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους κρυστάλλους του πάγου όταν το τρόφιμο είναι κατεψυγμένο. Έτσι, παραμένουν μεν οι περισσότεροι ζωντανοί, αλλά είναι αδρανείς και δεν μπορούν να επηρεάσουν το κατεψυγμένο τρόφιμο. Αυτό σημαίνει ότι η απόψυξη είναι επίσης μια σημαντική διαδικασία και χρειάζεται προσοχή. Παλιότερα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι με την κατάψυξη τα τρόφιμα "έχαναν" τα θρεπτικά τους συστατικά τα οποία και, όπως πολλοί έλεγαν και ακόμη κάποιοι το πιστεύουν, καταστρέφονταν. Παρόλα αυτά, σύγχρονες έρευνες επιστημόνων έδειξαν ότι πέρα από ένα μικρό ποσοστό (15-20%) της βιταμίνης C που χάνουν όταν τα ζεματίζουν για να τα καταψύξουν (έτσι ώστε να αδρανοποιηθούν οι μικροοργανισμοί και τα ενζύμων που διαφορετικά θα συνέχιζαν την "υποβάθμιση" των λαχανικών) τα κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα είναι συνήθως "πλουσιότερα" σε θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα. Αυτό συμβαίνει γιατί η κατάψυξή τους γίνεται αμέσως μετά τη συγκομιδή τους, ενώ η διαλογή, μεταφορά και διανομή των φρέσκων προϊόντων μπορεί να διαρκέσει περισσότερες ημέρες, με αποτέλεσμα οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία του να καταστρέφονται. Τα φρέσκα μαλακά φρούτα αλλά και τα πράσινα λαχανικά χάνουν καθημερινά ένα ποσοστό μέχρι και 15% της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C όταν φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου. Όσον αφορά στα κατεψυγμένα κρέατα, ψάρια και πουλερικά είναι αποδεδειγμένο ότι δεν έχουν καμμιά απώλεια βιταμίνης επειδή η πρωτεϊνη, οι βιταμίνες Α και D και τα ανόργανα άλατα δεν επηρεάζονται από την ψύξη. Κατά την απόψυξη μόνον έχουν μια απώλεια υγρών. Φυσικά, υπάρχουν τρόφιμα που δεν καταψύχονται όχι γιατί αλλοιώνονται και μπορεί να προκαλέσουν στον άνθρωπο δηλητηρίαση κατά την κατανάλωσή τους αλλά γιατί αλλοιώνεται η υφή τους με αποτέλεσμα να γίνουν πιο μαλακά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο σχηματισμός παγοκρυστάλλων καταστρέφει τις κυτταρικές τους μεμβράνες. Στην κατηγορία αυτή των τροφίμων ανήκουν τα μανιτάρια, τα λαχανικά σαλάτας (μαρούλι, λάχανο, ντομάτα, αγγουράκι κλπ), κάποια φρούτα (πεπόνι, καρπούζι, μπανάνα, φράουλες κλπ), οι μαγειρεμένες (ψητές ή τηγανιτές) πατάτες, τα βρασμένα αβγά , τα μαλακά τυριά, η κρέμα γάλακτος, κάποιες σάλτσες με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, το γιαούρτι (αυτά τα τρία τελευταία "κόβουν"). Καταψύχονται κανονικά ψωμί, κέικ * , μπισκότα, τσουρέκια, ωμές ζύμες, πίτες πάσης φύσεως (γλυκιές και αρμυρές), πουρές πατάτας, λουκάνικα τυλιγμένα σε λαδόκολλα, φρέσκα αρωματικά (μαϊντανός, δυόσμος, σέλινο κλπ), όσπρια αραβικές πίτες, κόκκινα φρούτα (για χρήση σε γλυκά), έτοιμα γεύματα, γλυκά (cheesecakes, μίνι κέικ με ζαχαρόπαστα κλπ), σκληρά τυριά, καφές, ξηροί καρποί και φυσικά κρέατα και ψάρια. * Ο ειδικός επί των γλυκών Στ. Παρλιάρος στο τεύχος 8 (Φεβρουάριος 2011-σελ.53) του περιοδικού "Γλυκές ιστορίες" φτιάχνει κέικ-βάση για ρολό με κρέμα λεμονιού και προτείνει να την διατηρήσουμε στην κατάψυξη για 1 μήνα. Το ίδιο έχουν πει κατά καιρούς η Β. Αλεξιάδου, η Ντ. Νικολάου και άλλοι γνωστοί σεφ. Βέβαια, για την καλύτερη συντήρησή τους πρέπει να μπαίνουν σε σακούλες τροφίμων, να έχουν πλυθεί και να είναι έτοιμα για χρήση. Πολύ σημαντικό είναι το πώς θα καταψυχθεί το τρόφιμο ΑΛΛΑ και το πώς θα αποψυχθεί. Για να καταψύξουμε: 1- 'Ετοιμα γεύματα - Καλό είναι να τα βάζουμε χωρισμένα σε μερίδες, σε μεταλλικά, ειδικά πλαστικά που μπαίνουν και στο φούρνο μικροκυμμάτων, ή πυρέξ μπολ αεροστεγή, τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα γιατί ταιριάζουν καλύτερα στον καταψύκτη ή την κατάψυξη, λίγο μεγαλύτερα από τη ποσότητα του φαγητού (ειδικά όταν το φαγητό έχει υγρά γιατί με την κατάψυξη διογκώνεται). Έτσι τα βάζουμε απ' ευθείας στον ηλεκτρικό ή μικροκυμμάτων φούρνο ή στην εστία της κουζίνας για απόψυξη και δεν χάνουμε χρόνο. - Φροντίζουμε πάντα να έχουν κολλημένες ετικέτες που αναγράφεται με ειδικό μαρκαδόρο ή μολύβι το είδος του φαγητού και την ημερομηνία παρασκευής και κατάψυξης (συνήθως είναι η ίδια) για να μην προσπαθούμε να μαντέψουμε τί είναι και πότε παρασκευάσθηκε. * Επειδή το σελοτέιπ δεν κολλά σε βρεγμένη επιφάνεια και ξεκολλάει εύκολα, χρησιμοποιήστε την χάρτινη ταινία συσκευασίας που έχει σε διάφορα φάρδη στα σούπερ μάρκετ. Είναι ό,τι καλύτερο για τις ετικέτες της κατάψυξης. 2- Κρέατα, ψάρια, πουλερικά και λαχανικά Τα βάζουμε σε πλαστικές σακούλες τροφίμων σε μερίδες ή ποσότητες ανάλογα με την χρήση που θα κάνουμε, αφού πρώτα τα πλύνουμε. Τα λαχανικά μπορούμε να τα ζεματίσουμε και να τα κόψουμε σε κομμάτια ή όχι... έτσι κι αλλιώς πρέπει να είναι φρέσκα και χωρίς αλλοιώσεις. Για να αποψύξουμε: 1- 'Ετοιμα γεύματα Όταν είναι μέσα σε μεταλλικά ή πυρέξ μπολ μπαίνουν κατ' ευθείαν στον ηλεκτρικό φούρνο ή επάνω στην εστία της ηλεκτρικής κουζίνας. Εάν είναι μέσα σε ειδικά πλαστικά μπολ τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμμάτων. Αποφεύγουμε να ξεπαγώνουμε κέικ και ψωμί στο φούρνο μικροκυμμάτων εκτός κι αν πρόκειται να το καταναλώσουμε αμέσως. Εάν μείνει μερικές ώρες συνήθως ξεραίνεται. 2- Κρέατα, ψάρια, πουλερικά και λαχανικά Είναι καλύτερα να αποψύχονται στη συντήρηση του ψυγείου για περισσότερες ώρες έτσι ώστε να αποφεύγεται κάθε πιθανότητα αλλοίωσης του τροφίμου. Παρόλα αυτά, εάν βιαζόμαστε να τα μαγειρέψουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη θέση "απόψυξη" της ηλεκτρικής κουζίνας. Εάν το κρέας ή το ψάρι δεν έχει ξεπαγώσει καλά δεν πειράζει, απλά πρέπει να το μαγειρέψουμε για 20-30 λεπτά περισσότερο από την κανονική ώρα ψησίματος. ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάντα πρέπει να αποψύχουμε την ποσότητα που θα καταναλώσουμε γιατί ένα τρόφιμο, ωμό η μαγειρεμένο, που έχει αποψυχθεί δεν πρέπει να ξανακαταψυχθεί. Προσοχή στους βαθμούς της κατάψυξης! Όταν οι ειδικοί μιλούν για κατάψυξη τροφίμων, αναφέρονται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των -18 βαθμών Kελσίου. Όμως η θερμοκρασία των απλών καταψύξεων των ψυγείων κυμαίνεται μεταξύ -10 και -15 βαθμών. Oπότε, αν δεν διαθέτουμε καταψύκτη στον οποίον μπορούμε να ρυθμίσουμε μόνοι μας την ιδανική θερμοκρασία, καλό είναι να μην διατηρούμε κατεψυγμένα τρόφιμα και φαγητά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Kι αυτό γιατί κινδυνεύουμε να έχουμε τρόφιμα με αλλοιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, οσμή κλπ.), με αυξημένο μικροβιακό φορτίο, αλλά και χαλασμένα φαγητά, που μπορεί να μας προκαλέσουν και προβλήματα υγείας όπως η τροφική δηλητηρίαση. Διαβάστε παρακάτω έναν αναλυτικό πίνακα που έφτιαξε η Αλεξία Αλεξιάδου στο βιβλιαράκι της "Νέες Ονειρικές Υγιεινές γεύσεις" σχετικά με τα φαγητά και τα τρόφιμα που καταψύχονται. Τρόφιμα που μπαίνουν στην κατάψυξη & Χρόνος συντήρησης Κρέας - 9 μήνες έως 1 χρόνο (το αγοράζουμε σε μιρκά πακετάκια ή μερίδες και τα βάζουμε σε ξεχωριστά, κλεισμένα σακουλάκια, στην κατάψυξη) Ψάρια - 2 έως 3 εβδομάδες Πουλερικά - 2 έως 3 μήνες Ανακατεμένο, βρασμένο και στραγγισμένο σπανάκι σκέτο ή με τυρί και άλλα υλικά για πίτα, έτοιμο σε σακουλάκι - 1 μήνα Γέμιση για σουφλέ (ψιλοκομμένα τυριά, ζαμπόν) - 1 μήνα Αυγά χωρισμένα (τα ασπράδια σε σακούλα ή πλαστικό μπολ, οι κρόκοι χτυπημένοι με ζάχαρη) - 3 μήνες Μπρόκολο/Κουνουπίδι σε ροζέτες - 3 μήνες Φύλλο ζύμης - 1 χρόνο Μαργαρίνη/Βούτυρο - 6 μήνες Σάλτσα ντομάτας (σε σακούλα) - 3 μήνες Ξηροί καρποί - 1 χρόνο Μπέικον/Ζαμπόν/Καπνιστή γαλοπούλα - 1 χρόνο Καπνιστός σολομός - 6 μήνες Καπνιστή/Ψητή μελιτζάνα ή πιπεριά καθαρισμένη από τη φλούδα - 3 μήνες Τρόφιμα που δεν μπαίνουν στην κατάψυξη Ωμά λαχανικά Γάλα και κρέμες Τυρί φέτα (εκτός αν είναι τριμμένο) Τυρί κίτρινο (εκτός αν είναι τριμμένο) Τυριά σε κρέμα ή λευκά φρέσκα τυρι Σάλτσα πέστο Βινεγκρέτ Ψωμί με προζύμι Φρούτα (ολόκληρα, φρέσκα) Φρέσκες σαλάτες Φαγητά που μπαίνουν στην κατάψυξη Παστίτσιο/Μουσακάς (πριν ψηθεί, χωρίς τη μπεσαμέλ) Πίτσα (πριν ψηθεί) Πίτες (ωμές ή ψημένες) Ογκρατέν (ωμά ή ψημένα, χωρίς τη μπεσαμέλ) Κρέπες γεμισμένες ή σκέτες Σουφλέ με ταλιατέλες (πριν ψηθεί) Μπιφτέκια (ωμά, ζυμωμένα) Τάρτες και Κις (ψημένα ή πριν ψηθούν) Ψωμί (φτάνει να μπει φρεσκοψημένο και όχι 2ης μέρας) Ψωμί για τοστ Κέικ/Τσουρέκι (ισχύει το ίδιο με το ψωμί) Ψημένο παντεσπάνι ή κέικ σε τρίμματα (για άλλη χρήση) Κοτόπουλο/Ψάρι φιλέτο/Κροκέτες/Γαρίδες πανέ (παναρισμένα, πριν τα ψήσουμε, για λίγες ημέρες) Φαγητά με σάλτσα ντομάτας σε πυρέξ (πριν ή αφού τα ψήσουμε) Τηγανίτες (pancakes, ψημένες) Ζωμός (κότας, κρέατος, ψαριού) Σάλτσες φρούτων Φαγητά που δεν μπαίνουν στην κατάψυξη Φαγητά με μπεσαμέλ (ωμή ή ψημένη) Μους και πουτίγκες, κρέμες ψυγείου Τηγανητά φαγητά ψημένα (πατάτες, κοτόπουλο πανέ,κροκέτες, λαχανικά, αυγά) Σούπες Σιροπιαστά γλυκά Λαδερά φαγητά ψημένα Φαγητά ψημένα με πατάτα/Πουρές Τί δεν πρέπει να ξανακαταψυχθεί Κρέας που έχει ξαπαγώσει Κοτόπουλο που έχει ξεπαγώσει Ψάρι που έχει ψηθεί Φαγητά φούρνου με πατάτες που ψήθηκαν Ψημένα ή βραστά λαχανικά Παγωτό που έχει λιώσει Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στις παρακάτω παραπομπές. Μια από τις παραπομπές που μου άρεσαν πολύ αναφέρεται στην κατάψυξη και απόψυξη των ψημένων μπισκότων και είναι η πρώτη από τις παραπομπές από τις "Συνταγές της παρέας". http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/29-mpiskota-kai-zimi-gia-mpiskota-stin-katapsiksi Επίσης και οι υπόλοιπες, πάλι από το ίδιο site (της Συνταγές της παρέας) είναι πολύ βοηθητικές μιας και είναι περισσότερο πρακτικές παρά θεωρητικές. http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/64-katapsixo-frouta http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/44-fagita-kai-katapsiksi http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/67-katapsixo-laxanika Άλλες πηγές για περισσότερες πληροφορίες http://www.vita.gr/html/ent/379/ent.6379.asp http://www.eufic.org/article/el/artid/freezing-foods-quality-safety/ http://www.vefashouse.gr/vefashouse/sixneserotiseis.asp?mdept_id=25# http://www.ftiaxno.gr/2011/03/blog-post_23.html

Πηγή: tantekiki.blogspot.com

Δεν είναι υπέροχο όταν κάνει κάποιος δίαιτα να μπορεί να απολαμβάνει και κάποιο γλυκό πού και πού; Φαντάζομαι ότι καταλαβαίνετε τί εννοώ... το καλοκαίρι και τα μαγιώ έρχονται και οι περισσότεροι, και ειδικότερα εμείς οι γυναίκες, μπαίνουμε σε κάποιο πρόγραμμα σωστής διατροφής ώστε να χάσουμε μερικά κιλά ή τα κιλά που πήραμε τους προηγούμενους μήνες. Κι επειδή, όλοι ξέρουμε ότι οι στερητικές δίαιτες δεν αντέχουν στον χρόνο και ο οργανισμός μας χρειάζεται σωστή διατροφή για να χάσει κιλά και να διατηρήσει το καινούργιο βάρος, σήμερα θα σας δώσω μια συνταγή για γλυκιά ομελέτα φρούτων από το βιβλίο "Διαίτης γλυκά" των Στ.Παρλιάρου και Μ.Καζαμία . Το απίστευτο είναι ότι ενώ είναι πραγματικά νοστιμότατο επιδόρπιο έχει μόνον 160 θερμίδες κάθε μερίδα. Γράφω αμέσως τη συνταγή γιατί αλλιώς... με βλέπω να κοιμάμαι επάνω στο laptop!!! Αυτή ήταν η ανάρτηση της 12ης Μαϊου, που χάθηκε και στην οποία στείλατε τα σχόλιά σας, αλλά χάθηκαν κι αυτά. Δεύτερη φορά, λοιπόν, η ίδια ανάρτηση και... ο Θεός...βοηθός γιατί, εδώ που τα λέμε φοβήθηκε το μάτι μου τον Blogger!!! ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες 2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια 1 μπανάνα κομμένη σε ροδέλες 1 πορτοκάλι καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια 3 αβγά (χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια) 1 κ.σ. ρούμι 30 γρ. ζάχαρη καστανή 20 γρ. μαργαρίνη light λίγη άχνη και λίγη κανέλα για το πασπάλισμα λίγη σοκολάτα τριμμένη ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε την καστανή ζάχαρη μαζί με τη μαργαρίνη. Προσθέτουμε τα κομμένα φρούτα και τα σωτάρουμε. Ρίχνουμε το ρούμι. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και προσθέτουμε σιγά-σιγά τους κρόκους. Ρίχνουμε το μίγμα των αβγών μέσα στο τηγάνι και ανακατεύουμε με τα φρούτα. Όταν η ομελέτα ψηθεί, τη σερβίρουμε με άχνη και κανέλα ή εάν θέλουμε με άχνη και τριμμένη σοκολάτα. Καλή όρεξη... χωρίς τις τύψεις των θερμίδων!!

Πηγή: tantekiki.blogspot.com

Καλή σας εβδομάδα! Μιαν ανάσα πια από την Ανάσταση του Θεανθρώπου!!! Η τελευταία εβδομάδα της νηστείας και η εβδομάδα των προετοιμασιών για το Πάσχα. Για μένα, όπως φαντάζομαι και για σας οι προετοιμασίες ξεκίνησαν πυρετωδώς. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασα έκανα 3.5 κιλά τσουρέκια, κι επειδή κόλλησα το ...μικρόβιο των δοκιμών δοκίμασα διαφορετικές συνταγές. Φούρνισα πασχαλινά κουλουράκια, ετοίμασα μερικές μπάρες με σοκολάτα και καρύδια, ετοίμασα μια σοκολατένια τσαντούλα κι ένα σοκολατένιο σπιτάκι για δωράκια μιας και είχαμε τη νονά της Ιωάννας μας στο σπίτι. Μου αρέσουν αυτά τα έθιμα... δεν είναι πολύ ωραίο να έρχεται η νονά, να φέρνει τη λαμπάδα και τα δώρα, να παίρνει τα δώρα της ανάμεσα σε γέλια και χαρές!! Όμορφα έθιμα που θυμίζουν ότι στην Ελλάδα ...υπάρχουν ακόμα ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στους ανθρώπους!! -:))) Σήμερα, λοιπόν, είπα να σας δώσω τη μία από τις δύο συνταγές για τα τσουρέκια που έφτιαξα. Η συγκεκριμένη είναι του Στ.Παρλιάρου και είναι μια πανεύκολη συνταγή... χωρίς προζύμι. Είναι απίστευτα εύκολη και γρήγορη, τα τσουρέκια όταν μπαίνουν στον φούρνο της κουζίνας στους 35 βαθμούς Κελσίου, φουσκώνουν σχετικά γρήγορα για πρώτη φορά και αφού τα πλάσουμε η δεύτερη φορά είναι ...παιχνιδάκι! Για να είμαι ειλικρινής, δεν το πίστευα κι εγώ η ίδια πόσο "κορδονάτα" βγήκαν τα τσουρέκια αυτά!! Οι μόνες αλλαγές που έκανα στη συνταγή, είναι ότι αύξησα τη ζάχαρη, αντικατέστησα τη μαστίχα (με την οποία δεν κάνουμε και πολύ καλή παρέα) με ξύσμα πορτοκαλιού και αντί για φρέσκο γάλα... έβαλα εβαπορέ!! Τα πάντα ετοιμάστηκαν γρήγορα στο μίξερ εκτός από ένα πεντάλεπτο ζύμωμα στο χέρι στο τέλος πριν τα βάλω να φουσκώσουν για πρώτη φορά (αντίθετα με τη δεύτερη συνταγή που χρησιμοποίησα την Κυριακή και τα τσουρέκια από το πρωί τα έψησα το βράδυ αν κι εκείνα έγιναν καταπληκτικά), ψήθηκαν σε μόνον 35 λεπτά και ήταν νοστιμότατα!!! Νομίζω ότι αυτά τα τσουρέκια απομυθοποιούν τα ίδια τα... τσουρέκια καθώς και τη δυσκολία της παρασκευής τους!!!! Δοκιμάστε τα ...αξίζει τον κόπο γιατί είναι γρήγορα και νόστιμα!!! ΥΛΙΚΑ : 35 γρ. βούτυρο γάλακτος (πρόβειο) 35 γρ. βούτυρο αγελάδoς 100 γρ. φρέσκο γάλα (ή εβαπορέ) 180 γρ. ζάχαρη άχνη 3 αυγά 7 γρ. μαχλέπι 5 γρ. κακουλέ 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού (ή 5 γρ. μαστίχα) 100 γρ. νερό χλιαρό 50 γρ. νωπή μαγιά μπύρας 650 γρ. αλεύρι σκληρό + λίγο ακόμα για το πλάσιμο 1 αυγό για επικάλυψη αμύγδαλο φιλέ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα βούτυρα, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τον κακουλέ και το ξύσμα (ή τη μαστίχα). Προσοχή μη παραζεσταθεί το μίγμα και ανέβει πάνω από τους 50 βαθμούς Κελσίου γιατί θα χαλάσει η μαγιά!!! Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και σ' ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο μείγμα με τα βούτυρα. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε για 10-12 λεπτά στο μίξερ με το εξάρτημα για ζύμωμα, έτσι ώστε το ζυμάρι να μαζευτεί σαν μπάλα γύρω από το συγκεκριμένο εξάρτημα του μίξερ. Ύστερα, βγάζουμε το μίξερ και ζυμώνουμε με τα χέρια λίγο ακόμα, χρησιμοποιώντας ελάχιστο αλεύρι (2 κ.σ. περίπου) μέχρι το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Φτιάχνουμε μια μπάλα , χαράζουμε έναν σταυρό επάνω της, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί και να χαθεί ο σταυρός. Στη φάση αυτή, εάν θέλουμε να φουσκώσει πιο γρήγορα η ζύμη μας, βάζουμε στον φούρνο της κουζίνας, στους 35 βαθμού ς Κελσίου μέχρι να φουσκώσει (χρειάζεται 1-1,5 ώρα περίπου). Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη. Με τη βοήθεια ελάχιστου αλευριού φτιάχνουμε μπαστούνια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Η τελική ζύμη ήταν περίπου 1330 γραμμάρια κι έτσι έφτιαξα 3 τσουρέκια των 440 γραμμαρίων. Το τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον (ή στο φούρνο της κουζίνας και πάλι) για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί το σχήμα. Ανακατεύουμε το αυγό μ' ελάχιστο νερό και μ' ένα πινέλο με πολύ προσοχή αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 35 λεπτά, περίπου, μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από το αντικολλητικό χαρτί. Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά προτού σηκώσουμε από το ταψί για να μην σπάσουν τα τσουρέκια μας. Τα αφήνουμε μισή μέρα και ύστερα τα τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη για να μην ξεραθούν.

Πηγή: tantekiki.blogspot.com

Πριν αποχαιρετήσουμε τα καλοκαιρινά φρούτα, ετοιμάζουμε βήμα-βήμα ένα υπέροχο σουφλέ. Συνταγή : Στέλιος Παρλιάρος. Μερίδες : για 4 άτομα. Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 10΄, ψήσιμο΄. Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια. Υλικά 230 γρ. τυρί κρέμα, τύπου Φιλαδέλφεια 85 γρ. ζάχαρη 2 αυγά 20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (2 κουτ. σούπας) ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο) λίγο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) για άλειμμα ζάχαρη για τις φόρμες Για το σερβίρισμα πεπόνι ή καρπούζι ή και τα δύο, κομμένα σε κομμάτια μέλι Εκτέλεση Συγκεντρώνουμε τα υλικά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το τυρί με τον αυγοδάρτη. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα των υλικών. Στο τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού. Βουτυρώνουμε τα ατομικά πυρίμαχα φορμάκια. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη τα φορμάκια, έτσι ώστε να κολλήσει στον πάτο και στα τοιχώματα. Γεμίζουμε τα φορμάκια με το μείγμα, σχεδόν μέχρι το χείλος τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C για 20 λεπτά. Βγάζουμε τα φορμάκια από το φούρνο. Τα σερβίρουμε χλιαρά με πεπόνι, καρπούζι και μέλι. Πηγή - γλυκές ιστορίες

Πηγή: mazitafagame67.blogspot.gr

Το κουνουπίδι είναι ένα από τα πιο πολύτιμα λαχανικά του χειμώνα. Το καλλιεργούν στο μποστάνι του The Margi και είναι ένα από τα βιολογικά υλικά που χρησιμοποιεί καθημερινά στην κουζίνα του ο Παναγιώτης Γιακαλής, executive chef του καλού ξενοδοχείου της Βουλιαγμένης. Στο brunch του Σαββατοκύριακου*, στο παραμυθένιο αίθριο του Margi, δοκιμάσαμε μια εξαιρετική σούπα βελουτέ από κουνουπίδι και σας την προτείνουμε γιατί είναι πραγματικά ένα απλό πιάτο απίστευτης θαλπωρής. Ο Γιακαλής τη συνοδεύει με μια σάλτσα από συμπυκνωμένο ζωμό γαρίδας (bisque) , μπορείτε όμως να την αρωματίσετε με ό,τι άλλο θέλετε. photo: Κική Τριανταφύλλη Υλικά για 4 άτομα 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες 1 μεγάλο κουνουπίδι, ξεχωριστά οι τούφες ζωμός κοτόπουλο 50 ml ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Σωτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα ώστε να «ιδρώσει». Προσθέτουμε το κουνουπίδι και τα σωτάρουμε μαζί. Προσθέτουμε ζωμό κοτόπουλο ώστε να τα σκεπάσει -και λίγο παραπάνω- και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις μαγειρευτούν και μαλακώσουν, τα περνάμε απο ένα δυνατό μίξερ και προσθέτουμε ελεγχόμενα, αλάτι και πιπέρι. photo: Κική Τριανταφύλλη *Σαν χριστουγεννιάτικο παραμύθι Ξενοδοχείο συνυφασμένο με τη ζεστή ατμόσφαιρα, τη διακριτική πολυτέλεια και την ωραία φιλοξενία, το The Margi, φέτος για ακόμα μια χρονιά, φέρνει στην αθηναϊκή ριβιέρα τη λάμψη και τη μαγεία των Χριστουγέννων: Για όλη τη χριστουγεννιάτικη περίοδο φιλοξενεί τον πιο αγαπημένο έλληνα ζαχαροπλάστη, Στέλιο Παρλιάρο, με το pop-up κατάστημα και τις εντυπωσιακές «Γλυκές Αλχημείες» του, να πρωταγωνιστούν σε ένα ειδικό χριστουγεννιάτικο μενού για καφέ και γλυκά στο lobby ενώ παράλληλα τα γλυκά του θα διατίθενται προς πώληση. photo: Κική Τριανταφύλλη Στο πνεύμα των Χριστουγέννων, επίσης, τα Σαββατοκύριακα (από τις 12:30 – 18:30) στο “Brunch and Bubbly” ο σεφ του ξενοδοχείου προτείνει μοναδικά εορταστικά πιάτα ενώ καθημερινά τα απογεύματα προσφέρεται “Afternoon Tea with scones” για ένα ευχάριστο διάλειμμα στην ημέρα. photo: Κική Τριανταφύλλη Και επειδή γιορτές σημαίνει να «προσφέρεις», μέρος των εσόδων από τις Χριστουγεννιάτικες δράσεις θα δοθούν για την ενίσχυση του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Make-Α-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή-Ελλάδος), καθώς οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα συλλεκτικό χρυσό αστέρι και να συμβάλουν έτσι στην εκπλήρωση περισσότερων Μαγικών Ευχών παιδιών που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες.

Πηγή: bostanistas.gr

Copyright 2016 ® - Επικοινωνία